Інститут
Урок 13: Навчайте євангелії Ісуса Христа (частина 1)


13

Навчайте євангелії Ісуса Христа (частина 1)

Вступ

Євангелія Ісуса Христа містить в собі вічні доктрини, принципи, закони, завіти та обряди, необхідні людству, щоб знову увійти в присутність Бога і мати піднесення у целестіальному царстві. Першими принципами і обрядами євангелії є: віра в Ісуса Христа, покаяння, хрищення зануренням і дар Святого Духа. Майбутні місіонери мають бути підготовленими, щоб допомогти зацікавленим Церквою мати віру в Ісуса Христа і покаятися у своїх гріхах перед тим, як вони будуть охрищені й отримають Святого Духа.

Попередня підготовка

  • Уважно прочитайте Мосія 3:19; 4:1–3; 5:2; і Алма 36.

  • Уважно прочитайте у посібнику Проповідуйте Мою євангелію сторінки 60–63.

  • Підготуйте ілюстрацію Навернення Алми молодшого (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 77) або якусь схожу.

  • Підготуйтеся показати відео “Jesus Christ Is the Way” (Ісус Христос---Дорога) (5:02), є на сайті LDS.org.

  • Зробіть копії з роздаткового матеріалу “Покаяння”, що знаходиться в кінці цього уроку, щоб використати його, навчаючи про покаяння (необовʼязково).

Рекомендації для навчання

Завдяки Ісусу Христу ми можемо бути очищеними від гріха

Аби допомогти студентам засвоїти цей урок, до початку заняття напишіть на дошці таке запитання:

Чим відрізняються норма світу і норма Небесного Батька стосовно правильного і неправильного?

Розпочніть урок, попросивши кількох студентів відповісти на запитання, написане на дошці. Вислухавши їхні відповіді, попросіть когось зі студентів прочитати вголос текст у вікні, що називається “Гріх” на сторінці 61 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Потім запитайте:

  • Чому для зацікавлених Церквою важливо зрозуміти, що таке гріх і якими є його наслідки, до того, як приступити до вивчення євангелії Ісуса Христа?

Напишіть на дошці вказане далі запитання і попросіть студентів знайти на нього відповідь, читаючи підрозділ “Завдяки Христу ми можемо бути очищені від гріха” на сторінках 60–61 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію:

Які з істин у цьому підрозділі допоможуть зацікавленим Церквою мати бажання наближатися до Ісуса Христа?

Дайте студентам достатньо часу для читання, а потім попросіть їх поділитися знайденим. В їхніх відповідях можуть бути такі істини:

  • Бог послав Свого Улюбленого Сина, Ісуса Христа, у цей світ, щоб у нас могла бути можливість повернутися, аби жити з Ним після того, як ми помремо.

  • Тільки завдяки Спасителевій благодаті й милості ми можемо очиститися від гріха.

  • Завдяки Спокуті і Воскресінню Ісуса Христа всі люди будуть приведені у присутність Господа, щоб бути судженими.

  • Ніщо нечисте не може жити у Божій присутності.

  • Ісус Христос представляв нас і страждав за наші гріхи.

  • Ісус Христос прощає наші гріхи, коли ми приймаємо Його, каємося й виконуємо Його заповіді.

Після цього дайте студентам кілька хвилин, щоб уважно прочитати або позначити кілька уривків з Писань, вказаних в абзацах, які вони щойно прочитали, чи у вікні Вивчення Писань на сторінці 61, які ілюструють один з принципів, які вони тільки-но назвали. Можете дати завдання одній половині класу вибрати уривки з абзаців, які вони щойно прочитали, а іншій половині---вибрати уривки з вікна “Вивчення Писань”. Попросіть студентів підготуватися й пояснити, як би вони могли використати один чи більше з тих уривків з Писань, щоб допомогти зацікавленому Церквою зрозуміти й бути вдячним за те, що Небесний Батько та Його Син, Ісус Христос, зробили, аби допомогти нам подолати наслідки гріха. Через кілька хвилин попросіть декількох студентів розказати, про що вони дізналися.

Віра в Ісуса Христа

Прогляньте разом зі студентами формулювання мети місіонера, що знаходиться у вікні “Ваша мета” на сторінці 1 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Потім запитайте:

  • Яка різниця між тим, щоб (1) допомогти людині “прийти до Христа” й стати наверненою до Його відновленої євангелії і (2) просто допомогти людині стати членом Церкви?

  • Чому для місіонерів більш важливо допомогти людям прийти до Христа, ніж допомогти їм стати членами Церкви?

Попросіть студентів уважно прочитати перший абзац у підрозділі, що називається “Віра в Ісуса Христа”, на сторінці 61 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Читаючи, нехай студенти знаходять, як віра в Ісуса Христа може допомогти людині стати наверненою до Його відновленої євангелії. Потім запитайте:

  • Відповідно до прочитаного, що означає мати віру в Ісуса Христа?

  • Як віра в Ісуса Христа веде людину, щоб їй стати наверненою до Його відновленої євангелії?

Напишіть на дошці: Віра в Ісуса Христа веде до дій. Попросіть студентів прочитати решту написаного у підрозділі “Віра в Ісуса Христа” на сторінці 62 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Нехай вони під час читання позначать деякі з дій, які вказують на віру людини в Ісуса Христа та Його Спокуту. Після кількох хвилин запитайте:

  • Які саме дії можуть вказати на те, що зацікавлений Церквою розвиває в собі віру в Ісуса Христа? (Така людина кається, дізнається про Спасителя і стає схожою на Нього, виконує заповіді, уникає гріха, молиться про силу побороти спокусу, засвоює слово Боже і виконує свої зобовʼязання дотримуватися євангельських принципів).

  • Відповідно до прочитаного, як Ісус Христос благословляє нас в нашому повсякденному житті, коли ми виявляємо віру в Нього? (Серед відповідей може бути: Він дає нам силу, щоб зустрічати життєві труднощі; Він допомагає нам змінити бажання нашого серця; Він зцілює нас фізично і духовно).

Нехай студенти напишуть відповіді на вказані далі запитання у своїх щоденниках навчання:

  • Як ваша віра в Ісуса Христа мотивувала вас діяти так, як написано в цьому підрозділі?

  • Що ще ви б могли зробити, аби й далі виявляти, що маєте віру в Ісуса Христа?

Розділіть студентів на пари, тобто напарництва. Попросіть пари підготувати урок на дві-три хвилини про віру в Ісуса Христа. У своїй підготовці нехай студенти скористаються матеріалом з посібника Проповідуйте Мою євангелію, що на сторінках 61–62, у т.ч. одним-двома уривками з Писань, вказаних у вікні Вивчення Писань. Студенти також можуть скористатися місіонерською брошурою, що називається Євангелія Ісуса Христа. Дайте студентам достатньо часу на підготовку, а потім організуйте пари в групи по чотири студенти (по дві пари в кожній групі). Дайте завдання одній парі навчати іншу пару. Поясніть, що навчати вони мають своїми словами, роблячи це просто і ясно.

Нехай студенти, закінчивши навчати, обговорять у своїх маленьких групах наступне: що вийшло добре; чого, як вони відчули, навчати було важко і чому; наскільки їхнє навчання допомогло тим, кого вони навчали, відчути, як важливо мати віру в Ісуса Христа.

Потім поміняйте ролі й дайте можливість навчати іншій парі. Прослідкуйте, щоб у них був час для отримання відгуків.

У кінці цієї практичної вправи спитайте студентів, які в них є запитання або які думки до них прийшли. Якщо студенти не зважуються відповісти, ви можете запитати: “Що почуте від тих, хто вас навчав, сподобалося вам?” Запитайте, чи хотів би хто поділитися з класом досвідом з їхнього життя, коли вони були благословенні завдяки тому, що мали віру в Ісуса Христа.

Покаяння

Покажіть ілюстрацію із зображенням Алми та синів Мосії (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 77) і попросіть когось зі студентів коротко розказати історію навернення Алми молодшого (див. Алма 36:6–24). Після цього нехай кілька студентів по черзі прочитають вголос Алма 36:13, 17–21 та 23–25.

Зображення
Ангел з Алмою і синами Мосії

Потім запитайте:

  • Як Алма виявив свою віру в Ісуса Христа?

  • Що сталося завдяки тому, що Алма виявив віру?

  • Яким був результат щирого покаяння Алми?

Дайте студентам одну хвилину, щоб у своїх щоденниках навчання написати одним реченням, що таке покаяння. Попросіть кількох студентів прочитати їхні речення класу. Щоб допомогти студентам закарбувати у своєму розумі просте визначення, що таке покаяння, покажіть наведене далі висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Коли ми грішимо, то відвертаємося від Бога. Коли ми каємося, то повертаємося на шлях назад до Бога. …

… Покаяння---це відвернення, наприклад, від нечесності, гордості, злості та нечистих думок; і повернення до таких чеснот, як: доброта, самовідданість,терпіння й духовність. Це знову повернення на шлях до Бога” (“Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 40–41).

  • Як це просте визначення допомогло б вам пояснити, що таке покаяння? (Після відповідей студентів напишіть на дошці такий принцип: Покаяння---це повернення на шлях до Бога).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти процес покаяння і його результати, ви можете попросити студентів уважно прочитати Мосія 3:19; 4:1–3 та 5:2. Читаючи, нехай студенти знайдуть слова і фрази, які допомагають визначити, що означає покаятися. Виділіть на це достатньо часу, а потім запропонуйте кільком студентам пояснити класу, що вони знайшли. Потім запитайте:

  • Який ви бачите у цих віршах доказ того, що народ царя Веніямина виявляв віру в Ісуса Христа, щоб, зрештою, отримати прощення своїх гріхів?

Дайте студентам роздатковий матеріал з вказаною далі таблицею або намалюйте її на дошці, а студенти нехай скопіюють її собі у свої щоденники навчання:

Зображення
Роздатковий матеріал “Покаяння”

Що таке покаяння?

Як ми каємося?

Якими є плоди, або докази, покаяння?

Зміна в думках, віруваннях, поведінці



Відчуваються докори сумління або благочестивий смуток



Отримується Христова милість



Попросіть студентів уважно прочитати підрозділ, що називається “Покаяння”, на сторінках 62–63 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Читаючи, нехай студенти заповнять колонки у своїх таблицях або роздатковому матеріалі, використовуючи слова, фрази або речення з посібника Проповідуйте Мою євангелію. Щоб допомогти студентам зрозуміти, якого типу фрази вони можуть вставляти, у кожній колонці дається приклад. Заповнена ними таблиця може мати такий вигляд:

Що таке покаяння?

Як ми каємося?

Якими є плоди, або докази, покаяння?

Зміна в думках, віруваннях, поведінці

Свіжий погляд на себе, Бога і світ

Узгоджуємо своє життя з волею Бога

Відвертаємося від гріха й не робимо його знову

Постійно стараємося виправляти свої помилки і ставати кращими

Відчуваємо докори сумління або невимовний смуток

Перестаємо робити неправильне

Продовжуємо робити правильне

Усвідомлюємо свої гріхи

Сповідуємося у своїх гріхах

Просимо Бога про прощення

Залагоджуємо проблеми, до яких могли призвести наші дії

Не піддаємося жодному бажанню грішити

Розвиваємо в собі Христові якості, зростаємо у знанні, служимо

Виявляємо любов до Бога своїм послухом

Отримуємо Христову милість

Змінюємо погляд на себе і на світ

Розуміємо свої стосунки з Богом

Наше бажання йти за Богом стає сильнішим

Відчуваємо Боже прощення

Відчуваємо Божий мир

Провина й печаль зникають

Сильніше відчуваємо Духа

Більше готуємося, щоб жити з Богом і Ісусом Христом

Стаємо більш схожими на Ісуса

Відчуваємо радість

Дайте студентам достатньо часу для заповнення таблиць, а потім попросіть їх обговорити одне з одним фрази та слова, які вони написали в них. Можете поставити класу кілька або всі наведені далі запитання, щоб студенти глибше зрозуміли доктрини і принципи, про які вони читали:

  • Як можуть принципи, визначені вами у першій та другій колонках, допомогти вам знати, чи справді зацікавлений Церквою покаявся?

  • Які благословення, відповідно до написаного вами у третій колонці, приходять за покаяння, крім отримання прощення гріхів?

  • Розгляньте пункти у першій і третій колонках. Чому ми повинні мати віру в Христа, якщо це дійсно відбувається?

Коли студенти будуть відповідати, ви можете зазначити, що місіонери навчають євангелії, аби допомогти людям мати віру в Ісуса Христа й мотивувати їх покаятися. Віра в Ісуса Христа і покаяння є умовами для отримання благословень, які приходять завдяки Спокуті. Покаяння також допомагатиме зацікавленим Церквою наближатися до Небесного Батька та Ісуса Христа. Щоб підготувати студентів, як практично навчати про покаяння, прочитайте класу такий сценарій:

Ви зі своїм напарником навчали двох сусідів по кімнаті приблизно три тижні. Один з них досягав дуже хороших результатів. А інший сусід по кімнаті, здається, уже втратив інтерес і тепер виходить з кімнати, коли ви починаєте проводити урок. Коли ви, нарешті, маєте нагоду запитати цього сусіда по кімнаті, чому він втратив інтерес до вашого навчання, він пояснює, що він знає, що зараз не живе за Божою волею, але він так жив усе своє життя і прийшов до висновку, що він такий, який є, і з цим вже нічого не зробиш.

Розділіть студентів на пари, тобто напарництва. Дайте парам достатньо часу підготуватися працювати разом, щоб протягом короткого уроку (три-чотири хвилини) навчати про покаяння іншу пару студентів. Запропонуйте студентам підготуватися і в рольовій грі навчати двох сусідів по кімнаті за цим сценарієм. Поясніть: вони мають навчати просто і ясно та зосередитися на потребах сусідів по кімнаті. Вони мають поміркувати, як допомогти незацікавленому сусіду по кімнаті зрозуміти, чому йому необхідно змінитися і як допомогти йому усвідомити, що з допомогою Спасителя покаяння є можливим. Нехай студенти скористаються матеріалом з посібника Проповідуйте Мою євангелію, сторінки 62–63, або з місіонерської брошури, що називається Євангелія Ісуса Христа. Порадьте їм включити в навчання один чи два уривки з Писань, щоб проілюструвати важливість покаяння.

Розділіть студентів на маленькі групи, по дві пари в кожній. Дайте завдання одній парі студентів навчати іншу пару, яка за цим сценарієм гратиме роль сусідів по кімнаті. Поясніть студентам, що коли вони грають роль зацікавлених Церквою, то мають вільно почуватися, щиро говорячи про свої можливі проблеми, проте їм не слід намагатися поводити себе театрально чи вороже зі студентами, які їх навчають.

Після того як студенти закінчать навчати, нехай кожна група обговорить між собою, що пройшло добре, а що вчителі могли б зробити краще.

Потім нехай студенти поміняються ролями, щоб і інша пара мала нагоду попрактикуватися, як навчати. Пересвідчіться, що у них є час для відгуків.

Після рольової гри запитайте студентів, які у них виникли запитання чи думки після неї.

Щоб допомогти студентам відчути, що покаяння є істинним і важливим шляхом для людей, аби повернутися до Бога, покажіть відео “Jesus Christ Is the Way” (5:02).

Після перегляду відео запитайте:

  • Який ви побачили у відео доказ того, що ця сестра завдяки покаянню справді змінилася і стала на шлях, щоб повернутися до Бога?

  • Що ви відчули, коли побачили, як послання євангелії допомогло цій сестрі змінитися й стати на шлях, що веде до Бога?

Завершіть, запитавши студентів, чи бажає хтось із них поділитися своїм свідченням про силу віри та покаяння та розказати, чому вони хочуть ділитися євангелією. На завершення принесіть і своє свідчення.

Запрошення діяти

Запропонуйте студентам дізнатися більше про благословення, що приходять від віри в Ісуса Христа та отримання прощення гріхів і радості завдяки покаянню, виконавши одну чи більше з вказаних далі вправ:

  • На наступному домашньому сімейному вечорі проведіть урок про важливість віри в Ісуса Христа і покаяння.

  • Уважно прочитайте уривки з Писань про віру, які вказані у вікні Вивчення Писань на сторінці 62 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Позначте або виділіть з них ті, які б ви хотіли використовувати, навчаючи інших людей під час служіння на місії.

  • Користуючись Путівником по Писаннях та словами сучасних пророків і апостолів, дізнайтесь більше про доктрину покаяння. Робіть нотатки про те, чого дізналися, у щоденнику навчання. Подумайте, чи є у вас свідчення про цю доктрину, яким б ви могли ділитися з іншими людьми під час своєї місії. Зміцнюйте свою віру у принцип покаяння, прагнучи каятися щодня, і записуйте свій досвід у щоденник навчання.

  • Використайте ресурси в Інтернеті, наприклад, соціальні медіа, щоб виставити відео “Jesus Christ Is the Way” (або інше відео про Спасителя та Його Спокуту) для перегляду іншими. Додайте пояснення, чому це відео було важливим для вас.

Роздрукувати