Семінарія
Іван 3:1–8


Іван 3:1–8

“Вам необхідно родитись згори”

Зображення
Jesus and Nicodemus standing near a pool of water at night talking. Outtakes include the two sitting by the pool with their fingers near the water, Jesus standing and touching a branch of a tree while Nicodemus sits, and some of the shots taken from above.

Никодим був фарисеєм, “начальник[ом] юдейськи[м]” (Іван 3:1). Він прийшов до Спасителя вночі, щоб поставити важливі питання про спасіння. Цей урок може допомогти вам зрозуміти та відчути важливість народження заново “з води й Духа” (Іван 3:5), щоб увійти в Царство Боже.

Підготовка студентів: Попросіть студентів прийти на урок підготовленими обговорити зміни, які зробили вони чи їхні знайомі, аби стати більше схожими на Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

Бажання змінитися

Поміркуйте, як розпочати цей урок, який може допомогти студентам дізнатися про благословення, а також про труднощі змін, щоб стати більш схожими на Спасителя. Один із способів полягає у тому, щоб запросити студентів виконати наступну вправу, в якій їм запропоновано уявити собі подібну ситуацію. Допоможіть їм навести достатньо подробиць, щоб ця ситуація здавалася їм реалістичною та зацікавила їх.

Спробуйте уявити ситуацію про підлітка, який бажає змінитися, наблизитися до Спасителя та відчути більше спокою, але не знає як це зробити. Поміркуйте про конкретні речі, які ця людина може забажати змінити та про труднощі, з якими вона ймовірно стикнеться під час цих змін. Також у вас можливо виникне бажання обдумати свій досвід або досвід інших під час позитивних змін, який може дати надію цьому підлітку на те, що він може змінитися.

  • Чому, на вашу думку, Небесний Батько вимагає від тих, хто бажає увійти до Його царства, змінитися?

У вашому щоденнику для навчання запишіть деякі шляхи, які ви відчуваєте спонукання змінити і стати більш схожими на Ісуса Христа. Протягом цього уроку просіть натхнення у Святого Духа, дізнаючись, як шукати допомоги Спасителя у здійсненні змін, яких Він бажає від вас.

Ісус навчав Никодима про народження знову

Чоловік на ім’я Никодим прийшов до Ісуса вночі. Никодим був фарисеєм, начальником юдейським. Пізніше він захищав Христа перед фарисеями (див. Іван 7:50–53) і приєднався до віруючих під час поховання Ісуса (див. Іван 19:39–40). Цієї ночі Никодим прийшов до Спасителя, визнавши, що “прийшов [Він] від Бога, як Учитель” ( Іван 3:2).

Прочитайте Іван 3:1–5 і знайдіть, чого Спаситель навчав Никодима про те, що йому потрібно зробити, аби увійти у царство Боже.

  • Що, на вашу думку, означає “родитись згори”? ( Іван 3:3).

Якщо виникне потреба, допоможіть студентам зрозуміти, що родитись згори означає змінитися і стати новою людиною. Можливо, студентам буде корисним прочитати Мосія 27:25 і знайти, чого Господь навчав Алму про необхідність народження знову.

  • Чому, на вашу думку, нам потрібно родитись згори, щоб побачити царство Боже?

  • Коли Никодим не зрозумів, як родитись згори, чого навчав Спаситель (як записано у вірші 5)?

Одним з принципів, про який ми дізнаємось з учень Спасителя для Никодима: ми повинні народитися з води і Духа, щоб увійти у царство Боже.

Поки студенти обговорюють наступні питання, переконайтеся, що вони розуміють, що нам потрібно охриститися і бути конфірмованими, аби народитись знову з води і Духа.

  • Що, на вашу думку, означає народитися з води і Духа?

  • Яким чином, на вашу думку, хрищення та конфірмація можуть допомогти нам народитись згори і увійти у царство Боже?

  • Що з того, чого Спаситель навчав Никодима, ви хотіли б, аби людина у описаній вами ситуації зрозуміла?

Хрищення та конфірмація є двома необхідними обрядами спасіння і піднесення, які кожна людина повинна отримати, щоб успадкувати целестіальне царство. Ці обряди є воротами, через які ми входимо, щоб вийти на шлях завітів, який веде до вічного життя (див. 2 Нефій 31:17–20). Коли ми ідемо цим шляхом та дотримуємося своїх завітів, то зазнаємо змін і духовного переродження.Пророк Алма з Книги Мормона пояснив роль Спасителя у наданні нам змоги народитися знову. Прочитайте Aлма 7:14 , звертаючи увагу на те, як Спаситель може допомогти нам народитися знову.

  • Якою є роль Спасителя в тому, щоб допомогти нам народитися знову?

З 2 Нефій 31:17 ми також дізнаємось про роль Святого Духа, Який допомагає нам народитися знову: “а тоді приходить прощення ваших гріхів вогнем і Святим Духом”.

  • У чому полягає роль Святого Духа, щоб допомогти нам народитися знову?

Можна використати наступне відео, чи інший приклад народження знову, щоб студенти побачили, як отримання обрядів хрищення і конфірмації може допомогти нам змінитися та народитися знову за допомогою Спасителя.

Перегляньте відео “Я люблю галасливих хлопців” (10:48), в якому старійшина Йон Гван Чоу, сімдесятник, розповідає про групу молодих чоловіків, життя яких змінилося, коли вони навернулися до Господа. Перегляньте відео з часовим кодом від 0:00 до 4:34. (Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org).

  • Що вас вразило у змінах, які зробили ці молоді чоловіки?

Студенти можуть поміркувати про свою підготовку до уроку, коли вони відповідають на наступні запитання.

  • Які зміни зробили ви або хтось із ваших знайомих, аби стати більш схожими на Ісуса Христа?

  • Яку роль відіграють обряди хрищення і конфірмації у цих змінах?

Якщо студентам важко відповісти на попереднє запитання, допоможіть їм зрозуміти, як ці обряди надали їм можливість знаходитись у постійному супроводі Святого Духа. Ви також можете обговорити те, як прийняття причастя допомагає нам продовжувати змінюватися, допомагаючи нам пам’ятати про Ісуса Христа та завіти, які ми уклали під час хрищення.

Іноді ми замислюємось над тим, чи все у нас гаразд у власному духовному переродженні. Спаситель навчав в Іван 3:8 , що ми можемо бачити вплив вітру, але не звідки і куди він прямує. Подібним чином ми не завжди можемо зрозуміти, коли починається народження знову і як відбуваються зміни всередині нас. Однак ми можемо побачити його вплив, коли змінюються наші бажання та вчинки (див. Мосія 5:1–2).Опишіть у своєму щоденнику побачені вами докази того, як Спаситель допомагає вам змінитися. Зверніть увагу на будь-які спонукання, думки та враження, які ви можете отримати від Духа.

Допомагати іншим

Згадайте ситуацію, яку ви описали на початку уроку. Поміркуйте про те, що ви дізналися та відчули сьогодні. Напишіть короткого листа підлітку з цієї ситуації, в якому пояснюється, як Спаситель може допомогти йому змінитися. Наступні запитання можуть допомогти вам у цьому завданні:

  • Що, на вашу думку, ця людина могла б зробити, аби отримати допомогу Спасителя під час змін? Чому, на вашу думку, ці дії допоможуть?

  • Як обряди хрищення, конфірмації та прийняття символів причастя можуть допомогти цій людині змінитися і народитися знову?

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа, коли переживали процес народження знову або спостерігали цей процес в інших?

Запропонуйте студентам поділитися в парах або в невеликих групах тим, що вони написали цьому підлітку в описаній ситуації. Можете свідчити чи поділитися особистим досвідом, який буде корисним.

Коментарі та довідковий матеріал

Що означає народитися згори?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Уповноважені Господом слуги часто вчать, що однією з головних цілей нашого земного життя є духовна переміна і перетворення завдяки Спокуті Ісуса Христа. …

Нам сказано: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність” (Мороній 10:32), щоб стати “створіннями новими” в Христі (див. 2 Коринтянам 5:17), щоб відкинути “тілесну людину” (див. Мосія 3:19) і відчути “сильну зміну в нас, або в наших серцях, що ми вже не маємо бажання чинити зло, але постійно чинити добро” ( Мосія 5:2). Зауважте, що навернення, описане в цих віршах, є сильним, а не незначним; це духовне переродження і фундаментальна зміна в тому, що ми відчуваємо і чого прагнемо, що думаємо і робимо, і якими ми є. Дійсно, суть євангелії Ісуса Христа передбачає фундаментальну і постійну зміну в самому нашому єстві, якщо ми покладаємося на “діяння, і милість, і благодать Святого Месії” ( 2 Нефій 2:8). Приймаючи рішення йти за Господарем, ми приймаємо рішення змінитися—переродитися духовно.

(Девід А. Беднар, “Вам необхідно народитися згори”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 19–20)

Як мені народитися згори?

У виступі старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, “Завжди утримуйте прощення ваших гріхів” (Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 59–62) міститься пояснення цього питання.

Чому важко усвідомити, що я народився згори?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

Ви можете спитати: “Чому ця могутня зміна не відбувається зі мною швидше?” … Для більшості з нас ці зміни відбуваються не так швидко; для цього потрібен час. … Духовне переродження є швидше процесом, ніж подією. І залучення до цього процесу є головною метою смертного життя.

У той самий час не виправдовуймо свій рух “упівсили”. Не вважаймо це прийнятним, якщо в нас залишається деяка схильність до поганих вчинків. Причащаймося гідно щотижня і продовжуймо наближатися до Святого Духа, щоб викорінити останні залишки нечистоти в нас. Я свідчу, що якщо ви продовжите свій шлях стежиною духовного переродження, тоді спокутна благодать Ісуса Христа забере ваші гріхи і нечистоту тих гріхів, що залишили в вас свій відбиток, тоді спокуси втратять свою привабливість і через Христа ви станете святими, як Він і наш Батько святі.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Народитися знову”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 78)

У чому полягає різниця між “побачити” царство Боже та “ввійти” до нього?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав про слова Спасителя в [ Іван 3:3–5 ], в яких говориться про те, щоб “побачити” царство Боже та “ввійти” до нього: “Одна справа бачити царство Боже, а інша справа увійти до нього. Ми повинні змінити своє серце, щоб побачити царство Боже, та прийняти всі необхідні обряди та заповіді, щоб увійти до нього” (в Journal, December 1842–June 1844; Book 3, 15 July 1843–29 February 1844, 130, josephsmithpapers.org]. Коли людина “бачить” царство Боже, Святий Дух спричиняє могутню “зміну у серці” людини (див. Алма 5:14). Тоді людині потрібно брати участь в євангельських обрядах, щоб “увійти” у царство Боже.

(“John 2–4”, в New Testament Student Manual [2018], ChurchofJesusChrist.org)

Додаткове навчальне завдання

Шлях завітів

Пророк Нефій навчав, що покаяння, хрищення та отримання дару Святого Духа—це “ворота, якими [м]и має[мо] увійти” ( 2 Нефій 31:17). Шлях, на який посилається Нефій у наступних віршах, це те, що провідники Церкви часто називають “шляхом завітів”.Прочитайте 2 Нефій 31:19–20 та обговоріть, як просування шляхом завітів дасть нам змогу скористатися силою Спасителя, щоб вона допомогла нам змінитися.

Роздрукувати