2019
Оволодіти новим способом навчання
Березень 2019 р.


За Мною йдіть

Оволодіти новим способом навчання

Рухаючись вперед, візьміть до уваги ці п’ять принципів, які скерують вас у вивченні й викладанні євангелії.

Минуло два місяці відтоді, як ми почали застосовувати програму За Мною йдіть для Початкового товариства, Недільної школи та домівки. Яким є ваше перше враження? Як ці нові матеріали допомагали вам і вашій сім’ї?

Поміркуйте над відповідями до цих запитань, коли ви будете читати наступні принципи, що можуть допомогти вам успішно застосовувати ці нові ресурси. Ми поговоримо про те, як ці п’ять принципів стосуються і учнів, і вчителів.

Зображення
woman studying

Принцип 1: Новий навчальний план має на меті підняти на вищий рівень навчання в домівці.

Для учнів:

У тижні 168 годин, і лише кілька з цих годин ви проводите в церкві. Тож хоча ви можете багато дізнаватися під час уроків у церкві, ви також можете намагатися вивчати євангелію та жити за нею упродовж тижня. Думайте про духовне навчання як про тренування: ви отримаєте кращий результат, якщо будете займатися кілька разів на тиждень, ніж якщо потренуєтеся лише раз на тиждень. І чим більше ви будете вивчати Писання вдома, тим більше вас сповнюватимуть думки і духовне розуміння, благословляючи ваше життя та життя інших людей, коли ви будете ділитися тим, що вивчаєте.

Для вчителів:

Можливо, недостатньо просто проводити хороший урок кожної неділі. Серед цілей, які має ставити перед собою вчитель, має бути така: заохочувати до особистого і сімейного вивчення Писань. Який досвід здобули члени класу, вивчаючи Писання цього тижня? Якими думками вони можуть поділитися? Вам, можливо, допоможе, якщо ви порівняєте свою роль з роллю диригента хору, який вчить співати і залучає всі голоси, щоб створити прекрасну гармонію. Ви можете викладати урок, скеровувати обговорення і застосовувати все, що ви знаєте, на уроці, однак вам не вдасться створити надихаючої музики, якщо члени класу не діляться власними думками і натхненням.

Принцип 2: Господь хоче, щоб ми навчалися і краще розуміли доктрину.

Для учнів:

Коли ви вивчаєте Писання, то можете знаходити євангельські істини—доктрину. Це допомагає вам краще пізнавати Бога і поглиблювати розуміння, щоб протистояти випробуванням. Ви можете також бачити, що деякі євангельські істини прямо проголошуються в тексті, в той час як інші маються на увазі. Порівняйте свої пошуки істини з пошуком захованих скарбів. Вам, можливо, треба буде трохи покопати, щоб знайти і розкрити істини, але в кінці ви будете мати найбільшу з нагород1.

Для вчителів:

Учителі не просто ведуть урок чи скеровують обговорення; вони мають обов’язок навчати доктрині—свідчити, скеровувати і надихати. Коли під час підготовки до уроку ви вивчаєте матеріал, розмірковуєте над ним і молитеся, то зможете допомагати тим, кого навчаєте, краще розуміти натхненну доктрину і жити за нею. Впевнено виконуйте свою роль учителя в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Визначаючи, на чому зосередити свої зусилля, ви зможете краще навчати у спосіб Спасителя.

Зображення
woman teaching at church

Принцип 3: Особисте одкровення відіграє центральну роль у вивченні та викладанні євангелії в Церкві.

Для учнів:

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно запросив членів Церкви “зміцнити [свою] духовну здатність отримувати одкровення”2. Вивчаючи Боже слово, ви показуєте Йому, що ви хочете отримати одкровення. Особисте одкровення часто приходить, коли ви вивчаєте одкровення, яке Господь уже дав Своїм пророкам. Перефразовуючи дев’яте уложення віри: коли ви вивчаєте все, що Бог “відкрив”, ви готуєте себе до отримання всього, що “Він відкриває тепер”, і всього, що “Він ще відкриє”.

Отримуючи одкровення, розвивайте звичку записувати свої враження і діяти за ними. Це не тільки покаже Господу, що ви цінуєте те, чого Він навчає вас, але нам слід його застосовувати, щоб змінюватися завдяки вивченому3.

Для вчителів:

Одкровення про те, чого навчати на уроці, може приходити до вас багатьма способами. Воно може приходити під час самостійного вивчення Писань. Або воно також може приходити, коли ви проглядаєте матеріали до програми За Мною йдіть для використання вдома чи на церковних уроках. Коли приходить натхнення, записуйте і дійте відповідно.

Навіть після того, як ви складете плани того, що ви можете робити на уроці, не бійтеся діяти за натхненням під час уроку, щоб задовольняти потреби тих, кого навчаєте.

Принцип 4: Нові матеріали—це ресурси, а не джерело.

Для учнів:

Слово Бога є джерелом духовного знання і сили. Посібник За Мною йдіть—для окремих людей та сімей призначається бути ресурсом, який підтримуватиме вас в особистому й сімейному вивченні Писань. Користуйтеся ним як путівником або допоміжними матеріалами під час вивчення Нового Завіту. Якщо ви батьки, то можете користуватися ним під час планування надихаючого домашнього сімейного вечора та під час спільного вивчення Писань. Неодружена доросла молодь може збиратися разом і користуватися посібником для вивчення Писань групою. Користуйтеся цими матеріалами в будь-який спосіб, що допоможе вам і вашій сім’ї наблизитися до сили, яку дає вивчення і застосування слова Божого.

Для вчителів:

Пам’ятайте, що члени Церкви у вашому класі здобувають потужний досвід, навчаючись вдома. Під час кожного уроку приділяйте час, щоб дізнатися, що вони вивчали. Матеріали За Мною йдіть для Недільної школи і Початкового товариства містять запропоновані вправи, які допоможуть вам створити більш цікаву навчальну атмосферу. Але не почувайте себе обмеженими тим, що написано на сторінках посібника. Змінюйте, створюйте свої вправи, які, на вашу думку, поглиблюватимуть віру, розуміння і свідчення членів класу. Якщо хтось із учнів не має бажання відповідати, це нормально. Допоможіть цим людям зрозуміти, що їхня віра виявляється в тому, що вони прийшли на урок і бажають почути слово Бога.

Принцип 5: Ми можемо покращити свої зусилля служити іншим.

Для учнів:

Ваші зусилля служити іншим можуть благословлятися тим, що ви дізналися з Писань. Ви можете знаходити у вашому навчанні те, чим можете поділитися з іншими людьми. Особливо в Новому Завіті ви знайдете приклади того, як Спаситель та інші служили в надзвичайний спосіб. Суть Господнього запрошення “іди вслід за Мною” (Лука 18:22) в тому, що ви будете робити після того, як вивчите матеріал—тобто застосуєте в житті те, що засвоїли і відчули. Тож, вивчаючи життя Ісуса Христа цього року, звертайте увагу на те, чого Він навчає вас про служіння іншим людям і як ваше служіння може благословляти життя людей навколо вас.

Для вчителів:

Учитель має відповідальність служити не лише людям, які приходять у клас, але і тим, які не прийшли. Як учитель, звертайте увагу на те, хто є в класі, а кого—немає. Ви можете служити членам Церкви поза класом, відвідуючи їх вдома, подзвонивши їм по телефону або надіславши електронне послання та заохочуючи брати участь у вивченні євангелії вдома та в церкві. Ваш вплив є більшим, ніж ви думаєте, а ваша любов і піклування про інших підштовхнуть до змін.

Зосереджуючись на керівних принципах, що містяться в новому навчальному плані За Мною йдіть, ми будемо більш успішними в тому, щоб зробити його складовою нашого життя і дозволити йому змінювати наше життя в спосіб, запланований Богом.

Посилання

  1. Див. “О Істино!”, Гімни, № 166.

  2. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона,, трав. 2018, сс. 96–96.

  3. Див. Річард Г. Скотт, “Щоб отримати духовний провід”, Ліягона, лист., 2009, сс. 6–9.

Роздрукувати