Семінарії та інститути
Урок 13: Завіт хрищення, Субота і причастя


Урок 13

Завіт хрищення, Субота і причастя

Вступ

Через обряд причастя послідовники Ісуса Христа укладають завіт взяти на себе Його ім’я. На цьому уроці студенти дізнаються, що Книга Мормона містить таке вчення: члени Христової Церкви мають збиратися разом в Суботній день і користуватися священним привілеєм прийняття причастя. Коли ми приймаємо причастя, ми оновлюємо наші завіти хрищення і запрошуємо Святий Дух бути з нами.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Мосія 18:8–10; 25:23–24

Взяти на себе ім’я Христа

Попросіть кількох студентів описати щось важливе з того, що вони пам’ятають про своє хрищення—наприклад, христильну службу, сам обряд або думки чи почуття, які у них були. Потім дайте студентам трохи часу, щоб обміркувати, наскільки добре, за їхніми відчуттями, вони дотримувалися своїх завітів хрищення.

Нагадайте студентам, що Алма навчав про завіт хрищення біля вод Мормона, а потім попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 18:8–10. Попросіть клас прослідкувати і знайти, що ми обіцяємо робити, укладаючи завіт під час хрищення.

Напишіть на дошці наступне:

Під час хрищення ми укладаємо завіт …

  • Що ми обіцяємо робити, укладаючи завіт під час хрищення? (Коли студенти відповідатимуть, запишіть їхні відповіді на дошці, щоб завершити це доктринальне твердження: Під час хрищення ми укладаємо завіт нести тягарі один одного, бути свідками Бога, служити Йому і виконувати Його заповіді).

Допоможіть студентам зрозуміти контекст зазначеного далі уривку з Писань, пояснивши, що після того, як Алма і його народ приєдналися до віруючих у Зарагемлі, Алма заснував багато громад віруючих. Запропонуйте кільком студентам по черзі прочитати вголос Мосія 25:23–24 і попросіть клас знайти іншу інформацію, яка стосується нашого завіту хрищення. Після того як студенти обговорять те, що вони знайшли, запитайте:

  • Які благословення отримали ці люди завдяки тому, що охристилися і приєдналися до Церкви Бога? (Допоможіть студентам побачити такий принцип: Якщо ми беремо на себе ім’я Ісуса Христа і живемо відповідним чином, Господь проливатиме на нас Свій Дух).

  • Оскільки ви жили відповідно до вашого завіту хрищення, як на ваше життя вплинуло те, що на вас проливався Дух Господа?

Запропонуйте студентам обміркувати, як їхні завіти хрищення можуть зміцнити їхню рішучість бути послідовником Ісуса Христа у своїх рішеннях і діях.

Вихід 31:13, 16–17; Мосія 18:17, 23–25; Мороній 6:4–6

Поклоніння в Суботній день

Поясніть, що в Книзі Мормона проілюстровано декілька способів того, як члени Церкви Христа мають дотримуватися завіту хрищення.

Доручіть одній половині студентів вивчити Мосія 18:17, 23–25, а іншій половині вивчити Мороній 6:4–6. Порекомендуйте студентам позначити слова або фрази, якими описано те, як поклонялися послідовники Христа. Потім попросіть їх поділитися тим, що вони знайшли.

  • Для чого члени Церкви часто збиралися разом? (Студенти мають визначити такі істини: Коли ми стаємо членами Христової Церкви, нам заповідано дотримуватися Суботнього дня і зберігати його святим. Ми, члени Церкви, маємо часто збиратися разом, щоб насичуватися добрим словом Бога, поститися, молитися, зміцнювати одне одного і приймати причастя).

Прочитайте наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Більшість людей приходять до церкви, не просто сподіваючись дізнатися кілька нових фактів про євангелію або побачитися зі старими друзями, хоч це все й важливо. Вони приходять у пошуках духовного досвіду. Вони хочуть миру. Вони хочуть, щоб їхня віра зміцнилася, а надія відновилася. Коротше кажучи, вони хочуть насичуватися добрим словом Бога, зміцнюватися небесними силами” (“A Teacher Come from God”, Ensign, May 1998, 26).

  • Як збирання разом з іншими членами Церкви в Суботній день допомагає вам відчувати себе “зміцненими небесними силами”?

  • Що ви робите у Церкві, щоб наблизитися до Небесного Батька та Ісуса Христа і поклонятися Їм належним чином?

Щоб допомогти студентам глибше зрозуміти, чому членам Церкви заповідано дотримуватися Суботнього дня і зберігати його святим, запропонуйте їм прочитати Вихід 31:13, 16–17 та написати біля цього уривка перехресне посилання на Мосія 18:23.

  • Що означає, що Субота є “знаком” між нами і Господом?

Прочитайте наступне висловлювання президента Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Як ми святимо Суботній день? Коли я був значно молодшим, я вивчав складені іншими людьми списки того, що слід і чого не слід робити в Суботу. І лише пізніше я дізнався з Писань, що моя поведінка в Суботній день і моє ставлення до нього служило знаком між мною і моїм Небесним Батьком. Маючи це розуміння, мені більше не потрібен був список того, що треба і чого не треба робити. Коли мені потрібно було прийняти рішення, чи є якась справа прийнятною для Суботи, я просто запитував себе: “Який знак я хочу подати Богові?” Це запитання допомагало мені з кришталевою ясністю приймати рішення стосовно Суботнього дня” (“Субота є приємністю”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 130).

  • Якщо ми будемо запитувати себе: “Який знак я хочу подати Богові?”, як це допоможе нам приймати кращі рішення щодо того, що нам робити в Суботу?

  • Як, на вашу думку, ваші зусилля з дотримання святості Суботнього дня вплинуть на інші дні тижня?

Запропонуйте студентам оцінити свої зусилля з дотримання святості Суботнього дня. Попросіть їх обміркувати, чи відображають їхні думки та дії щире поклоніння Батькові у той день. Закличте студентів поставити конкретну ціль, щоб покращити їхнє поклоніння у Суботній день.

3 Нефій 18:1–11; 20:3–9; Мороній 4:3; 5:2

Прийняття причастя

Напишіть на дошці наведене далі висловлювання старійшини Л. Тома Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів (з “І нині причащаючись”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, с. 39):

“Прийняття причастя приносить нам священні хвилини у святому місці”. (Старійшина Л. Том Перрі).

  • Як може ця думка про “священні хвилини” і “святе місце” вплинути на наші думки та дії, коли ми причащаємося?

Нагадайте студентам, що воскреслий Ісус Христос запровадив причастя, коли Він відвідав нефійців на землі Щедрій. Запропонуйте кільком студентам по черзі прочитати вголос 3 Нефій 18:1–11, а класу знайти, чого навчав Спаситель щодо мети причастя.

  • Якого принципу щодо мети причастя навчав Спаситель? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть на дошці такий принцип: Якщо ми причащаємося і завжди пам’ятаємо Ісуса Христа, Його Дух буде з нами).

  • Що ви робите, щоб пам’ятати Спасителя під час прийняття причастя і протягом решти тижня?

Нагадайте студентам, що Мороній записав слова, якими користувалися послідовники Ісуса Христа, коли благословляли причастя. Попросіть студентів проглянути причасні молитви в Мороній 4:3 та 5:2 і позначити фрази, пов’язані з принципом, написаним на дошці.

  • Якими можуть бути наслідки, якщо ми не будемо “завжди пам’ятати Його”? (Мороній 4:3; 5:2).

Нагадайте студентам, що коли Ісус відвідав нефійців наступного дня після того, як Він запровадив причастя, Він знов виконав для них цей обряд. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос 3 Нефій 20:3–9. Попросіть клас знайти, які ще благословення приносить прийняття причастя.

  • Що означає: наша душа “ніколи не буде ні голодувати, ані відчувати спрагу, але буде наповнена”?

  • Як прийняття причастя втамувало ваші духовні голод і спрагу?

  • Як прийняття причастя з покірністю і вдячністю може допомогти нам краще пам’ятати про Спасителя протягом решти тижня?

Запропонуйте студентам замислитися над їхньою поведінкою протягом причасної служби, коли один зі студентів читатиме вголос наведене далі висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“На причасних зборах—а особливо під час проведення обряду причастя—ми маємо зосереджуватися на поклонінні та утримуватися від участі в усіх інших справах, особливо від такої поведінки, яка може заважати поклонятися іншим людям. … Причасні збори не призначені для того, щоб читати книжки або журнали. Молоді люди, це не час для того, щоби пошепки розмовляти по мобільному телефону або відсилати текстові повідомлення. Коли ми причащаємося, то укладаємо священний завіт, що завжди пам’ятатимемо Спасителя. Як прикро бачити тих осіб, які відкрито порушують цей завіт на тих самих зборах, де його укладають” (“Причасні збори і причастя”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 18–19).

Обмірковуючи потреби ваших студентів і спонукання Духа, ви можете прочитати з ними Марк 14:37 і зазначити, що один зі способів застосування цього вірша—це відкласти все, що відволікає, і щотижня зосереджувати всю нашу увагу на Господі, коли ми поклоняємося на причасних зборах.

Запропонуйте студентам обміркувати, що вони можуть робити, щоб отримувати більш священний духовний досвід під час прийняття причастя. Запитайте, чи бажає хтось з них поділитися своїм свідченням про важливість Суботнього дня і причастя. Поділіться своїм свідченням про те, що Господь благословить нас Своїм Духом, якщо ми будемо шанувати наші завіти хрищення і прагнути завжди пам’ятати Його.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати