Інститут
Урок 9: Розвивайте в собі Христові риси


9

Розвивайте в собі Христові риси

Вступ

Місіонери повинні прагнути ставати більш схожими на Спасителя, коли трудяться, щоб запрошувати інших людей прийти до Нього. Спаситель---досконалий приклад для нас, і Він порадив нам ставати такими, як Він (див. 3 Нефій 27:27), а Його Спокута дає нам можливість ставати більш схожими на Нього і нашого Небесного Батька. Щоб ставати схожими на Ісуса Христа, нам, серед іншого, потрібно також дізнаватися, як Він жив, поводився і навчав. Якщо ми повніше розвиваємо в собі Христові риси, то будемо краще підготовлені, щоб служити Богу та іншим людям під час своєї місії та впродовж усього свого життя.

Попередня підготовка

  • Уважно прочитайте Алма 17:22–37; 18:1–3, 8–10; Мороній 7:45–48 та Учення і Завіти 4:1–7.

  • Уважно прочитайте у посібнику Проповідуйте Мою євангелію сторінки 121–129133.

  • Зробіть для кожного студента вашого класу копію матеріалу Вправа на характер, що на сторінці 133 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію (необовʼязково).

  • Підготуйтеся показати відео “Christlike Attributes” (Христові риси), (2:54), є на сайті LDS.org.

  • Підготуйтеся показати відео “Impressions of Missionaries” (Враження про місіонерів) (4:32), є на youtube.com.

Рекомендації для навчання

Чому важливо мати Христові риси

Попросіть студентів відкрити сторінку 130 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію і подивитися на фотографію місіонерської іменної таблички. Запитайте:

  • Які дві частини на місіонерській іменній табличці найбільше кидаються в очі? (Прізвище місіонера та імʼя Спасителя).

  • Чому було б важливо для вас та інших людей, щоб ваше прізвище асоціювалося з іменем Спасителя?

Нехай студенти по черзі прочитають вголос пʼять абзаців на сторінках 121--122 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, а клас нехай слідкує за текстом, шукаючи, як ми можемо прийняти запрошення йти за Ісусом Христом. Після того як вони прочитають, запитайте:

  • Як ми можемо прийняти запрошення Ісуса Христа йти за Ним? (Студенти мають визначити такий принцип: Ми приймаємо запрошення Ісуса Христа йти за Ним, стаючи схожими на Нього і розвиваючи в собі Його риси).

  • Як, розвиваючи в собі Христові риси, ви зможете стати сильнішим і ефективнішим проповідником євангелії Ісуса Христа?

Попросіть, щоб кожний студент вибрав для себе один уривок з Писань, вказаних у вікні Вивчення Писань на сторінці 122 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Нехай студенти прочитають вибраний уривок і знайдуть, що в ньому сказано про приклад, який ми можемо брати з Ісуса Христа. Запросіть студентів розказати класу, про що вони дізналися. Після відповідей кількох студентів запитайте:

  • Які риси характеру у вас асоціюються з Ісусом Христом?

Покажіть відео “Christlike Attributes” (2:54), в якому показано деякі риси Спасителя. Нехай студенти звернуть увагу на те, як божественні риси Спасителя виявлялися в Його діях---особливо у спілкуванні з іншими.

Після перегляду відео поставте запитання, на зразок наведених далі, давши студентам достатньо часу на обдумування їхніх відповідей:

  • Як божественні риси Спасителя виявлялися в Його діях, особливо у спілкуванні з іншими?

  • Як вчинки Ісуса впливали на інших людей?

Нехай студенти розкажуть тому, хто сидить з ними поряд, про випадок, коли вони були вражені чиєюсь поведінкою, схожою на Христову. Потім дайте їм пару хвилин поміркувати над таким запитанням:

  • Які з рис Христа, показані у цьому відео, ви хотіли б розвинути в собі повніше?

Розвивайте в собі Христові риси

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 4:1--7.

  • Відповідно до Учення і Завітів 4:5–6, який існує звʼязок між Христовими рисами та підготовленістю до покликання на цю роботу? (Хоч студенти можуть відповісти різними словами, усе ж вони мають визначити такий принцип: Люди, які мають Христові риси, підготовлені служити, щоб виконувати Господню роботу).

Попросіть клас відкрити таблицю Вправа на характер на сторінці 133 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Прочитавши пояснення в інструкції, що угорі сторінки, попросіть студентів виконати цю вправу. Можливо, корисним буде сказати студентам, скільки часу їм виділяється для її виконання. Можете роздати студентам фотокопії цієї вправи. Якщо студенти вирішать виконувати цю вправу у своїх примірниках посібника Проповідуйте Мою євангелію, порадьте їм робити записи олівцем. Дайте всім студентам достатньо часу на виконання цієї вправи. Потім попросіть членів класу розказати, про що вони дізналися і що відчували, працюючи над своєю самооцінкою. Якщо потрібно, можете поставити, наприклад, такі запитання:

  • На які риси, указані в цій вправі, ви звернули увагу і чому?

  • Що ви дізналися завдяки цій вправі?

Допоможіть студентам глибше зрозуміти Христові риси, попросивши їх вибрати одну з них, про яку вони, вірогідно, хотіли б дізнатися більше і якої б хотіли повніше набути у своєму житті. Попросіть студентів знайти підрозділ, в якому описано вибрану ними рису, на сторінках 122–129 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Потім дайте їм час прочитати цей підрозділ, а також відповідні уривки з Писань. Буде корисним дати студентам знати, скільки часу у них буде на це вивчення. Напишіть на дошці вказані далі запитання, про які студентам слід думати під час читання:

  • Що нового ви дізналися про цю рису?

  • Що необхідно вам змінити у своєму серці, розумі або діях, щоб набути цієї риси?

  • Як набуття цієї риси може збільшити вашу ефективність як місіонера?

Ходіть по класу, щоб бачити, як працює кожний студент, та відповідати на будь-які запитання, які в них можуть виникнути. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів дати відповідь на запитання, написані на дошці.

Покажіть наведені далі слова президента Дітера Ф. Ухтдорфа і попросіть студентів знайти, що, як сказав президент Ухтдорф, ми повинні робити, щоб розвивати в собі Христові риси:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Писання описують багато рис Христового характеру, які нам потрібно розвивати упродовж життя. … Христові риси є дарами Бога. Їх неможливо розвинути без Його допомоги. Одна зі складових допомоги, якої всі ми потребуємо, вільно доступна нам завдяки Спокуті Ісуса Христа. Мати віру в Ісуса Христа і Його Спокуту означає повністю на Нього покладатися, довіряти Його безмежній владі, розуму і любові. Христові риси втілюються в нашому житті, коли ми праведно використовуємо свободу волі. … У прагненні стати подібними до Спасителя ми маємо регулярно проглядати сторінки свого життя і покладатися, шляхом щирого покаяння, на заслуги Ісуса Христа і благословення Його Спокути” (“Христові риси---вітер під нашими крилами”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, сс. 102–103).

  • Як ви розумієте слова: “Христові риси є дарами Бога”? (Вони є дарами, які неможливо повністю розвинути без Божої допомоги).

  • Що, як сказав президент Ухтдорф, ми можемо робити, аби отримати Божу допомогу в розвитку цих рис? (Ви можете узагальнити відповіді студентів, написавши на дошці наступне: Ми можемо розвивати в собі Христові риси, якщо каємося, маємо віру в Ісуса Христа та покладаємося на Спокуту).

  • Як може покаяння та віра у Спокуту допомогти нам розвивати в собі Христові риси? (Завдяки вірі й покаянню ми запрошуємо Господа, щоб Він благословив нас мати Христові риси. Коли ми каємося, то виявляємо своє бажання ставати більш схожими на Христа і більшою мірою запрошуємо Святого Духа у своє життя).

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Навчаючи нефійців, Спаситель говорив їм про те, якими ті повинні стати. Він закликав їх покаятися, охриститися й освятитися, прийнявши Святого Духа, щоб вони “могли стояти незаплямованими перед [Ним] в останній день” (3 Неф. 27:20). Він закінчив: “Якими людьми повинні ви бути? Істинно Я кажу вам, такими самими, як Я є” (3 Неф. 27:27).

Євангелія Ісуса Христа—це план, завдяки якому ми можемо стати такими, якими наш Небесний Батько бажає, щоб ми стали. Цей незаплямований та довершений стан буде результатом того, що ми будемо неухильно й послідовно дотримуватися завітів, виконувати обряди, діяти, накопичувати правильні рішення та постійно каятися. “Це життя є часом для людей підготуватися до зустрічі з Богом” (Алма 34:32)” (“Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, с. 41).

Запитайте:

  • Що, як сказав старійшина Оукс, ми повинні робити вже зараз, аби стати більш схожими на Ісуса Христа? (Ми повинні укласти священні завіти і дотримуватися їх, гідно отримувати обряди, робити правильний вибір та каятися).

Попросіть студентів відкрити Мороній 7:47–48. Поясніть: хоч у цих віршах говориться конкретно про милосердя, усе ж вони навчають ширшому принципу про набуття Христових рис. Попросіть когось зі студентів прочитати ці вірші, а клас нехай слідкує за текстом і знайде, що ми можемо робити, аби просити Небесного Батька допомогти нам ставати схожими на Його Сина (відповіді мають зосереджуватися на тому, як важливо просити Небесного Батька допомогти нам і ставати “істинними послідовниками” Христа). Зазначте: оскільки Христові риси---це дари від Бога, то ми маємо просити Його допомогти нам розвивати їх.

Щоб допомогти студентам поміркувати, як вони можуть застосувати вивчене, ви можете попросити їх навести приклади, що може зробити майбутній місіонер, прагнучи розвивати в собі рису, яку вони вивчали. Потім дайте студентам кілька хвилин, щоб скласти письмовий план, одним із пунктів якого було б постійно робити правильний вибір, що допомагатиме їм краще розвивати в собі цю рису. Порадьте їм поділитися їхнім планом з батьками або близьким другом. Також порадьте студентам не зволікати з виконанням їхнього плану. Теперішні їхні зусилля великою мірою можуть позначитися на їхньому місіонерському служінні.

Завершіть цю частину уроку, запевнивши студентів, що Господь буде благословляти їх, якщо вони виявлятимуть віру в Спокуту та прагнутимуть ставати схожими на Нього.

Христові риси у місіонерській роботі

Напишіть на дошці наведене далі висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства, який процитував слова, що часто приписуються святому Франциску Ассізькому. Попросіть когось зі студентів прочитати це висловлювання вголос:

“Проповідуйте євангелію завжди і, якщо необхідно, користуйтеся словами” ( “Очікування на дорозі до Дамаску”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 77).

Потім поставте такі запитання:

  • Як ми можемо проповідувати євангелію, не користуючись словами?

  • Як набуття Христових рис може дозволити нам краще проповідувати євангелію і користуючись, і не користуючись словами?

  • Що відбувається з серцями людей, коли до них ставляться так, як ставився б Христос? (Їхні серця помʼякшуються, і вони будуть більш сприйнятливими, слухаючи євангельське послання).

  • Чому Христові риси місіонера настільки важливі для успіху місіонерської роботи? (Серед інших студенти можуть назвати таку істину: Христові риси можуть величезною мірою допомагати у приведенні людей до Спасителя).

Покажіть відео “Impressions of Missionaries” (4:32). Нехай студенти звернуть увагу на риси, які зацікавлені Церквою помітили в місіонерах, та як ці риси вплинули на зацікавлених.

Після перегляду відео запитайте:

  • Які з позитивних рис місіонерів назвали зацікавлені Церквою?

  • Чому, на вашу думку, ці риси справили такий позитивний вплив на зацікавлених Церквою?

  • Дехто із зацікавлених Церквою назвав менш позитивні риси. Як ці риси вплинули на зацікавлених Церквою?

  • Як можуть місіонери не викликати таких не дуже позитивних вражень?

Щоб краще проілюструвати, як риси та поведінка, подібні до Христових, можуть допомогти місіонерам підготувати тих, кого вони навчають, отримати євангелію, попросіть когось зі студентів у загальному вигляді розказати історію про старання Аммона проповідувати євангелію серед ламанійців. Поділіть клас на чотири групи і призначте кожній групі один з далі вказаних уривків з Писань. Нехай студенти подумки прочитають даний їм уривок і визначать, які Христові риси виявляв Аммон.

Алма 17:22--25

Алма 17:28--31

Алма 17:33--37

Aлма 18:1--3, 8--10

Дайте студентам достатньо часу для читання, а потім обговоріть з класом такі питання:

  • Які Христові риси виявляв Аммон, як про це написано у прочитаних вами віршах?

  • Як Аммонові риси вплинули на людей, яких він навчав?

  • Як саме сучасні місіонери можуть наслідувати приклад Аммона?

Попросіть студентів подумати про людину, яка, за їхнім спостереженням, виявляла Христові риси. Запитайте:

  • Як ця людина вплинула на вас завдяки поведінці, подібній до Христової?

Служіння з напарником

Нагадайте студентам, що місіонерам призначено завжди служити з напарником. Попросіть студентів назвати, які є можливі труднощі в роботі з напарником. Поставте студентам такі запитання:

  • Чому, на вашу думку, місіонери служать по двоє?

Прочитайте вголос Учення і Завіти 42:6 та 2 Коринтянам 13:1, щоб допомогти студентам зрозуміти, що місіонери служать по двоє, бо так постановив Господь. Потім запитайте:

  • Чому важливо, щоб місіонери ставилися до своїх напарників і поводилися з ними так, як це робив би Христос? (Див. УЗ 38:24--25, 27).

Покажіть наведене далі висловлювання президента Джеймса Е. Фауста (1920--2007), з Першого Президентства, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос класу:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Ніколи не допускайте, щоб у вашому напарництві виникала суперечка. Дехто з ваших напарників-місіонерів будуть в житті вашими найкращими друзями. Будьте таким напарником, з яким би хотілося бути вам. У своїх взаєминах з напарником будьте безкорисливими. У разі виникнення суперечки Дух Господа віддалиться, незалежно від того, хто винний. Кожний з нас---індивід з унікальними сильними сторонами й талантами, який несхожий ні на кого у світі. Кожний з нас має слабкості. У злагодженому напарництві робота йде в команді: де один слабкий, там інший сильний” (“What I Want My Son to Know before He Leaves on His Mission”, Ensign, May 1996, 41).

  • Що, за словами президента Фауста, відбувається, коли між місіонерами в напарництві виникає суперечка? (Див. також 3 Нефій 11:29).

  • Як можуть риси, які ми вивчали, допомогти напарникам уникати суперечок та мати більш злагоджені стосунки? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: коли місіонери ставляться до своїх напарників і поводяться з ними так, як робив би це Христос, то вони будуть благословенні відчувати Духа).

  • Чому злагоджені стосунки можуть допомогти напарництву більш ефективно проповідувати євангелію?

Можете прочитати вголос перші пʼять абзаців у підрозділі, що називається “Ваш напарник” (у розділі “Стосунки з іншими”) у Посібнику для місіонерів (сторінки 34–35). Потім запитайте:

  • Як ви застосовували принцип, про який ідеться в цих абзацах, щоб зміцнити свої стосунки з кимось із членів сімʼї чи друзів?

Завершіть, запропонувавши студентам поділитися їхнім свідченням про Христа і про те, як важливо ставати схожим на Нього.

Запрошення діяти

Допоможіть студентам усвідомити, що процес розвитку в собі Христових рис вимагає Господньої допомоги й чималих особистих зусиль. Запропонуйте студентам виконати одну чи більше з вказаних далі вправ, що допоможе в їхніх стараннях ставати більш схожими на Спасителя:

  • Виберіть якусь одну Христову рису з розділу 6 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію і продовжуйте вивчати її й далі, користуючись Писаннями, а також Путівником по Писаннях, довідником “Стійкі у вірі” тощо. Складіть план, щоб повніше розвивати в собі цю рису. Поділіться своїм планом з батьками чи вірним другом.

  • Подумайте, що ви можете робити, щоб стати більш схожими на Христа у своїх стосунках у сімʼї, з друзями (які належать і не належать до Церкви) та церковними провідниками. Напишіть про конкретні свої ідеї і дійте за ними впродовж цього тижня.

  • Поставте собі кілька цілей, як вам підготуватися, щоб у майбутньому уникати суперечок з місіонером-напарником.

  • Знайдіть, як виявляти любов до членів сімʼї та друзів і служити їм з терпінням і милосердям.

Роздрукувати