2021
Як Господь допоміг мені зрозуміти божественну сутність під час розлучення
грудень 2021


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Як Господь допоміг мені зрозуміти божественну сутність під час розлучення

Покладаючись на Спасителя під час своїх випробувань, я навчилася дивитися на інших—і на себе—в новому світлі.

Зображення
жінка читає Писання біля храму

Фотографія Тіни Лерол

У Південноафриканській Республіці, звідки я родом, існують певні культурні традиції, згідно яких особлива увага приділяється нормам зовнішності й фізичної привабливості, що іноді здаються недосяжними. Тому я не почувалася дуже впевнено, коли йшлося про зовнішність і те, ким я є. Однак я дізналася, що багато інших молодих людей по всьому світу також мають проблеми зі сприйняттям свого іміджу та самооцінки.

Одна з успішних тактик Сатани—це вселити невпевненість, коли йдеться про вигляд нашого тіла. Він намагається переконати нас оцінювати себе та інших з огляду на зовнішність. Але я зрозуміла, що якщо буду намагатися й надалі триматися мирських норм краси і самооцінки, то ніколи не буду задоволена і не матиму спокою, думаючи про те, ким я є.

Ключем до пошуку впевненості було намагання поглянути на себе та інших очима Небесного Батька. Це дало мені можливість зрозуміти свою істинну цінність та побачити цінність інших людей.

Неправильний фокус

Коли я ходила на побачення, то спостерігала багато разів, що інших людей оцінюють з точки зору їхньої зовнішності. Мені було сумно бачити, що дехто з моїх подруг не дуже часто ходили на побачення в порівнянні з тими, хто відповідав мирським нормам краси. І, на жаль, у своєму пошуку вічного супутника я також мала свій перелік рис,—зокрема і фізичних—які я шукала в майбутньому чоловікові.

Згодом я дійсно знайшла чоловіка, з яким уклала шлюб у храмі. І на початку мені здавалося, що у нас чудовий шлюб. Але я почала помічати, як мій чоловік вихваляється перед іншими тим, що одружився на найкрасивішій дівчині в кімнаті, однак коли ми залишалися наодинці, він ніколи нічого не казав хорошого про мою зовнішність. Він завжди помічав, коли моя вага змінювалася і казав, яку я маю робити зачіску та як одягатися.

Через кілька місяців після появи нашої першої дитини мій чоловік несподівано сказав, що хоче зі мною розлучитися. Я навіть не підозрювала, що щось не так. Попри всі мої зусилля, я не змогла переконати його працювати над збереженням нашого шлюбу. Я залишилася одинокою матір’ю.

Пізніше я дізналася, що він почав зустрічатися з іншою жінкою, ще коли ми були одружені, і я була вражена, побачивши, що вона на вигляд така сама, як і я, лишень без тих змін, якими супроводжуються вагітність і народження дитини. Я почала думати, чому я недостатньо гарна, і зосередилася на своїх фізичних недоліках.

З часом я дізналася, що мій випадок не є винятковим. Оскільки я знову опинилася на стадії пошуку супутника життя, то почула багато історій про те, що молоді люди розлучаються, оскільки “втратили інтерес” до свого подружжя через те, що він чи вона перестає слідкувати за зовнішністю, або через те, що “згасла іскра романтичних стосунків”.

Кожного разу, коли я чула чиїсь слова про те, що зовнішність є найважливішою у виборі подружжя, у мене все стискалося всередині. Коли я думала про мирське поняття краси, то не була впевнена в тому, чи заслуговую на любов, оскільки в моєму тілі відбулися зміни, спричинені вагітністю.

Чим є справжня краса

Розмірковуючи над значенням істинної краси, я знайшла цитату, яка була повною протилежністю мирському погляду на це питання: “З огляду на “всі омани”, які можуть виникати на початковому етапі залицянь—зокрема завжди намагатися виглядати якнайкраще—нам слід пам’ятати, що, зовнішність і стиль є надзвичайно “маловажливими”1.

Це допомогло мені зрозуміти, що здатність розпізнати духовну сутність одне одного, тобто, наш внутрішній світ,—ось що насправді важливо в пошуках подружжя і є основою любові до інших та до себе. Як учні Ісуса Христа ми повинні приділяти особливу увагу силі характеру і тому, що за своєю сутністю ми є божественними духами.

Я дуже болісно пережила своє розлучення, але це дало мені можливість по-новому оцінити значення істинної краси та божественної сутності. Якщо вам важко побачити божественну сутність у собі або в інших людях, зверніться до наступних ідей, що допомогли мені змінити своє бачення.

1. Регулярно ходіть до храму

У храмі світ відступає на задній план, а ваша увага зосереджується на вічному. Чим частіше я ходила до храму і згадувала свої завіти, тим більше моє обмежене бачення наповнювалося вічною перспективою. Що здається важливим за мирськими нормами, не виглядає настільки ж важливим у храмі.

Однак така зміна не відбувається миттєво. Вона здійснюється завдяки тому, що ви постійно і свідомо проводите час у домі Господа. Як навчав Президент Нельсон: “Дотримання храмового завіту не обмежує, а уможливлює. Завдяки цьому ми піднімаємося над своїм обмеженим баченням і силою”2.

2. Навчайтеся слухати Святого Духа.

Президент Рассел М. Нельсон попросив нас “зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення. … Вирішіть виконувати духовну роботу, яка вимагається, щоб насолоджуватися даром Святого Духа і чути голос Духа частіше і ясніше”3.

Коли ми приймаємо рішення зосереджуватися на тому, що від Духа, а не на тому, що від світу, то будемо краще підготовленими почути Його спонукання та істини.

3. Моліться про духовні дари

Певні духовні дари можуть давати нам знання і необхідне бачення, щоб ми могли розуміти свою цінність та цінність інших людей. Небесний Батько закликає нас “прагн[ути] щиро кращих дарів” і каже, що якщо ми бажаємо їх і молимося про них, то зможемо отримати те, що нам необхідно (Учення і Завіти 46:8; див. також вірш 9). Дари проникливості, милосердя і мудрості є тими дарами, які слід вивчати і про які молитися, поки ми набуваємо спроможність краще розуміти значення справжньої краси і божественної цінності.

4. Дотримуйтеся Слова мудрості

Наші тіла—це прекрасний дар від Небесного Батька. Сатана, який прагне зруйнувати Божий план і ніколи не матиме власного тіла, чинить нападки на цей священний дар. Якщо ми ставимося до свого тіла з повагою і глибше розуміємо його можливості, якщо ми робимо фізичні вправи та уникаємо шкідливих речовин, то навчимося краще цінувати своє тіло і своїм прикладом допоможемо іншим чинити так само.

5. Зосередьтеся на Спасителі.

Коли ми покладаємося на Ісуса Христа, то будемо бачити себе такими, якими ми насправді є—божественними дітьми небесних батьків. Якщо ми навчимося любити себе і з добротою до себе ставитися навіть тоді, коли робимо помилки, то Спаситель зможе допомогти нам у подальшому зростанні та розвитку Його якостей.

Сестра Джой Д. Джоунс, колишній президент Початкового товариства, сказала: “Якщо любов, яку ми відчуваємо до Спасителя й до того, що Він для нас зробив, більша, ніж енергія, яку ми витрачаємо на наші слабкості, сумніви про себе, чи погані звички, то Він допоможе нам подолати те, що приносить страждання у наше життя”4.

Намагаючись бачити інших людей такими, які вони насправді є, я почала розвивати вміння дивитися на них по-іншому. Коли я ловила себе на тому, що оцінюю людей з огляду на зовнішність, то намагалася придивлятися пильніше і бачити те, що бачить Небесний Батько. Я була вражена тим, наскільки Бог спромігся відкрити мені очі. Я перестала помічати фізичні якості й почала розуміти, чим є справжня краса і цінність—це Світло Христа всередині кожного з нас.

Наближатися до Христа

І хоча мені довелося пережити той болісний досвід, я навчилася дозволяти Христу зцілювати мене і полюбила своє тіло та свій дух. Президент Джейм Е. Фауст (1920–2007), колишній другий радник у Першому Президентстві, навчав: “Переконаність у тому, що ви є дочкою [або сином] Бога приносить втішення від усвідомлення власної цінності. Це означає, що ви можете знаходити сили в бальзамі Христа. Це допоможе вам переживати страждання і випробування з вірою і спокоєм”5.

Світ може мати власні ідеї щодо значення краси й божественної сутності, але коли ми наближаємося до Небесного Батька й Ісуса Христа, зростає наша здатність не зважати на спотворені ідеї світу й розпізнавати істинну красу. Тож нехай Небесний Батько та Ісус Христос благословлять нас здатністю у правильний спосіб бачити красу в інших людях і в собі—так, як бачать Вони.

Посилання

  1. Boyd K. Packer, in Kimberly Reid, “Dating and the Eternal Perspective”, Ensign, Feb. 2008, 62.

  2. Russell M. Nelson, “Prepare for Blessings of the Temple”, Ensign, Mar. 2002, 21.

  3. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона,, трав. 2018, с. 96.

  4. Джой Д. Джоунс, “Безмежна цінність”, Ліягона, лист. 2017, с. 15.

  5. James E. Faust, “What It Means to Be a Daughter of God”, Liahona, Nov. 1999, 102.

Роздрукувати