Семінарії та інститути
Урок 70: Учення і Завіти 64:20–43


Урок 70

Учення і Завіти 64:20–43

Вступ

Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 64, 11 вересня 1831 р. Учення і Завіти 64:20–43 містить Господні вчення про жертви, яких Він вимагає від святих, і про встановлення Сіону в останні дні.

Примітка: Цей урок надає двом студентам можливість навчати. Заздалегідь забезпечте студентів копіями матеріалів, щоб вони мали достатньо часу на підготовку. За альтернативним планом ви можете вирішити викласти весь урок самостійно.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 64:20–25

Господь навчає, що Йому необхідні наші серця

Попросіть студентів подумати про часи, коли вони пожертвували чимось, щоб виконувати заповіді Господа. (Щоб допомогти їм у цьому, ви можете навести такий приклад, як утримування від участі у спортивній події або в подібному заході в неділю). Попросіть кількох студентів описати їхній досвід і розповісти, які, за їхніми відчуттями, вони отримали благословення за ці жертвування.

Поясніть, що під час вивчення Учення і Завітів 64:20–43, студенти більше дізнаються про жертви, яких Господь вимагає від нас. Покажіть наведену далі таблицю. (Ви можете прикріпити цю таблицю на дошці перед початком уроку).

Айзек Морлі (УЗ 64:20)

Фредерік Дж. Уільямс (УЗ 64:21)

Заповідь

Реакція

Наслідки

Поясніть, що Айзек Морлі володів великою фермою в Кертленді, шт. Огайо. Він великодушно запросив багатьох членів Церкви, включаючи Джозефа Сміта і його сім’ю, жити на його землі. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:20. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, що Господь звелів Айзеку Морлі зробити з його фермою.

  • Що Господь наказав Айзеку Морлі зробити з його фермою? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть в таблиці: Продати його ферму, щоб вказати на заповідь, яку Господь дав Айзеку Морлі).

Зазначте, що Господь наказав Айзеку Морлі принести велику жертву. Більшість грошей від продажу його ферми мали бути використані на купівлю землі для інших членів Церкви в Індепенденсі, шт. Міссурі.

  • Яке благословення Господь пообіцяв дати Айзеку Морлі, якщо він продасть свою ферму? (Господь пообіцяв, що якщо Айзек продасть свою ферму, то “не буде спокуша[ти]ся більше того, ніж він може витримати”).

  • Якому принципу навчає нас це обіцяння стосовно уникнення спокуси? (У відповідях студентів повинен відображатися такий принцип: Якщо ми виконуємо волю Господа щодо нас, то не будемо спокушатися більше того, що можемо витримати).

Поясніть, що Айзек Морлі виконав заповідь Господа продати свою ферму. Він був одним з перших святих, хто оселився в Індепенденсі, шт. Міссурі, де він прагнув установити Сіон. Він віддано служив Господу протягом всього свого життя. У таблиці на дошці в колонці “Реакція” напишіть: Він послухався. Напишіть: Він отримав благословення в колонці “Наслідки”.

  • Наведіть кілька прикладів того, як ми можемо уникати спокуси, виконуючи заповіді Господа і дотримуючись Його норм? (Ви можете навести кілька прикладів з брошури Заради зміцнення молоді).

Зазначте, що інший чоловік, Фредерік Дж. Уільямс, також володів великою фермою в Кертленді. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 64:21 і знайти заповідь, яку Господь дав Фредеріку Дж. Уільямсу.

  • Що Господь наказав Фредеріку Дж. Уільямсу зробити з його фермою? (Коли студенти дадуть відповіді, напишіть у відповідному місці в таблиці: Не продавати його ферму).

Попросіть когось зі студентів прочитати наступний абзац, в якому пояснюється, що Фредерік Дж. Уільямс зробив зі своєю фермою:

Хоча Фредеріка Дж. Уільямса й не просили продати його ферму, він продемонстрував готовність жертвувати. Він сказав Джозефу Сміту, що його ферму можна використовувати, щоб розміщати й годувати членів Церкви, які перебувають в нужді. Пізніше Фредерік посвятив усю свою ферму Церкві, не отримавши за це ніякої платні. Завдяки жертвам Фредеріка Дж. Уільямса та інших вірних святих в Огайо, Господь зберіг “твердиню на землі Кертленда на п’ять років” (УЗ 64:21). Протягом цих років святі побудували Кертлендський храм, який був джерелом великих благословень для святих, включаючи брата Уільямса.

У таблиці на дошці заповніть колонку для Фредеріка Дж. Уільямса, написавши у відповідних місцях: Він послухався і Він отримав благословення.

  • Що ми можемо дізнатися про послух і жертвування з прикладів Айзека Морлі та Фредеріка Дж. Уільямса? (Підсумуйте відповіді студентів, написавши на дошці такий принцип: Ми благословляємося, коли послушні Господу і жертвуємо тим, про що Він просить).

Поясніть, що жертви, принесені Айзеком Морлі і Фредеріком Дж. Уільямсом, пов’язані з їхніми фермами, ілюструють ще одну жертву, якої вимагав від них Господь і якої вимагає від нас і сьогодні. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:22. Попросіть клас знайти жертву, якої вимагає від нас Господь.

  • Чого, згідно з 22-м віршем, вимагає від нас Господь? (Студенти мають визначити таку доктрину: Господь потребує наших сердець. Ви можете запропонувати студентам позначити цю істину в їхніх Писаннях).

  • Що, на вашу думку, означає, що Господь потребує наших сердець?

  • Як Айзек Морлі і Фредерік Дж. Уільямс показали, що готові віддати своє серце Господу? Назвіть кілька інших прикладів людей, які віддали своє серце Господу. (Ви можете сказати, що студенти можуть наводити приклади з Писань або з життя знайомих їм людей).

  • Як ми можемо показати Господу, що готові віддати Йому наше серце?

Запропонуйте комусь із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:23–25 і попросіть клас визначити заповідь, яку ми можемо виконувати, щоб показати, що ми віддали своє серце Господу.

  • Що Господь наказав робити Своєму народу? (Платити десятину. Ви можете пояснити, що коли Господь дав це одкровення, святі вживали слово десятина, маючи на увазі всі їхні пожертвування Церкві. Приблизно сім років потому Господь відкрив, що десятина—це “одн[а] десят[а] всього [нашого] прибутку щорічно” [УЗ 119:4]). Як сплата десятини може показати, що ми віддали своє серце Господу?

  • Яке обіцяння, згідно з 23-ім віршем, Господь дає тим, хто платить десятину?

Поясніть, що хоча благословення, про яке сказано у вірші 23 стосується майбутнього, Господь також благословляє нас за сплату десятини і зараз. Ви можете попросити студентів поділитися їхнім досвідом, коли вони або їхні сім’ї благословлялися в результаті сплати десятини.

Учення і Завіти 64:26–43

Господь дає настанови для установлення Сіону

Для огляду Учення і Завітів 64:26–43 поясніть, що в цих віршах ми читаємо про настанови Господа щодо встановлення Сіону. Решта цього уроку запланована так, щоб його викладали студенти. Запросіть першого студента-вчителя вийти перед класом, щоб навчати.

Студент-вчитель 1—Учення і Завіти 64:26–33

Розпочніть, поставивши таке запитання:

  • Чи отримували ви завдання, яке було важко виконати або яке приголомшувало? (Після відповідей студентів ви також можете поділитися таким прикладом).

Поясніть, що у серпні 1831 р. Господь дав святим приголомшливе завдання зібрати гроші, щоб придбати всю землю, яка вимагалася для розбудови міста Сіон в Окрузі Джексон, шт. Міссурі. Святі знали, що коли вони придбають землю, їм доведеться наполегливо працювати, щоб побудувати там місто і храм. В Ученні і Завітах 64:26–30 міститься наказ Господа двом Його слугам, Ньюелу К. Уітні та Сідні Гілберту. Він наказав їм використовувати їхню крамницю в Кертленді, шт. Огайо, щоб допомагати забезпечувати потреби святих. Це один з прикладів того, як деяких святих просили жертвувати і робити свій вклад у будівництво Сіону.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:31–33. Попросіть клас слідкувати, шукаючи фрази, які могли підтримувати святих, які прагнули виконати приголомшливе доручення побудувати Сіон.

  • Які фрази могли підтримати цих святих? (Коли студенти зачитуватимуть ці фрази, запитайте, як вони можуть застосувати ці фрази до себе).

Коли студенти закінчать обговорювати ці вірші, напишіть на дошці наступний принцип: Якщо ми старанні у доброчинності, то можемо виконати величні справи. Поділіться своїм свідченням про цей принцип. Ви також можете поділитися досвідом, завдяки якому ви дізналися про істинність цього принципу.

Студент-вчитель 2—Учення і Завіти 64:34–43

Попросіть студентів пригадати випадки, коли вони слухалися одного з батьків, церковного провідника, вчителя або тренера, але робили це неохоче. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:34. Попросіть клас слідкувати, шукаючи слова, які описують ставлення, яке ми мусимо мати, коли слухаємося Господа.

  • Які слова навчають про вірне ставлення до послуху?

Коли студенти дадуть відповіді, напишіть на дошці такий принцип: Ми повинні слухатися Господа своїм серцем і з небайдужим розумом.

  • Що, на вашу думку, означає слухатися Господа серцем і небайдужим розумом?

Попросіть студентів згадати ті випадки, коли вони слухалися Господа серцем і небайдужим розумом.

  • Як ці випадки відрізнялись від тих, коли ви виконували щось не так охоче? (Ви також можете поділитися досвідом).

Зазначте, що відповідно до 34-го вірша, ті, хто слухається Господа своїм серцем і розумом, насолоджуватимуться благословеннями Сіону в останні дні. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 64:41–43. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти інформацію про встановлення Сіону в наші дні. Щоб допомогти студентам зрозуміти ці вірші, поясніть, що в останні дні Сіон буде встановлено в усіх країнах, де люди слухатимуться Господа своїм серцем і небайдужим розумом.

Поділіться вашим свідченням про важливість слухатися Господа вашим серцем і розумом. Попросіть студентів подумати, як вони можуть слухатися Господа, виявляючи більше щирості й бажання. Закличте їх звернути увагу на те, наскільки змінює їхнє життя такий послух.

Примітка: Коли ці студенти викладуть свою частину уроку, подякуйте їм за їхній труд. Свідчіть про те, що обіцяні благословення варті послуху і жертв, про які просить нас Господь. Попросіть одного зі студентів підсумувати те, про що дізнався клас сьогодні, і поясніть, як він або вона діятимуть за цими принципами.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 64:20. Айзеку Морлі наказано продати його ферму

У той час, коли Господь дав одкровення, записане в Ученні і Завітах 64, Айзек Морлі був у Міссурі, однак він оформив доручення на свого дівера—Тайтеса Біллінгза. Саме тому Тайтес Біллінгз також отримав вказівку продати ферму (див. УЗ 63:39). У жовтні 1831 р. Тайтес Біллінгз продав Річі та Геркулесу Каррелам приблизно 80 акрів (32,5 га) ферми Айзека Морлі. (Щоб побачити, де знаходилась ферма Айзека Морлі, див. Карти до історії Церкви, Карта 4, “Кертленд, шт. Огайо, 1830–1838”).

Роздрукувати