2023
Анатомія миротворця
Лютий 2023


“Анатомія миротворця”, Заради зміцнення молоді, лют. 2023.

За Мною йдіть

Матвій 5:9

Анатомія миротворця

Ось кілька процесів, які відбуваються в людині, яка намагається примиряти.

Зображення
молода жінка

Ілюстрація Спенсера Хейла

Більшість людей прагнуть миру—для себе, для своїх домівок, своєї спільноти і світу.

Спаситель навчав, що мир починається з нас. Він заохочував нас бути миротворцями (див. Maтвій 5:9). І Президент Рассел М. Нельсон заохочував нас “покласти край конфліктам, які вирують у вашому серці, вашому домі та у вашому житті” (“Сила духовного ривка”, квітнева генеральна конференція 2022 року [Ліягона, трав. 2022, с. 97]).

То що ж відбувається, коли ви не погоджуєтеся з кимось щодо чогось важливого для вас? Як ви зберігаєте спокій, коли захищаєте свої міцні переконання або відстоюєте євангельський принцип, наприклад, дотримання сексуальної чистоти або чесну поведінку у школі?

Внутрішні процеси

Якщо ви дійсно намагаєтеся бути миротворцем, то коли виникатимуть незгоди, ви будете зміцнювати певні процеси, які відбуваються всередині вас у емоційній, ментальній та духовній сферах. Вони є складовою анатомії миротворця. Ось кілька з них:

Уміння слухати

Уміти слухати означає звертати увагу на те, що кажуть люди, а не лише думати про те, що наступне скажете ви. Людина, яка знає, що її слухають, з меншою вірогідністю розгнівається.

Самоусвідомлення

Мати самоусвідомлення—це стежити за своїми словами і своїми вчинками—і розуміти, як вони сприймаються оточуючими. Це також означає усвідомлення того, чому ви кажете і робите це—а саме ваших мотивів.

Емпатія

Емпатія означає здатність відчути те, що відчувають інші. Ви докладаєте зусилля, щоб уявити їхні почуття, коли вони чують ваші слова і бачать ваші вчинки.

Знання

Знання—це запас інформації і фактів, якими можна користуватися. Але, що найважливіше, вони включають вивчення духовних істин і досвід, який ви можете застосувати і яким поділитися.

Вміння переконувати

Вміння переконувати—це мистецтво допомоги людям змінити їхню думку і почуття щодо чогось. Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Миротворці … вміють переконувати за прикладом Спасителя” (квітнева генеральна конференція 2022 року [Ліягона, трав. 2022, с. 18]). Переконувати за прикладом Спасителя—це не лише захищати свою правоту. Це любити істину і людей, з якими ви хочете нею поділитися. Переконувати за прикладом Спасителя—це не казати, що ви праві, а інші—ні. Це ділитися чимось правильним таким чином, щоб люди дійсно розуміли. Це означає любити істину і людей, з якими ви хочете нею поділитися.

Терпіння

Для миротворця мати терпіння означає мати самоконтроль. Це часто означає нагадувати собі, що вам не потрібно перебивати. Вам не потрібно гніватися чи сумувати. Вам не потрібно спілкуватися голосніше чи на підвищених тонах. Це має бути нормально—дозволити людям висловлювати свою думку, навіть якщо ви категорично з нею не погоджуєтеся. Мати терпіння не означає бути слабкими. Це те, що робить нас подібними до Спасителя.

Мудрість

Для миротворців мати мудрість означає бути здатним зрозуміти, що краще робити в будь-якій ситуації. Чи вам слід втрутитися, чи відсторонитися? Чи вам слід надати логічне пояснення, емоційну підтримку, пожартувати, чи принести свідчення? Ви маєте змогу бачити можливі результати різного вибору. Мудрість—це дар від Бога, і вона може приходити з досвідом, завдяки вивченню і виконанню Його порад.

Смирення

Бути смиренними означає визнавати, що ви не знаєте усього, і у вас немає всіх відповідей. Це також означає визнати, що Бог дійсно знає все і може дати вам відповіді. Смирення допомагає нам бути певним, що ми не дозволяємо “ані гордовитості, ані пихатості порушувати [наш] мир; [і кожній людині] поважати свого ближнього як самого себе” (Moсія 27:4).

Віра

Якщо у нас є віра в Ісуса Христа, це означає, що ми довіряємо Йому і намагаємося виконувати Його заповіді, включно з тим, як ми ставимося до людей. Ви можете бути переконані, що коли ви прагнете встановити мир за прикладом Спасителя, “все буде працювати разом для вашого блага” (Учення і Завіти 105:40).

Любити

Якщо у наших серцях є любов Бога, це веде нас до миру (див. 4 Нефій 1:15). Це допомагає нам любити наших ближніх і нагадує нам, що вони діти Бога.

Продовжувати докладати зусилля

Бути миротворцем не завжди легко, і ви можете робити помилки. Ми всі помиляємося. Але Спаситель сказав нам, що якщо ми будемо миротворцями, то отримаємо благословення і “синами Божими стан[емо]” (Maтвій 5:9).

Це варте того, щоб продовжувати намагатися жити в мирі. Господь може благословити нас анатомією миротворця, щоб це стало нашою другою натурою. Тоді нас дійсно зможуть називати дітьми Князя Миру.

Роздрукувати