2019
Особистий звʼязок з нашим Небесним Батьком через молитву
Лютий 2019


Уроки з Нового Завіту

Особистий звʼязок з нашим Небесним Батьком через молитву

З виступу на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга—Айдахо 28 листопада 2017 р. “Особистий звʼязок з нашим Небесним Батьком, про який навчав Господь Ісус Христос”.

Коли востаннє ви відчували щось під час молитви?

Зображення
man kneeling

Фон від Getty Images

Коли я, користуючись мобільним телефоном, дзвоню моїм матері та батьку в Нью-Джерсі, то можу ясно чути їхні голоси. Я не знаю, як це вдається, щоб без ніякого кабелю чи видимого зʼєднання я міг розмовляти з ними на такій великій відстані. Та я знаю, що вдається!

А тепер, будь ласка, не питайте мене, як це можливо, щоб мільйони людей могли молитися в один і той же час, і різними мовами, а наш Небесний Батько у той же самий час був готовий вислухати й відповісти. Я не можу зрозуміти, як це відбувається. Але я знаю, що це відбувається!

Як і мобільний телефон, молитва працює, хоч ми й не можемо чітко зрозуміти, як саме. Але є дещо стосовно молитви, що ми таки можемо зрозуміти.

Моліться від всього серця

Ми читаємо у Писаннях: “І сталося, як христились усі люди, і як Ісус, охристившись, молився, розкрилося небо” (Лука 3:21). Ісус навчає нас, що молитва від всього серця може розкрити небеса. Він сказав: “Просіть—і буде вам дано, шукайте—і знайдете, стукайте—і відчинять вам” (Матвій 7:7).

У наш час ми зазвичай вживаємо слово просити, аби попрохати про щось. Але давньогрецькою мовою слово aiteo означає не лише просити, але й благати, настійливо просити або вимолювати. Небеса не розкриються, якщо ми просто промовляємо молитву. Вони розкриваються, якщо ми благаємо, якщо ми настійливо просимо, якщо ми вимолюємо, якщо молимося від всього серця.

Коли ви молитеся, то чи відчуваєте, немов розкриваються небеса? Коли востаннє під час своєї молитви ви щось відчували?

Підготуйтеся до молитви

Аби наші молитви не стали шаблонними і з марними повтореннями (див. Матвій 6:7; 3 Нефій 13:7), ми повинні підготуватися, щоб молитися. Для цього я пропоную почитати Писання або якийсь короткий час подумати про наші благословення. Кожний з нас може знайти способи, як підготуватися до особистої молитви.

Моліться навіть тоді, коли це важко

Час від часу ми молимося поспіхом або молимося звичною для нас молитвою. Іноді ми не молимося з вірою в Ісуса Христа, а іноді й взагалі не молимося. Однак саме в ті моменти, коли нам бракує віри або не хочеться молитися, нам найбільше необхідно молитися.

Президент Бригам Янг (1801–1877) сказав: “Коли так темно, як посеред ночі, коли у моєму серці немає й крихти бажання молитися, то ж чи скажу я, що я не буду молитися? Ні, натомість [я скажу собі] … стати на коліна, схилитися аж до підлоги, відкрити уста, заговорити; і ми побачимо, що далі станеться, і ви будете поклонятися Господу Богу Ізраїлевому, навіть коли ви відчуваєте, що не можете сказати навіть і слова на Його адресу. Це та перемога, яку ми маємо здобути. … Вона між духом і тілом; вони невідʼємно зʼєднані” (в Journal of Discourses, 3:207).

Сатана не хоче, щоб ви молилися, бо знає, що в момент, коли ви починаєте молитися від всього серця, ви отримуєте духовну силу, і він втрачає вплив на вас. Могутня молитва допомагає вам сміливо зустріти випробування, наприклад, тривогу, депресію і сумніви у своїй вірі.

Якщо ви не памʼятаєте, коли востаннє відчували щось під час своєї молитви, то зробіть щось з цим. Через молитву ви можете встановити й підтримувати особистий звʼязок з вашим Небесним Батьком.

Проведіть мить в небесах

Зображення
woman praying

Коли ви відчайдушно потребуєте допомоги з небес, молитва може дати вам силу, щоб прийняти правильні рішення. Молитва від всього серця дійсно є миттю в небесах, і хоч не завжди відповіді можуть прийти негайно, мить в небесах допоможе вам прямувати далі своїм курсом у земному житті.

У світі, де люди “зло називають добром, а добро—злом, що ставлять темноту за світло, а світло—за темряву, що ставлять гірке за солодке, а солодке—за гірке” (Ісая 5:20), вам потрібно знати, що небеса розкриті для вас.

Молитви, що йдуть від всього серця, могутні молитви, можуть дати вам духовну силу, щоб не боятися всього того. Коли небеса розкриті, ми можемо відчувати мир, втішення, радість і любов, хоч, можливо, до нас і не відразу прийде повне розуміння.

Наслідувати приклад Спасителя

Ми дуже багато чого можемо навчитися, вивчаючи, як молився Спаситель.

“А над ранком, як дуже ще темно було, уставши, Він вийшов і пішов у місце самітне, і там молився” (Марк 1:35).

Перше, що робив Ісус вранці,—Він молився і знаходив усамітнене місце для цього. А ви починаєте ранок з молитви? Ви уникаєте всього, що відволікає? Ви відʼєднуєтеся від світу й намагаєтеся встановити звʼязок з небесами?

Лука також пише, що Ісус “відходив на місце самотнє й молився” (Лука 5:16). А у вас є місце для молитви, куди ви йдете, коли хочете з проханням звернутися до свого Небесного Батька?

Залишайтеся смиренними

Зображення
man praying

Матвій розповідає нам, що Викупитель, коли молився, виявляв смиренність. “І, трохи далі пройшовши, упав Він долілиць, та молився й благав: “Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене … Та проте,—не як Я хочу, а як Ти” (Матвій 26:39).

Що означає “упав Він долілиць”? Слово “упав” давньогрецькою мовою—pipto, це дієслово, яке означає “змінити пряме положення на простерте”. Коли настає час для особистої молитви, памʼятайте, що ви збираєтеся звернутись до самої розумної й могутньої в усьому всесвіті істоти, “От[ця] милосердя й Бог[а] потіхи всілякої” (2 Коринтянам 1:3). Перед такою істотою я не можу бути недбалим. Я відчуваю, що змушений стати на коліна.

Ісус Христос також подав приклад, коли сказав Своєму Батькові: “Не як Я хочу, а як Ти”. Коли ви кажете: “Не як я хочу, а як Ти”, що це для вас насправді означає? Які зміни вам необхідно зробити у вашому розумі, серці й діях, щоб по-справжньому бути щирими?

Прагнути палко

Якщо ви стараєтеся бути смиренними, чесними і щирими у своїх молитвах, ви зрозумієте, що легше прийняти волю Небесного Батька, навіть, якщо вона й не співпадає з тим, що було у вас на думці. Знову ми звернемося до прикладу Ісуса Христа: “А як був у смертельній тривозі, ще пильніш Він молився” (Лука 22:44).

Коли до вас приходять труднощі, чи проводите ви час, щоб запитати себе “Чому я?” Або чи більш палко ви молитеся? Слова “більш палко” у давньогрецькій мові означають “невпинно, ревно”. Тож Ісус навчає нас, щоб у моменти випробувань ми молилися ревно, невпинно. Я запрошую всіх, хто зараз проходить крізь страждання, звертатися до живого Бога.

У часи наших страждань Небесний Батько має чудову можливість навчати нас. Наші серця помʼякшуються, і наш розум прагне відповідей. Якщо ми шукаємо Його, то знайдемо.

Повірте, що Він вислухає

Зображення
woman looking up

Спаситель сказав до старшини синагоги: “Не лякайсь,—тільки віруй!” (Марк 5:36). Повірте, що Бог Батько буде вислуховувати вас. Повірте, що Він “скаж[е] тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе і Який буде жити у твоєму серці” (УЗ 8:2). Повірте, що ви—так, ви—можете відчути мир і втішення. Повірте, що ви можете отримати духовну силу, щоб все подолати.

Могутня молитва справді доходить до небес. У книзі Псалми цар Давид каже: “Увечорі, вранці й опівдні я скаржусь й зідхаю,—і Він вислухає мого голосу!” (Псалми 54(55):18). Одне із значень слова молитися у гебрейській мові—“говорити”. І це ми й робимо, коли молимося до нашого Небесного Батька,—говоримо до Нього.

Коли ми підносимо могутню молитву, до нас звернена увага наймогутнішої, наймилосерднішої, найбільш люблячої істоти у всьому всесвіті. Ми проводимо мить в небесах. І всім нам потрібна мить у небесах, особливо, коли ми переживаємо важкі часи.

Я знаю без жодного сумніву, що є Бог на небесах. Він—ваш Батько і мій Батько. Він живий. Його імʼя—Любов. Його імʼя—Милосердя. І хоч я—ніхто перед Ним, я стаю на коліна перед моїм Учителем і можу говорити до Нього. І Він, у Своїй безмежній милості, відповідає мені знову й знову, знову й знову.

Роздрукувати