Семінарії та інститути
Урок 40: Учення і Завіти 35


Урок 40

Учення і Завіти 35

Вступ

Через шість місяців після організації Церкви Олівер Каудері і Пітер Уітмер молодший були покликані проповідувати євангелію американським індіанцям (див. УЗ 28:8; 30:5). Невдовзі після цього Зайба Пітерсон і Парлі П. Пратт були покликані супроводжувати їх (див. УЗ 32). По дорозі до західних кордонів штату Міссурі вони зупинялися в Менторі, шт. Огайо, та Кертленді, шт. Огайо, де поділилися посланням про відновлену євангелію із Сідні Рігдоном, який був другом старійшини Пратта та колишнім священнослужителем. Через короткий час більше 100 осіб, включно з Сідні Рігдоном та багатьма членами їхньої конгрегації, було охрищено. Завдяки цьому загальна чисельність Церкви більше ніж подвоїлася.

Старійшини залишили Кертленд, щоб продовжити свою подорож, а Сідні Рігдон зі своїм другом, якого звали Едвард Партрідж, вирушили до Фейєтта, шт. Нью-Йорк, щоб зустрітися з пророком Джозефом Смітом. Невдовзі після їхнього приїзду Джозеф отримав одкровення, що записане в Ученні і Завітах 35. У ньому Господь дав Сідні конкретні обовʼязки в нещодавно відновленій Церкві.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 35:1–12

Господь каже, що Він підготував Сідні Рігдона для більшої роботи.

Перед уроком напишіть на дошці таке запитання: Що з вашого досвіду допомагає вам знати, що Господь знає вас і що Він має план для вашого життя?

Щоб розпочати урок, попросіть студентів дати свої відповіді на це запитання, якщо це їм буде зручно.

Поясніть, що в цьому одкровенні, тепер записаному в Ученні і Завітах 35, Господь звертається до чоловіка на імʼя Сідні Рігдон, який був недавно охрищений і конфірмований. Господь сказав Сідні про роль, яку він буде відігравати, допомагаючи пророку Джозефу Сміту. Попросіть студентів, щоб вони продовжували думати про написане на дошці запитання, коли будуть вивчати настанови Господа, які Він дав Сідні.

Аби допомогти студентам зрозуміти дещо з минулого Сідні Рігдона, попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до цього уроку. Потім попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:1–3. Нехай клас слідкує за текстом і знайде доказ того, що Господь знав Сідні Рігдона та його справи.

  • Який ви знайшли доказ того, що Господь знав про Сідні Рігдона?

  • Що ці вірші кажуть вам про Господні стосунки з вами? (Коли студенти будуть відповідати, напишіть на дошці такий принцип: Господь знає нас і має роботу для кожного з нас).

  • Чому ця істина є важливою для вас?

Аби підтвердити, що Господь знає нас особисто, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Ніл А. Максвелл

“Я свідчу вам, що Бог знав вас індивідуально … довгий-довгий час (див. УЗ 93:23). Він любив вас уже довгий-довгий час. … Він знає ваші імена і все, що болить у вашому серці, і ваші радості!” (“Памʼятайте, наскільки милостивий був Господь”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 46).

Зображення
Іван Христитель христить Ісуса

Покажіть ілюстрації, на яких Іван Христитель проповідує або Іван христить Спасителя (див. Іван Христитель христить Ісуса, Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 35; див. також на сайті LDS.org). Попросіть студентів відповісти, хто такий був Іван Христитель і як він готував інших до пришестя Ісуса Христа.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:4–6. Нехай клас стежить за текстом і знайде, чим Сідні Рігдон був подібний до Івана Христителя.

  • Відповідно до вірша 4, чим Сідні Рігдон був подібний до Івана Христителя? (Він підготував інших, щоб ті отримали повноту євангелії).

  • Господь сказав, що Сідні Рігдон виконає “більшу роботу”, ніж він вже виконав (УЗ 35:3). Відповідно до Учення і Завітів 35:6, що входило в цю “більшу роботу”? (Він мав допомогти іншим виконати обряд хрищення й отримати дар Святого Духа через належне повноваження).

Попросіть студентів подумати, як їхній теперішній досвід та ситуації в житті можуть підготувати їх для “більшої роботи” у майбутньому. Ви можете дати їм кілька хвилин, щоб написати про це в зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань.

Зверніть увагу студентів на фразу “та ти цього не знав” в Ученні і Завітах 35:4. Поясніть, що перш ніж Сідні Рігдон дізнався про відновлену Церкву Ісуса Христа, він готувався сам і готував інших, щоб прийняти її. Робив він це, навчаючи з Біблії людей у своїй церкві в Огайо. Свідчіть, що хоч ми можемо й не знати, яку саме роботу приберіг для нас Господь, однак ми можемо бути впевнені, що Він знає про нас. Коли ми прагнемо йти за Ним, Він буде допомагати нам виконувати ту роботу, яку Він хоче, щоб ми виконали.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 35:7–11. Попросіть їх знайти, що станеться в житті тих, хто вірить в Бога і виявляє цю віру в останні дні.

  • Відповідно до цих віршів, що Господь пообіцяв тим, хто з вірою йтиме за Ним? (Хоч студенти можуть відповісти різними словами, усе ж вони мають визначити такий принцип: Господь показуватиме чудеса, ознаки і дива відповідно до віри тих, хто вірить в Його імʼя).

  • Чому, на вашу думку, чудеса, ознаки і дива так тісно повʼязані з вірою?

Учення і Завіти 35:13–19

Господь обіцяє допомагати тим, кого Він покликає на Свою роботу

Попросіть студентів уявити, що вони входять в одну спортивну команду. Нехай вони назвуть сильні сторони і вміння, які вони хочуть мати у своїх гравцях.

Поясніть, що в цьому одкровенні Господь описав тих, кого Він покликає допомагати в цій роботі останніх днів—у побудові Його царства. Нехай хтось зі студентів прочитає вголос Учення і Завіти 35:13, а клас нехай визначить характерні риси тих, кого Господь вибирає допомагати в Його роботі.

  • Якими словами в цих віршах описано тих, кого Господь покликає допомагати в Його роботі?

  • В якому розумінні ті, кого покликає Господь допомагати в Його роботі, вважаються “слабкими цього світу”?

  • Чому можуть ті, кого вважають слабким, бути хорошими кандидатами, щоб допомагати Господу у виконанні Його роботи?

Поясніть, що в цих віршах слово молотити (тобто обмолочувати) стосується молотьби зерна. Молотьба—це процес, під час якого зерно, наприклад, пшениця, відділяється від стебел і полови. Зерно зберігається, а стебла та полова відкидаються.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “молотити народи силою Мого Духа”? (Можливо, вам доведеться допомогти студентам зрозуміти, що це стосується Господніх старань відокремити тих людей, які готові отримати євангелію, від тих, хто ще не готовий для цього, та зібрати тих, хто готовий).

  • Про яку істину ми дізнаємося з вірша 13? (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити наступний принцип: Бог покликає тих, хто слабкі, щоб виконати Його роботу силою Його Духа. Напишіть цю істину на дошці).

  • Як ця істина може допомогти людині, яка нервує, думаючи про служіння на місії? Як вона може допомогти людині, яку попросили навчати в церкві, але вона відчуває, що не підходить для цього? Як вона може допомогти людині, яка відчуває спонукання поділитися євангелією, але не впевнена, що вона має сказати чи зробити?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 35:14–15 і знайти, як саме Господь пообіцяв зміцнювати тих, хто допомагає в Його роботі.

  • Якими фразами в цих віршах описано, як Господь буде благословляти нас, коли ми допомагаємо в Його роботі?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:17–19, 22. Запропонуйте класу слідкувати за текстом і знайти Господню пораду Сідні Рігдону стосовно пророка Джозефа Сміта.

  • Яку пораду дав Господь Сідні Рігдону стосовно пророка Джозефа Сміта? (“Пильнуй за ним, щоб його віра не зменшилася”, “перебувай з ним” і “не кидай його”).

  • Як ми можемо застосовувати цю пораду стосовно своїх церковних провідників в наш час?

Учення і Завіти 35:20–27

Господь наказує Сідні Рігдону писати для Джозефа, проповідувати євангелію і дотримуватися завітів, які він уклав

Нехай студенти розкажуть про свої покликання або обовʼязки в Церкві. Потім нехай вони прочитають Учення і Завіти 35:20–23 та знайдуть, які конкретні обовʼязки Господь покликав виконувати Сідні Рігдона.

  • Які конкретні обовʼязки Господь покликав виконувати Сідні Рігдона?

Зазначте, що одним з обовʼязків Сідні Рігдона було стати писарем для Джозефа Сміта. Попередні писарі Джозефа, Олівер Каудері та Джон Уітмер, були покликані на місію. На той час переклад Книги Мормона вже завершився, але Господь наказав Джозефу відновити або виправити частини в Біблії короля Джеймса, які були втрачені або змінені. Джозефу потрібен був писар, щоб допомагати в цій роботі. (Див. Путівник по Писаннях, “Переклад Джозефа Сміта”).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:24–25. Нехай клас слідкує за текстом і знайде благословення, які Господь пообіцяв Сідні, якщо той буде вірний завітам, які уклав з Господом. Ви також можете порадити студентам позначити те, що вони знайшли.

  • Що, на вашу думку, означає, що Господь зробить так, що небеса затрясуться для вашого блага? (Одне з вірогідних значень: Господь буде посилати з небес благословення і силу, щоб допомогти нам виконати Його роботу та подолати зло. Див. також УЗ 21:6).

Попросіть студентів зробити висновок з цих віршів, визначивши принцип стосовно того, як ми можемо бути успішними у виконанні роботи, яку Бог дає нам. Хоч студенти можуть відповісти різними словами, але їхня відповідь має передавати наступний принцип: Якщо ми виконуємо заповіді й шануємо свої завіти, Господь допомагатиме нам виконувати Його роботу. Напишіть цей принцип на дошці.

Приверніть увагу студентів до трьох істин, написаних на дошці.

Господь знає нас і має роботу для кожного з нас.

Бог покликає тих, хто слабкі, щоб виконати Свою роботу силою Його Духа.

Якщо ми виконуємо заповіді й шануємо свої завіти, Господь допомагатиме нам виконувати Його роботу.

  • Як, на вашу думку, ці три істини на дошці стосуються одна одної?

  • Коли було так, що ви (або хтось із ваших знайомих) отримували Господню допомогу, якої прагнули, щоб виконати Його роботу?

На завершення уроку попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 35:26–27.

  • Основуючись на тому, про що ви дізналися з Учення і Завітів 35, які, на вашу думку, причини піднестися серцем і звеселитися мали Сідні Рігдон і Джозеф Сміт?

Попросіть студентів назвати, які в них є причини, щоб піднестися серцем і звеселитися. Ви можете додати своє свідчення про Господню готовність допомагати нам, коли ми стараємося виконувати Його роботу.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 35:3–4. “Я … підготував тебе для більшої роботи”

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про те, як важливо нам приймати Господні плани для нашого життя:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Віра і довіра до Господа дають нам силу приймати те, що трапляється в нашому житті, і вистояти. …

Не слід покладатися на планування кожної події вашого життя—навіть кожної дуже важливої події. Завжди будьте готовими прийняти Господній план та свободу вибору інших людей у питаннях, які неминуче вплинуть на вас. Звичайно ж, плануйте, але плануйте на особистих зобовʼязаннях, які вестимуть вас у всьому, щоб там не ставалося. Зробіть якорем свого життя вічні принципи і дійте за цими принципами у будь-яких обставинах і незалежно від дій інших людей. І тоді ви можете чекати на те, що має статися за Господнім розкладом, і бути впевненими в результаті у вічності” (“Timing”, Ensign, Oct. 2003, 17).

Учення і Завіти 35:13–14. “Слабких цього світу”

Президент Бойд К. Пекер навчав:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“У Церкві немає професійного духовенства. Для покликання на керівні посади [людина] береться із середовища громад, і так по всьому світу. …

Усе, що робиться в Церкві,—провідництво, викладання, покликáння, висвячення, моління, спів, підготовка причастя, проведення нарад і все інше—робиться звичайними членами Церкви, “немічним світу” (“Слабкі і прості цієї Церкви”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 6).

Старійшина Джозеф Б. Віртлін, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав пораду тим, хто відчуває себе зовсім непідходящим або стомленим, щоб допомагати в Господній роботі:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Я звертаюсь до вас, члени Церкви, які відійшли, бо відчували себе непридатними, і благаю вас: рушайте вперед, наляжте своїм плечем на колесо і штовхайте його. Навіть якщо ви відчуваєте, що мало чим допоможете, знайте, ви потрібні Церкві. Ви потрібні Господу. Пам’ятайте, що Господь для досягнення Своїх цілей часто вибирає “немічне світу”. [УЗ 1:19].

Усі ви, знеможені, нехай заспокоять вас слова Спасителя, якими Він втішає вас: “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!” [Матвій 11:28]. Повірте цьому обіцянню. Могуть Бога може додати нашим духам і тілам сили та енергійності. Я настійливо раджу вам шукати цього благословення від Господа.

Наближайтеся до Нього, і Він буде наближатися до вас, бо Він пообіцяв, що “ті, хто надію складає на Господа, силу відновлять, крила підіймуть, немов ті орли, будуть бігати—і не потомляться, будуть ходити—і не помучаться!” [Ісая 40:31]. …

Пам’ятайте: іноді той, хто розпочинає найповільніше, біжить якнайдалі” (“Турбуйтеся про кожного”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 19).

Учення і Завіти 35:13–14. “Я підпережу їхні стегна”

Президент Томас С. Монсон навчав, що Господь допоможе нам виконати Його роботу:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Може, дехто з вас сором’язливий за природою або вважає себе недостойним прийняти певне покликання. Пам’ятайте, що ця робота не лише ваша й моя. Це—Господня робота, а коли ми на службі в Господа, то можемо розраховувати на Господню допомогу. Пам’ятайте, Господь зміцнить вашу спину, щоб вона могла нести покладені на неї тягарі”, (“Навчатися, діяти, бути”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 62).

Учення і Завіти 35:19, 22. “Пильнуй за ним … , перебувай з ним, … не кидай його”

Господь наказав Сідні Рігдону “пильнувати за [Джозефом Смітом]”, “перебувати з ним” і “не кидати його” (УЗ 35:19, 22). Незважаючи на те, що Сідні відійшов від Церкви після мученицької смерті Джозефа Сміта, він завжди був відданий Пророку, коли той був живий. Він був старанним і відданим церковним провідником, єдиним радником у Першому Президентстві, який служив впродовж всього часу, коли Джозеф Сміт був Президентом Церкви. Сідні довелося зазнати жахливих труднощів, залишаючись на боці Пророка, і він отримував чудові духовні прояви з Пророком.

Учення і Завіти 35:20. Переклад Біблії, зроблений Джозефом Смітом

“Писання будуть дані, саме такими, якими вони є в Моєму власному лоні” (УЗ 35:20). Цей уривок вказує на те, що робота Джозефа Сміта над натхненним перекладом Біблії повинна була бути не просто відновленням оригінальних біблійних текстів. Скоріше, біблійний текст був для того, щоб передати послання, яке Сам Господь мав намір передати. У результаті, Джозеф не тільки виправив чи уточнив біблійний текст, але й був натхненний додати до того, що спочатку було включено в нього, даючи нам більш повне розуміння тих істин, які Господь хоче, щоб ми розуміли.

Учення і Завіти 35:23. “Звертатися до святих пророків, щоб довести його слова”

Сідні Рігдон був досвідченим проповідником і добре знав Біблію. Господь дав йому завдання використовувати ці дари, щоб проповідувати відновлену євангелію та застосовувати учення біблійних пророків на підтримку слів Джозефа.

Роздрукувати