2023
Шлюб готує нас до вічності, а як готуватися, поки ми неодружені?
Червень 2023


Лише у цифровому форматі: Дорослій молоді

Шлюб готує нас до вічності, а як готуватися, поки ми неодружені?

Учення про шлюб може допомогти нам просуватися до піднесення шляхом завітів, незалежно від нашого сімейного стану.

Зображення
жінка дивиться на вітраж у храмі

Фотографія Макени Істон

У євангелії Ісуса Христа ми часто чуємо послання, які стосуються важливості шлюбу. Ми знаємо, що “шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом”1, і завдяки нашим завітам ми можемо бути з тими, кого любимо, навіки. Це є фундаментальною частиною Господнього вчення.

Декому це тяжко чути, особливо якщо ви хочете мати вічного супутника, але не знайшли такого, або ви не знаєте, чи людина, з якою зустрічаєтеся, є саме тією, з якою варто одружуватися, або ви не впевнені, що взагалі хочете одружитися.

То ж чому шлюбу приділяється така велика увага? Який сенс можна знайти в ученні про шлюб, якщо ви самі неодружені? Люди часто говорять, що певних речей можна навчитися лише у шлюбі, утім Бог не обмежує ваш особистий розвиток стосунками, у яких ви перебуваєте, і сімейний стан не є показником вашого духовного зростання чи потенціалу. Ось лише декілька способів, як можна наслідувати вчення Господа про шлюб на шляху до піднесення, незалежно від нашого нинішнього сімейного стану.

Будуйте глибокі стосунки

Люди жадають взаємозв’язку й потребують як любити, так і щоб їх любили. Ґрунтуючись на відданих взаєминах, схвалених Богом, у яких чоловік і жінка однаковою мірою докладають зусиль, щоб любити й піклуватися одне про одного, шлюб дає стосунки, які забезпечують найкращу можливість задовольнити ці потреби одночасно. У шлюбі ви можете взаємодіяти з чоловіком/дружиною у спосіб, недоступний у жодних інших стосунках, — мати спільне життя, спільні мрії, спільних дітей, спільні невдачі.

Отож, як це вас стосується, якщо ви неодружені або ще не готові одружуватися? Ми знаємо, що стосунки відіграють важливу роль, бо нам велять “любити один одного” (Іван 15:12), “утверджувати [наших] братів” (Лука 22:32) і “нести тягар один одного” (Мосія 18:8), а це стосується всіх взаємовідносин.

Насамперед ви можете працювати над тим, щоб будувати тісні стосунки, що ґрунтуються на підтримці, з іншими людьми, яким ви довіряєте і з якими вам подобається проводити час. Старайтеся бути справжніми в цих стосунках, відкриватися іншим людям, щиро висловлюватися про свої почуття, потреби й те, що вас непокоїть. Поглиблюйте стосунки зі своїм Спасителем і Небесним Батьком та дізнавайтеся, як Вони виявляють Свою любов і підтримку вам особисто.

Будуючи тісні стосунки з друзями, членами сім’ї та Богом за прикладом Христа, ви наповнюєте власне життя сенсом і радістю. Якщо ви звернетеся до Бога, Він допоможе вам побудувати змістовні стосунки, які забезпечуватимуть Вам духовну, емоційну й соціальну підтримку, необхідну на вашому шляху завітів.

Ставайте більше подібними до Христа

Одна з наших цілей тут на землі — зростати й розвиватися. А здоровий шлюб створює оптимальне середовище для зростання2.

Стосунки можуть бути складними. Люди різні й недосконалі, і жоден, хто вступає у шлюб, не є ідеальним партнером, подібним до Христа. На щастя, здорові стосунки підштовхують нас ставати кращими версіями себе, вимагаючи терпеливості, любові, самопожертви й інших рис, подібних до Христових, понад ті, на які ми здатні зараз.

Усім нам може піти на користь активна робота над тим, щоб стати кращим партнером у наших стосунках з друзями, членами сім’ї та іншими людьми. Ми можемо практикуватися у виявленні чуйності до тих, кого любимо, прислухатися до них зі співчуттям, бути терпеливими та прощати. Сестра Ніл Ф. Маріотт, колишня радниця у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, навчала так: “Чи усвідомлюємо ми, що Христос має силу поєднати нас сповненими любові дружніми стосунками з Батьком і одне з одним? Він, силою Святого Духа, може дати нам необхідне глибше розуміння стосунків”3.

Намагаючись бути подібними до Нього в усіх наших стосунках, ми стаємо більш схожими на Спасителя і, разом з тим, кращими людьми та (майбутнім) подружжям.

Живіть піднесеним життям, укладаючи завіти та дотримуючись їх

Ми божественні істоти з целестіальною ДНК. “Наша теологія починається з Небесних Батьків. Наше найбільше прагнення — бути подібними до них”4, щоб ми мали потенціал стати подібними до Небесних Батьків, творячи світи й потомство на всю вічність. Храмові обряди дозволяють нам рухатися на шляху повернення до Божої присутності, а пов’язані з ними завіти дають нам можливість стати тією людиною, якою ми повинні бути, щоб мати право на вічне життя й життя в Божій присутності.

Піднесення означає як жити з Богом, так і жити подібно до Бога. Обряд запечатування є найвищим обрядом, бо він наділяє нас усіма правами, привілеями і благословеннями, необхідними для того, щоб жити подібно до Бога5.

Попри те, що вступ у завіт запечатування із люблячим подружжям є необхідним для того, щоб зрештою стати подібними до наших Небесних Батьків, люди, які ще не запечаталися з подружжям, у жодному разі не позбавлені того, щоб практикувати нині життя піднесеним способом. Ви можете жити так, щоб шанувати завіт запечатування, навіть якщо ще не уклали цього завіту. Ви можете відвідувати храм і дотримуватися всіх завітів, які уклали. Завдяки шануванню власних завітів ви можете знайти мир і розвивати тісніші стосунки з Богом, водночас наближаючись до виконання вашої вічної мети.

Сестра Джин Б. Бінгем, колишня генеральна президентка Товариства допомоги, навчає так: “Немає нічого важливішого для нашого вічного розвитку, ніж дотримання завітів, укладених з Богом”6.

Для вас є місце в плані спасіння

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно засвідчив, що “що наш Небесний Батько і Його Улюблений Син, Ісус Христос, люблять вас. Вони знають все про ваші обставини, вашу доброчесність, ваші потреби і ваші молитви з благанням про допомогу”7. Вони знають, наскільки вам буває важко із побаченнями, ваші страхи й занепокоєння навколо шлюбу, ваш біль від того, що ви робите все, що потрібно, але досі не знайшли вічного супутника, або будь-які інші ваші почуття, що стосуються шлюбу.

Вічний шлюб є життєво важливим у Божому плані. Ви є життєво важливими в Божому плані. Ви належите до євангелії Ісуса Христа, і незалежно від того, відчуваєте ви це, чи ні, статус стосунків не впливає на цю об’єктивну істину. Ви можете зростати, розвиватися й долучатися до Божої роботи. Небесний Батько і Спаситель допоможуть вам у вашому особистому досвіді та стосунках, якщо ви наполегливо просуватиметеся шляхом завітів у своїх целестіальній подорожі.

Бог хоче, щоб ви відчували любов і надію, а не відчай, який веде до зневіри в пошуку вічного супутника. Пам’ятайте, що, прагнучи стати більш подібними до Христа в усіх наших взаємовідносинах, і дотримуючись наших завітів, ми будемо готові повернутися до Небесного Батька й отримати “все, що Батько має” (Учення і Завіти 84:38).

Роздрукувати