Семінарія
Оцініть підсумки навчання 7: Алма 53–3 Нефій 7


“Оцініть підсумки навчання 7: Алма 53–3 Нефій 7”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Оцініть підсумки навчання 7”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Оцініть підсумки навчання 7

Алма 533 Нефій 7

Зображення
молодий чоловік розмірковує під час вивчення Писань

Обмірковування й оцінювання свого духовного навчання може допомогти вам наблизитися до Спасителя. Цей урок може допомогти вам згадати й оцінити, як вивчення Алма 533 Нефій 7 допомогло вам духовно зростати.

Заохочуйте студентів постійно оцінювати своє навчання. Регулярно розмірковуючи над своїм навчанням і прогресом, студенти зможуть краще оцінити, як вони застосовують євангельські принципи у своєму житті. Створюйте можливості для студентів зрозуміти й відчути важливість змін, які євангелія Ісуса Христа може привнести в їхнє життя.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам переглянути те, чого вони навчилися за останні тижні, і прийти в клас підготовленими, щоб поділитися одним із способів, у який вони могли б завершити таке висловлювання: “Один з уроків з Алма 533 Нефій 7, який, на мою думку, важливо запам’ятати, полягає в тому, що… тому що…”

Можливі навчальні завдання

На цьому уроці студенти матимуть можливість пояснити роль пророків, оцінити їхнє ставлення й бажання, а також поміркувати над планами, які вони склали щодо застосування євангельських вчень. Під час вивчення Алма 533 Нефій 7 у класі ви могли висвітлити істини, відмінні від тих, які згадуються в наведених далі завданнях. Якщо це так, ви можете адаптувати ці завдання так, щоб вони містили згадані вами істини.

Важливість запам’ятовування

Ця частина уроку призначена для того, щоб допомогти студентам зрозуміти важливість запам’ятовування цінних уроків, які вони засвоїли під час вивчення Алма 533 Нефій 7. Ця частина уроку може бути зручною для того, щоб студенти поділилися своїми відповідями до завдання, яке вони виконали готуючись до уроку.

Президент Спенсер В. Кімболл навчав, що найважливішим словом у словнику могло би бути слово пам’ятати. (Див. “Circles of Exaltation” [address to Church Educational System religious educators, June 28, 1968], 5.)

  • Чому, на вашу думку, Президент Кімболл так сказав про слово “пам’ятати”?

  • Які уроки, що ви засвоїли з Алма 533 Нефій 7, вам було б важливо пам’ятати? Чому?

Можливо, ви згадаєте, що Геламан заохочував своїх синів Нефія і Легія запам’ятовувати важливі уроки й дії людей (див. Геламан 5:4–14). Так само й цей урок має на меті допомогти вам пригадати істини, яких ви навчилися, і зобов’язання, які ви взяли на себе впродовж останніх тижнів.

Поясніть роль пророків

У цій частині уроку ви пропонуватимете студентам пояснити роль пророків, використовуючи історії Нефія (Геламан 7–11) або Самуїла Ламанійця (Геламан 13–16). Ви можете розділити студентів на пари й запропонувати кожній із них вибрати свого пророка, щоб розіграти в ролях наведену далі навчальну ситуацію або будь-яку іншу навчальною ситуацію на власний розсуд.

Уявіть, що ви відчуваєте натхнення запросити друга подивитися генеральну конференцію разом із вами. З молитвою готуючись діяти за цим спонуканням, ви вирішили пояснити своєму другові, хто такий пророк і чому ви з нетерпінням чекаєте на можливість послухати його. Ви пам’ятаєте, що дізналися про деяких великих пророків із Книги Мормона, які можуть допомогти вам пояснити роль пророка вашому другові.

Зображення
Нефій молиться на своїй вежі в саду
Зображення
Самуїл Ламанієць на стіні

Студенти можуть звернутися до записів у щоденнику під назвою “Істини про Господніх пророків” з уроку “Геламан 7–10”.

Виберіть розповідь про Нефія (Геламан 7–11) або про Самуїла Ламанійця (Геламан 13–15). Повторіть їхні історії у відповідних розділах, переглядаючи вірші й читаючи заголовки розділів або нотатки, які ви, можливо, зробили у своєму щоденнику для навчання.

  • Як ви можете використати цю історію, щоб пояснити роль пророків своєму другові?

  • Які вірші з Писань ви можете використати у своєму поясненні?

    Якщо студентам потрібна допомога у визначенні Писань, ви можете спрямувати їх до таких уривків: Геламан 7:29; 8:22–23; 10:4–7; 11:23; 13:5 і 14:11–12.

  • Якими додатковими істинами або особистим досвідом ви могли б поділитися, щоб допомогти своєму другові зрозуміти важливість пророків?

Коли студенти завершать повторювання вивченого про пророків, запропонуйте їм розіграти сценку за наведеною вище навчальною ситуацією, застосовуючи те, що вони вивчили.

Оцініть свої ставлення й бажання

Це завдання може допомогти студентам оцінити їхнє ставлення й бажання смиренно жити за євангелією Ісуса Христа. Попросіть охочих студентів намалювати цикл гордовитості на дошці з пам’яті. Ви можете заохотити інших студентів класу допомагати в разі потреби.

Зображення
схема циклу гордовитості

Дивлячись на цю схему, ви можете пригадати докази циклу гордовитості в Геламан 1–16 і 3 Нефій 1–7. Ви також можете пригадати приклади, які ви бачили у своєму житті або в житті оточуючих вас людей.

Використовуйте будь-які зміни, які ви вже могли внести в частину для самооцінювання з “уроку Геламан 11–12”, щоб виконати запропоноване далі завдання.

Вивчаючи Геламан 11–12, ви, ймовірно, оцінили свої зусилля, спрямовані на те, щоб бути смиренним. Можливо, ви також записали у своєму щоденнику для навчання зобов’язання зростати в смиренні й долати гордовитість. Перечитайте те, що ви написали, і поміркуйте над тим, як ви виконали це зобов’язання. Обдумайте наведені далі запитання та запишіть свої відповіді в щоденник.

Зважаючи на особистий характер цього завдання, студенти мають знати, що вони не будуть ділитися своїми відповідями.

  • Що ви робили протягом останніх тижнів, щоб пам’ятати про Господа й все, що Він зробив для вас? Як, на вашу думку, згадування про Господа допомогло вам залишатися смиренними?

  • Чи є якісь зміни, які ви хотіли б внести, щоб пам’ятати про Господа щодня й зростати в покірності?

Обміркуйте плани будувати свій фундамент на Ісусі Христі

Ця частина уроку може допомогти студентам обміркувати плани, які вони склали, щоб будувати свій фундамент на Ісусі Христі й протистояти спокусам диявола.

На попередніх уроках ви вивчали багато історій про людей, які подолали нападки на їхнє життя, релігію та свідчення про Ісуса Христа. Під час навчання ви, можливо, взяли на себе певні зобов’язання, які допоможуть вам побудувати міцний фундамент на Ісусі Христі, щоб протистояти нападкам Сатани.

Запропонуйте студентам подумати про вивчені історії, які допомогли їм зміцнити фундамент, побудований на Ісусі Христі, й подолати нападки Сатани, і поділитися цими історіями. Якщо їм потрібна допомога в пошуку прикладів, покажіть наведені далі зображення з відповідними посиланнями. Ви можете поділити клас на три групи й запропонувати кожній з них ознайомитися з однією історією та поділитися з класом тим, що вони дізналися.

Зображення
Легонтій і Амалікія

Легонтій і Амалікія (Алма 47:10–18)

Зображення
місто з ровом і стіною

Полководець Мороній будує укріплення (Алма 50:1–6)

Зображення
будинок на фундаменті

Порада Геламана його синам (Геламан 5:12)

  • Які з уроків, що ми можемо почерпнути з цих історій, допоможуть нам протистояти спокусам?

Поясніть студентам, що їм буде запропоновано проаналізувати й оцінити цілі, які вони поставили перед собою, щоб побудувати свій фундамент на Ісусі Христі. Потім вони обговорять деякі зі своїх вражень і спостережень усім класом.

Ви можете принести в клас будівельні блоки, пластмасові стакани або інші предмети, які студенти можуть використати для побудови фундаменту. Дайте кожному студенту по одній із будівельних деталей і запропонуйте їм поміркувати над наведеними нижче запитаннями та оцінити свій прогрес. Через певний час запросіть кожного студента поділитися відповідями, якими вони вважають за потрібне поділитися. Ділячись своїми відповідями, вони можуть додати свій об’єкт до конструкції всього класу, що в підсумку створить міцний фундамент. Якщо об’єктів для побудови немає, ви можете запропонувати кожному студенту намалювати цеглину на дошці й додати її до малюнків інших студентів, щоб створити міцний фундамент. Допоможіть студентам зрозуміти, що вони можуть підтримувати одне одного в прагненні будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

Подумайте про цілі, які ви нещодавно поставили перед собою, щоб будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

  • Яких успіхів ви досягли у своїх зусиллях будувати свій фундамент на Ісусі Христі?

  • Які перешкоди ви зустрічали на шляху побудови міцного фундаменту? Як ви намагалися їх подолати?

  • Які ви отримали благословення за прагнення будувати свій фундамент на Ісусі Христі? Що це змінило для вас?

Прочитайте Геламан 5:12 ще раз і з молитвою поміркуйте, чи є щось, що вам слід почати, припинити або продовжувати робити, щоб побудувати міцніший фундамент на Ісусі Христі. Якщо ви відчуваєте, що вам потрібно скоригувати якісь цілі, ви можете записати їх у своєму щоденнику для навчання або в іншому місці, де ви зможете регулярно розмірковувати над ними.

Роздрукувати