Семінарія
Об’явлення 2–3, Частина 2


Об’явлення 2–3, Частина 2

“Переможцеві”

Зображення
Painting of Jesus Christ by Mike Malm. Christ appears to be walking on the water with his arms outstretched to receive those who come, unto Him. There are clouds in the background with sunlight reflecting off the clouds. Light also emanates from around his head.

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, як ви можете успішно протистояти викликам земного життя? Спаситель навчав святих із семи церков в Азії, як долати гоніння, гріхи та інші труднощі, щоб отримати Його обіцяні благословення. Цей урок допоможе вам відчути більше бажання долати труднощі й отримувати благословення, які обіцяє дати Спаситель.

Допомагати студентам бути активними учасниками. Один зі способів допомогти студентам бути активними учасниками—це надати їм можливість вибирати, що вони хочуть вивчати. Ви можете запропонувати студентам кілька схожих історій для вивчення, запитань, на які вони можуть відповісти, та завдань на вибір.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам попросити члена сім’ї або довіреного друга поділитися з ними досвідом, коли вони подолали щось з допомогою Спасителя.

Можливі навчальні завдання

Бачити кінець від початку

Ви можете розділити студентів на пари і запропонувати їм пояснити один одному, яка у них улюблена їжа і чому вони із задоволенням її їдять. Потім розкажіть про наступну аналогію і запропонуйте студентам відповісти на відповідне запитання.

Уявіть себе в такій ситуації, описаній братом Ахмедом С. Корбітом з генерального президентства Товариства молодих чоловіків. Подивіться відео “Ви можете збирати Ізраїль!”, яке можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 4:49 до 5:22, або прочитайте наступну цитату.

Зображення
The official portrait of Ahmad Corbitt.

Уявіть, що одного дня перед тим, як ви вирушаєте до школи, хтось із батьків дає вам непорушну обіцянку, що після повернення додому на вас буде чекати ваша улюблена страва! Ви у захваті! В школі ви уявляєте, що їсте цю страву і вже можете відчути її на смак. Звичайно, ви ділитеся гарними новинами з іншими. Очікування на повернення додому робить вас настільки радісними, що шкільні тести і проблеми здаються легкими. Ніщо не може витіснити вашу радість чи викликати у вас сумніви, настільки непорушним є те обіцяння!

(Ахмед С. Корбітт, “Ви можете збирати Ізраїль!”, Ліягона, травень 2021, с. 62)

Ми також можемо застосувати аналогію брата Корбітта до нашого духовного життя.

  • Як ви думаєте, чому ми здатні краще переносити випробування і смертне життя, коли залишаємося зосередженими на вічних обіцяннях, даних нам нашим Небесним Батьком?

В Об’явленні 2–3 Ісус Христос свідчив про свої вічні обіцяння і навчав святих, як вони можуть їх отримати. Святі в часи Івана потребували допомоги у вирішенні багатьох проблем, подібних до тих, з якими ви можете зіткнутися, включаючи гріхи, переслідування і апатію. Вивчаючи ці розділи, подумайте про те, як розуміння цих обіцянь Господа може допомогти вам у вашому житті.

Покажіть наступні уривки, визначення і запитання. Ви можете розділиити студентів на невеликі групи для читання уривків і обговорення питань.

Студентам можна запропонувати ставити запитання про ці обіцяння і вивчити статті в Путівнику по Писаннях або в інших джерелах, які допомогли б їм краще зрозуміти ці обіцяння.

Накресліть у своєму щоденнику для навчання таблицю, подібну до наведеної нижче.

Вірші

Божі обіцяння тим, хто перемагає

Об’явлення 2:7, 10–11, 17, 25–29 ;

3:5, 11–12, 20–21

Прочитайте вірші в лівій частині таблиці і запишіть обіцяння, які ви знайдете в них, в правій частині таблиці (зверніть увагу, що в кожному розділі можна знайти багато обіцянь). Наступні визначення можуть вам допомогти.

Друга смерть ( Об’явлення 2:11): духовна смерть або вічне відокремлення від Бога (див. Путівник по Писаннях, “ Смерть духовна ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org)

Прихована манна ( Об’явлення 2:17): посилання на Ісуса Христа (див. Іван 6:48–51)

Білий камінь ( Об’явлення 2:17): Урім і Туммім (див. Учення і Завіти 130:8–11)

Зоря досвітня ( Об’явлення 2:28): титул Ісуса Христа (див. Об’явлення 22:16)

  • У чому ви бачите схожість між цими обіцяннями?

  • Як би ви підсумували слова Спасителя про те, як отримати Його вічні обіцяння?

Ці уривки можуть допомогти нам зрозуміти, що, якщо ми переможемо, Спаситель дасть нам благословення піднесення.

  • Як знання того, що Христос обіцяв вам вічні благословення, може допомогти вам витримати випробування земного життя?

  • Яке з цих обіцянь мотивує вас подолати те, з чим ви стикаєтеся? Чому?

Щоб відповісти на наведене далі запитання, нагадайте студентам спиратися на матеріал, за яким вони готувалися до уроку. Попросіть студентів записати свої відповіді на дошці.

  • Що від нас може вимагатися подолати, щоб отримати піднесення?

Зверніться за допомогою до Небесного Батька через Святого Духа, щоб визначити і записати те, що вам потрібно подолати у своєму житті. Це може бути гріх, залежність або інший особистий виклик. Напишіть, чому для вас це важко і чому ви хочете це подолати. Під час подальшого вивчення, шукайте допомоги Небесного Батька через Святого Духа, щоб дізнатися, що ви можете зробити, щоб подолати це.

Подолати світ

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав щодо подолання:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Чи можливо подолати світ і отримати ці благословення? Так, можливо.

У людей, які подолали світ, розвивається всеохоплююча любов до нашого Господа і Спасителя, Ісуса Христа …

Подолання світу—це не один визначальний момент, який змінює усе життя, але усе життя, сповнене моментів, які визначають вічність.

(Ніл Л. Андерсен, “Подолати світ”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 59)

  • Що ви дізналися від старійшини Андерсена про подолання?

Оскільки Небесний Батько та Ісус Христос люблять нас і піклуються про нас, Вони хочуть допомогти нам подолати все, що необхідно, щоб ми були гідними піднесення.

Ви можете показати наступні ідеї або дозволити студентам придумати свій власний спосіб визначити, що вони можуть зробити, щоб отримати допомогу Спасителя у подоланні труднощів.

При необхідності роздрукуйте копії наступного виступу старійшини Андерсена.

  1. Прочитайте виступ старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, на генеральній конференції у квітні 2017 року, під назвою “Подолати світ”. Пошукайте, що саме ви можете зробити, аби подолати світ.

  2. Прочитайте Іван 16:33 , а потім прочитайте, як Спаситель подолав спокуси Сатани в Матвій 4:1–11 . Пошукайте, як ви можете виконувати поради і наслідувати приклад Спасителя у своєму прагненні подолати труднощі і гріхи.

  3. Пошукайте слово “подолати” в додатку “Євангельська бібліотека” або на сайті ChurchofJesusChrist.org. Вивчіть цитати або Писання, які ви знайдете, щоб визначити, як ви теж можете подолати.

Дайте студентам достатньо часу для завершення цього вивчення. Потім запропонуйте їм поділитися тим, що вони знайшли або дізналися, а також думками або почуттями про те, як вони могли б застосувати здобуті знання.

Подумайте хоча б про одну річ, яку ви можете зробити, щоб це допомогло вам подолати проблему або гріх, про які ви подумали раніше на уроці. У своєму особистому щоденнику запишіть, що ви будете робити, і зобов’яжіть себе робити це. Ви можете поділитися своїм планом з вашими батьками або провідником Церкви, якому довіряєте.

  • Що ви дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки цьому уроку?

  • Які знання про Ісуса Христа і Його Спокуту дають вам упевненість, що Він може допомогти вам подолати всі труднощі й отримати Його обіцяні благословення?

Коментарі та довідковий матеріал

Об’явлення 2:25 ; 3:5 . Що для вас означає “тримат[ися]”?

Християни, засуджені римськими чиновниками до тюремного ув’язнення або смерті, іноді могли врятуватися, проклинаючи Христа і поклоняючись замість цього імператору. Іван записав хвалу Господа святим в Пергамі за те, що вони “трима[лися]” Його імені навіть під загрозою смерті ( Об’явлення 2:13 ; див. також Об’явлення 2:25 ; 3:3, 11). Повторювана фраза в Об’явленні 2–3—це прохання “тримат[ися]” істини (див. Об’явлення 2:13, 25 ; 3:3, 11). Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що “тримат[ися]” істини, що міститься в Слові Божому, означає “слухати її, слідувати принципам, викладеним в ній, і прикипіти до цих принципів так, ніби від цього залежить саме наше життя,—що, якщо ми говоримо про духовне життя, є істинним у буквальному сенсі” (“Be Strong in the Lord”, Ensign, черв. 2004, с. 10).

Що означає отримати піднесення?

Президент Рассел М. Нельсон пояснив:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Спасіння—це особиста справа, тоді як піднесення—справа сімейна. Лише ті, хто уклав шлюб у храмі і чий шлюб запечатано Святим Духом обіцяння, залишатимуться подружжями після смерті і отримають найвищій ступінь целестіальної слави або піднесення.

(Рассел М. Нельсон, “Целестіальний шлюб”, Ensign або Ліягона лист. 2008, с. 92)

Брат Брайан К. Ештон, що раніше служив у генеральному президентстві Недільної школи, навчав:

Зображення
Brother Brian K. Ashton - Sunday school General Presidency Second Counselor. Official Portrait 2018.

Батько створив план, завдяки якому, за певних обставин, ми в змозі отримати фізичні тіла, що стануть безсмертними і прославленими у Воскресінні; укласти шлюб і створити сім’ї в земному житті або, для вірних, у кого не було такої можливості, після земного життя; зростати в досконалості; і, зрештою, повернутися до наших Небесних Батьків і жити з Ними та нашими сім’ями у стані піднесення і вічного щастя.

(Брайан К. Ештон, “Батько”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 94)

Додаткові навчальні завдання

Розуміння благословень піднесення

Якщо студентам необхідно краще зрозуміти обіцяння Спасителя щодо піднесення, подумайте про те, щоб запропонувати їм ознайомитися з такими статтями в Путівнику по Писаннях, як “ Дерево життя ”, “ Вінець ”, або “ Манна ” (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Також може бути корисно розмістити на видному місці цитати з розділу “Коментарі та довідковий матеріал”, які можуть бути корисні для розуміння цих обіцянь.

Тримат[ися]

Якщо студентам буде корисно побачити, як те, що вони будуть “трима[тися]” ( Об’явлення 2:25 ; див. також 3:3), може допомогти їм подолати світ, запропонуйте їм вивчити 1 Нефій 8:30 і тлумачення, які Нефій дає в 1 Нефій 15:21–25 . Запропонуйте студентам визначити дії, які вони можуть зробити, щоб “тримат[ися]”, пам’ятаючи, що дерево життя і жезл із заліза є символами Ісуса Христа і Його слова. Вони могли б також використати цитати з розділу “Коментарі та довідковий матеріал” по цій темі. Запропонуйте їм поділитися досвідом, коли вони або інші люди трималися і долали труднощі або гріхи. Потім вони могли б скласти план подолання цих труднощів або гріхів, як про це говорилося раніше на уроці.

Роздрукувати