Бібліотека
Свобода вибору


“Свобода вибору”, Теми і запитання (2023)

Зображення
жінка на роздоріжжі

Путівник з вивчення євангелії

Свобода вибору

Дар вибирати і діяти самостійно

До народження ви жили як духовні сини і дочки Бога. Ви дізналися про план Небесного Батька, згідно з яким ви можете зростати і стати подібними до Нього. Він дав вам дар морального вибору, тобто можливість або наслідувати Бога і виконувати Його план, або ні (див. Учення і Завіти 101:78). Принцип свободи вибору дає вам силу діяти самостійно (2 Нефій 2:16). Він також означає, що ви братимете відповідальність за свій вибір (див. Геламан 14:29–31).

У доземному житті Сатана “прагнув знищити свободу вибору людини” (Мойсей 4:3), і багато хто пішов за ним (див. Учення і Завіти 29:35–36). Той факт, що ви тут, на землі, означає, що ви скористалися своєю свободою прийняти Божий план і піти за Ним (див. Авраам 3:24–26, 28). Через скерування Святого Духа Бог зміцнить вас у ваших зусиллях використовувати моральний вибір, щоб наслідувати Його. Якщо ви вирішите бути праведними, ви відкриєте для себе глибший мир і радість і, зрештою, отримаєте право на вічне життя.

Що означає свобода вибору?

Бог дав Своїм дітям здатність і привілей “діяти самостійно, а не бути під дією” (2 Нефій 2:26). Це означає, що ми можемо вирішувати, чи виконувати нам Божі заповіді, чи ні. Ми будемо відчувати наслідки нашого вибору — хороші чи погані. Бог назвав цей дар “моральним вибором” (Учення і Завіти 101:78).

Огляд теми: Свобода вибору та підзвітність

Пов’язані євангельські теми для вивчення: План спасіння, Доземне життя, Смертне життя, Послух 

Розділ 1

Ви відповідальні за рішення, які приймаєте в цьому житті

Зображення
жінка йде вулицею

Ви приймаєте сотні рішень кожного дня у тому, що ви думаєте, говорите і робите. Президент Томас С. Монсон сказав, що деякі з наших рішень “не впливатимуть на вічний план речей, проте є такі, які суттєво вплинуть на вічність”. З Божою допомогою ви можете зрозуміти, які рішення є найважливішими.

Одна з причин, чому Бог посилає Своїх дітей на землю, — “випробу[вати] їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:25). У цьому світі ви стикаєтеся з “протилежніст[ю] в усьому” (2 Нефій 2:11), незліченними нагодами проявити свою свободу вибору. Колись ми будемо давати звіт за всі наші думки, слова та вчинки (див. Мосія 4:30). Від того, який моральний вибір ви робите, залежить те, як ви проживете це життя і що вас очікує у світі прийдешньому.

Про що варто поміркувати

  • Старійшина Девід А. Беднар пояснив: “У великому розділенні всіх Божих створінь є речі, які діють, і речі, які підлягають дії (див. 2 Нефій 2:13–14)… Обдаровані свободою волі, ви і я є вільними діячами, і ми, перш за все, маємо діяти, а не підлягати дії”. Як це твердження прояснює різницю між Божими дітьми та іншими Його творіннями? Як ви вважаєте, чому принцип морального вибору є важливою складовою Божого плану спасіння Його дітей?

  • Ви можете прочитати у 2 Нефій 2:26–29, чого Легій навчав свого сина Якова щодо важливості свободи вибору. Як би ви описали волю та полон, про які йдеться у цьому уривку? Відповідно до цього уривку, як нам слід “вибирати вічне життя”?

Завдання для спільного навчання

  • Подивіться відео “The Ten Virgins (Десять дів)” (1:40) або прочитайте притчу про десять дів у Матвій 25:1–13. Обговоріть, чого ця притча навчає стосовно свободи вибору. Поговоріть про те, які рішення ви можете приймати, щоб підготуватися до зустрічі зі Спасителем.

Дізнайтеся більше

Розділ 2

Ісус Христос вирішив виконувати волю Батька в усьому

Зображення
юний Ісус Христос навчає чоловіків

Коли Ісусу було 12 років, Марія та Йосип, повертаючись додому з Єрусалиму, виявили, що Його немає з їхньою родиною. Вони знайшли Його в храмі, де Він відповідав на запитання тих, хто вивчав Божий Закон. Марія запитала Ісуса, чи знав Він, що Його шукали. Ісус відповів: “Хіба ви не знали, що повинно Мені бути в тому, що належить Моєму Отцеві?” (Лука 2:49). Ісус завжди приймав рішення, основані на волі Його Батька (див. Лука 22:42; 3 Нефій 11:11; 27:13). Ісус Христос є досконалим прикладом того, як використовувати моральну свободу вибору, щоб вибирати праведність, а не корисливість та гріх.

Про що варто поміркувати

  • Ісус Христос стикався зі спокусами під час Свого смертного життя так само, як і ми (див. Євреям 4:15; Мосія 3:7; Алма 7:11). Прочитайте Maтвій 4:1–11. Чого ви можете навчитися з відповіді Ісуса, коли Сатана намагався змусити Його зробити неправедний вибір?

  • У своєму виступі “Подолати світ і знайти спокій” Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Що означає подолати світ? Це означає подолати спокусу, аби більше дбати про те, що від цього світу, ніж про те, що від Бога. Це означає більше покладатися на вчення Христа, ніж на філософії людей. Це означає любити правду, викривати обман і ставати “покірними послідовниками Христа” [2 Нефій 28:14]. Це означає свідомо уникати всього, що віддаляє Духа. Це означає бути готовими “відмовитися” від своїх навіть найулюбленіших гріхів [Алма 22:18]”. Як наслідування Ісуса Христа може спрямувати ваші зусилля на подолання світу?

  • Що може заважати вам підкоритися волі Батька? Що ви можете робити, щоб повніше підкоритися Йому?

Завдання для спільного навчання

  • Часто наш вибір не стоїть між правильним і неправильним або добром і злом. Прочитайте разом це твердження президента Далліна Х. Оукса: “Роблячи вибір, нам слід пам’ятати, що якщо він є добрим — цього ще не достатньо. Можна зробити кращий, а також найкращий. Навіть якщо певний вибір буде дорожчим, його значно більша цінність може зробити його найкращим з усіх”. Поговоріть про деякі принципи, якими ви можете керуватися при виборі між варіантами “добре”, “краще” або “найкраще”. Чого нас може навчити приклад Ісуса Христа стосовно вибору?

Дізнайтеся більше

Розділ 3

Нехай Бог буде понад усе у вашому житті

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “У всіх нас є наша свобода волі… Ми можемо вибрати, щоб Бог був понад усе у нашому житті або ні. Ми можемо вибрати, щоб Бог був саме Тим, Хто має найбільший вплив у нашому житті, або ні”. Коли ви охоче вирішуєте слідувати за Богом у своєму виборі, ви показуєте, що Його план має пріоритет у вашому житті.

Вибір вірити — це один з перших кроків до правильного використання вашої свободи вибору. Вірування в Ісуса Христа зміцнює вашу віру і довіру до Нього. Христос також хоче, щоб ви вірили Його словам, відкритим через Його пророків, оскільки відновлення повноти Його євангелії триває. Вибравши мати віру і вірити, ви отримаєте більше духовного розуміння і знайдете ясність у прийнятті рішень. Ваше бажання бути слухняними зросте, і ви з більшою ймовірністю виберете шлях, який веде до вічного життя.

Про що варто поміркувати

  • Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Залишайтеся на шляху завітів. Ваше зобов’язання іти за Спасителем шляхом укладання завітів з Ним і дотримання їх відкриє двері всім духовним благословенням і привілеям, доступним чоловікам, жінкам і дітям, де б вони не жили”. Які рішення допомогли вам іти вперед Господнім шляхом завітів? Які рішення в майбутньому ви будете приймати, аби залишатися на шляху?

Завдання для спільного навчання

  • Запропонуйте іншим розповісти, коли в житті все складалося не так, як вони очікували. Поговоріть про думки і почуття, які може викликати такий досвід. Ви можете разом прочитати Ісая 55:8–9 й обговорити, чому принцип, згідно з яким Бог для нас понад усе, приносить спокій і впевненість.

Дізнайтеся більше

Інші матеріали, що стосуються свободи вибору

Роздрукувати