Семінарія
Римлянам 1


Римлянам 1

“Я не соромлюсь Євангелії [Христа]”

Зображення
Young man wearing eyeglasses, sitting outside reading scriptures. (horiz)

Настане час, коли нам усім доведеться відстоювати те, у що ми віримо. Звертаючись до святих у Римі, Павло заявив, що він “не сором[иться] Євангелії” ( Римлянам 1:16). Його прагнення ділитися посланням євангелії було тому доказом. Цей урок може допомогти вам перестати соромитися, що вас знають як учня Ісуса Христа.

Діліться правдивими історіями та розповідями. Щоб викликати у студентів інтерес до уроку, ви можете розповісти правдиві особисті історії з життя пророків, історії Церкви, виступів на генеральних конференціях або церковних журналів.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам підготуватися до обговорення, чому люди можуть вагатися називати себе учнями Христа або ділитися євангелією з іншими.

Можливі навчальні завдання

Наведений далі тест можна використовувати, щоб навчати про послання у Новому Завіті. Відповіді: (1) в; (2) б; (3) в; (4) а.

Більше інформації про ці послання можна знайти у розділі “ Павлові послання ” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org) або у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей.

Що ви вже знаєте?

Уявіть, що ви розповідаєте одній зі своїх подруг іншої християнської конфесії про те, що вивчаєте Новий Завіт в семінарії. Вона говорить вам, що їй подобається Новий Завіт, але іноді їй важко зрозуміти Послання. Вона запитує вас, що ви знаєте про них. Пройдіть наведений далі тест, щоб дізнатися, наскільки ви могли б їй відповісти.

  1. Що таке послання?

    1. Офіційні церковні оголошення, зроблені пророком

    2. Виступи провідників Церкви, зібрані за багато років

    3. Різноманітні листи, написані провідниками Церкви святим

  2. Хто є автором 14 з 21 послань, які входять до Нового Завіту?

    1. Петро

    2. Павло

    3. Лука

  3. Як були упорядковані перші 13 послань?

    1. У хронологічному порядку (за датою їхнього написання)

    2. За рівнем важливості

    3. За довжиною

  4. Хто були іншими авторами послань?

    1. Яків, Петро, Іван та Юда

    2. Яків, Петро, Іван та Степан

    3. Яків, Петро, Іван та Тимофій

Послання до Римлян

Книга Римлянам є посланням Павла, написаним святим у Римі наприкінці його місіонерських подорожей. Рим—столиця Римської імперії—був наповнений мирськими філософіями і там було важко проповідувати євангелію Ісуса Христа та жити за нею. Павло написав римським святим, щоб зміцнити їхню віру, підготувати їх до свого візиту, пояснити і захистити свої вчення, а також сприяти єдності членів Церкви, які були юдеями та іновірцями.

Вивчаючи Римлянам 1 , шукайте істини, які можуть надихати вас, коли ви прагнете стати учнем Ісуса Христа.

Я не соромлюсь

Прочитайте Римлянам 1:15–17 і знайдіть, що відчував Павло стосовно євангелії Христа. Ви можете позначити слова або фрази в цих віршах, які здаються вам значущими.

Можливо, ви вже позначили фразу “Я не соромлюсь Євангелії [Христа]” у Римлянам 1:16 .

  • Згідно з тим, що ви дізналися про Павла в книзі Дії, як він демонстрував те, що йому було не соромно називати себе християнином?

  • З якими ситуаціями молодь може стикатися сьогодні, коли їм треба відстоювати євангелію Христа й не соромитися її?

Павло знав, що у Римі було важко жити і проповідувати євангелію. Він також стикнувся зі спротивом тих, хто неправильно розумів або заперечував його вчення. Тим не менш, Павло прагнув здійснити подорож до Рима і проповідувати там, щоб приводити інших до Христа (див. Римлянам 1:15).

Згадайте ситуації, коли ви, подібно до Павла, мали можливість відстоювати свою віру в Ісуса Христа або ділитися нею. Складіть короткий перелік у своєму щоденнику. Запишіть свої думки і почуття щодо того, наскільки сильно ви бажали поділитися своєю вірою в цих ситуаціях.

Може бути корисно нагадати студентам, що існує безліч малих і простих способів, за допомогою яких вони можуть показати, що не соромляться євангелії Христа. Ви можете запропонувати кільком добровольцям поділитися своїми власними прикладами. Студенти також можуть розповісти про процес їхньої підготовки до цього уроку, обговорюючи, чому люди можуть вагатися ділитися євангелією.

  • Чому молода людина може соромитися називати себе християнином? Що вони можуть зробити, якщо у них виникають такі думки чи почуття?

Приклади з Писань і сучасні приклади

Розгляньте наведені далі приклади людей, які не соромилися розповідати про свою віру в Господа. Подумайте про ситуації, в яких вони опинялися, і знайдіть схожості між їхнім та своїм життям.

Див. розділ “Додаткові навчальні завдання”, щоб знайти додаткові приклади та ідею щодо того, як використовувати технології для цього завдання.

  • Коли інші тебе засуджують: жінка, яка своїми сльозами омила ноги Ісуса ( Лука 7:36–50)

  • Коли вам потрібно відстоювати свою думку перед однолітками: Авінадій і Алма ( Мосія 13:1–9 ; 17:1–4 ; 18:1–3)

  • Коли ми ділимося євангелією: Терен Бінгем і Брендон Мак-Юн (“Той самий Джерсі” [5:01], ChurchofJesusChrist.org)

  • Що вразило вас у цих прикладах?

  • Як ці люди показали, що вони не соромляться євангелії Христа?

  • Хто у вашому житті був прикладом того, що він чи вона не соромилися євангелії Ісуса Христа? Як вони виявляли свою віру?

У Римлянам 1:15–17 сказано, що ентузіазм Павла до євангелії Христа частково виник завдяки його розумінню, що “[євангелія]—сила Божа на спасіння” всіх дітей Божих. Іншими словами, оскільки Павло знав, що жодна людина не може бути спасенною без євангелії Ісуса Христа, він хотів ділитися нею з кожним.

Відповіді студентів на наведені далі запитання можуть значно відрізнятися одна від одної. Під час обговорення цих запитань допоможіть студентам зрозуміти, що застосування цього принципу є особистим вибором і їм не слід засуджувати інших щодо того, як вони виявляють свою віру.

  • Як пам’ятання того, що Спаситель зробив для вас, може допомогти вам не соромитися Його і Його євангелії?

  • Хоча існують ситуації, коли нас покликано захищати нашу віру великими або ефектними способами, більшість часу ми виявляємо нашу віру малими і простими способами (див. Алма 37:6–7). Як у повсякденному житті може виглядати, звучати або відчуватися те, що ви “не соромитеся євангелії Христа”?

  • Закінчіть це речення: Я не соромлюся євангелії Ісуса Христа, оскільки

Ви можете свідчити про щастя і спокій, які можуть прийти, якщо ви будете вірними своїм переконанням і завітам.

Коментарі та довідковий матеріал

Як я можу свідчити нормальним і природним способом?

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Я знаю, що дехто з нас більш комунікабельний, ніж інші. Це нормально. Господь надає можливість кожному з нас, на свій погляд, запрошувати інших прийти і побачити та прийти і допомогти. Тоді Бог виконає Свою роботу зі спасіння, і вони прийдуть і залишаться.

Дозвольте мені запропонувати п’ять порад, які кожен може виконувати, щоб долучитися до величного заклику Спасителя допомагати у збиранні Ізраїля.

1. Наближайтеся до Бога.

2. Наповніть своє серце любов’ю до інших.

3. Намагайтеся йти шляхом учнівства.

4. Діліться тим, що у вас у серці.

5. Дозвольте Господу робити чудеса.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Sharing the Gospel in Normal and Natural Ways”, ChurchofJesusChrist.org)

Щоб більше дізнатися про ці поради, прочитайте виступ старійшини Ухтдорфа “Місіонерська робота: діліться тим, що в серці” на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Додаткові навчальні завдання

Використання технологій для отримання доступу до статей і відео

Може бути корисним створити QR-коди або скорочені URL-адреси для статей і відео, які знаходяться на сайті ChurchofJesusChrist.org. Ці коди або URL-адреси можуть бути розміщені у класі, щоб студенти могли отримати доступ до ресурсів на своїх особистих пристроях.

Інші приклади віри

Ці приклади людей, які не соромилися заявляти про свою віру в Господа, можна використовувати в розділі уроку “Приклади з Писань і сучасні приклади”.

  • Цариця Естер: Естер 3:8–13 ; 4:13–16 ; 7:1–6 (для більш спрощеного, але повного варіанта розповіді прочитайте частину виступу Президента Томаса С. Монсона “Нехай у вас буде сміливість” [Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 127])

  • Старійшина Леррі Еко Хак, сімдесятник: “Приходьте до Мене, о ви, доме Ізраїля”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, с. 32

Злочестивість і гріхи, поширені за часів Павла і в наші дні

У Римлянам 1:18–32 Павло перелічив багато гріхів, які були поширені як за його часів, так і в наші дні. Хоча багато людей можуть сприймати таку поведінку, обговоріть, чому ці речі утримують нас від щастя, яке ми можемо відчувати завдяки плану спасіння Небесного Батька.

Зверніть увагу, що з Римлянам 1:18–32 ми дізнаємося, що пророки і апостоли навчають нас про поведінку і ставлення, які є образливими для Бога.

Студентам може бути важко зрозуміти те, як описано таку поведінку. Поясніть, що вірш 23 стосується ідолопоклонства або поклоніння створеним людьми образам, а не поклонінню Богу. У віршах з 28 до 32 мова йде про декілька інших гріхів, які приносять шкоду нашим стосункам одне з одним і з Богом, такі як: ревнощі, насильство, обман і гординя.

У студентів можуть виникнути запитання з приводу посилань на гомосексуальність у віршах 26 і 27 . Щоб отримати більше інформації або допомогти студентам зрозуміти позицію Церкви щодо гомосексуальної поведінки, див. 38.6.15 у Загальному довіднику: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів (ChurchofJesusChrist.org).

Роздрукувати