2019
Ви не знаєте, чого ви не знаєте
Лютий 2019


Лише електронна версія

Ви не знаєте, чого ви не знаєте

Якби ми лише могли слухати, не намагаючись змінити чиюсь думку, то, гадаю, ми б здивувалися тому, про що можемо дізнатися.

Коли я була в коледжі, то поїхала навчатися за кордон---до Об’єднаного Королівства. У той час мені по-справжньому було важко відчувати, що Небесний Батько---поруч. Я ходила на причасні збори і до церкви в неділю, і я ходила на католицькі меси та на прекрасні, спокійні збори квакерів. Я ходила на вечірнє богослужіння до англіканської церкви з чудовим хоровим співом. Я шукала будь-якого місця, де могла б відчувати спокій. Я читала молитовники в церквах і розмовляла про Уложення віри апостолів з людьми, чиї вірування багато в чому були подібними до моїх. І я знову знайшла Бога.

Я відчувала так багато любові й істини в тих місцях. Послання, яке я отримала, було таким: Бог любить усіх Своїх дітей достатньо, щоб дати їм так багато істини та краси; Він також любить і знає мене.

У дійсності, мені найбільше подобається в нашому вченні те, що Бог дає істину всім Своїм дітям і що вони мають істину, якою можуть ділитися з нами (див. 2 Нефій 29:7–13). У нашій церкві ми говоримо про те, що маємо “повноту євангелії”. Втім це не означає, що ми знаємо все, і лише ми маємо всі відповіді. Старійшина Ніл А. Максвелл (1926--2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дуже гарно про це сказав: “[Ісус Христос] живе й сьогодні, милостиво даруючи всім народам стільки світла, скільки вони можуть сприйняти, та посланців з-посеред них, щоб навчати їх. (Див. Aлма 29:8)”1.

І це не просто релігійна істина, яку Бог дає Своїм дітям. Як пояснив Президент Рассел М. Нельсон: “Звідки б істина не зʼявлялася: з наукової лабораторії або через одкровення, усяка істина йде від Бога. Усяка істина є частиною євангелії Ісуса Христа”2.

Я бачила те світло і ту істину в багатьох книгах, людях і місцях, коли дивилася книги з мистецтва, відвідувала мечеті, слухала лекції вчених, виконувала волонтерську роботу з агностиками. Усі вони мали істину, якої я навчалася---як ставитися краще до інших людей, бути добрішою в своїх припущеннях; іншими словами, вони навчали мене того, як іти за Ісусом Христом. Але мені потрібно було бути там---незважаючи на незнайоме оточення---і необхідно було слухати.

Чого б це не стосувалося---релігії, політики або стилю життя---наш світ є дуже галасливим і накриває нас зливою послань від людей, які переконані у своїй правоті й незмінності своїх переконань. Іноді ми є тими людьми. Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Поширеною проблемою … є те, що люди перестають спілкуватися з повагою. Вічний принцип свободи волі вимагає, щоб у багатьох випадках ми ставилися з повагою до вибору, з яким ми не згодні”3.

Ми знаємо, що Спаситель також цим переймався. Серед найперших вчень, з якими Він звернувся, коли відвідав нефійців у Книзі Мормона, було те, що “це не [Його] вчення—підбурювати серця людей на злість один проти одного”. Нам треба триматися подалі від цього. (Див. 3 Нефій 11:29-30).

Якби ми могли дійсно почути людину і спробувати зрозуміти, чому вона думає так чи інакше, якби ми могли вислухати, не намагаючись змінити думки людини, то, впевнена, ми були б здивовані тим, чого могли б навчитися. У нас би з’явилося більше симпатії та поваги до поглядів чи думок інших людей, або, щонайменше, наше ставлення до них не було б негативним. Ми могли б навіть навчатися нових істин, які б розширили наше розуміння. Або побачили б, що ми поділяємо певну істину. Ключем є смирення і усвідомлення того, що ми можемо навчатися від інших людей.

На моєму робочому столі є наклейка з написом: “Ви не знаєте, чого ви не знаєте”. Вона нагадує мені, що поза межами власного досвіду я майже нічого не знаю. Це нагадування допомагає бути смиренною, і я сподіваюся, що воно діє.

Воно також нагадує мені, що не треба залишатися в незнанні---що я маю відповідальність постійно навчатися і слухати, і шукати істину, навіть якщо істина ховається за незнайомою упаковкою. Небесний Батько може дати нам більше, якщо ми будемо слухати.

Посилання

  1. NealA. Maxwell, “O,Divine Redeemer”, Ensign, Nov. 1981,9.

  2. Рассел М. Нельсон, “Виявляйте свою віру”, Ліягона, трав. 2014, с. 30.

  3. Квентін Л. Кук, “Щоденне ставлення до вічного”, Ліягона, лист. 2017, с. 53.

Роздрукувати