2023
Віра, діла, благодать … і їзда на велосипеді?!
Серпень 2023


“Віра, діла, благодать … і їзда на велосипеді?!”, Заради зміцнення молоді, серп. 2023.

За Мною йдіть

Дії

Віра, діла, благодать … і їзда на велосипеді?!

Дізнайтеся про те, що допомагає вам рухатися вперед.

Зображення
дівчина їде на велосипеді

Я подивилася в люстерко на здерту шкіру у себе під носом і на підборідді. Обережно змахнула з рани крихітні піщинки. Так, це виглядало точнісінько як вуса й борода. Цап’яча борідка через квапливість на дорозі!

Лише за кілька хвилин до того я засвоїла дуже важливий урок про їзду на велосипеді — зберігати вертикальне положення надзвичайно важко, якщо не рухатися вперед! Замість того, щоб крутити педалі, я надто довго вагалася, натисла на гальма і перекинулася.

Як пов’язані цей випадок і євангелія? Ось один із варіантів зв’язку. Подібно до того, як нам потрібні і баланс і певна швидкість, щоб залишатися на велосипеді у вертикальному положенні, наш вічний розвиток залежить і від віри, і від добрих справ. І вся ця поїздка є можливою завдяки благодаті Ісуса Христа.

Міркуймо про це так: Ісус Христос дав вам велосипед. Він допомагає вам вчитися їздити. Він може пояснити вам інструкції, дати поради, і навіть притримувати сидіння, поки ви будете на нього сідати. Але саме ви маєте вирішити рухатися вперед.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф недавно поділився подібними думками про велосипеди, щоб заохочувати нас рухатися вперед з вірою.

“Хай ваші очі дивляться вперед на дорогу. Зосередьтеся на вашому пункті призначення, — сказав він. — І крутіть педалі. Залишатися збалансованими — це все, що потрібно для руху вперед”1.

Читаючи зараз Новий Завіт, ви могли помітити, що перші апостоли, коли навчали, багато говорили про те, як їздити на велосипеді. Жартую! Але вони дійсно навчали про віру, благодать і діла. Й робили це багато разів.

Наприклад, Петро навчав, що ми “спасемося благодаттю Господа Ісуса” (Дії 15:11).

І зверніть увагу на те, де міститься його вчення про благодать — у книзі “Дії”, де записані діяння учнів! У багатьох місцях Нового Завіту описано, як вірні чоловіки і жінки подорожували й навчали про Ісуса Христа. Це є втіленням поєднання віри, наполегливої праці і прийняття підтримуючої допомоги Спасителя.

Які ви можете знайти інші вірші з Писань, де говориться про віру, діла і благодать? Як ви помічаєте дію цих трьох у вашому власному житті? Ось для початку кілька уривків: Якова 2:14–17, Ефесянам 2:8–10 та Moроній 10:32–33.

Звичайно ж, аналогія з велосипедом недосконала, тому не переймайтеся так сильно тим, що є символом чогось. Давайте просто використаємо її як щось, що допоможе нам пам’ятати, що ми самі не можемо спасти себе, і що Спаситель також не може змусити нас спастись. Саме коли ми працюємо разом з Ним, намагаючись діяти за Його вченнями і виявляти любов до людей, тоді відбувається щось дивовижне. Сатана хоче, щоб ми все кинули, сіли і поринули у гріх та відчай. Але Небесний Батько та Ісус Христос люблять нас і підбадьорюють на кожному кроці шляху, або під час кожного оберту педалі!

Тому застрибуйте на те сидіння, просувайтеся вперед, почніть крутити педалі і відчуйте подих вітру в лице. Просуватися вперед дуже приємно, чи не так?!

Зображення
Ісус Христос

Біля тихих вод, художник Саймон Дьюї

Посилання

  1. Дітер Ф. Ухтдорф, квітнева генеральна конференція 2022 р. (Ліягона, трав. 2022, с. 123).

Роздрукувати