2012
Заради зміцнення молоді: маяк у наш час
Серпень 2012 р.


Заради зміцнення молоді маяк у наш час

Зображення
Девід Л. Бек
Зображення
Елейн Ш. Дальтон

Перше Президентство пише, що норми, зазначені в буклеті Заради зміцнення молоді, “допоможуть вам у прийнятті важливих рішень зараз і в майбутньому”1. З виходом нового видання цього буклету редакція церковних журналів змогла взяти коротке інтерв’ю у генерального президента Товариства молодих жінок Елейн Ш. Дальтон і генерального президента Товариства молодих чоловіків Девіда Л. Бека, під час якого обговорювався оновлений буклет.

Зображення
Заради зміцнення молоді: маяк у наш час

Чому нове видання буклету Заради зміцнення молоді вийшло зараз?

Брат Бек: Господні норми не змінилися, але атаки супротивника на ті норми стали частішими і сильнішими. Буклет Заради зміцнення молоді було оновлено, щоб молоді було легше чинити опір тим атакам.

Сестра Дальтон: Пророки постійно звертаються до молоді дуже ясною мовою, і ми хочемо, щоб те, що вони зараз кажуть, було доступним. Ідучи за пророком, молоді люди повинні почувати себе впевнено на цьому шляху, тож учення, які пролунали останнім часом, також включено до цього буклету.

Брат Бек: Як нагадує нам Президент Томас С. Монсон, сучасна молодь зростає в часи, коли відстань між Господніми нормами і мирськими нормами збільшується2. Спокуси стають сильнішими, а грішна поведінка все більш прийнятною для суспільства. Натхненна порада у цьому новому буклеті є виявом любові Небесного Батька до молоді. Він хоче, щоб кожна молода людина отримувала благословення, які приносить життя за євангелією, тож Він дав норми, які в цьому допоможуть. У Нього є важлива робота, яку вони мають виконувати зараз. Норми в буклеті Заради зміцнення молоді допомагають бути гідними виконання Його роботи.

Що було оновлено в цьому виданні?

Сестра Дальтон: Було додано розділ “Праця і самостійність”. Багато молодих людей так багато часу присвячує новим технологіям—соціальним мережам, Інтернету, відеоіграм,—що насправді ніколи не вчилися працювати. Це викликає у нас занепокоєння, тому що коли молода людина їде на місію, то часом не готова до суворих умов тієї важкої фізичної і духовної праці. Це добре поєднується зі ще одним новим розділом: “Фізичне та психо-емоційне здоров’я”. Необхідно бути фізично здоровим і піклуватися про своє тіло, але також необхідно пам’ятати про емоційну складову здоров’я.

Брат Бек: Додатковий наголос зроблено на тому, що слід дослухатися до спонукань Духа і бути гідними відвідування храму.

Як зробити так, щоб буклет Заради зміцнення молоді став складовою життя молодих людей?

Сестра Дальтон: Я б хотіла, щоб вони шукали благословення, згадані у буклеті, й думали про те, як ці благословення приведуть їх до бажаної мети. Я справді вірю, що це покоління готує землю до Другого пришестя Спасителя. Я закликаю молодь пам’ятати, що вони захочуть стояти упевнено в Його присутності, коли Він прийде знову.

Брат Бек: Буклети Обов’язок перед Богом і Особистий розвиток молодих жінок також містять багато хороших ідей. Наприклад, у розділі “Живи гідно” буклету Обов’язок перед Богом, молодих чоловіків запрошують вивчати норми з буклету Заради зміцнення молоді, скласти план того, як жити за ними, а потім поділитися своїм досвідом з іншими. Таким чином, вони зміцнять не лише своє свідчення, але й свідчення інших людей.

Сестра Дальтон: Ще одним цікавим завданням для молодих людей може бути таке: нехай вони проглянуть весь буклет Заради зміцнення молоді і кружечком обведуть кожне згадування слова “Дух”. Життя за цими нормами дасть їм змогу мати постійне напарництво Святого Духа. А в час, коли молодим людям доведеться приймати дуже важливі рішення, їм потрібне буде це напарництво.

Брат Бек: Я також вважаю, що буклет є прекрасним засобом, що допоможе ділитися євангелією. Ми можемо використовувати його, щоб допомогти нашим друзям зрозуміти, чому ми сповідуємо такий спосіб життя. Молоді люди також можуть звертатися до буклету, щоб готувати уроки для домашніх сімейних вечорів, для виступів на причасних зборах або на уроках у Церкві, або навіть для того, щоб знайти відповіді на запитання про Господні норми. Коли вони це робитимуть, учення і принципи з буклету Заради зміцнення молоді глибоко проникнуть у їхні серця і стануть частиною їхньої сутності.

А що б ви сказали тим, хто каже, що нині у світі важко дотримуватися цих норм?

Сестра Дальтон: Я б сказала: “Ви праві. Це важко”. Але й нагадала б, що буде набагато важче, якщо не дотримуватися цих норм. Гріх ускладнює життя і призводить до того, що доводиться мати справу з неприємними для вас речами. Я б сказала, що дотримання в житті норм з буклету Заради зміцнення молоді є ключем до щастя, а щасливим хоче бути кожен.

Брат Бек: Ніщо з того, що пропонує цей світ, не може зрівнятися з втішенням, яке приносить Святий Дух, із задоволенням, яке приходить від знання про те, що Небесний Батько вас схвалює, або із силою храмових завітів. Ці благословення обіцяні тим, хто дотримується Господніх норм.

Сестра Дальтон: Так багато молодих жінок каже: “Я зробила щось погане, отже я більше не можу приходити до церкви”. І після того вони починають поводитися ще гірше. Але я хочу сказати: “Ви можете покаятися. Ви можете змінитися і зараз настав для цього час. Прийшов саме той день. Настала саме та мить”.

Яку пораду ви б дали молодим людям, які, намагаючись жити за цими нормами, не відчувають великої підтримки вдома?

Брат Бек: Я вірю, що Господь, наділивши кожного з нас відповідними духовними дарами, помістив туди, де ми можемо робити найбільше добра. Якщо ваша сім’я не підтримує вашого рішення жити за Господніми нормами, не здавайтеся. Живіть відповідно до того, що, як ви знаєте, є правильним, бо ви ніколи не знаєте, хто у вашій сім’ї за вами спостерігає і непомітно зміцнюється завдяки вашому прикладу.

Сестра Дальтон: Крім того, завжди пам’ятайте, ким ви є. Вас було збережено, щоб прийти на землю зараз, бо у вас є сильне свідчення про Спасителя. Ви довели це у доземному світі. Як сказав брат Бек, дотримання вами норм згодом може благословити вашу сім’ю. Не йдіть на компроміс. Не здавайтеся. Коли ми живемо за цими нормами, ми можемо бути світлом. Ми можемо відображати світло Спасителя.

Яке благословення матимуть молоді люди, якщо житимуть за нормами?

Брат Бек: Господь пообіцяв багато прекрасних благословень тим, хто вірно дотримується встановлених Ним норм. Деякі благословення надходять відразу ж: супровід Святого Духа, спокійна совість і сильніша віра та впевненість. Кожного разу, коли ми дотримуємося заповідей, наша здатність слухатися зростає.

Сестра Дальтон: Світ каже: “Спробуй усе. Оскільки ти зараз молодий, то можеш експериментувати”. Що відбувається, коли ви дослухаєтеся до таких запрошень? Це можна порівняти з перевернутим конусом: зверху він широкий, але швидко звужується до низу. Подібні рішення обмежують вашу свободу волі. Експериментування може призвести до залежності. А мить насолоди може призвести до вагітності поза шлюбом чи зміни ваших життєвих планів. Але якщо ви йтимете вузьким шляхом—розмістивши конус навпаки—і дотримуватиметеся Господніх норм, перед вами відкриється увесь світ, і він ставатиме ширшим, якщо ви будете дотримуватися заповідей. Ви не будете зв’язані своїми помилками, а матимете свободу прожити таке життя, яке зробить вас щасливим.

Брат Бек: Світу потрібні молоді люди, які розуміють цінність цих благословень і того, як їх заслужити. Серед ваших друзів і однолітків є багато таких, які шукають альтернативу мирським дорогам, які хочуть будувати своє життя на істинних принципах. Усе, що їм потрібно—це ваш приклад і свідчення.

Що ще ви хотіли б сказати молоді?

Сестра Дальтон: Моє послання до молоді таке: покаяння—це не щось погане; це—благословення. Спаситель дав нам можливість покаятися. Не зволікайте. Ми можемо змінюватися, і це допоможе нам жити за нормами. Один чеснотний юнак або дівчина, скеровані Духом, можуть змінювати світ. Цією людиною можете бути ви.

Брат Бек: Ми любимо вас, і втішаємося вашою доброчесністю. Ваша вірність приносить нам радість і надихає. Якщо ви відчуваєте самотність, пам’ятайте, що по всьому світу є тисячі молодих людей, які, як і ви, вірно дотримуються Господніх норм. Пам’ятайте також, що Святий Дух може бути вашим постійним напарником. Живіть гідно Його присутності, дотримуйтеся Його спонукань і коли виникне необхідність, дозвольте Йому вас утішити. Небесний Батько любить вас і довіряє. Він приберіг для вас щось надзвичайне.

Посилання

  1. Заради зміцнення молоді (2011), с. іі.

  2. Див. Томас С. Монсон, “Мати сміливість вистояти наодинці”, Ліягона, лист. 2011, с. 60.

Зліва зверху: фотоілюстрація Роберта Кейсі; справа: Образ Христа, художник Генріх Гофманн, з люб’язного дозволу C. Harrison Conroy Co.

Фотографія доріг © Plainpicture/Hasengold

Роздрукувати