Семінарія
Матвій 19:1–12


Матвій 19:1–12

Шлюб встановлено Богом

Зображення
Temple Marriage

Ісус Христос відповідав на запитання та навчав істині про шлюб та розлучення. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, яким чином Небесний Батько та Ісус Христос надали вам змогу мати щасливий вічний шлюб у майбутньому.

Знайте своїх студентів. Дізнаючись більше про кожного студента, ви будете краще підготовлені до налагодження особистого зв’язку. Заздалегідь визначте, які твердження або теми можуть бути потенційно незручними для деяких студентів. Навчаючи істинному вченню, прагніть навчати з любов’ю та турботою до кожного студента.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про те, як вони можуть зараз підготуватися до щасливого шлюбу. Заохотьте їх шукати поради у того, хто, як їм відомо, має щасливий та праведний шлюб.

Можливі навчальні завдання

Шлюб є складовою Божого плану

Принесіть на урок колесо від велосипеда або покажіть його зображення, а потім поставте наступне запитання. (Можна використати будь-який предмет з центром, який необхідний для його роботи).

Зображення
A bicycle wheel photographed against a white background.
  • Що станеться з цим велосипедним колесом, якщо забрати втулку (центральний елемент колеса)?

Прочитайте перший абзац документа “ Сім’я: Проголошення світові ” (ChurchofJesusChrist.org), звертаючи увагу на те, що є центральною частиною плану спасіння Небесного Батька.

Ми, Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, урочисто проголошуємо, що шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом і що сім’я є центральною частиною Творцевого плану для вічної долі Його дітей.

(“ Сім’я: Проголошення світові ”, ChurchofJesusChrist.org)

  • Як роль сім’ї у Божому плані можна порівняти з втулкою колеса?

  • Що, на вашу думку, означає, що шлюб “встановлено Богом”?

  • Що з наведеного нижче описує ваші нинішні почуття стосовно шлюбу? (Виберіть усе, що стосується.)

Ви можете показати наступні варіанти або ж використати інструмент онлайн-опитування, аби студенти могли вибрати відповіді.

  • Відчуваю радісне хвилювання—“Я з нетерпінням чекаю на нього, коли настане вірний час”.

  • Нервую—“Чи знайду я вічного супутника?”

  • Хвилююся—“Я спостерігаю забагато нещасливих шлюбів та розлучень”.

  • Відчуваю збентеження—“Існує так багато різних думок щодо шлюбу”.

Дайте студентам трохи часу на те, щоб поділитися своїми думками та почуттями стосовно шлюбу. Якщо ми знаємо, що вони відчувають, це може допомогти зробити адаптацію уроку ефективнішою.

Шлюб призначений бути вічним

У часи Нового Завіту деякі люди запевняли, що Закон Мойсея виправдовував розлучення навіть через незначні або егоїстичні причини. Спаситель навчав важливих істин про шлюб, відповідаючи на запитання фарисеїв стосовно розлучення. Вивчаючи Його учення, поміркуйте про те, як ви можете довіряти тому, чого Спаситель навчає про шлюб, навіть якщо це відрізняється від того, чого навчає світ.

Прочитайте Maтвій 19:3–8 . Позначте слова чи фрази, які показують ставлення Господа до шлюбу. Зауважте, що “відпускати” у цих віршах означає розлучитися, а “спочатку” означає так, як призначено Богом від сотворіння світу.

  • На вашу думку, які істини з тих, що навчав Ісус Христос про шлюб та розлучення, варто зрозуміти більшій кількості людей у світі? Чому?

  • Які конкретні фрази в цьому уривку допомагають вам зрозуміти, чого навчав Ісус?

  • Якби ви могли поставити Спасителю запитання про шлюб та сім’ю подібно до того, як це зробили люди в Матвій 19 , про що б ви хотіли дізнатися?

Ви можете записати на дошці деякі запитання, які виникають у студентів.

Одна з істин, яку ми дізнаємося з вчень Спасителя полягає у тому, що шлюб між чоловіком і жінкою являє собою священні стосунки, встановлені Богом, та призначений тривати вічно.

  • Як ця істина може допомогти відповісти на деякі з питань стосовно шлюбу, які виникають у вас чи інших людей у світі?

Небесний Батько бажає, аби шлюб тривав вічно. Хоча розлучення—це доволі часте явище в сучасному світі, президент Даллін Х. Оукс навчав: “Засіб від більшості сімейних проблем не розлучення, а покаяння”. (“Розлучення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 71). Наш Небесний Батько зробив можливим, аби шлюби були вічними, а подружжя щасливими та задоволеними, якщо вони прагнуть постійно дотримуватися своїх завітів, жити за вченнями Спасителя та застосовувати принцип покаяння. На жаль, іноді розлучення необхідні. Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) пояснював: “Час від часу трапляється законна причина для розлучення” (“What God Hath Joined Together”, Ensign, трав. 1991, 74). Нам слід утримуватися від осудження рішень, прийнятих іншими, водночас кожен з нас може краще підготуватися до майбутнього шлюбу, який триватиме вічно, покладаючи довіру на Небесного Батька та Його Сина й навчаючись усім серцем слідувати за Ними.

  • Що ви дізнаєтеся про Небесного Батька завдяки розумінню того, що Він бажає, аби шлюби тривали вічно?

Виберіть з решти завдань ті, які будуть найбільш корисними для студентів, враховуючи наявний час.

Використайте деякі з наступних джерел для пошуку додаткових істин, які допомагають відповісти на запитання, які виникли у вас чи інших стосовно шлюбу. Поміркуйте про те, як ваше знання про план спасіння допомагає відповісти на деякі з цих запитань. Будьте готові поділитися тим, про що ви дізнались.

Можна надати студентам додаткові джерела, які представлені у розділі уроку “Коментарі та довідковий матеріал”. Можна розділити студентів на пари чи невеликі групи для виконання цього завдання.

  • Виступи з генеральної конференції чи церковні відео про шлюб (шукайте на сайті ChurchofJesusChrist.org або у тематичному покажчику журналів Ліягона, присвячених генеральним конференціям)

  • Близька людина в щасливому шлюбі, до якої ви можете звернутися під час уроку

Дайте студентам трохи часу на вивчення, а потім запропонуйте їм розповісти про те, що вони дізналися таким чином, аби вони могли почути багато істин. Наприклад, студенти можуть переміщатися по кімнаті, розповідаючи про вивчене якомога більшій кількості студентів за визначений час.

Навчаючись з праведних прикладів

Павло підкреслював любов Спасителя до Церкви як приклад любові, яка має існувати в шлюбі. Прочитайте Ефесянам 5:25 та уявіть, який вигляд мав би шлюб, в якому чоловік та дружина турбувалися б одне про одного так, як Спаситель турбується про членів Своєї Церкви.

Зосередження на прикладах тих, хто має праведний шлюб, може зміцнити нашу віру в те, що Бог благословить усіх, хто віддано прагне цього шлюбу, навіть якщо дехто зможе отримати це благословення лише після свого земного життя.

Можна запросити подружню пару з колу, щоб допомогти у викладанні цього уроку, відповісти на запитання або свідчити про радість, яка приходить через дотримання вчень Ісуса Христа в їхньому шлюбі.

Зображення
A bicycle wheel photographed against a white background.
  • Хто служив для вас прикладом створення щасливого та праведного шлюбу? Які риси, подібні до Христових, допомогли їм побудувати шлюб, який вони мають?

  • Чому вам важливо підготуватися до свого майбутнього шлюбу зараз?

Можна поділитися прикладами щасливих шлюбів та запропонувати студентам розповісти про те, що вони дізналися, виконуючи завдання з підготовки студентів до цього уроку.

Поміркуйте про те, що ви дізналися на цьому уроці про роль шлюбу у Божому плані, а також про те, що ви відчуваєте, думаючи про своє майбутнє.

  • Що ви зробите зараз, щоб підготуватися до вічного шлюбу?

  • Що ви можете зробити, щоб отримати допомогу Спасителя для підготовки?

Коментарі та довідковий матеріал

Що трапляється з вірними людьми, які не мають шансу на вічний шлюб у цьому житті?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

Хтось із вас не має благословень шлюбу з якихось причин, зокрема через відсутність гідних перспектив, потяг до осіб своєї статі, фізичні чи психічні порушення або просто через страх невдачі, який, хоч на якусь мить, затьмарює віру. …

З впевненістю ми свідчимо, що Спокута Ісуса Христа була передбачена і що врешті-решт завдяки їй будуть компенсовані всі збитки і втрати тим, хто повертається до Нього. Ніхто не приречений отримати менше з усього того, що Батько має для Своїх дітей.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Чому шлюб, чому сім’я”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 52)

Чого навчав Господь про легалізацію одностатевих шлюбів?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Ми, як члени Церкви, поважаємо закони країни та дотримуємося їх, включаючи цивільний шлюб. Втім істина у тому, що від початку—від початку—шлюб було встановлено Богом! І до цього дня він визначається Ним як такий, що існує між чоловіком і жінкою. Бог не змінив Свого визначення шлюбу.

(Рассел М. Нельсон, “The Love and Laws of God” [Духовний вечір в Університеті Бригама Янга, 17 вересня 2019], speeches.byu.edu)

Що я можу зараз зробити такого, що допоможе мені знайти хорошого чоловіка чи дружину, коли настане потрібний час?

Президент Тед Р. Каллістер, колишній генеральний президент Недільної школи, поділився однією з можливих відповідей на це питання, розповівши, чого його навчила матір у віці приблизно 17 років:

Зображення
Brother Tad R. Callister, Sunday school General President. Official Portrait 2018.

Вона сказала: “Теде, а ти просиш Господа допомогти тобі знайти гарну дружину?”

… Я відповів: “Ні”, на що вона сказала: “Знаєш, а слід було б, синку; це буде найважливіше рішення, яке ти приймеш”. Ті слова глибоко запали в моє серце, і тому протягом наступних шести років я молився, аби Бог допоміг мені знайти хорошу дружину. І, о як Він відповів на цю молитву.

(Тед Р. Каллістер, “Батьки: головні вчителі євангелії для своїх дітей”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 33)

Матвій 19:9 . Чи НОРМАЛЬНО знову одружуватися після розлучення?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, сказав:

Зображення
Brother Tad R. Callister, Sunday school General President. Official Portrait 2018.

Шлюб, який вимагається для піднесення,—вічний за тривалістю і богоподібний за якістю—не передбачає розлучення. … [Але] через “[наше] жорстокосердя” [ Матвій 19:8 ] Господь поки що не привів у дію наслідки целестіального порядку. Він дозволяє розлученим одружуватися знову без плями аморальності, що з’явилася б за вищим законом.

(Даллін Х. Оукс, “Розлучення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 70)

Як моя віра в Спасителя може допомогти мені у пошуку супутника на вічність?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Повірте, що ваша віра повністю впливає на романтичні стосунки, бо так воно і є. Ви відділяєте побачення від учнівства на ваш власний ризик. Або ж, якщо сформулювати це більш позитивно, Ісус Христос—Світло для світу—є єдиним світильником, з допомогою якого ви можете успішно бачити шлях любові і щастя для себе та своєї коханої людини.

(Джеффрі Р. Холланд, “How Do I Love Thee?” [Духовний вечір в Університеті Бригама Янга, 15 лют. 2000], speeches.byu.edu)

Роздрукувати