2023
5 способів залишатися на шляху
Лютий 2023


“5 способів залишатися на шляху”, Заради зміцнення молоді, лют. 2023.

5 способів залишатися на шляху

Ісус Христос позначив нам шлях і веде до нашої небесної домівки.

Зображення
Дейл Г. Ренлунд з юнаком

Старійшина Дейл Г. Ренлунд відвідує Натал, Бразилія, у листопаді 2016 року.

Кілька років тому, в Ісландії, ми з сім’єю пішли в похід гірським маршрутом, щоб подивитися на відомий водоспад. Ми ніколи не були на цій горі, шлях був незнайомий і ми не були досвідченими пішими туристами.

Ми бачили, як тим шляхом почали йти інші, і пішли за ними. Незабаром вони з нашого поля зору зникли, так само як і шлях! Ми уважно придивилися і помітили складені кимось пірамідки з каменів, які називаються “каїрни” і які вказували нам шлях до водоспаду. Ми також помітили біля стежки невеликі ділянки землі, на яких росла трава, з білим, пухнастим волокном, схожим на бавовну1 . Коли ми ступали на ділянки, де росла та трава, наше взуття завжди ставало брудним і просякнутим вологою.

Ми дізналися, що та бавовняна трава росла на болотах і позначала ділянки, на які нам не потрібно було ступати. Ми були впевнені, що йдучи за каїрнами дістанемося водоспаду.

Шлях був нелегкий, але ми залишалися на ньому, уважно стежачи за каїрнами і уникаючи ділянок, де росла бавовняна трава. Зрештою ми дійшли до чудового водоспаду і насолоджувалися краєвидом, який відкрився з вершини гори, і свіжістю води.

Йдучи вниз ми побачили, що каїрни допомогли нам уникати глибоких водойм і крутих скель, яких ми перед цим не помічали. Ми були вдячні за те, що ті каїрни вивели нас безпечним шляхом.

На нашому шляху до небесної домівки нам може бути важко знаходити шлях. На щастя, Ісус Христос “[позначив] спасіння шлях … і нас веде на небеса”2 . Коли ми вивчаємо Його життя і вчення, ми можемо дізнатися, як Він ішов земним життям і які встановив для нас метафоричні каїрни, щоб ми ними керувалися. Коли ми йдемо за тими каїрнами, роблячи те, що робив Ісус, ми можемо впевнено дістатися місця нашого призначення.

Каїрн № 1. Знати, ким ви є

Зображення
каїрн та Ісус Христос

Iлюстрації Брайана Біча

Ісус Христос навчався, коли зростав і дізнавався, ким Він був (див. Лука 2:49). Маючи впевненість у тому, Хто Він є, Він міг проголосити, що Він був Месією, про Якого говорили пророки (див. Переклад Джозефа Сміта, Maтвій 4:18 Іван 4:25–26).

Знання про те, ким ви є, є каїрном величезного значення. Як би ще ви себе не ідентифікували, ваша найголовніша сутність полягає у тому, що ви є дитиною Бога. Якщо ви не знайдете цей каїрн, ви можете зійти зі шляху й опинитися у бавовняній траві.

Каїрн № 2. Прагнути дізнатися волю Небесного Батька

Зображення
каїрн та Ісус Христос

Ісус Христос прагнув дізнатися волю Свого Батька. Після Свого хрищення Він “був поведений Духом у пустиню, щоб бути з Богом”. Там Він постився і “спілкувався з Богом” (Переклад Джозефа Сміта, Матвій 4:12; курсив додано). Він дізнався волю Свого Батька, щоб не сумніватися, якими були бажання Бога щодо Нього. Пізнання волі Бога—це каїрн, який залишив нам Ісус.

Ви можете дізнатися волю Бога щодо вас з Писань, слів сучасних пророків та шепоту Святого Духа. Але вам також потрібно спілкуватися з Богом у молитві, як це робив Ісус. Якщо ви знаєте про ваші справжні стосунки з Богом—що Він ваш Батько, а ви Його дитина—то молитися стає природно (див. Maтвій 7:7–11). Молитися складно тоді, коли ви забуваєте про ці стосунки.

Каїрн № 3. Узгодити свою волю з волею Небесного Батька

Зображення
каїрн і хлопчик молиться

Ісус Христос узгоджував Свою волю з волею Свого Батька (див. Іван 6:38). Узгодження нашої волі з Божою—це ще один каїрн, який залишив Ісус для позначення шляху.

Вам потрібно старанно узгоджувати свою волю з волею вашого Небесного Батька. Молитва є одним із способів робити це. Мета молитви—не змінити волю Бога, але допомогти вам дізнатися Його волю і прийняти її.

Каїрн № 4. Укласти завіти з Богом і дотримуватися їх

Зображення
каїрн і хрищення

Ісус Христос сказав Своїм учням: “Ідіть за Мною” (Maтвій 4:19). Ми робимо це, коли виявляємо віру у Нього, каємося, христимося в Його ім’я і отримуємо Святого Духа. Під час хрищення ми укладаємо завіт, тобто даємо обіцяння, виконувати заповіді та укладати подальші завіти з Богом і дотримуватися їх. Кожний завіт—це каїрн на шляху завітів, який веде до Христа.

Під час нашого походу ми з сім’єю були вільні вибрати інший шлях до верхівки гори, але інший шлях міг не привести, а, вірогідно, і не привів би до водоспаду. Ми, мабуть, застрягли би в багнюці, нас би зупинили небезпечні скелі, або ми б кинули шлях через втому. Залишившись на шляху, ми отримали самий прямий і надійний маршрут до місця нашого призначення.

Ми не можемо створити наш власний шлях і очікувати обіцяних Богом результатів (див. Maтвій 7:24–27). Ми вільні вибирати наш власний шлях, але ми не зможемо вибрати наслідків того, що пішли не наданим Богом через одкровення шляхом. Ми не можемо оступитися зі скелі і “вирішити” не впасти.

Каїрн № 5. Витерпіти до кінця

Зображення
каїрн та Ісус Христос у Гефсиманії

Ісус Христос Своєю Спокутою виконав роботу, яку дав Йому Бог (див. Іван 17:4). Витерпіти до кінця і виконати нашу роботу—це необхідний каїрн, орієнтуючись на який ми можемо прибути до бажаного місця призначення.

Якщо ми не розуміємо, що здійснив Спаситель, ми опинимося у мокрому, брудному взутті, оскільки ми ніколи не знали Його або не приєдналися до Нього у Його роботі (див. Joseph Smith Translation, Matthew 7:23).

Ісус Христос знав, ким Він був. Він знав волю Свого Батька і узгоджував Свою волю з нею. Він уклав завіти з Богом і дотримувався їх. Він витерпів до кінця. Зробивши це, Він позначив шлях і повів нас ним. Наше завдання—це йти за Ним і за каїрнами, які Він розмістив, не лише, поки ми тут, на землі, але також і всю вічність3 . Тоді ми будемо спадкоємцями, які отримають усе, що має Небесний Батько (див. Joseph Smith Translation, John 3:36).

Посилання

  1. Еріофор.

  2. “Безмежна мудрість і любов”, Гімни, № 106.

  3. Див. “За Мною йдіть”, Гімни, № 59.

Роздрукувати