2023
Віра посеред темряви
Січень 2023


“Віра посеред темряви”, Заради зміцнення молоді, січ. 2023.

Віра посеред темряви

Ось кілька порад, які допомогли мені, коли у мене були запитання і сумніви.

Зображення
печера

Фотографія від Getty Images

Коли я був хлопчиком, ми з сім’єю часто відвідували національний парк Грейт-Бейсін у штаті Невада, США. У тому парку є одне дивовижне місце—Печери Лемана.

Гід заводить вас глибоко у печеру, а потім у певний момент вимикає все світло. Ви перебуваєте у повній темряві. Це важке відчуття, і думка про те, що вам доведеться шукати шлях із печери без жодного проблиску світла, приголомшує. На щастя, гід завжди знову вмикає світло і веде вас до безпеки.

Іноді у нас бувають запитання і навіть сумніви щодо Церкви та нашого свідчення. Це може викликати тяжке відчуття непевності, наче ви перебуваєте у темній печері.

Це нормально—мати запитання і занепокоєння. Але найбільше значення матиме те, як ви поставитеся до них.

Ось кілька порад, які допомогли мені.

Виявляйте віру

Я зрозумів, що якщо я поставлюся до запитань і занепокоєнь з позиції віри, то завжди знайду шлях уперед. “Віра це не означає мати досконалі знання про щось” (Aлма 32:21). І “якщо ви не можете нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити, нехай це бажання працює в вас” (Aлма 32:27).

Світ скаже вам, що якщо ви не можете довести щось науковими методами, це не може бути істинним. Але це не Господній шлях. Як сказав Спаситель Хомі, який не хотів вірити доки сам не торкнеться ран воскреслого Спасителя: “не будь ти невіруючий, але віруючий” (Іван 20:27).

Просіть, шукайте, стукайте

У Писаннях повторюється фраза: “просіть, шукайте, стукайте” (див. Maтвій 7:7; Учення і Завіти 88:63). Ми вибираємо Господній шлях допомоги нам з нашими запитаннями, коли ставимо їх Йому.

“Якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога” (Якова 1:5). Звертайтеся прямо до джерела всієї істини. Бог любить вас і допоможе вам.

Будьте шукачем істини

Я зрозумів, що ті, хто чесно і смиренно прагнуть істини, часто з часом знаходять відповіді на свої запитання. З іншого боку, ті, хто просто вишукують недоліки, будуть лише відходити далі і далі від істини.

Будьте шукачем істини. Істина існує, і ви можете її знайти.

Створіть коробку з написом: “Відповіді знайдуться пізніше”

То що вам робити, якщо ви смиренно і щиро прагнули відповідей, а вони, схоже, не приходять?

Знову ж, я вибираю підходити до цього з вірою. Я створив невелику коробку, на полиці мого мозку—яка виглядає подібно до прекрасної скрині зі скарбами. На ній написана фраза: “Відповіді знайдуться пізніше”.

Коли у мене є запитання чи занепокоєння, які я не можу вирішити сам, я пишу їх на уявному аркуші паперу, акуратно складаю і кладу у скриню. Потім я знову повертаю її на полицю.

Зображення
дерев’яна скриня

Коли я так роблю, я дію з вірою, що одного дня Господь відповість на них. Може Він відповість, а може, й ні. Це залежить від Нього і Його безкінечної мудрості.

Між іншим, на деякі свої запитання я вже отримав відповідь. Але багато з них досі лежать у скрині. І я нормально це сприймаю.

Мої дорогі друзі у Христі, будьте шукачами істини.

У міру зростання вашої віри Господь буде з вами. І коли ви наближатиметеся до Нього з вірою, Він відкриє вам те, що вам потрібно буде знати, у належний час.

Роздрукувати