Покликання в приході або філії
Розмова з членами Церкви на тему статі


“Розмова з членами Церкви на тему статі”, Консультаційні матеріали (2023)

“Розмова на тему статі”, Консультаційні матеріали

Розмова з членами Церкви на тему статі

Іноді у членів Церкви є запитання, пов’язані з їхніми почуттями, що стосуються статі. У них можуть бути члени сімʼї чи друзі, у яких виникають такі запитання. Або їх можуть цікавити почуті ними у світі повідомлення, що стосуються статі.

Якщо члени Церкви приходять до вас у пошуках поради у питаннях, що стосуються статі, з молитвою шукайте скерування Духа. Допоможіть їм розглянути їхні запитання з точки зору вічних істин плану, підготовленого Небесним Батьком для Своїх дітей. Слухаючи з любов’ю та співчуттям, допоможіть їм покластися на Спасителя, щоб отримати від Нього розуміння та духовну силу.

Коли ви прагнете зрозуміти цих людей і допомогти їм, пам’ятайте про необхідність підтримувати сім’ю та використовувати наявні ресурси. Див. “Трансгендерність: Підтримка інших” в розділі “Допомога для життя” в “Євангельській бібліотеці”.

Примітка: Стать — це не те саме, що сексуальна орієнтація. Деякі люди, які вважають себе трансгендерами, не відчувають потягу до осіб своєї статі. Так само ті, хто відчуває потяг до осіб своєї статі, не обов’язково сумніваються у своїй статі. Допомогу для проведення розмов про сексуальну орієнтацію див. у розділі “Потяг до осіб своєї статі” в “Консультаційних матеріалах”.

Вічні істини

Ми — улюблені сини і дочки небесних батьків, це і є нашою найважливішою ідентичністю.

До свого народження ми жили з Богом. Як Його діти, ми маємо потенціал стати такими, як Він.

Наша ідентичність як дитини Божої є для нас найвищим пріоритетом.

Див. також Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022 р.), “Євангельська бібліотека”. 

Наші чоловічі та жіночі тіла створені за образом Божим.

Відмінності між дочками Небесного Батька та Його синами є важливими в Його вічному плані. Ці відмінності дозволяють нам створювати життя, а також і щасливі, вічні сім’ї. З цієї причини Він наказує нам ставитися до своїх тіл і здатності до дітонародження як до священних дарів, дотримуючись закону цнотливості.

Див. також Буття 1:27; 1 Коринтянам 11:11.

Кожен з нас має як тіло, так і дух, і наші тіла створені за подобою наших духів.

“Стать є невід’ємною властивістю доземної, смертної й вічної особистості та її призначення” (“Сім’я: Проголошення світові”).

Під статтю у Проголошенні про сімʼю мається на увазі “біологічна стать при народженні”.

Деякі люди відчувають, що їхня гендерна ідентичність (те, як вони почуваються всередині) та їхня біологічна стать не збігаються. Такі почуття не є гріхом, хоч вони й можуть засмучувати тих, хто їх відчуває.

Президент Даллін Х. Оукс навчав, що плутанина щодо гендерної ідентичності “може приймати різні форми в різні періоди життя людини”. Тим, у кого є запитання, слід “бути далекоглядними і намагатися покладатись на вічні принципи та діяти відповідно до них” (“Відстоюйте істину” [всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 21 трав. 2023 р.], newsroom.ChurchofJesusChrist.org). Вони не повинні дозволити Сатані використати плутанину у питаннях статі, щоб відвернути їх від Спасителя чи підірвати їхню віру в план Небесного Батька, підготовленого Ним для їхнього вічного щастя.

Душевний спокій, духовну силу та вічну перспективу можна знайти в Ісусі Христі, Його євангелії та Його Церкві, навіть якщо на деякі питання неможливо отримати повну відповідь у цьому житті.

“Якщо у вас, члена вашої сім’ї або когось із друзів виникли ці проблеми, пов’язані з самовизначенням, я закликаю вас застосовувати і закон євангелії, і любов та милість нашого Спасителя й Викупителя, Який допомагатиме вам і направлятиме вас, якщо ви терпеливо йтимете Його шляхами. Ісус Христос… навчає нас про шлях, яким нам слід іти, щоб отримати найвибраніші благословення нашого Небесного Батька… Він любить нас і направлятиме нас, якщо ми прагнемо йти туди, куди Він веде нас” (Даллін Х. Оукс, “Відстоюйте істину”).

Див. також Етер 3:16; Учення і Завіти 77:2; 88:15.

Бог любить усіх Своїх дітей, і кожен гідний любові та поваги.

Люди, які мають запитання, що стосуються їхніх почуттів, пов’язані зі статтю, часто задумуються про свої стосунки з Господом або своє місце в Його Церкві. Навіть якщо ми “не зна[ємо] значення усього цього”, ми можемо довіряти Богу і “зна[ти], що Він любить Своїх дітей” (1 Нефій 11:17).

У церкві радо приймають всіх. Які б не були наші почуття щодо статі, ми всі потребуємо хороших друзів, які є прикладом виявлення любові, подібної до Христової. Про любов до всіх Божих дітей нас навчали так:

“Кожен, хто не ставиться з любов’ю і повагою до людей, які стикаються з викликами, пов’язаними з гендерною ідентичністю, не дотримується вчень, що містяться у першій і другій великих заповідях. Отже, коли йдеться про Божий закон, нам слід пам’ятати, що Бог через одкровення казав знов і знов, що Він створив чоловіка і жінку. А коли йдеться про наш обов’язок любити наших ближніх, нам слід пам’ятати, що Бог заповідав нам любити навіть тих, хто не дотримується всіх заповідей…

Пам’ята[йте], що якими б не були наші відмінності серед розмаїття творінь нашого Небесного Батька, Він любить усіх нас, і Його досконалий план щастя призначений для усіх. Ми виявляємо любов до Нього, дотримуючись Його заповідей, зокрема з любов’ю ставлячись до Його дітей” (Даллін Х. Оукс, “Відстоюйте істину”).

Роздрукувати