2022
Камені підготовки, планування і витривалості
Серпень 2022


“Камені підготовки, планування і витривалості”, Ліягона, серп. 2022.

Камені підготовки, планування і витривалості

Плануючи своє майбутнє, будуйте свій фундамент на найважливішому камені—на Спасителеві Ісусі Христі.

Зображення
праща і камені

Підготовка

Ви, мабуть, знаєте історію про Давида і Ґоліята. Ґоліят був великим на зріст воїном, представником від филистимлян. Давид був юним пастухом, який воював за Ізраїль. Давид знав, що Бог на його боці. Він не боявся битися з Ґоліятом, бо Ґоліят зневажив війська Живого Бога.

Щоб підготуватися до майбутньої битви, Давид вибрав у струмку п’ять гладеньких камінців і поклав їх до своє пастушої торбинки. Після цього він пішов на бій з Ґоліятом. Той бій не був довгим. Давид зміг убити Ґоліята усього одним камінцем. (Див. 1 Самуїлова 17:40–50).

Якщо Давид знав, що Бог на його боці і що йому потрібен лише один камінець, чому він доклав зусиль, щоб вибрати п’ять камінців? Згідно з тим, що ми читаємо в Писаннях, Давид відчував упевненість. Він сказав Ґоліяту: “Це війна Господа, і Він віддасть вас у нашу руку” (1 Самуїлова 17:47). Чи Давид змарнував час, шукаючи п’ять камінців? Хіба він не мав достатньо віри?

Урок, засвоєний мною з цієї історії, полягає в тому, що ми повинні добре готуватися до свого майбутнього. Ми, можливо, не в змозі змінити все, що буде у майбутньому, але ми можемо вибирати, як нам готуватися до того, що чекає попереду. Готуючись до невизначеної майбутньої кар’єри, своїх непередбачуваних випробувань і ще незвіданого майбутнього життя, ви можете покладатися лише на один камінець, або, можливо, вам знадобляться п’ять камінців. Покладайтеся на Господа і ретельно готуйтеся до того, що чекає на вас у майбутньому.

Планування

З книги Етера ми дізнаємося про подорож брата Яреда і його сім’ї та друзів, яку вони здійснили, прокладаючи свій шлях до обіцяної землі. Дійшовши до берега моря, вони чотири роки жили в наметах.

“І сталося в кінці чотирьох років, що Господь знову прийшов до брата Яреда і стояв у хмарі й розмовляв з ним. І протягом трьох годин Господь розмовляв з братом Яреда і соромив його, тому що той не згадав прикликати імʼя Господа” (Eтер 2:14).

Брат Яреда покаявся в злі, яке він учинив, і Бог пробачив йому та порадив більше не грішити. Бог також пообіцяв, що Він поведе людей до “земл[і], … обран[ої] з усіх інших земель” для їхнього успадкування (Eтер 2:15).

Після цього Господь дав настанову братові Яреда побудувати барки. Коли брат Яреда закінчив роботу, то звернувся до Господа по допомогу. Він хотів знати, як його люди будуть дихати в барках (див. Eтер 2:19).

Господь милостиво відповів: “Дивись, ти зробиш отвір зверху і також у днищі; і коли тобі потрібне буде повітря, ти відкупориш отвір і отримаєш повітря. І якщо буде так, що вода поллється на тебе, ось, ти закупориш отвір, щоб не загинути в потоці” (Eтер 2:20).

Це було не дуже складно.

Після цього брат Яреда запитав: “Дивись, о Господи, чи допустиш Ти, щоб ми перетинали ці великі води в темряві?” (Eтер 2:22).

Цього разу Господь допоміг братові Яреда, щоб той самостійно вибрав рішення. “Що ти хочеш, щоб Я зробив, аби ви мали світло на ваших суднах?” Бо бачиш, ви не можете мати вікон, бо їх рознесе вщент; також не можете ви взяти з собою вогню” (Eтер 2:23; див. також вірші 24–25).

Розуміючи ситуацію, брат Яреда шукав рішення, яке буде найкращим з огляду на обставини, з якими стикнуться його люди, перетинаючи “велику глибочінь” (Eтер 2:25).

Брат Яреда вирішив “виплави[ти] з каменю шістнадцять маленьких камінців; і були вони білі і ясні, точно як прозоре скло; і він поніс їх у своїх руках на вершину гори і заволав знову до Господа,” (Eтер 3:1).

Зображення
брат Яреда бачить перст Господа

Брат Яреда бачить перст Господа, художник Арнольд Фріберг

Він попросив Бога доторкнутися до камінців пальцем і підготувати їх, аби вони могли “сяяти в темряві”. Бог зробив так, як просив брат Яреда, і Яред помістив шістнадцять камінців у вісім барок, по одному з кожного кінця, і “вони дійсно давали світло для суден”. (Див. Етер 3:4–6; 6:2).

Порівняйте ці події з плануванням свого майбутнього. Кожного дня ви навчаєтеся і прокладаєте курс свого майбутнього. Що б це не було—освіта, вибір професії чи сімейні плани,—Господь може скеровувати вас. Укладання вічного шлюбу і створення сім’ї—це етапи шляху, що веде до обіцяної землі піднесення. Господь особливо зацікавлений у тому, яким шляхом ви прямуватимете, аби туди дістатися.

Так само, як Господь допомагав яредійцям, доторкнувшись до камінців, Він може давати світло й вам, аби ви мали бачення в часи прийняття рішень, темряви та сумнівів. Отримання Господнього скерування через Духа можна порівняти з дотиком Божого перста і отриманням сили та духовного світла, щоб направляти свою сім’ю до обіцяної землі.

Витривалість

Останній важливий камінець, про який я хочу згадати, описано в Ученні і Завітах 50:44: “Отже, Я є посеред вас, і Я є добрий пастир і скеля Ізраїля. Той, хто будує на цій скелі, ніколи не впаде”.

Ісус Христос навчав Своїх учнів про мудрого чоловіка і нерозумного чоловіка, як про це написано в Матвій 7. Кожен чоловік хотів забезпечити свою сім’ю безпечним і затишним будинком, і кожен мав однакове випробування: “Полинув дощ і повінь почалась”1.

Утім різниця між ними в тому, що мудрець збудував свій дім на камені, і дім не впав, а глупак збудував свій дім на піску, і його дім змило водою. У кінцевому й вічному результаті має значення наш фундамент. Я сподіваюся, що усі ми знайдемо надійний фундамент і залишимося на ньому, щоб він був основою для нашого майбутнього життя.

У Геламан 5:12 маємо нагадування: “І ось, сини мої, пам’ятайте, пам’ятайте, що на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, ви повинні побудувати свій фундамент; так, щоб коли диявол пошле вперед свої могутні вітри, так, свої стріли у вихорі, так, коли весь його град і його могутня буря вдарить по вас, воно не матиме сили над вами, щоб втягнути вас до безодні нещастя і нескінченного горя, завдяки каменеві, на якому ви збудувалися, який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти”.

Це обіцяння від Бога! Якщо ми будуємо свій фундамент на Ісусі Христі, то не можемо впасти!

Продовжуючи складати план свого життя, візьміть до уваги ці 22 камінці: 5 камінців підготовки, як бачимо з історії Давида; 16 камінців планування, як показано в історії про брата Яреда, і найважливіший камінь—наш основоположний камінь, нашу скелю—Спасителя Ісуса Христа.

Усе наше життя має бути сповнене євангелії Ісуса Христа. Євангелія не є лише частиною нашого життя; швидше наше життя є частиною євангелії Ісуса Христа. Задумайтеся над цим. Наше земне життя—лише частина цілого плану спасіння і піднесення.

Бог—наш Небесний Батько. Він любить усіх нас. Він знає наш потенціал набагато краще, ніж ми самі. “Він знає не лише подробиці нашого життя. Він знає найменші подробиці подробиць нашого життя”2.

Я свідчу, що Ісус Христос прийде знову, але цього разу Він прийде у великій славі та величі. Я сподіваюся, що ми будемо готові прийняти Його.

А до того часу, будь ласка, памʼятайте, що нам сказано: “Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся. Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки” (Приповісті 3:5–6).

З виступу “22 камінці”, виголошеного на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга–Айдахо 27 квітня 2021 р.

Роздрукувати