Залежність
Крок 9: Відшкодування і примирення


“Крок 9: Відшкодування і примирення,” Програма подолання згубних звичок: Путівник з подолання згубних звичок та зцілення (2005), 53–58

“Крок 9,” Програма подолання згубних звичок, 53–58

Крок 9

Відшкодування і примирення

Ключовий Принцип: Де тільки можливо, особисто відшкодуйте збитки усім людям, яким ви зашкодили.

Дійшовши до 9-го кроку, ми були готові прагнути прощення. Подібно до синів Мосії, які, покаявшись, почали мандрувати “палко жадаючи виправити всю шкоду, якої вони завдали” (Мосія 27:35), ми прагнули зробити відшкодування. І все ж, починаючи 9-й крок, ми знали, що не зможемо втілити наші бажання, якщо Бог не благословить нас Своїм Духом. Нам: були необхідні мужність, розсудливість, делікатність, обережність і слушний час. Це були риси, не притаманні більшості з нас на той час. Ми усвідомили, що 9-й крок буде ще одним випробуванням нашого прагнення упокоритися і просити допомоги та благодаті Господа.

Завдяки досвіду, здобутому нами у цьому складному процесі, ми пропонуємо кілька ідей. Дуже важливо не бути імпульсивними чи легковажними, коли намагаєтеся зробити відшкодування. Рівною мірою важливо не відкладати здійснення відшкодування. З багатьма людьми, які уздоровлювались, стався рецидив, коли вони дозволили страху утримати їх від здійснення 9-го кроку. Моліться про те, щоб Господь скеровував вас, і просіть довіреного порадника допомогти вам уникнути цих пасток.

Інколи у вас може виникнути спокуса уникнути зустрічі з певною особою зі свого переліку. Однак ми рекомендуємо чинити спротив цій спокусі, звичайно, окрім випадків, коли закон забороняє вам зустрічатися з певними людьми. Дух упокорення і відчуття чесності можуть відновити зруйновані стосунки, коли ви докладаєте значних зусиль, щоб зустрітися особисто. Нехай люди знають, що ви йдете до них, щоб зробити відшкодування. Поважайте їхні бажання, якщо вони вказують, що не хотіли б обговорювати це питання. Якщо вони дадуть вам шанс вибачитися, говоріть про згадувану вами ситуацію стисло і конкретно. Не вдавайтеся у подробиці. Мета полягає не в тому, щоб дати пояснення чи описати вашу точку зору. Метою є визнання вами скоєних негідних вчинків, принесення вибачення і здійснення відшкодування, коли це можливо. Не сперечайтеся з людьми і не критикуйте їх, навіть якщо у відповідь вони висловлюють несхвальність чи неприйняття. Підходьте до кожного в дусі упокорення, прагнучи примирення, а не виправдання.

Принесення вибачень за деякі дії може бути особливо складним. Наприклад, можливо вам доведеться говорити про речі, які можуть тягти за собою юридичну відповідальність, такі, як нечесність або серйозний статевий гріх. У вас може з’явитися спокуса відреагувати дуже емоційно або знайти певний привід і уникнути здійснення відшкодувань. Вам слід з молитвою просити поради провідників священства або фахівців перш, ніж робити будь-які дії у цих дуже серйозних випадках.

Можливо в інших випадках ви не зможете жодним чином зробити відшкодування безпосередньо. Людина може померти або у вас не буде можливості дізнатись де вона мешкає. У таких випадках ви все ще можете зробити опосередковане відшкодування. Ви можете написати людині листа, в якому висловити свій жаль і прагнення примиритися, навіть якщо цей лист не зможе досягти адресата. Ви можете зробити дарунок до благодійної організації, яка до вподоби тій людині. Ви можете знайти когось, хто нагадує вам ту людину, і якимось чином допомогти йому або їй. Або ви можете щось зробити аби анонімно допомогти членові родини тієї людини.

Можуть бути випадки, коли спілкування з іншою людиною або прагнення зробити відшкодування може принести їй біль, або навіть зашкодити. Якщо, на вашу думку, таке може статися, обговоріть ситуацію з довіреним порадником, перш ніж робити будь-які дії. Ця частина уздоровлення ніколи не повинна вести до ще більшої шкоди іншим людям. Також інколи ви могли спричинити шкоду, відшкодувати яку людськими силами неможливо. Старійшина Ніл А. Максвелл казав про цю реальність: “Іноді… відшкодування неможливе в реальних умовах, наприклад, коли хтось сприяв втраті віри або цнотливості іншою людиною. Натомість, в подальшому, приклад праведності слугує компенсаторною формою відшкодування” (in Conference Report, Oct. 1991, 41; or Ensign, Nov. 1991, 31). З моменту, коли ви вирішили прийняти ці істинні принципи за ваш новий спосіб життя, ви починаєте робити відшкодування.

Після здійснення відшкодувань за більшість зі своїх минулих проступків, можливо, залишаться ще одна чи дві людини, з якими, як вам здається, ви не можете зустрітися. Не впадайте у відчай! Більшість із нас постали перед такою ж реальністю. Ми рекомендуємо вам висловити свої почуття Господу у чесній молитві. Якщо ви все ще сильно боїтеся певну людину чи гніваєтеся на неї, можливо вам слід відкласти свою зустріч з нею. Щоб подолати негативні почуття, ви можете молитися про милосердя і набуття вами бачення тієї людини так, як її бачить Господь. Ви можете шукати позитивні причини того, чому відшкодування та примирення допоможуть. Якщо ви робите це і дієте з терпінням, Господь може надати вам і надасть—у Свій спосіб і у Свій час— спроможність і дивовижні можливості для примирення з кожною людиною з вашого переліку.

Завершуючи 9-й крок і доклавши до цього найкращих зусиль, ви нарешті зробили усе, що могли, щоб привести себе у гармонію з заповідями Господа. Ви почали відчувати нове життя, сповнене надії не лише на себе, але й на любов Бога. Ви зійшли до глибин упокорення і знайшли Господа, Який чекав, щоб обійняти вас. Ви зробили усе можливе, щоб зцілити стосунки і примиритися з іншими людьми. Ви увійшли, принаймні частково, до Його покою; залишитися там стало вашим найбільшим бажанням. Ви навчаєтеся краще розпізнавати особисті одкровення і діяти згідно з ними, що веде до життя в гармонії з ученнями давніх і сучасних пророків Бога. Навіть у найскладніші моменти, ви відчуваєте новий вид спокою. Ви навчилися отримувати благословення, описане апостолом Павлом: “І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші, та ваші думки у Христі Ісусі” (Филип’янам 4:7).

Послідовність дій

Любіть інших людей; утримуйтеся від засудження інших людей; прагніть прийняти покликання в Церкві та сплачувати десятину і пожертвування

Якщо раніше ви були релігійно активними, можливо вашим мотивом був страх суду Божого або острах того, що подумають інші люди. Можливо ви діяли через почуття відповідальності. Сьогодні ви бачите, що служіння є шляхом, що веде до Христа. Це спосіб висловлення любові до Бога. Воно є відображенням постійної потреби в Його силі та вдячністюза Його божественну допомогу. Замисліться, що є мотивом вашої активності в Церкві: все ще страх чи обов’язок, або ж природний результат вашої народженої знову віри в Христа.

Де б ви не були, знаходьте можливості для служіння. Станьте гідними і готовими служити в церковних покликаннях або іншим чином. Служачи своїм братам і сестрам та навчаючи їх словом і прикладом, ви будете ділитися з ними Його живою реальністю у своєму житті. (Див. Матвій 25:40; Іван 13:34–35; Іван 15:15; Мосія 2:17).

Прагніть і робіть усе необхідне для здійснення відшкодувань

Здійснюючи 9-й крок, ви повинні уникати розчарувань, якщо інші люди не сприймають добре ваші вибачення, або якщо вони не вірять в те, що ви дійсно змінилися. Здійснення відшкодувань вимагатиме часу і терпіння. Дайте людям час, щоб зрозуміти, що цього разу все не так, як раніш. Цього разу ви не даєте пустих обіцянок; ви живете, щоб повністю звільнитися від своїх згубних звичок і слабкостей характеру. Зрештою, утримання від згубних звичок і зміна у поведінці говоритимуть самі за себе.

Вивчення і розуміння

Наступні уривки з Писань і висловлювання провідників Церкви допоможуть вам здійснити 9-й крок. Використовуйте ці уривки з Писань і запитання для роздумів, вивчення і ведення записів. Ваші записи мають бути чесними та конкретними.

Створювати добрий вплив на інших людей

“Дух Господа каже мені: Заповідай своїм дітям творити добро, щоб вони не вели серця багатьох людей до знищення; тому я заповідаю тобі, сину мій, у страхові Бога утримайся від своїх беззаконь;

Щоб ти повернувся до Господа всім своїм розумом, могутністю і силою; щоб ти більше нічиїх сердець не привів до злочестивих діянь; але краще повернися до них і визнай свої провини і те зло, що ти вчинив” (Алма 39:12–13).

  • Однією з найбільших шкод, завданих нами іншим людям, є схилення їх до набуття згубних звичок. Напишіть про людей у своєму житті, яких ви схилили до цього.

  • Як вам здобути мужність, щоб зустрітися з цими людьми, як навчає Алма у цих віршах?

Переконування чи примус

“Той, хто хоче, може прийти і скуштувати з вод життя вільно, а той, хто не хоче, того не примушено приходити; але в останній день йому буде відновлено відповідно до його вчинків” (Алма 42:27).

  • Маючи багато важливих причин для здійснення 9-го кроку, вам ніколи не слід вдаватися до філософствування чи обману, що у вас не було вибору. Програма подолання залежності—це програма переконування, а не примусу. Напишіть, чи відчуваєте ви переконаність або примус до здійснення 9-го кроку. Які причини для переконаності наведено у цьому вірші?

Підготовка до зустрічі з Богом

“Я б хотів, щоб ви вирішили прийти і не кам’яніти більше серцями вашими; бо знайте, тепер час і день вашого спасіння; і тому, якщо ви покаєтеся і не закам’янієте серцями вашими, негайно великий план викуплення буде здійснений для вас.

Бо знайте, це життя є часом для людей підготуватися до зустрічі з Богом; так, ось цей день цього життя є днем для людей чинити діяння свої” (Алма 34:31–32).

  • Чого ще ви досягаєте, пом’якшуючи своє серце і вирушаючи робити відшкодування?

  • Як збільшиться ваше прагнення робити відшкодумання, коли ,и усідомиїе, що ,и іакож готу-єтеся до зустрічі з Богом?

Активність у Церкві

“[Сини Мосії] мандрували по всій землі… палко жадаючи виправити всю шкоду, якої вони завдали церкві, сповідаючись у всіх своїх гріхах, і сповіщаючи все, що вони бачили, і пояснюючи пророцтва і писання всім, хто бажав почути їх” (Мосія 27:35).

  • Через згубні звички, багато людей припинили відвідувати Церкву. Дехто вказував на недоліки інших людей, щоб виправдати свою низьку активність. Напишіть про свій досвід активності в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

  • Як наближення до Спасителя через уздоровлення допомогло вам знов відчути єдність з Його Церквою?

  • Як активність у Церкві допомагає вам робити відшкодування і повніше уздоровлюватись?

Прагнення робити відшкодування

“Ви повинні відшкодувати якомога повніше, наскільки це можливо, усе, що вкрадено, пошкоджено чи опоганено. Добровільне відшкодування є конкретним доказом для Господа, що ви прагнете зробити все можливе, щоб покаятися” (Richard G. Scott, in Conference Report, Apr. 1995, 102; or Ensign, May 1995, 76).

  • Напишіть, чому здійснення 9-го кроку є доказом не лише для Господа, але й для себе та інших людей, що ви прагнете жити смиренним і чесним життям.

Наміри вашого серця

“Того, хто кається й виконує заповіді Господа, буде прощено” (УЗ 1:32).

  • Здійснюючи відшкодування, ви можете зустріти людей, які не простять вас. Можливо їхні серця залишаються закам’янілими щодо вас, чи може вони не довіряють вашим намірам. Як вам може допомогти знання того, що Господь розуміє справжні наміри вашого серця і прийме вашу жертву—здійснення покаяння і відшкодування, навіть якщо її можуть не прийняти інші люди?

Що Спаситель може зробити для вас

“Люди не можуть самі відпустити собі гріхи; вони не можуть самі очиститися від наслідків гріхів. Люди можуть облишити певну гріховну практику і надалі чинити праведно, і в цьому їхні діяння заслуговують на Господню нагороду. Але хто виправить кривди, вчинені собі та іншим, самостійне виправлення яких здається неможливим? Спокутуванням Ісуса Христа гріхи покаяних буде змито; якщо будуть червоні, немов багряниця,—то стануть білими як вовна вони! Це обіцяння дано усім вам” (Joseph F. Smith, Gospel Doctrine, 5th ed. [1939], 98–99).

  • Коли ви вирушаєте робити відшкодування, вас не повинні розчаровувати думки, такі, як: “Це неможливо! Не існує жодного способу, щоб адекватно відшкодувати зло, заподіяне мною цій людині!” Хоча це може бути правдою, замисліться, яку силу має Ісус Христос, щоб полагодити те, чого ви полагодити не в змозі. Напишіть про необхідність віри в спроможність Ісуса Христа робити те, чого ви робити не можете.

  • Як ви можете показати Господу свою довіру до Нього? Як ви можете збільшити цю довіру?

Роздрукувати