Семінарії та інститути
Урок 127: Учення і Завіти 121:11–33


Урок 127

Учення і Завіти 121:11–33

Вступ

Учення і Завіти 121 складається із фрагментів натхненного листа Джозефа Сміта до святих, написаного з тюрми в Ліберті й датованого 20 березня 1839 р. В Ученні і Завітах 121:11–33 сказано про вироки, що зійдуть на злочестивих, та одкровення, обіцяне доблесним.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 121:11–25

Спаситель описує вироки, що зійдуть на тих, хто переслідує святих

Ще до початку уроку напишіть на дошці вказані далі слова. “З мормонами слід поводитися, як з ворогами, і їх слід винищити”.

На початку уроку попросіть студентів уявити собі, що одного ранку, виходячи з дому, вони знаходять на своїх дверях таку заяву.

  • Чи страшно було б вам залишити свій дім? Куди б ви звернулися по допомогу? Що б ви відчували, дізнавшись, що ця заява зʼявилася завдяки декому з ваших колишніх друзів?

Аби допомогти студентам зрозуміти історичний контекст Учення і Завітів 121, поясніть, що дехто з колись вірних друзів Джозефа Сміта відвернувся від нього. Двоє з таких колишніх друзів, Томас Б. Марш та Орсон Хайд, були членами Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Обидва вони підписали письмове свідчення під присягою, неправдиво звинувачуючи Джозефа Сміта та інших членів Церкви в намірі вигнати своїх ворогів, спалюючи і знищуючи їхню власність. Це свідчення під присягою стало приводом, щоб губернатор шт. Міссурі видав документ, відомий як наказ про винищення, в якому було заявлено, що всі мормони повинні бути винищені або вигнані з цього штату. Написані на дошці слова є прямою цитатою з цього наказу про винищення. (Томас Б. Марш був відлучений від Церкви 17 березня 1839 р., а 16 липня 1857 р. він був знову охрищений. Орсон Хайд був звільнений з Кворуму дванадцятьох 4 травня 1839 р., а 27 червня 1839 р. він був відновлений у цьому кворумі).

Нагадайте студентам, що Учення і Завіти 121–123 містять фрагменти з натхненного листа, написаного пророком Джозефом Смітом до святих у березні 1839 р. під час свого увʼязнення у тюрмі в Ліберті. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 121:11–17 і знайти, що дізнався Пророк від Господа стосовно того, що станеться з тими, хто звинувачував Господніх слуг у провині. Попросіть їх розказати, що вони знайшли.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “їхню надію буде розвіяно, і їхні плани розтануть, як паморозь”? (Ті, хто бореться проти Господніх слуг, так і не добʼються свого).

  • Відповідно до віршів 13 та 17, з яких причин, за словами Господа, дехто звинувачував Господніх слуг у гріху? (У тих, хто звинувачував, “серця [були] розбещені”, вони були “слугами гріха” і “дітьми непокори”).

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 121:18–22. Попросіть студентів слідкувати за текстом і знайти, які ще наслідки настануть для тих, хто неправдиво звинувачує святих та бореться проти них. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли. Ви можете пояснити, що слова “їх буде відчужено від обрядів [Господнього] дому” (вірш 19), означають втратити благословення, що повʼязані з храмовими обрядами, або бути відділеними від них.

Скажіть класу, що неправдиві заяви від членів Церкви, які стали відступниками, та інших людей укупі з наказом губернатора про винищення підштовхнули зловмисників до посиленого переслідування святих. Прочитайте вголос наведену далі розповідь і попросіть студентів звернути увагу на приклади несправедливого ставлення до членів Церкви в той час:

30 жовтня 1838 р., усього через три дні після видання наказу про винищення, приблизно 240 чоловіків наблизилися до мормонського поселення у місцевості, що називалася Хонс-Мілл. Жінки й діти стали тікати в гаї, а чоловіки спробували знайти захист за стінами кузні. Один із провідників святих, Девід Еванс, замахав своїм капелюхом і закликав до перемирʼя. Відповіддю йому був звук пострілів із сотень рушниць, більшість з яких були націлені на кузню. Погромники безжально стріляли по всіх, кого бачили, включаючи жінок, старих людей і дітей. Аманда Сміт схопила двох своїх діток і побігла разом з Мері Стедуелл через загату на дорогу. Аманда згадувала: “Ми, жінки з малими дітьми, бігли, рятуючи своє життя, але ці демони стріляли по нас знову і знову, щоб вбити” (в Andrew Jenson, The Historical Record, July 1886, 84).

Погромники вдерлися до кузні й знайшли там і вбили 10-річного Сардіуса Сміта, сина Аманди Сміт, що сховався під ковальськими міхами. Чоловік, який вбив хлопчика, потім пояснював: “З гнид виростають воші, і якби він виріс, то став би мормоном” (в Jenson, The Historical Record, Dec. 1888, 673; див. також James B. Allen and Glen M. Leonard, The Story of the Latter-day Saints [1976], 127–128). Алма Сміт, семирічний брат Сардіуса, бачив, як убивали його батька і брата, і йому самому куля влучила в стегно. Погромники не знайшли його, а пізніше його було чудодійно зцілено через молитву і віру. Кільком чоловікам з жінками і дітьми вдалося втекти за річку і сховатися на пагорбах, але щонайменше 17 осіб було вбито і 13 поранено. (Див. Історія Церкви у Повноті часів. Посібник для студента [Посібник Церковної системи освіти, 2003], сс. 214–217; див. також History of the Church 3:183–87). Ніхто з погромників, що чинили насильство, не був притягнутий до відповідальності за свої злочини в судах шт. Міссурі або федеральними органами.

  • Які почуття могли б у вас виникнути, якби вам довелося відчути на собі прояви такої жорстокості? Що б ви могли відчувати, дізнаючись, що нападники не були притягнуті до відповідальності за свої дії?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 121:23–25 і знайти фрази, які вказують, що Бог вважав ворогів святих відповідальними за їхні дії.

  • Про які принципи ми дізнаємося з віршів 23–25? (Коли студенти відповідатимуть, наголосіть на таких принципах, написавши їх на дошці: Господь бачить і знає всі наші справи. До тих, хто бореться проти Господа і Його народу, прийде Божа кара в призначений Ним час).

Попросіть студентів подумати про моменти, коли вони бачили, що люди чинили несправедливо, але їм вдавалося уникнути негайних наслідків.

  • Як можуть принципи, визначені нами у віршах 23–25, стосуватися ситуацій у наш час, коли людям, здається, удається уникнути наслідків своїх проступків?

Учення і Завіти 121:26–33

Бог обіцяє відкрити вічні істини через Святого Духа

Якщо можливо, покажіть ілюстрацію Джозеф Сміт у вʼязниці Ліберті (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 97; див. також LDS.org).

Зображення
Джозеф Сміт у в’язниці Ліберті
  • Які важкі випробування довелося пройти Джозефу Сміту та його товаришам у вʼязниці Ліберті?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 121:26. Попросіть решту класу слідкувати за текстом і знайти істину, яку пророк Джозеф Сміт записав, перебуваючи у вʼязниці Ліберті?

  • Яку істину записав Джозеф Сміт у вірші 26? (Студенти повинні визначити наступне: Бог дасть нам знання через Святого Духа).

Аби допомогти студентам зрозуміти, як ця істина може стосуватися їх, коли до них приходять труднощі, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі свідчення старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Ви можете мати священні, сповнені одкровень, глибоко повчальні моменти з Господом в найнещасніші миті свого життя—у найгірших обставинах, страждаючи від болісної несправедливості, коли виникають непереборні незгоди й опір, з якими вам ніколи в житті ще не доводилося стикатись” (“Lessons from Liberty Jail”, Ensign, Sept. 2009, 28).

  • Як отримане знання через Святого Духа може допомогти нам, коли у нас є труднощі?

  • Коли ви отримували знання або скерування через Святого Духа, що допомогло вам у важкий час? (Нагадайте студентам, що деякі події є надто священними або особистими, щоб ними ділитися).

Щоб краще проілюструвати істину, визначену студентами у вірші 26, ви можете попросити когось зі студентів прочитати наведену далі розповідь Люсі Мак Сміт, яка отримала знання і втішення через Святого Духа після того, як Джозефа і Гайрума було забрано, щоб увʼязнити, і їм загрожувала смерть:

Зображення
Люсі Мак Сміт

“У цьому горі, що охопило мене, я знайшла розраду, що була сильнішою за будь-яке земне втішення. Я сповнилася Духом Божим і отримала через дар пророцтва наступне: “Нехай твоє серце втішиться стосовно твоїх дітей, їхні вороги не зашкодять їм …”. Це заспокоїло мій розум, і я була готова втішити своїх дітей. Я сказала їм про те, що мені було відкрито, і це дуже заспокоїло їх” (History of Joseph Smith by His Mother, ed. Preston Nibley [1958], 291).

  • Як Господнє обіцяння давати одкровення через Святого Духа могло приносити заспокоєння Джозефу Сміту та святим у час переслідувань?

Підсумуйте вірші 26–33, пояснивши, що Господь пообіцяв відкрити знання, яке “не було відкрито відколи світ існував” (УЗ 121:26), і дати славетні благословення усім тим, хто “доблесно терпів за євангелію Ісуса Христа” (УЗ 121:29).

Скажіть студентам, що в Ученні і Завітах 121:33 пророк Джозеф Сміт використав аналогію, аби допомогти святим зрозуміти, що Господь був могутнішим за тих, хто переслідував святих та намагався перешкоджати роботі Бога.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 121:33. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, який образ використав Джозеф, щоб проілюструвати могутність Бога. (“Проточні води” і “річку Міссурі”). Ви можете пояснити, що річка Міссурі—велика і могутня, поблизу неї жили перші святі, які добре знали, що це за річка).

Попросіть студентів згадати випадки, коли вони дивилися на воду, що швидко тече, наприклад, на річку чи гірський потік. Попросіть їх також подумати про випадки, коли вони дивилися на стоячу воду, наприклад, на ставок. Якщо можливо, покажіть зображення цих контрастних станів води.

  • Про який принцип ми можемо дізнатися з цього вірша? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: Ніщо не може зупинити Господню роботу від руху вперед).

  • Що ви відчуваєте завдяки знанню, що Господня робота буде продовжуватися яким би не був їй опір?

Щоб завершити, ви можете стисло нагадати студентам принципи, про які вони дізналися з Учення і Завітів 121. Запропонуйте студентам поділитися, як вони можуть застосовувати ці істини у своєму житті. Ви також можете свідчити про те, як ці істини благословили вас.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 121:16. “Хто підніме пʼяту на Моїх помазаників”

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зауважив:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Як завжди, буде багато сказано і написано, щоб дискредитувати його [Джозефа Сміта]. Завжди були, є і завжди будуть ті, хто копирсається в 200-річному пилові, сподіваючись знайти щось, що нібито сказав або зробив Джозеф, аби принизити його.

Одкровення кажуть нам про тих, “хто підніме пʼяту на Моїх помазаників, каже Господь, і волатиме, що вони згрішили, коли вони не згрішили переді Мною, каже Господь, але зробили те, що було угодним у Моїх очах і що Я наказав їм” (УЗ 121:16). Вони справді отримають дуже суворі покарання” (“Книга Мормона: Ще одне свідчення про Ісуса Христа—Просте й цінне”, Ensign або Ліягона, трав. 2005, с. 9).

Роздрукувати