Залежність
Крок 8: Прагнення прощення


“Крок 8: Прагнення прощення,” Програма подолання згубних звичок: Путівник з подолання згубних звичок та зцілення (2005), 47–52

“Крок 8,” Програма подолання згубних звичок, 47–52

Крок 8

Прагнення прощення

Ключовий Принцип: Складіть на папері список усіх людей, кому ви заподіяли зло, і прагніть залагодити свою провину перед ними.

До нашого одужання, наш згубний стиль життя був схожим на торнадо, сповнене руйнівної енергії, яке пронеслося крізь наші стосунки, залишаючи за собою значні руйнування. 8-й крок був нагодою створити план розчищення уламків і відбудови усього, що ще можна було спасти. Коли ми відчули цілющу силу милості Спасителя, працюючи над 7-м кроком, у нас виникло сильне бажання звернутися до інших людей і полагодити зруйновані стосунки. Але ми пізнали, що без виділення часу на молитву і, можливо, на отримання поради від довіреного радника, такого як єпископ або інший провідник священства, імпульсивне прагнення відшкодовувати може бути настільки ж шкідливим, як і його відсутність. 8-й крок був застереженням проти вчинення шкоди іншим людям, коли ми почнемо контактувати з ними під час кроку 9.

Перш ніж ми змогли відновити стосунки, нам було необхідно визначити ті з них, що були зруйновані. Ми почали складати перелік людей, кому ми завдали шкоди, але багато з нас відчували, що не можуть скласти цей перелік, бо нас бентежила образа, завдана тими, хто зашкодив нам. Ми чесно сповідались у своїх негативних почуттях перед Господом. У відповідь Він показав нам, що ми постали перед таким самим рішенням, як і чоловік з притчі, який мав, коли всі його борги було прощено, простити інших. Ми майже чули, як Господь говорить нам: “Я простив був тобі ввесь той борг, бо просив ти мене. Чи й тобі не належало змилуватись над своїм співтоваришем, як і я над тобою був змилувався?” (Матвій 18:32–33).

Якщо перед вами постала ця проблема, вам потрібно зробити так, як зробили багато з нас. Перш ніж скласти перелік тих, у кого вам слід просити прощення, спочатку складіть перелік тих людей, кого вам слід простити. Не дивуйтеся, якщо деякі з імен з’являтимуться в обох переліках. Люди часто потрапляють до жахливих циклів завдавання по черзі шкоди одне одному. Щоб зупинити ці цикли взаємних образ, комусь слід прагнути простити іншого.

Щоб розпочати цей процес прощення, ми знову відкрили для себе цінність ведення записів. Поруч з іменами людей, яких слід було простити, ми записували свої почуття, які сповнювали нас, коли сталися ті болісні події, і які ми все ще мали спокусу відчувати. Цей перелік допоміг нам бути конкретними у молитвах, коли ми ділилися з Батьком усіма нашими нерозв’язаними почуттями. Ми благали, щоб благодать Христа допомогла нам поставитися до інших з такою ж милістю, як Він ставиться до нас. Якщо в нашому переліку були люди, яких було дуже важко простити, ми наслідували пораду Спасителя молитися за їхнє благополуччя, просячи для них усіх благословень, яких бажали б для себе (див. Матвій 5:44).

Молячись про допомогу, щоб простити інших людей—навіть якщо спочатку це здавалось нещирим—ми зрештою були благословенні дивовижним відчуттям співчуття. Навіть в екстремальних ситуаціях люди, що вдавалися до такого ставлення, набували набагато більшої за власну здатності прощати. Одна сестра витратила кілька тижнів, описуючи своє дитинство і молячись за свого жорстокого батька. Вона свідчить із радістю, що Спаситель звільнив її від негативних, болісних почуттів до батька. Роблячи подібні зусилля, ми пізнали, що завдяки здійсненню ретельної самооцінки завданих нам образ і визнання їх перед Спасителем, ми нарешті перестали бути жертвами тих, хто завдав нам болю. Чесно спробувавши звільнитися від завданих нам образ, ми відкрили для себе, що здатні завершити складання переліку тих, хто, як ми сподівалися, простить нас.

Коли ви досягнете цього моменту і розпочнете складати перелік, вам слід молитися, щоб Господь скеровував вас. Наступні ідеї можуть стати вам у пригоді. Запитайте себе: “Чи є хто-небудь у моєму житті, минулому або сьогоднішньому, поруч з ким я відчуваю зніяковілість, дискомфорт або сором?” Запишіть їхні імена і чиніть опір спокусі виправдати свої почуття або вибачити собі негативні дії щодо них. Звичайно, включіть до переліку тих, кому ви свідомо зашкодили, а також тих, кому ви не хотіли завдати шкоди. Включіть до нього тих, хто померли, і тих, чиє місцезнаходження невідоме. Ви матимете справу з цими особливими випадками, коли здійснюватимете 9-й крок: Зараз, під час роботи над 8-м кроком, зосередьте свою увагу на прагненні бути стійким і непохитним у своїй чесності.

Будьте ретельними, знайдіть те, що ви зневажали робити, або те, що залишили незробленим і що шкодить іншим. Не залишайте дрібниць. Чесно думайте про шкоду, яку ви заподіяли іншим людям, потураючи своїм згубним звичкам, навіть якщо ви не ставилися до них з агресією. Визнайте шкоду, заподіяну вами членам сім’ї і друзям через свою безвідповідальність, роздратування, критику, нетерпеливість і безчестя. Знайдіть усе велике чи мале, що збільшило тягарі іншої людини або засмутило чи спричинило складнощі для когось. Знайдіть сказану вами неправду чи порушені обіцянки та виявіть способи у які ви маніпулювали чи використовували інших людей. Додайте до переліку усіх, хто постраждав. Ваша самооцінка з 4-го кроку стане для вас корисним порадником під час цього процесу.

Нарешті, коли ви зазначили всіх, кому завдали шкоди, додайте до переліку ще одне ім’я—ваше власне. Потураючи своїм згубним звичкам, ви зашкодили не лише іншим людям, але й самому собі.

Під час роботи пам’ятайте, що 8-й крок—це не вправа з перекидання провини чи ганьби на когось— чи то на вас, чи на тих, чиє ім’я у ваших переліках. Спаситель полегшить тягарі провини і ганьби, коли ви ще раз чесно розглянете негаразди у ваших стосунках і вашу роль у цьому. Прагнучи здійснити відшкодування, ви радітимете спокою від знання того, що Небесний Батько задоволений вашими зусиллями. Цей крок допоможе вам зробити необхідне, щоб дозволити Спасителю звільнити вас від вашого минулого. Прагнучи прощати, ви стаєте готовими до здійснення 9-го кроку.

Послідовність дій

Простіть себе та інших людей; складіть перелік осіб, яких ви могли образити чи яким могли завдати шкоди

Здійснюючи 8-й крок, ви починаєте чудову пригоду, ставлячись з новим серцем до себе, до інших і до життя. Ви готові приносити у світ спокій, а не суперечки і негативні почуття. Ви прагнете нікого не судити неправедно і перестати робити оцінку життя й недоліків інших людей. Ви готові перестати зводити до мінімуму свою поведінку чи виправдовувати її. Ви готові зробити ще одну глибоку самооцінку—цього разу виявляючи тих, кому ви зашкодили.

Незважаючи на страх самої думки про це, у вас може виникнути бажання за слушної нагоди зустрітися з людьми з вашого переліку. Ви можете підготуватися, щоб зробити для них всі можливі відшкодування. Ви можете жити вірою в Господа, а не страхом того, що можуть зробити інші люди. Під час здійснення 8-го кроку у вас може виникнути прагнення вести життя, скероване принципами, а не соромом чи страхом.

Прагніть дару милосердя; моліться за інших людей

Протягом тисячоліть люди читали велику проповідь [апостола] Павла щодо милосердя і намагалися будувати своє життя згідно з нею. Багатьом не вистачало милосердя і, на жаль, часто вони були немилосердними.

Літопис пророка Мормона пояснює природу милосердя і спосіб його здобуття. Він визначає милосердя, як “чисту любов Христа” і навчає, що Батько дає її тим, хто “молиться Батькові з усією енергією свого серця” і “усім, хто є істинними послідовниками Його Сина, Ісуса Христа” (Мороній 7:47, 48).

Милосердя це дар, який ми отримуємо, коли навчаємося наслідувати Ісуса Христа і любити Його усім своїм серцем, розумом і душею. Сповнені Його чистою любов’ю і цією чистою любов’ю до Нього, ми відкрили для себе, що можемо любити інших людей так, як Він любить нас. Ми стаємо здатними прощати недоліки інших людей і робити відшкодування за наші помилки.

Готуючись до здійснення відшкодувавсь, більшість з нас визнали корисною наступну вправу. Подумайте про певну особу, до якої у вас були погані почуття. Протягом двох тижнів вдумливо ставайте на коліна і моліться за неї щодня. Ведіть запис змін у ваших думках і почуттях щодо цієї особи. (Див. Матвій 22:37–38; 1 Коринтянам 13; 1 Івана 4:19; Мороній 7:44–48).

Вивчення і розуміння

Наступні уривки з Писань і висловлювання провідників Церкви допоможуть вам у здійсненні 8-го кроку. Використовуйте ці уривки з Писань і запитання для роздумів, вивчення і ведення записів.

Миролюбні послідовники Христа

“Я б хотів звернутися до вас, хто з церкви, хто є миролюбними послідовниками Христа й отримали достатньо надії, щоб ви могли увійти до покою Господа, з цих пір і навіки, доки ви не будете попивати з Ним на небесах.

А тепер, браття мої, я складаю собі таку думку про вас через вашу миролюбну ходу з дітьми людськими” (Мороній 7:3–4).

  • Протягом перших семи кроків ви почали процес перетворення у миролюбного послідовника Христа. Перебуваючи у мирі з Господом, ви краще підготовлені до того, щоб бути в мирі з іншими людьми. Які кроки вам ще слід зробити, щоб бути в мирі з людьми у своєму житті?

  • Напишіть про мудрість у здійсненні кроків за порядком.

Досконала любов Господа

“Страху немає в любові, але досконала любов проганяє страх геть, бо страх має муку. Хто ж боїться, той не досконалий в любові.

Ми любимо [Бога], бо Він перше нас полюбив” (1 Івана 4:18–19).

  • Думка про здійснення відшкодувань може викликати острах, якщо ви зосередитеся на тому, щоб зробити це досконало. Як ваша віра у досконалу любов Господа до вас і до людини, у якої ви бажаєте отримати прощення, зміцнює ваше прагнення здійснити відшкодування усюди, де тільки можливо?

Спілкування з іншими

“Не судіть, щоб не суджено й вас; і не осуджуйте, щоб і вас не осуджено; прощайте, то простять і вам.

Давайте—і дадуть вам; мірою доброю, натоптаною, струснутою й переповненою вам у подолок дадуть. Бо якою ви мірою міряєте, такою відміряють вам” (Лука 6:37–38).

  • Навіть якщо ви відчуваєте страх, що дехто відкине ваше прагнення примиритися з ними, не дозволяйте цьому страху утримати вас від вне-сення їхніх імен до переліку і підготовки до того, щоб спілкуватися з ними. Благословення є набагато величнішими за біль. Вивчіть наступні вірші і напишіть про благословення, які надходять внаслідок прагнення здійснити відшкодування.

“Чим ближче ми до нашого Небесного Батька, тим більше схильні дивитися зі співчуттям на душі, що гинуть; ми відчуваємо, що хочемо підняти їх на своїх плечах і полишити їхні гріхи у себе за спиною.… Якщо хочете, щоб Бог був милостивим до вас, будьте милостивими один до одного” (Joseph Smith, in History of the Church, 5:24).

  • Без Icyca Христа усі ми—недосконалі душі, що гинуть. Як знання цього допомагає вам розуміти, що під час здійснення 8-го кроку ви—гинуча душа, готуєтеся зробити відшкодування іншій гинучій душі?

Прощати і просити прощення

“Петро приступив тоді та запитався Його: “Господи,—скільки разів брат мій може згрішити проти мене, а я маю прощати йому? Чи до семи раз?”

Ісус промовляє до нього: “Не кажу тобі—до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи!” (Матвій 18:21–22).

  • Прощати і просити прощення за один негідний вчинок легше, ніж прощати чи просити прощення за тривалі ситуації, сповнені взаємними образами. Подумайте про стосунки, минулі або теперішні, на які вплинуло чимало образ, що слід простити. Як ви можете здобути силу прощати і прагнути прощення?

  • Чому Ісус Христос є найвеличнішим прикладом здатності прощати? Подумайте про Його прагнення допомогти вам простити інших людей.

“Я кажу вам, ви повинні прощати один одного; бо той, хто не прощає своєму братові його провини, стоїть засуджений перед Господом; бо на ньому залишається більший гріх.

Я, Господь, прощатиму того, кого прощатиму, але від вас вимагається прощати всіх людей” (УЗ 64:9–10).

  • Ісус навчав, що неспроможність прощати інших людей є гріхом, більшим за початковий гріх чи образу. Чому відмова простити себе чи когось ще є рівноцінною до заперечення Спокути гріха Спасителем?

  • Якої фізичної, емоційної та духовної шкоди завдають вам невдоволення та гіркота?

Розірвання циклу гіркоти й образ

“Найкращий спосіб відвести людей від гріха—взяти їх за руку і пильнувати за ними з лагідністю. Коли люди проявляють щодо мене хоч якусь доброту і любов, о, яку силу це має над моїм розумом, в той час як протилежний підхід схильний здіймати всі неприємні почуття й придушувати людський розум” (Joseph Smith, in History of the Church, 5:23–24).

  • Пророк Джозеф Сміт описував, як доброта може вести до покаяння і прощення. Замисліться і напишіть про своє прагнення бути тим, хто розриває цикл гіркоти й образ.

  • Подумайте про людей, які ставилися до вас з добротою і любов’ю. Як їхні дії надихнули чи змотивували вас до зміни вашої поведінки?

  • Подумайте про проблемні стосунки у своєму житті. Як саме вони можуть змінитися, якщо ви будете спілкуватися з іншими людьми з любов’ю і добротою?

Роздрукувати