Семінарія
Опанування доктрини: Мосія 4:9 — “Віруйте в Бога”


“Опанування доктрини: Мосія 4:9 — “Віруйте в Бога”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: Мосія 4:9”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини: Мосія 4:9

“Віруйте в Бога”

Зображення
молода дівчина замислено дивиться вгору

Вивчаючи Мосія 4:9–10, ви дізналися про важливість віри в Бога. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу для Мосія 4:9, пояснити суть доктрини та застосовувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Зосереджуйтеся на Небесному Батькові та Ісусі Христі. Ніщо з того, що вчителі можуть зробити для студентів, не благословить їх більше, ніж допомога в тому, щоб пізнати і полюбити Небесного Батька та Ісуса Христа. Готуючись і навчаючи, постійно шукайте натхнення, щоб знати, як ви можете це зробити.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам запитати сімʼю чи друзів, чому вони вирішили вірувати в Бога.

Можливі навчальні завдання

Ви маєте провести цей урок для опанування доктрини після уроку “Мосія 4:9–10”, який є контекстним уроком для доктринального уривка для опанування Мосія 4:9. Якщо вам потрібно перенести цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстний урок упродовж того самого тижня.

Запам’ятайте й поясніть

Нижче запропоновано один зі способів, як допомогти студентам пояснити своїми словами доктрину, викладену в Мосія 4:9.

Згадайте, як ви вивчали заклик царя Веніямина в Мосія 4:9–10 до його народу вірити в Бога. Якщо потрібно, прочитайте ці вірші ще раз і перегляньте схему, яку ви намалювали у своєму щоденнику для навчання на попередньому уроці.

  • Про які властивості чи риси Бога говорив цар Веніямин, закликаючи свій народ вірити в Бога?

  • Як віра в ці божественні риси Бога може вплинути на ваше життя?

Виберіть одну з властивостей або рис Бога, згаданих у Мосія 4:9–10, у яку цар Веніямин навчав свій народ вірувати. Розкажіть, як би ви могли пояснити її комусь, хто не розуміє, що вона означає.

Запропонуйте студентам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування Мосія 4:9 і ключову фразу з цього уривка: “Віруйте в Бога … віруйте, що Він має всю мудрість”. Далі наведено приклад, як це зробити.

У своєму щоденнику для навчання напишіть слово віруйте великими літерами. Під ним напишіть в Бога, а нижче напишіть фразу віруйте, що Він має всю мудрість. Потім внизу напишіть великими літерами посилання на цей уривок з Писань: Мосія 4:9. Починаючи з верхнього рядка, промовляйте кожен рядок вголос, вказуючи на слово, фразу чи посилання. Повторіть кілька разів, поки все це не запам’ятаєте.

Альтернатива попередньому завданню: ви можете написати слово віруйте на дошці. Поясніть, що це слово двічі зустрічається у ключовій фразі для Мосія 4:9. Запропонуйте студентам спочатку запам’ятати слова “Віруйте в Бога”, а потім — фразу “віруйте, що Він має всю мудрість”. Після цього попросіть їх вивчити напам’ять посилання на цей уривок з Писань: Мосія 4:9. Потім попросіть трьох студентів вийти і стати перед класом. Дайте завдання кожному студенту повторити одну з тих частин, яку вони запам’ятали. Повторіть це зі студентами в групах по троє, щоб допомогти їм добре запам’ятати цю ключову фразу і це посилання.

Застосування на практиці

Запропонуйте студентам повторити принципи набуття духовного знання. Вони можуть виконати наступне завдання за встановлений вами час. Ви можете адаптувати це завдання, попросивши назвати ці принципи усім класом, а потім запропонувавши студентам вибрати якийсь один принцип і пояснити, як вони його застосовували або могли б застосувати. Студенти можуть навчати одне одного, щоб повторити всі три принципи.

Коротко повторіть принципи набуття духовного знання з абзаців 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Ви можете спробувати назвати всі три принципи з пам’яті. Після цього запишіть у своєму щоденнику для навчання, як ви застосовували чи могли б застосувати ці принципи.

Наступна навчальна ситуація може допомогти студентам попрактикувати в застосуванні вчень, викладених в Мосія 4:9, і принципів набуття духовного знання в реальній життєвій ситуації. Або ж ви можете запропонувати студентам персоналізувати своє навчання, самим придумавши навчальну ситуацію, щоб попрактикуватися в застосуванні принципів набуття духовного знання. Це може допомогти студентам навчитися краще застосовувати їх до своїх потреб.

А ще можна замість розгляду навчальної ситуації показати відео “Його благодать: Вибір вірувати в Бога” (4:07), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Якщо ви вирішите показати відео замість розгляду навчальної ситуації, то було б корисно в певні моменти зупиняти перегляд відео й обговорювати зі студентами, як, на їхню думку, юнак, якого показано в цьому відео, застосовує кожен з принципів набуття духовного знання. Ви також можете дати студентам завдання вибрати якийсь один принцип і звернути увагу, як цей юнак застосовує цей принцип. Потім студенти можуть розповісти одне одному про те, що вони помітили і відчули.

Марина навчається у класі, де її вчитель висміює релігію і не вірить у Бога. Спочатку ці коментарі непокоїли Марину, але пройшло кілька місяців і вона почала замислюватися над тим, що, може, її вчитель і має рацію. Вона завжди вірила в Бога, але тепер відчуває, що, можливо, вже починає сумніватися в існуванні Бога.

Застосуйте принципи набуття духовного знання і вчення з Мосія 4:9, щоб допомогти Марини в її ситуації або в іншій навчальній ситуації, пов’язаній з вірою в Бога, яка є більш актуальною для вашого життя.

Вам не обов’язково ставити ці запитання одне за одним на уроці. Вони наводяться як приклади запитань, які ви могли б поставити, коли студенти практикуються у застосуванні принципів набуття духовного знання. Дайте студентам можливість ставити запитання одне одному і відповідати на них. Прагніть скерування від Святого Духа, щоб знати, коли ставити додаткові запитання, а коли ні (або запитання, які названі тут чи інші).

Діяти з вірою

  • Які дії з вірою може зробити людина, яка намагається повірити в Бога?

  • Як ці дії можуть їй допомогти?

Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи

  • Які вчення з Мосія 4:9 можуть допомогти комусь у цій ситуації знайти вічну перспективу?

  • Як рішення людини вірити чи не вірити в Бога може вплинути на її майбутнє?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Які додаткові уривки з Писань або досвід (ваш чи інших людей) можуть допомогти комусь пройти це випробування?

  • Де ще люди могли б знайти інформацію, яка допомогла б їм у такій ситуації? Знайдіть принаймні одне додаткове джерело та поясніть, як воно може допомогти.

Наприкінці цього уроку ви можете запропонувати студентам поміркувати над ситуаціями, у яких вони або інші люди були або можуть опинитися, коли їхня віра в Бога може бути випробована, і допомогти їм підготуватися до цього. Ви можете зробити це, поставивши студентам деякі з наступних запитань:

  • Як ваш сьогоднішній досвід може допомогти в таких ситуаціях?

  • Що конкретно ви хотіли б згадати, коли випробовується ваша віра в Бога?

Під час цього обговорення свідчіть або запросіть студентів свідчити про важливість віри в Бога.

Перевірка опанування доктрини

Виконайте вказане далі завдання з повторення на одному з наступних уроків, які ви будете проводити невдовзі.

Почніть писати на дошці посилання на уривок з Писань Мосія 4:9 і ключову фразу для нього Віруйте в Бога; … віруйте, що Він має всю мудрість по одному слову за раз. Перш ніж написати наступне слово, зробіть паузу, щоб побачити, чи зможуть студенти промовити його до того, як ви його напишете. Повторіть це кілька разів, поки студенти не зможуть повторити все напам’ять.

Роздрукувати