2021
Як вам зрозуміти свою божественну сутність
грудень 2021


Дорослій молоді

Як вам зрозуміти свою божественну сутність

Коли ми дійсно прагнемо зрозуміти свою божественну сутність, наше бачення змінюється.

Зображення
photo of two young adults

Фотографія зроблена Амандою Стід

Хто я? Яким я хочу бути? На певному етапі життя ці два запитання можуть виникати у кожного з нас.

Розуміння своєї сутності є ключовим у тому, як ми сприймаємо себе та інших. Однак важко знаходити відповіді на ці два запитання, якщо голоси навколо нас кажуть, що наша сутність і цінність визначається мирськими критеріями, такими як: зовнішній вигляд, соціальний статус, успіх на роботі чи в навчанні.

Дуже легко сприймати те, що каже світ, а його голоси викликають у нас приголомшення, занепад духу та розгубленість. Однак коли ми дійсно розуміємо свою божественну сутність, то починаємо бачити себе та інших такими, якими бачить нас Бог.

Хто ми?

Ми зростали, співаючи пісню “Я Божеє дитя” (Гімни, № 186), або ж вивчили її на певному етапі свого життя. Однак навіть якщо ви знаєте слова напам’ять, дуже легко не помітити важливість нашого небесного спадку.

Апостол Павло навчав, що ми є більше, ніж просто смертними створіннями:

“Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми—діти Божі” (Римлянам 8:16).

Сучасні пророки й апостоли підтверджують цю істину. Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Оскільки ми всі є духовними дітьми Бога, кожен має божественне походження, природу і потенціал. Кожен з нас є “улюбленим духовним сином чи улюбленою духовною дочкою небесних батьків”. Це наша ідентичність! Це ким ми є насправді!”1

Ця істина включає знання того, що ми жили з Богом до цього життя, що ми були створені за Його подобою і що ми маємо не лише божественну природу, але і божественну долю.

Як зміцнювати впевненість у собі

Навіть маючи всі ці нагадування, ми можемо іноді все ще сумніватися, ким же ми є. Сатана невтомно працює, щоб ми втратили бачення того, ким ми є, бо він знає, що коли ми розуміємо свою божественну сутність і живемо відповідно до неї, ми благословенні божественною силою. Наша впевненість у собі зміцнюється, коли ми пізнаємо Небесного Батька та Ісуса Христа.

Вивчаючи Писання, звертайте увагу на докази Божої любові до Його дітей. Моліться, щоб бачити Божу руку у своєму житті, і записуйте випадки, коли ви відчували Його любов або бачили Його скерування. Якщо виникають негативні думки, нагадуйте собі, звідки ви знаєте, що Бог вас знає і дбає про вас.

Вивчайте риси характеру Спасителя. Якщо ви так будете робити, то зможете краще помічати їх у собі й мати чіткіше бачення того, якою людиною ви можете стати з Його допомогою (див. Moроній 7:48).

А розвиваючи тісніші стосунки з Небесним Батьком та Спасителем, ви зможете побачити той безмежний потенціал, який Вони бачать у вас.

Пізнання нашої божественної сутності

То як же це знання може впливати на вас? Коли ми дійсно розуміємо, що є дітьми Бога, ми можемо:

  • Усвідомлювати свою цінність завдяки стосункам з Богом замість того, щоб звертатися до тимчасових або мирських джерел.

  • Бачити, що Його любов проганяє страх і приносить мир у наше життя (див. 1 Івана 4:18).

  • Не зважати на відмінності й любити інших. Ми всі “брати і сестри, пов’язані спільним божественним спадком”, як пояснював президент Баллард. “Цей один об’єднуючий факт має переважувати все інше, чому ми дозволяємо роз’єднувати чи відділяти нас”2.

  • Дивіться на все з перспективи вічності. Наша божественна сутність нагадує нам про нашу кінцеву мету—стати такими, як наші небесні батьки й повернутися, щоб жити з ними. Як навчав старійшина Хосе А. Тейшейра, сімдесятник: “Розуміння того, ким ви насправді є, готує вас, щоб розпізнати та запам’ятати свій шлях назад до вашого небесного дому, і прагнути бути там”3.

  • Здобувайте впевненість у собі й незмінно довіряйте, що Бог буде вас скеровувати в усьому, що виникатиме на шляху: у ваших можливостях, випробуваннях чи здобутті досвіду.

Знання того, ким ми насправді є, допомагає знаходити тривале щастя і мир. Тож коли стає важко в житті або голоси світу стають дуже гучними, пам’ятайте, що наш Небесний Батько завжди буде поруч, аби допомагати нам бачити себе такими, якими ми дійсно є і якими можемо стати.

Посилання

  1. M. Рассел Баллард, “Надія на Христа”, Ліягона, трав. 2021, с. 54.

  2. M. Russell Ballard, “Children of Heavenly Father” (Brigham Young University devotional, Mar. 3, 2020), 4, speeches.byu.edu.

  3. Хосе А. Тейшейра, “Пам’ятайте свій шлях додому”, Ліягона, трав. 2021, с. 92.

Роздрукувати