2023
Довіряйте пророку
Лютий 2023


“Довіряйте пророку”, Заради зміцнення молоді, лют. 2023.

Довіряйте пророку

Є розрада і безпека у тому, щоб довіряти пророку, вірити йому і йти за ним.

Зображення
Всесвітній торговий центр 11 вересня 2001 року

Фотографія від Getty Images

Той ранок, коли я йшов до школи, здавався самим звичайним. Але цей, на перший погляд, звичайний день у моєму житті 13-річної дитини перетворився на дещо інше, коли я туди дістався.

“Ти чув новини?”—запитав мене друг.

“Ні.—відповів я.— Що трапилося?”

Коли ми зайшли на наш перший урок, у вчителя був увімкнений телевізор. Саме тоді я й побачив новини про жахливі події ранку 11 вересня 2001 року у Сполучених Штатах. Захоплені літаки влетіли у Всесвітній торговий центр у місті Нью-Йорк і в Пентагон біля міста Вашингтон, округ Колумбія. Інший літак розбився у полі в штаті Пенсільванія. Тисячі загинули чи були поранені. То був страшний і трагічний день.

На той час мій тато був пілотом винищувача і перебував на авіаносці під час планових шестимісячних навчань Морського флоту Сполучених Штатів. У наступні дні я постійно бачив новини про ті напади. Я також чув як мої однокласники висловлювали гнів і страх. Усе це викликало у мене тривогу щодо майбутнього і того, що може статися з моїм татом.

Зображення
пілот винищувача біля літака

Хал Мердок, Капітан Морського флоту Сполучених Штатів у кабіні пілота F/A-18F “Супер Хорнета” на повітряній базі Морського флоту у 2008 році.

Розрада після молитви пророка

Через три тижні проходила генеральна конференція. Коли я її слухав, пророк, Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008), сказав, що ми живемо в небезпечні часи, але “Бог, в Якого я вірю, … —Бог милості. Він—Бог любові. Він—Бог миру і втіхи, і я звертаюсь до Нього за таких часів, як зараз, як до джерела втіхи та сили”1.

Під час останньої сесії Президент Хінклі завершив свій виступ молитвою. Він молився про благословення віри, любові, милосердя і “ду[х] непохитності, щоб викорінити жахливе зло, що перебуває в цьому світі”. Він молився, аби Бог надав “захист і провідництво тим, хто бере активну участь у бойових діях. Благослови їх; збережи їхнє життя; спаси їх від ушкодження і зла. Почуй молитви тих, хто любить їх, щодо їхньої безпеки”. Він також молився: “Збережи нас і допоможи нам іти вперед з вірою в Тебе і у Твого Улюбленого Сина”2.

Зображення
Гордон Б. Хінклі

Президент Гордон Б. Хінклі молиться під час жовтневої генеральної конференції 2001 року.

Я часто чув, як пророк казав, що багато про що молиться. Але цей досвід був унікальним. Я ніколи не чув, щоб саме пророк промовляв молитву під час генеральної конференції. Коли я почув молитву пророка, це дало мені спокій, якого я не відчував до цього тижнями. Він молився про те, що турбувало мене. Я відчув, що він помолився про мою сім’ю. Поки він молився про світ, я дивувався, що молитва пророка може також бути і про мене.

Особливий лист

Через кілька місяців наша сім’я отримала листа від мого тата. Він написав, що у день, коли Президент Хінклі молився, він і всі присутні на борту авіаносця розпочали місію, метою якої було—зупинити подальші напади тих, хто напав на Америку.

“Коли я думав про молитву, яку промовив пророк,—написав мій тато,—я зрозумів кілька дивовижних фактів. У нас не було жодного поранення і жодної втрати під час усієї операції. Часом ми з моїми друзями-пілотами опинялися за багато миль від авіаносця, літаючи над ворожою територією і виконуючи місії тривалістю по 12 годин. Коли ми поверталися до авіаносця, щоб посадити наші винищувачі вночі, море і погода залишалися сприятливими довгий час після того, як погодні умови у тій частині світу зазвичай погіршувалися. Повернення усіх додому було дивовижним благословенням. Я знаю з особистого досвіду, що на виголошену пророком за нас молитву відповідь прийшла”.

Коли я прочитав свідчення мого тата про відповідь на молитву пророка, Дух наповнив моє серце і на думку спали ці слова: “Довіряйте пророку і все з вами буде гаразд”.

Зображення
сім’я

Командир Мердок та його сім’я у день, коли він безпечно повернувся зі своєї служби.

Скерування для важких часів

Сьогодні лунає багато суперечливих і негативних голосів, які намагаються відвести нас на манівці і зобразити речі не такими, як вони є, викривляючи і перекручуючи реальність.

Також було пророковано, що у наші дні Сатана “розгнівається у серцях дітей людських, і збурить їх до злоби проти того, що є добрим” (2 Нефій 28:20). Будуть “війни … і … воєнні чутки” (Maтвій 24:6), тривога і збентеження серед народів (див. Лука 21:25) і “все буде у сум’ятті” (Учення і Завіти 88:91). В результаті серця багатьох людей будуть мертвіти від страху (див. Лука 21:26).

На щастя, Господь знає “кінець від початку” (Aвраам 2:8) і не залишив нас без допомоги. Як ознаку Його любові до нас, Він покликав пророків благословляти і спрямовувати нас3.

Сучасний пророк, Президент Рассел М. Нельсон, навчає Божим заповідям і отримує одкровення для скерування Церкви. Він може бачити те, чого не бачимо ми, і дає спрямування, яке захищає нас і допомагає нам. Наприклад, він пообіцяв, що якщо у вас є віра в Ісуса Христа, “вам не потрібно боятися4.

Є розрада і безпека у тому, щоб довіряти пророку, вірити йому і йти за ним та його радниками у Першому Президентстві та членами Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Якщо ми зосереджуємося на них та їхніх словах, вони не будуть вести нас на манівці і не зможуть це зробити5 . Спаситель проголосив: “Чи Моїм власним голосом, чи голосом Моїх слуг, все одно” (Учення і Завіти 1:38).

Зображення
пілот винищувача

Капітан Мердок у кабіні пілота F/A-18C “Хорнета” під час тривалої місії десь у жовтні-грудні 2001 року. Він зробив селфі з посланням для своєї сім’ї. Він сказав: “Я скинув кисневу маску заради фото, щоб вони знали, що то був точно я”.

Зображення
винищувач

F/A-18C “Хорнет” сідає на авіаносець USS Carl Vinson. Гальмівний гак позаду винищувача використовується, щоб захопити трос аерофінішера під час посадки на палубу.

Ви можете пізнати істину

Йти за пророком та апостолами не завжди легко. Коли їхні вчення є непопулярними або здаються неприйнятними у суспільстві, може бути спокуса вибрати, які вчення приймати. Але їхні слова основуються на незмінному вченні та вічних істинах, які нам потрібно знати. “Ми можемо не завжди казати людям те, що вони хочуть почути.—навчав Президент Нельсон.— Рідко, коли пророки популярні. Але ми завжди будемо навчати істини!”6

Зображення
Рассел М. Нельсон з юнаком

Президент Рассел М. Нельсон вітає людей на духовному вечорі у Сінгапурі 20 листопада 2019 року.

Ми можемо дізнатися самі. Президент Нельсон також навчав: “Запитайте свого Небесного Батька, чи дійсно ми є Господніми апостолами і пророками. Запитайте, чи отримали ми одкровення, [щоб вести Церкву]”7. Святий Дух може підтвердити вам істини, яких вони навчають. Ще один спосіб дізнатися, чи істинні їхні слова—це застосовувати їх у своєму житті “з усім терпінням і вірою” (Учення і Завіти 21:5). Просто зробіть це! Дійте на основі того, чого вони навчають, і подивіться, що станеться.

Я вдячний за свідчення від Святого Духа, отримане мною в 13 років, про божественне покликання пророка. Я ще більше переконаний у цьому сьогодні. Якщо ми будемо дивитися на пророка і діяти за його вченнями, з нами все буде гаразд, які б випробування навколо нас не вирували.

Посилання

  1. Гордон Б. Хінклі, “Час, в який ми живемо”, жовтнева генеральна конференція 2001 року (Ліягона, січ. 2002, с. 73).

  2. Гордон Б. Хінклі, “До нової зустрічі”, жовтнева генеральна конференція 2001 року (Ліягона, січ. 2002, с. 90).

  3. Див. Уліссес Соарес, “Пророки промовляють силою Святого Духа”, квітнева генеральна конференція 2018 року, Ліягона, трав. 2018, с. 99).

  4. Рассел М. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, жовтнева генеральна конференція 2021 р. (Ліягона, лист. 2021, с. 96).

  5. Див. М. Рассел Баллард, “Залишайтеся у човні і тримайтеся!”, жовтнева генеральна конференція 2014 р. (Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 90).

  6. Russell M. Nelson, “The Love and Laws of God” [духовний вечір Університету Бригама Янга, 17 вересня, 2019], 3, speeches.byu.edu)

  7. Russell M. Nelson, “The Love and Laws of God”, 5.

Роздрукувати