Заради зміцнення молоді
Коли я зможу подолати почуття провини і сорому?
Березень 2024


“Коли я зможу подолати почуття провини і сорому?”, Заради зміцнення молоді, бер. 2024.

Сила для подолання гріха

Коли я зможу подолати почуття провини і сорому?

Іноді здається, що легше піддатися почуттям безнадії стосовно себе, ніж відчути любов, яку Спаситель має до вас, — але, як сказав Нефій, це не має так бути.

Зображення
Нефій пише на пластинах

Коли ви робите щось неправильно, у вас можуть виникати думки, що ви невдаха. Що треба було раніше думати. Що ви не заслуговуєте на любов.

Глибоко в душі ви знаєте, що жодне з цього не є істинним. Ви знаєте про вашу цінність, як сина або дочки Бога, і ви знаєте, що покаяння є реальним і можливим. Але все ж, після того, як ви згрішили або помилилися, у вас може бути спокуса покарати себе думками про вину і сором більше, ніж будь-хто інший карав би вас.

Навіть деякі з наших найулюбленіших героїв з Писань іноді це відчували.

Навіть Нефій?

Після того, як він написав про смерть свого батька, Нефій написав: “Однак, незважаючи на велику доброту Господа, Який являє мені Свої великі і дивовижні діяння, серце моє вигукує: О нещасна я людина! Так, моє серце засмучене через мою плоть; моя душа горює через мої беззаконня. Я в оточенні через спокуси і гріхи, які так легко обплутують мене. А коли я хочу втішитися, моє серце стогне через мої гріхи” (2 Нефій 4:17–19).

Ми дійсно говоримо саме про Нефія — ту саму людину, яка дістала пластини з латуні у Лавана, зробила своїми руками лука у пустині і не маючи попереднього досвіду побудувала корабель. У нього було свідчення про милість Господа. Однак він почувався негідним через свої гріхи і слабкості.

То що ж робити нам? Якщо наш герой з Книги Мормона мав відчуття провини і невідповідності, що можемо робити ми, коли почуваємося так само?

Ключовою є зосередженість на Ісусі Христі

Це не кінець історії Нефія. Ключовим для Нефія було зосередитись не на своїх почуттях, а на Ісусі Христі.

Після того, як Нефій так горював, він сказав: “Проте я знаю, Кому я довірився. Мій Бог був моєю підтримкою” (2 Нефій 4:19–20).

Після такої зміни у способі мислення наш герой з Писань більше не зосереджується на почутті горя, викликаного своїми помилками. Натомість він радіє у своєму Спасителі! Нефій каже: “Радій, о серце моє, і піднеси голос до Господа, і скажи: О Господи, я уславлю Тебе назавжди; так, душа моя радітиме в Тобі, мій Боже і скеле мого спасіння” (2 Нефій 4:30).

Як і Нефій, ви можете знайти милість, прощення і мир в Ісусі Христі. Ви можете не відчувати, що можете явити самі собі благодать, але є Той, Хто явить її. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Благодать Христа дарує нам не тільки спасіння від смутку, гріха і смерті, а й спасіння від нашої постійної самокритики”1.

Тому коли ви почуваєтеся настільки погано, що не бачите способу подолати ваші гріхи і помилки, знайте, що Небесний Батько та Ісус Христос ніколи не припиняли любити вас. Зосередьтеся на Спасителі, і Він зможе допомогти вам подолати і ваші гріхи, і вашу провину.

Роздрукувати