2022
Радість і дар покаяння—нещодавні послання пророків та апостолів
Жовтень 2022


Лише в цифровому форматі

Радість і дар покаяння—нещодавні послання пророків та апостолів

Подивіться, чого нещодавно навчали сучасні пророки в соціальних медіа про покаяння.

Зображення
Ісус бере за руку жінку, спійману на перелюбі

На квітневій генеральній конференції 2022 року Президент Рассел М. Нельсон закликав нас: “Знайдіть радість у щоденному покаянні”1. Він додав:

“Покаяння—це ключ до розвитку. Чиста віра допомагає нам рухатися вперед шляхом завітів.

Будь ласка, не бійтеся і не відкладайте покаяння. Сатана радіє, коли ви нещасні. Не дайте йому такого шансу. Приберіть його вплив зі свого життя! Почніть вже сьогодні відчувати радість, яку мають ті, хто скидає з себе оболонку тілесної людини. Спаситель любить нас завжди, а найбільше тоді, коли ми каємося”2.

Члени Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів говорили на генеральній конференції про радість покаяння. Вони також публікували звернення на ці теми в соціальних медіа, зокрема такі:

Покаяння та втішення через Христа

“Бог не позбавлений емоцій. Він піклується про нас з усією ніжністю люблячого батька. Я уявляю, яку радість Він відчував, знаючи, що [Його Улюблений Син], зрештою, здобуде славетну перемогу над гріхом і смертю, відкривши двері небесних можливостей, щоб ви та я могли колись знову жити з нашими близькими.

Але я також вірю, що Його радість була затьмарена абсолютним знанням про те, що очікувало на Його Улюбленого Сина. … Цей Син страждатиме так, як ніхто ніколи не страждав і не міг страждати.

Але оскільки наш Небесний Батько так сильно любить нас, Він дозволив цим радісним і болючим подіям йти своєю чергою. Оскільки світ потребував спасіння, і оскільки ви та я потребуємо спасіння, Він послав нам Спасителя.

… Давайте приймемо досконалий і дорогоцінний Божий дар. Давайте покладемо наші тягарі та гріхи до ніг Спасителя і відчуємо радість, яка приходить через покаяння та зміну. Давайте слідувати за Ісусом Христом і наслідувати Його життя”.

Президент Рассел М. Нельсон, Facebook, 24 груд. 2021 р., facebook.com/russell.m.nelson.

Що відчуває Бог, коли ми робимо помилки

“Якось одна молода людина спитала мене: “Президенте Баллард, як Бог ставиться до мене, коли я роблю помилки?” Можливо, у вас також виникало це запитання.

“Бог любить усіх Своїх дітей, і Він розуміє, що життя—це досвід для всіх нас. Ми недосконалі. Ми робитимемо помилки. Він дав нам Свого Сина, Ісуса Христа, щоб допомогти нам змінитися і провести нас через смертне життя.

Зрештою, ми повинні навчитися жити так, як Він хоче, щоб ми жили, але з якою б швидкістю ми не змінювалися й розвивалися, Його любов до нас є незмінною, тому що ми—Його діти.

Господь Ісус Христос може допомогти нам виправити усе, що потребує виправлення у нашому житті, через Його спокутну жертву”.

Президент М. Рассел Баллард, Facebook, 16 вер. 2021 р., facebook.com/mrussell.ballard.

Чудеса покаяння та прощення

“Нам слід намагатися отримати користь завдяки оцінці того, що вже відбулося. Я прошу вас пам’ятати, що з минулого слід навчатися, а не жити ним. Ми озираємося назад, щоб побачити іскри радісних подій, а не попіл.

І коли ми здобули необхідні знання і взяли з собою найкраще з нашого досвіду, тоді нам слід дивитися вперед і пам’ятати, що віра завжди спрямована в майбутнє. Віра завжди пов’язана з благословеннями, істинами та подіями, які ще принесуть результати в нашому житті.

Дехто з вас може думати—особливо коли ми переживаємо щоденні потрясіння в навколишньому світі—“Чи є у мене майбуття?” Що принесе мені новий рік? Чи буду я в безпеці? Чи буде життя стабільним? Чи можу я довіряти Господу й майбуттю?

Будь ласка, пам’ятайте: віра спирається на те, що Бог приготував щось величне для кожного з нас і що Христос дійсно є “Первосвященик[ом] майбутнього доброго” (Євреям 9:11).

Тримайтеся за свої мрії, якими б далекими й недосяжними вони не здавалися. Живіть, щоб бачити чудеса покаяння і прощення, довіри й божественної любові, які змінюватимуть ваше життя сьогодні, завтра і завжди. Це те новорічне зобов’язання, якого я прошу вас дотримуватися”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, Facebook, 9 січ. 2022 р., facebook.com/jeffreyr.holland.

Очищувальний дар

“Нескінченна Спасителева Спокута цілковито змінює те, як ми можемо оцінювати свої провини і недоліки. Замість того, щоб жити ними і відчувати безвихідь чи безнадію, ми можемо з них чогось навчитися і сповнитися надією. Очищувальний дар покаяння дозволяє нам полишити свої гріхи і стати новим створінням”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 5 чер. 2021 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Зміна серця

“Наші серця змінюються завдяки істинам, які ми дізнаємося в храмі про Бога та Ісуса Христа, а також завдяки обіцянкам любити й служити. Ми менше зосереджуємося на тому, чого хочемо, і більше на тому, щоб узгодити свою волю з Божою. … Головна функція дому Господа полягає в тому, щоб ми змінювалися та ставали новими створіннями у Христі.

Часто у світі хтось прагне домогтися змін ззовні. Багато хто вважає, що зміна обставин життя людини є найкращим шляхом до її зміни.

Проте Бог зазвичай працює зсередини. Якщо ми дозволимо Йому, Бог може змінити наші серця—і тоді ми будемо благословенні здатністю й силою змінити свої обставини.

У святих храмах те, що ми дізнаємося і що обіцяємо робити, змінює нас зсередини, дозволяючи нам стати більш відданими учнями Ісуса Христа”.

Старійшина Девід А. Беднар, Facebook, 19 квіт. 2022 р., facebook.com/davida.bednar.

Пізнання Господа

“Дехто з вас може вірити, що Ісус Христос—Син Божий і що Він приніс безмежну й вічну спокутну жертву. Але ви також можете вірити, що Його Спокута призначена для будь-кого іншого, але не для вас. Ви виявляєте віру в Спасителя, але не вірите, що всі обіцяні Ним благословення доступні вам або можуть з’явитися у вашому житті. Я прошу вас не лише знати про Господа, а й пізнати Його.

Спаситель наставляв нас стати такими, як Він є. Ми пізнаємо Господа, коли прагнемо стати такими, як Він, через силу Його Спокути. Ми пізнаємо Господа, коли служимо Йому й працюємо в Його царстві. Ми повніше пізнаємо Господа, коли ми не лише віримо в Нього, але також віримо Йому та Його запевненням.

Коли ми віримо Йому—приймаючи Його силу і обіцяння як істинні—наше життя сповнюється перспективи, миру і радості. Його Спокута є індивідуальною та особистою. І вона призначена для кожного з нас”.

Старійшина Девід А. Беднар, Facebook, 14 бер. 2021 р., facebook.com/davida.bednar.

Особиста відповідальність

“Спаситель, заплативши покарання за наші гріхи, не звільнив нас від особистої відповідальності за те, як ми живемо. Цінність праці й працьовитості, зусиль, вдосконалення своїх талантів і забезпечення сім’ї від початку повсюдно проголошувалися в Писаннях.

Мій заклик до вас—проаналізувати свої цілі та визначити, які з них дозволять вам виконувати сімейні зобов’язання, залишатися на шляху завітів і мати успіх, якого Господь бажає для вас. Пам’ятайте, що наявність мети дозволяє заощаджувати час і сили, плануючи заздалегідь і не ігноруючи важливі умови й терміни.

Не потрібно боятися—навіть попри небезпеки й труднощі, з якими ви стикатиметеся. Ви будете благословенні й захищені, якщо прагнутимете праведних і гідних цілей, плануватимете й працюватимете із завзятістю та рішучістю, а також покладатиметеся на віру, покаяння, спасительні обряди й спокутну жертву Спасителя, аби витерпіти до кінця. Зосередженість на храмі допоможе вам досягти цих цілей.

Я урочисто свідчу про божественність Ісуса Христа. Завдяки Йому нам немає чого боятися, бо в Ньому наша радість є повною”.

Старійшина Квентін Л. Кук, Facebook, 8 груд. 2021 р., facebook.com/quentin.lcook.

Чесні та щирі особисті молитви

“Я виявив у власному житті, що коли близька людина або друг пропонує мені щось змінити, навіть обґрунтовано, тілесна людина всередині мене іноді з’являється і каже: “Ви не бачите ситуацію з моєї точки зору” або “Хто дав вам право судити?” Або я навіть можу подумати: “Можливо, вам варто попрацювати над собою”. Однак коли я смиренно стою на колінах перед Небесним Батьком і щиро питаю: “Батьку, що мені потрібно змінити?”, “У чому мені необхідно покаятися?”, “Чого мені не вистачає?” мене охоплює спокійне відчуття, і в потрібний момент я чую Його. І Його істина, Його вічна істина, проникає в моє серце.

Чесна та щира особиста молитва в такі тихі моменти відкриває вікно для одкровень від нашого Небесного Батька. Ми чуємо Його. Він промовляє до нас. Прагнення прислуховуватися до тихих підказок Духа та обіцянки Небесному Батькові про те, що я уважніше шукатиму шляхи до вдосконалення, здається, суттєво збільшують мою здатність почути Його.

Справжні зміни рідко відбуваються за один день. Я знаю це з власного досвіду. Але з часом ми стаємо дедалі кращі, ніж раніше. Коли ми чуємо Його та діємо відповідно до Його духовних скерувань, Він виливає на нас Свій дух і Своє схвалення. Немає нічого краще за це—відчувати Його схвалення, відчувати Його Дух. Святий Дух підтверджує любов Небесного Батька до нас. І я знаю: Він запевняє мене, що навіть ті маленькі кроки уперед допомагають мені наблизитися до Нього”.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, “Як я чую Його”, 27 груд. 2021 р., facebook.com/neill.andersen.

Зі справжнім наміром

“Нещодавно один місіонер запитав мене: “Чи є ми лицемірами, якщо не дотримуємося усіх заповідей, яких вчимо людей?” Це просто чудове запитання! Я хочу поділитися з вами своєю відповіддю тут. Я знаю, що не повинен бути досконалим, аби стати членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Я краще за інших знаю, що я недосконалий. Тож чи маємо ми бути досконалими, щоб служити Господу? Звичайно ж, ні. Справа не в цьому.

Є велика різниця між бунтом і слабкістю. Тому лицемірно навчати заповіді, яку ви не збираєтеся виконувати. Це було б лицемірно. Але навчати заповідей, а потім спотикатися і каятися—це не лицемірство, тому що ви маєте намір виконати ту заповідь. Коли ми робимо щось зі справжнім наміром, це означає, що ми маємо намір дотримуватися заповідей. Тому немає нічого лицемірного в тому, щоб навчати про шлях завітів або навчати про Божі заповіді, якщо ви дійсно маєте намір усі їх виконувати. Ви знаєте й можете свідчити, що дотримання цих заповідей принесе благословення.

У Книзі Мормона в Мороній 6:8 говориться: “Але стільки, скільки вони каялися і прагнули прощення з щирим наміром, їм прощалося”. Лицемірство проявляється, якщо ми робимо помилку, але не каємося і не збираємося каятися. Чистота—це те, що наші дії та наші вірування перебувають у повній гармонії, це те, як ми намагаємося жити. Але хіба ж буде лицемірством, якщо ми не завжди здатні виконувати це? Ні, адже в цьому і є сенс покаяння, чи не так? Ми можемо покаятися в тих помилках, яких, незважаючи на всі наші зусилля, зрештою припускаємося. Завдяки Спокуті Ісуса Христа прощення є реальним”.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, Facebook, 15 лют. 2022 р., facebook.com/DaleGRenlund.

Божа доброта й незрівнянна сила

“Мої любі друзі, я свідчу вам, що коли ми щиро каємось у своїх гріхах, то дозволяємо, щоб спокутна жертва Христа почала повною мірою діяти у нашому житті. Дар покаяння—це вияв доброти Бога до Своїх дітей і це вияв Його незрівнянної сили, щоб допомогти нам подолати скоєні нами гріхи”.

Старійшина Уліссес Соарес, Facebook, 2 чер. 2021 р., facebook.com/soares.u.

Роздрукувати