2014
Запитання і відповіді
Жовтень 2014


Запитання і відповіді

“Я намагаюся контролювати свої думки, але є так багато спокус. Як я можу мати чистіші думки?”

“Я намагаюся контролювати свої думки, але є так багато спокус. Як я можу мати чистіші думки?”

Контролювати свої думки важко, але можливо, і це приносить благословення. “Навчившись контролювати свої думки, ви можете подолати звички, навіть ті, які призводять до деградації особистості. Ви можете відчути сміливість, здолати страх і жити щасливо”1.

Також подумайте про ці благословення:

  • Чисті думки допоможуть вам зміцнити свою “впевненість у присутності Бога” і “Святий Дух буде твоїм постійним супутником” (УЗ 121:45–46).

  • Чисті думки допоможуть вам відчувати натхнення, оскільки Святий Дух промовляє до вашого серця і розуму (див. УЗ 8:2–3).

  • Чисті думки допоможуть вам виконувати першу і найбільшу заповідь: любити Бога всім серцем, душею і розумом (див. Maтвій 22:37).

Є багато всього, що ви можете робити, аби мати чистіші думки, якщо ви проглянете ідеї на цих сторінках. Але серед головного, що ви можете робити—і це поступовий процес—це долати “тілесну людину”. Тілесний чоловік або жінка любить нечисті думки. Ось як це можна подолати: “Тілесна людина є ворогом для Бога, і була від падіння Адама, і буде на віки вічні, доки вона не піддасться натхненню Духа Святого, і не скине з себе оболонку тілесної людини, і не стане святою через спокуту Христа Господа, і не стане як дитина, смиренною, лагідною, покірною, терпеливою, сповненою любові” (Moсія 3:19).

Що ви можете сьогодні зробити, аби запросити Спасителеву Спокуту здійснити цю зміну у вашому житті?

Медіа та друзі

Хороша відправна точка—це вибирати надихаючі фільми, музику і літературу. Вибирайте друзів у тій компанії, де ви можете підтримувати гідну розмову і займатися праведними справами. Коли буде більше всього хорошого, про що ви можете думати, вам поступово буде легше відкидати погані думки, і вони приходитимуть рідше.

Амбер С., 18 років, Британська Колумбія, Канада

Молитва

Молитва наближає мене до Небесного Батька і допомагає зосередитися на хороших думках. Щоденне вивчення Писань зміцнює мою впевненість у тому, що я подолаю спокуси; у Писаннях я можу бачити приклад вірних послідовників Христа. Коли я складаю свідчення, це також допомагає мені мати чисті думки.

Даша М., 17 років, Київ, Україна

Писання

Допомагає читання Писань кожного ранку перед школою. Як тільки приходить погана думка, я відразу ж замінюю її чимось кращим. Замість того, щоб сказати: “Ні, я так не думаю” (що теж правильно), подумайте про щось хороше. Пам’ятайте: ви, а не Сатана, контролюєте ваші думки. Ми—відважні сини і дочки Небесного Батька і перебуваємо на постійній місії, яка полягає у самовдосконаленні.

Нік С., 16 років, шт. Арканзас, США

Добре чи правильно?

Ви не можете завжди контролювати появу думок, але від вас залежить, чи вони з вами залишаться. Ви можете запитати: Чи ця думка принесе мені щось хороше? Чи допоможе вона мені рухатися в правильному напрямку? Коли виникає спокуслива думка, заспівайте хорошу пісню, пригадайте щось хороше або помоліться. Суть у тому, щоб замінити погану думку чимось хорошим.

Ліза П., 17 років, Данія

Приклад Легія

У 1 Нефії 15:27 Нефій розповідає своїм братам, що його батько у видінні про дерево життя був оточений бруднотою. Однак Легій не помічав брудноти, оскільки “його розум настільки сильно був заглиблений в інші речі”. Це є істинним також для нас у цей час. Якщо ми бажаємо сповнюватися праведністю, молитися за неї і зосереджуватися на праведних речах, тоді наш розум буде настільки заповнений праведністю і чеснотою, що нечисті думки просто не зможуть там залишатися.

Хетті В., 16 років, шт. Аризона, США

Гімни

Гімни можуть допомогти нам мати чистіші думки. Хороша музика підносить дух. Коли я можу слухати гімни, вони завжди підносять мене до більш спокійної, целестіальної атмосфери. Вони допомагають мені пам’ятати про любов Небесного Батька до кожного з нас, і тоді легше уникати спокуси.

Аманда А., 18 років, Амазонас, Бразилія

Сімейне вивчення Писань

Коли нечисті думки з’являються у мене в голові, я намагаюся пригадати вірші з Писань, які ми сім’єю читали вранці. Кожного ранку о 6:00 моя сім’я разом читає Писання. Це рано, але це благословення, і воно мене зміцнює впродовж дня.

Елена В., 16 років, Швейцарія

Причастя

У причасній молитві сказано, що якщо ми візьмемо на себе ім’я Ісуса Христа, будемо дотримуватися Його заповідей і завжди пам’ятати Його, ми завжди будемо мати з собою Його Дух. Пам’ятаючи Його, ми робимо зусилля відігнати свої земні думки і зосередитися на вічному. Якщо ми пам’ятаємо Його постійно, наші думки, бажання і вчинки зміняться на краще.

Мак-Кей М., 18 років, шт. Юта, США

Посилання

  1. Бойд К. Пекер, “Гідна музика, гідні думки”, Ліягона, квіт. 2008, с. 31.

Роздрукувати