Семінарії та інститути
Урок 24: Усі є однаковими для Бога


Урок 24

Усі є однаковими для Бога

Вступ

Щоб захистити себе після смерті Легія, Нефій та інші праведні члени сім’ї Легія за повелінням Господа відділилися від Ламана і Лемуїла та їхніх послідовників. Після цього суперечки і війни часто визначали стосунки між нефійцями і ламанійцями. На цьому уроці обговорюватиметься, як євангелія Ісуса Христа долає релігійні, етнічні, культурні та інші відмінності, щоб об’єднати Божих дітей.

Ознайомлення з матеріалом

  • Даллін Х. Оукс, “Усіх людей повсюди”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, сс. 77–80.

  • Howard W. Hunter, “The Gospel—A Global Faith”, Ensign, Nov. 1991, 18–19.

Рекомендації для навчання

2 Нефій 26:23–28, 33; Кн. Якова 7:24; Енош 1:11, 20

Усіх Божих дітей запрошено прийти до Нього

Попросіть студентів подумати про деякі з релігійних, етнічних або культурних груп у світі та обміркувати, яке ставлення деякі люди у таких групах мають до членів інших груп.

Нагадайте студентам, що після смерті Легія його нащадки розділилися на дві групи: нефійців і ламанійців (див. 2 Нефій 5:1–7). Невдовзі після цього розділення, ці дві групи почали сперечатися і воювати між собою (див. 2 Нефій 5:34). Історія цих двох груп є ілюстрацією того, що коли люди не знають заповідей Бога і не дотримуються їх, вони часто наголошують на відмінностях між собою та іншими, що веде до відділення від інших і почуття ненависті до них. Зазначте, що на відміну від цього Небесний Батько та Ісус Христос прагнуть, щоб усі люди відчували любов одне одного і були об’єднані.

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос 2 Нефій 26:23–28, 33. Попросіть клас подивитися, як Нефій використав слова нікому, кому-небудь та усіх. Порекомендуйте студентам позначити ці слова у їхніх Писаннях.

  • Якого ключового вчення ми навчаємося з цих віршів? (Хоча студенти можуть використовувати різні слова, вони мають визначити таке вчення: Ісус Христос любить усіх людей і запрошує всіх прийти до Нього і скуштувати від Його спасіння. За бажанням ви можете написати це вчення на дошці. Ви також можете рекомендувати студентам написати біля 2 Нефій 26:33 перехресне посилання на Алма 5:33–34 та Алма 19:36).

Дайте студентам кілька хвилин, щоб подумки прочитати Кн. Якова 7:24 та Енош 1:11, 20, аби знайти, чого нефійці бажали для ламанійців у часи пророків Якова та Еноша.

  • Які хибні традиції заважали ламанійцям прийняти запрошення прийти до Ісуса Христа?

  • Знаючи, що ламанійці часто відчували ненависть до нефійців, які ставлення або хибні традиції скоріш за все треба було подолати багатьом нефійцям, щоб поділитися з ними євангелією?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Книга Мормона обіцяє, що всі, хто отримує Господнє запрошення “каятися і вірити в Його Сина” і діє відповідно, стають “завітним народом Господа” (див. 2 Нефій 30:2). Це могутнє нагадування про те, що ні багатство, ні родовід, ані інші привілеї народження не повинні примушувати нас думати, що ми “кращі один одного” (Алма 5:54; див. також Кн. Якова 3:9). Дійсно, Книга Мормона заповідає: “Ви не будете поважати одну плоть більше за іншу, або одна людина не буде думати, що вона вища за іншу” (Мосія 23:7)” (“Усіх людей повсюди”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, с. 79).

Запропонуйте студентам замислитись на хвилинку над своїм ставленням до людей, які походять з іншого середовища, ніж вони. Закличте їх наслідувати приклад Спасителя, прагнучи любити всіх Божих дітей, зокрема тих, чия етнічна належність, культура або релігія відрізняється від їхньої.

Мосія 28:1–3; Геламан 6:1–8

Набуття бажання ділитися євангелією з усіма Божими дітьми

Нагадайте студентам, що в Книзі Мормона описані визначні події, які сталися з нефійцями, коли вони проповідували євангелію ламанійцям. Нагадайте студентам про дивовижне навернення синів Мосії (див. Мосія 27), а потім попросіть одного зі студентів прочитати вголос Мосія 28:1–3. Попросіть клас знайти причини, чому сини Мосії прагнули проповідувати євангелію ламанійцям.

  • Які серед знайдених вами причин є особливо важливими для вас, коли ви думаєте про те, як ділитися євангелією з іншими?

  • Яким словом у вірші 1 описано те, за кого сини Мосії визнавали ламанійців?

  • Коли ми визнаємо людей з інших релігій, рас або етнічних груп за наших братів і сестер, як це впливає на наше бажання ділитися євангелією? (Коли студенти відповідатимуть, допоможіть їм визначити такий принцип: Якщо ми визнаємо інших за наших братів і сестер, наше бажання ділитися євангелією з ними зростає).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання Президента Говарда В. Хантера (1907–1995):

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Усі чоловіки і жінки мають не тільки фізичне походження---від Адама і Єви, їхніх перших земних батьків, але також і духовний спадок----від Бога, Вічного Батька. Таким чином, усі люди на землі є в буквальному сенсі братами і сестрами у сімʼї Бога.

Саме завдяки розумінню й сприйняттю цього універсального батьківства Бога, усі людські істоти можуть якнайкраще оцінити Божу турботу про них та їхній звʼязок між собою. Це послання життя і любові, яке спрямоване безпосередньо проти всіх задушливих традицій, що ґрунтуються на відмінностях у расі, мові, економічному чи політичному становищі, освітньому рівні чи культурних особливостях, бо всі ми одного духовного походження” (Учення Президентів Церкви: Говард. В. Хантер [2015], сс. 128–129).

  • Які думки у вас виникли, коли ви почули ці слова Президента Хантера?

Дайте студентам кілька хвилин, щоб прочитати Геламан 6:1–8. Зазначте, що обставини, описані у цих віршах, склалися приблизно через 50 років після того, як сини Мосії відслужили свої місії серед ламанійців. Попросіть студентів подумати про те, які стосунки між нефійцями та ламанійцями були у часи тих місій і як ці стосунки змінилися через 50 років.

  • Що змінилося у стосунках між нефійцями та ламанійцями? Чому ці стосунки змінилися?

  • Чого ми можемо навчитися стосовно того, як ділитися євангелією, зі ставлення синів Мосії та результатів їхніх місій?

Алма 27:1–2, 20–24; 53:10–11, 13–17; 4 Нефій 1:1–3, 11–13, 15–18

Євангелія Ісуса Христа долає відмінності між людьми

Попросіть студентів обміркувати наведене далі запитання і потім поділитися своїми думками:

  • Чому, на вашу думку, люди з дуже багатьох різних середовищ можуть зустрічатися разом в дусі миру і любові в Церкві? Що об’єднує членів Церкви?

Розділіть клас на дві половини. Попросіть одну половину класу опрацювати Алма 27:1–2, 20–24 і знайти, що робили нефійці, щоб допомогти народу Анті-Нефій-Легія. Запропонуйте іншій половині класу опрацювати Алма 53:10–11, 13–17 і знайти, що народ Анті-Нефій-Легія (народ Аммона) зробив для нефійців. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів поділитися знайденим.

  • Що, на вашу думку, спонукало ці дві групи людей ставитися з такою любов’ю і турботою одне до одного. (Під час обговорення допоможіть студентам визначити такий принцип: Коли люди приймають вчення Ісуса Христа, вони стають об’єднаними одне з одним).

Поясніть, що чудову ілюстрацію цього принципу наведено в книзі 4 Нефій. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос 4 Нефій 1:1–2. Наголосіть, що після відвідування Спасителем Американського континенту всі нефійці та ламанійці покаялися, охристилися, отримали Святого Духа і були навернені до Господа. Доручіть студентам знайти в 4 Нефій 1:3, 11–13, 15–18 благословення, які отримали люди, коли всі були навернені до євангелії.

  • Якими словами або фразами описано людей у той час?

  • Чому життя за євангелією Ісуса Христа приносить такі благословення?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос 4 Нефій 1:17.

  • Що, на вашу думку, означає не мати “ніяких інших -ійців”? (Люди більше не відрізняли себе від інших за різними назвами, такими, як нефійці чи ламанійці. Вони подолали усі відмінності, які існували між ними і жили в єдності та мирі).

  • Як, на ваш погляд, євангелія зменшує відмінності між людьми з різних середовищ?

Щоб поглибити розуміння студентами того, як життя за євангелією об’єднує людей з різних середовищ, поділіться таким висловлюванням старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Ваш Небесний Батько призначив вам народитися у певному родоводі, з якого ви успадкували расу, культуру і традиції. Цей родовід може приносити щедрий спадок і великі причини для радості. Втім ви маєте обов’язок визначити, чи є якась частина у цьому спадку, яку слід відкинути, оскільки вона працює проти Господнього плану щастя. …

Я свідчу, що ви усунете бар’єри до щастя і знайдете глибший мир, якщо поставите понад усе ваше членство у Церкві Ісуса Христа та Його вчення, як основу вашого життя. Коли сімейні або національні традиції чи звичаї суперечать Божим вченням, відкладіть їх. Якщо традиції та звичаї гармонують з Його вченнями, їх слід плекати і дотримуватися, щоб зберегти вашу культуру і спадок” (“Removing Barriers to Happiness”, Ensign, May 1998, 86–87).

  • Чому, на вашу думку, відмінності між людьми з різних середовищ зменшуються, коли ці люди ставлять євангелію Ісуса Христа понад усе?

  • Як ваше членство у Церкві допомогло вам відчувати себе об’єднаними з членами Церкви, які походять з іншого середовища, ніж ви?

На завершення свідчіть, що Книга Мормона містить реальні приклади того, як люди з різних середовищ жили за євангелією Ісуса Христа і подолали свої відмінності. Спокута і євангелія Ісуса Христа долають расові, етнічні, культурні, вікові та гендерні відмінності, щоб об’єднати Божих дітей.

Запропонуйте студентам обміркувати, як євангелія Ісуса Христа може допомогти їм подолати будь-які хибні традиції або ідеї, яких вони навчилися від членів сім’ї або друзів, чи усунути будь-які розбіжності, які у них можуть бути з кимось зі знайомих людей. Закличте їх шукати способи для того, щоб стати більш об’єднаними з членами їхньої місцевої громади.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати