2023
Ключ до справжньої зміни
Серпень 2023


“Ключ до справжньої зміни”, Заради зміцнення молоді, серп. 2023.

Ключ до справжньої зміни

Справжні і тривалі зміни можливі, але ми не можемо зробити їх самі.

Зображення
юнак веслує

У старших класах я намагався займатися веслуванням. Це здавалося достатньо легким — сидіти у човні і швидко рухати веслами. Я й гадки не мав, у що втрапив.

Певний час я не міг підтримувати човен збалансованим і своїми веслами зупиняв човна замість того, щоб плавно просувати його по воді.

З часом я змінив спосіб свого балансування човна і керування веслами. Повільно я зробив й інші зміни і покращився — часто навіть не усвідомлюючи цього. Потім веслування стало цікавим! Мені подобався заспокійливий рух весел, коли я швидко і тихо плив по воді.

Позитивні зміни — навіть найменші — не лише допомагають у такому спорті, як веслування, але також у процесі, в якому ми стаємо тими, ким маємо стати.

Але змінюватися не завжди легко.

Ми тут для того, щоб змінюватися

Чи виникали у вас такі думки, коли ви намагалися зробити зміни у вашому житті:

“О, ні, я знову зробив/ла ту саму помилку! Як я можу бути настільки слабким/ою?!”

“Я нічого не вартий/а”.

“Я надто багато грішив/ла, щоб отримати прощення”.

Через подібні думки зміна може здаватися неможливою. Але ми у цьому житті для того, щоб змінюватися і покращуватися. Справжні і тривалі зміни дійсно можливі, але ми не можемо зробити їх самі.

Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Чи ви бачите щось у вашому житті, що є не таким досконалим, яким би ви хотіли, щоб це було? … Якщо ви знаєте щось у вашому житті, що вам не подобається, попросіть вашого Небесного Батька про допомогу, і ви знайдете внутрішню силу змінитися”1.

Сила змінитися приходить через Ісуса Христа і Його Спокуту.

Зображення
Ісус Христос з жінкою

Зображення Христа, художниця Джудіт А. Мер

Якості Христа — путівник для змін

Спаситель показав нам найкращий спосіб життя. Він просить нас іти за Ним і ставати такими, як Він (див. 3 Нефій 27:27). Ми можемо зробити це, коли будемо вивчати Його життя і якості.

У Писаннях описано якості Христа, включно з такими, як віра, надія, милосердя і любов, доброчесність, знання, терпіння, смирення, старанність і слухняність2 . Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що коли ми старанно і з молитвою прагнемо розвивати у себе якості Христа, “Спаситель благословить нас понад нашу силу, щоб ми стали тими, ким Він хоче нас бачити”3.

Скористайтеся можливістю змінитися

Мені потрібно було зробити певні зміни, аби навчитися краще веслувати. Лише тоді я відчув радість веслування.

Для того, аби ми могли відчути те, що пропонує життя (навіть вічне життя), Спаситель не пропонує нам відмовитися від нашої особистості лише заради зміни. Він просить нас змінити те, що потрібно змінити, аби наближатися до Нього.

Ось у чому полягає покаяння. Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. … Коли ми вибираємо покаятися, ми вибираємо стати більше схожими на Ісуса Христа!”4

Спаситель віддав Своє життя, щоб допомогти вам прийняти чудову можливість змінитися і стати тими, ким Він хоче, щоб ви стали, і знає, що ви на це здатні.

Посилання

  1. M. Russell Ballard, “Keep the Commandments — Beginning Right Now!”, (Brigham Young University fireside address, Sept. 6, 1987), 2, speeches.byu.edu.

  2. Див. Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння (2004), сс. 121‒134.

  3. Дітер Ф. Ухтдорф, жовтнева генеральна конференція 2005 р. (Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 102).

  4. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, квітнева генеральна конференція 2019 р. (Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 67–68).

Роздрукувати