Залежність
Крок 2: Надія


“Крок 2: Надія,” Програма подолання згубних звичок: Путівник з подолання згубних звичок та зцілення (2005), 7–12

“Крок 2,” Програма подолання згубних звичок, 7–12

Крок 2

Надія

Ключовий принцип: Повірте, що сила Бога може повернути вам повноцінне духовне здоров’я.

Усвідомивши власну безсилість перед згубнимизвичками, більшість з нас відчули відсутність будь-якої надії. Ті, хто виріс не маючи й гадки про Бога, були впевнені, що вичерпали всі можливості отримання допомоги. А ті, хто вірили в Бога, були переконані, що Він занадто розчарувався в нас, щоб допомогти. В обох випадках 2-й крок дав нам відповідь, яка ніколи не спадала нам на думку або яку ми відкидали—звернутись до Бога і знайти надію у Спокуті Ісуса Христа.

Врешті-решт змирившись, ми звернулися по допомогу. Йдучи за цим найтонкішим промінцем надії, ми почали відвідувати збори із уздоровлення. Коли ми вперше прийшли на збори, нас переповнювали сумніви й острах. Ми були налякані і, можливо, навіть цинічні, але нарешті ми прийшли. Там ми почули, як чоловіки і жінки чесно описують, яким було їхнє життя, що спонукало їх змінити його, і яким є життя людини, уздоровленої від згубної звички. Ми дізналися, що багато людей, з якими зустрілися на зборах, теж колись відчували таку ж безнадійність, як і ми. Але зараз вони сміялися, розмовляли, посміхалися, відвідували збори, молилися, читали Писання і писали у своїх “щоденниках уздоровлення”.

Поступово принципи, якими вони ділилися і які застосовували, почали працювати і для нас. Приходячи туди, ми почали відчувати щось таке, чого не відчували роками—ми відчули надію. Якщо існувала надія для інших, хто був на самому краю прірви, тоді, можливо, і для нас також існувала надія! Ми з вдячністю почули, що якщо ми повернемося до Господа, то “ніяка звичка, ніяка залежність, ніякий бунт, ніякий гріх, ніяка образа не є винятком для обіцяння цілковитого прощення” (Boyd K. Packer, in Conference Report, Oct. 1995, 22; or Ensign, Nov. 1995, 19).

У цій атмосфері віри і свідчення, ми знайшли надію, яка почала пробуджувати нас до милості та сили Бога. Ми почали вірити, що Він може звільнити нас від ярма залежності. Ми наслідували приклад наших уздоровлених друзів. Ми відвідували збори, молилися, знов стали активними в Церкві, замислювалися над Писаннями і застосовували їх, і в нашому житті почали відбуватися чудеса. Ми були благословенні тим, що з милістю Ісуса Христа змогли утримуватися день за днем від згубної звички. Здійснивши 2-й крок, ми набули прагнення замінити самовпевненість та згубні звички на віру в любов і силу Ісуса Христа. Ми здійснили цей крок у своєму розумі та своєму серці і пізнали істинність того, що основа уздоровлення від залежності повинна бути духовною.

Здійснюючи кроки, рекомендовані у цьому путівнику, ви пізнаєте цю істину. Вона варта всіх зусиль.Ця програма духовна, і вона дієва. Застосовуючи ці принципи і дозволяючи їм працювати у своєму житті, ви відчуєте, як повертаєтеся до духовного здоров’я завдяки щойно відкритим вами стосункам з Господом. Його Дух допоможе вам почати чесніше і ясніше бачити свій вибір; ви будете приймати рішення відповідно до принципів євангелії.

Для декого з нас це чудо було майже миттєвим; для інших уздоровлення було більш поступовим. Яким би чином це не сталося з вами, зрештою ви зможете сказати разом з нами, що завдяки “непохитній вірі у Христа” ви врятувалися від залежності і насолоджуєтеся “справжньою яскравістю надії” (2 Нефій 31:20).

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що Господь має силу допомогти вам:

“Ми не повинні недооцінювати або не помічати силу лагідних милостей Господа. Простота, доброта і постійність лагідних милостей Господа зроблять багато, щоб зміцнити і захистити нас у часи випробувань, в які ми живемо зараз і будемо жити в майбутньому. Коли слова не можуть дати втіхи, яка нам потрібна, або висловити радість, яку ми відчуваємо, коли просто даремно намагатися пояснювати те, що пояснити неможливо, коли логіка і розсудливість не можуть допомогти нам здобути адекватне розуміння несправедливостей життя, коли земний досвід і оцінка недостатні для одержання бажаного результату, і коли здається, що, можливо, ми абсолютно самотні, нас дійсно благословляють лагідні милості Господа, які зміцнюють нас і навіть дають рятівну силу (див. 1 Нефій 1:20).

Деякі люди, які слухають або читають це послання, можуть помилково не брати до уваги присутність лагідних милостей Господа у своєму житті або відкидати їх… Ми можемо помилково думати, що такі благословення і дари приберігаються для інших людей, які, здається, є більш праведними або які служать у відомих церковних покликаннях. Я свідчу, що лагідні милості Господа досяжні для кожного з нас і що Викупитель Ізраїля палко бажає нагородити нас цими дарами” (Ліягона, трав. 2005, сс. 100–101).

Ви побачите лагідні милості Господа у своєму житті, навчаючись спостерігати їх і набуваючи віри в те, що сила Бога насправді може допомогти вам уздоровитися.

Послідовність дій

Моліться; читайте Писання і розмірковуйте над ними.

Коли ви позбудетеся гордині та почнете знов запрошувати Бога увійти у ваше життя, ваші думки ставатимуть більш молитовними. Зрештою ви відчуєте, що готові стати навколішки і помолитися вголос. Ви пізнаєте, як добре почуваєшся, висловлюючи свої почуття і потреби Богові. Ви відчуєте, як відновили розмову з Тим, хто завжди відповідатиме вам, не завжди словом “так”, але завжди з любов’ю. Нарешті ви почнете відчувати цілющий вплив визволення з самоізоляції.

Бажання спілкуватися з Богом приведе вас до вивчення слів сучасних і давніх пророків. Почувши про інших людей, які знайшли відповіді у Писаннях, ви сповнитеся надією, що і ви також зможете знайти відповіді. Записуючи власні думки, ви відчуватимете, як Дух сильніше впливає на вас. Вчіться з молитвою, і Господь дасть вам відповіді на ваші запитання і потреби.

Буде чудово, якщо ви розпочнете вивчення з віршів, вказаних наприкінці кожного розділу цього путівника. Кожний вірш було обрано з думкою про уздоровлення, кожне запитання було поставлене, щоб допомогти вам застосувати цей вірш у своєму житті. Приділяйте кілька хвилин кожного дня, щоб дізнаватися, що саме хоче сказати вам Господь.

Вірте в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина, Ісуса Христа, і в Святого Духа

Більшість з нас виросли з якимось уявленням про Бога, а як члени Церкви ми мали принаймні певне знання про Небесного Батька, Ісуса Христа і Святого Духа. Можливо, навіть, ми просто вірили в Них, але часто не пов’язували особисте прагнення долати проблеми з потребою в силі Бога в нашому житті.

2-й крок вимагає від нас лише бажання вірити в любов і милість Небесного Батька та Ісуса Христа і в доступність і благословення Святого Духа. Ми свідчимо, що ви можете пізнати досконало поєднану любов Божества, спостерігаючи прояви їхньої любові й сили у своєму житті та житті інших людей.

Вивчення і розуміння

Наступні уривки з Писань допоможуть вам здійснити2-й крок. Ми рекомендуємо вам використовувати ці уривки з Писань і запитання для обговорення, вивчення і ведення записів. Пам’ятайте, ваші записи мають бути чесними та конкретними.

Віра в Бога

“Віруйте в Бога; віруйте, що Він є, і що Він створив усе, і на небесах, і на землі; віруйте, що Він має всю мудрість, і всю силу, і на небесах, і на землі; віруйте, що людина не розуміє всього того, що Господь може розуміти” (Мосія 4:9).

  • Небеса і земля сповнені численними свідченнями про існування Бога. Як саме ви пізнали Бога і відчули Його любов?

Віра в Ісуса Христа

“Проповідуй їм покаяння і віру в Господа Ісуса Христа; вчи їх упокорювати себе і бути лагідними і приниженими серцем; учи їх протистояти всім спокусам диявола з їхньою вірою в Господа Ісуса Христа” (Алма 37:33).

  • Багато з нас намагалися позбутися згубних звичок однією лише силою волі або через віру в друга чи лікаря. Рано чи пізно ми зрозуміли, що наша віра в себе чи в інших не наділила нас спроможністю повністю подолати наші згубні звички. Напишіть про ваше теперішнє відчуття смирення і прагнення у намаганні уздоровитися, звернутися до Христа і Його євангелії більше, ніж до усіх інших джерел допомоги.

Співчуття Спасителя

“Зараз батько хлоп’яти з слізьми закричав і сказав: “Вірую, Господи,—поможи недовірству моєму!” (Марк 9:24).

  • Цей чоловік прагнув допомоги від Спасителя і отримав її. Ісус не докорив йому за його сумніви. Напишіть про співчуття і терпеливість Спасителя.

  • Чи є у вас бажання поділитися своїми почуттями з Господом?

Дар благодаті

“Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать” (Євреям 4:16).

  • У Путівнику по Писаннях “благодать” визначена, як “божественна допомога і сила”, що дається завдяки “Божій милості та любові” (“Благодать”, с. 13). Цей дар божественної сили надає вам змоги робити більше, ніж ви могли б зробити власними зусиллями. Спаситель зробить для вас те, що ви не в змозі зробити для себе. Завдяки Його благодаті ви можете покаятися і змінитися. Як саме ви відчували дар благодаті у своєму житті?

  • Як саме дар божественної сили може допомогти вам невпинно просуватися до уздоровлення?

Зцілення

“Чи віриш ти у силу Христа до спасіння?.. Якщо ти віриш у викуплення Христа, тебе можна зцілити” (Алма 15:6, 8).

  • Думаючи про зцілення, ми звичайно вважаємо, що воно стосується нашого тіла. Яка інша частина нашого єства також потребує цілющої сили Ісуса Христа?

  • Опишіть свою потребу в отриманні викупительної (визвольної, трансформуючої) сили Христа.

Пробудження

“Але знайте, якщо ви прокинетеся і пробудите сили свого розуму, аж до того, щоб зробити дослід над моїми словами, і скористуєтеся принаймні частинкою віри, так, навіть якщо ви не можете нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити, нехай це бажання працює в вас, аж до того, як ви повірите так, що зможете дати місце для частини моїх слів” (Алма 32:27).

  • Усвідомте, що “прокинутися і пробудити сили свого розуму”—це важлива частина процесу, за яким ви вчитеся вірити. Завдяки чому ви сьогодні глибше, ніж минулого тижня, минулого місяця, минулого року, пізнаєте Ісуса Христа і Його силу у своєму житті?

Звільнення від залежності

“Вони були в неволі, і знову Господь визволив їх з залежності силою Свого слова” (Алма 5:5).

  • Слово Бога матиме велику силу для звільнення вас від залежності. Ви можете знайти слово Бога у Писаннях і виступах, які чуєте на конференції та читаєте у церковних журналах. Також ви можете отримати слово Бога безпосередньо—через Святого Духа. Запишіть кілька прикладів того, що ви робитимете сьогодні, щоб отримати Його слово до вас.

Роздрукувати