Семінарії та інститути
Урок 4: Падіння Адама і дар свободи вибору


Урок 4

Падіння Адама і дар свободи вибору

Вступ

Падіння Адама було невід’ємною складовою Божого плану. Воно привело до виникнення умов, за яких ми могли прийти на землю і бути випробуваними. Божий план також включає у себе надання Його дітям свободи вибору (див. 2 Нефій 2:27). На цьому уроці студенти дізнаються, що ключем до правильного використання нашої свободи вибору є прагнення виконувати Божу волю і в такий спосіб наслідувати приклад, даний Ісусом Христом.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

2 Нефій 2:19–26, 28; Алма 42:6–10, 14; Мойсей 5:5–9

Падіння Адама

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Брюса С. Хейфена, сімдесятника, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Брюс С. Хейфен

“Починаючи з п’ятого століття християнство вчило, що падіння Адама і Єви було трагічною помилкою. … Такий погляд є хибним. … Падіння не було лихом. Воно не було помилкою чи випадковістю. Це була запланована частина плану спасіння” (“Спокута: все заради всього”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 97).

  • Чому, на ваш погляд, важливо розуміти, що Падіння не було помилкою чи випадковістю, а натомість було запланованою частиною плану спасіння?

Запропонуйте студентам опрацювати 2 Нефій 2:19–25 і скласти перелік наслідків Падіння---того, що сталося з Адамом і Євою після того, як вони скуштували від забороненого плоду. Потім попросіть студентів переписати наслідки з їхніх переліків на дошку. (Примітка: Пошук переліків в уривку з Писань є однією з навичок вивчення Писань, якої ви можете навчити під час опрацювання цього уривка; див. Навчання і вивчення євангелії [2012], с. 23). В переліку має бути наступне: Адама і Єву було вигнано з Еденського саду; вони народили дітей; їх становище стало становищем випробувань; вони стали загубленими і потребували покаяння; і вони пізнали, що таке протилежність, що дозволило їм пізнати добро і зло та з мудрістю використовувати свою свободу вибору.

  • Як перелік на дошці допомагає пояснити, чому Падіння Адама було необхідною частиною плану Небесного Батька? (Студенти вірогідно нададуть різні відповіді, підсумувавши які, можна сформулювати такий принцип: Завдяки Падінню Адама для нас відкрилась можливість приходити у смертне життя і розвиватися, просуваючись до вічного життя).

  • Що означає фраза “всі люди … загублені” через Падіння? (2 Нефій 2:21).

Щоб допомогти відповісти на це запитання, попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Алма 42:6–10, 14, а клас знайти інші наслідки Падіння. Коли студенти ділитимуться знайденим, ви можете додати їхні відповіді до переліку на дошці.

  • Що означає бути “відсіченими … від присутності Господа”?

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“[Адам і Єва] порушили заповідь Бога, через що їм потрібно було залишити їхній сад, але що дозволяло їм мати дітей до того, як вони зазнають фізичної смерті. В додаток до скорбот і складнощів в їхніх обставинах, їхня провина мала і духовні наслідки, відокремлюючи їх від присутності Бога навіки. Оскільки ми потім народжувалися у тому занепалому світі, і оскільки ми теж порушуємо закони Бога, нас також було приречено до тих самих покарань, яких зазнали Адам і Єва. …

… З того часу, як перші батьки вийшли з Еденського саду, Бог і Батько всіх нас, передбачаючи рішення Адама і Єви, посилав самих ангелів небесних проголосити їм—а крізь роки і нам,—що вся ця послідовність подій була спланована заради нашого вічного щастя. Частиною Його божественного плану було надати Спасителя, Самого Сина Божого, ще одного “Адама”, як Його назвав апостол Павло [див. 1 Коринтянам 15:45], Який мав прийти в середину часів, щоб викупити провину першого Адама. Та Спокута мала здійснити повну перемогу над фізичною смертю. … Також, вона милостиво мала забезпечити прощення всіх особистих гріхів кожної людини від Адама до кінця світу, за умови покаяння і послуху божественним заповідям” (“Де правосуддя, милість і любов зʼєднав”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, сс. 105–106).

  • Чому нас “приречено до тих самих покарань, яких зазнали Адам і Єва”? (Ми народжені у занепалому світі, і ми порушуємо Божі закони).

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос 2 Нефій 2:26, 28 та Мойсей 5:5–9, а клас знайти, як можна подолати наслідки Падіння у нашому житті.

  • Як, відповідно до цих віршів, нас може бути викуплено від духовних наслідків Падіння? (Серед відповідей має бути такий принцип: Якщо ми каємося і благаємо Бога простити нас, ми можемо бути викуплені від наших гріхів через Спокуту Ісуса Христа).

Запропонуйте студентам обміркувати роль Падіння у плані спасіння і те, чому його було “сплановано заради нашого вічного щастя”. Попросіть одного чи двох студентів поділитися своїми думками з класом.

2 Нефій 2:14, 16, 26–29; Геламан 14:30–31; 3 Нефій 27:13

Дар свободи вибору

Покажіть наступне висловлювання президента Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Адам і Єва [внаслідок Падіння] стали смертними. На щастя для нас, вони також могли народжувати дітей і досягати цілей, заради яких було створено світ. … Завдяки Падінню ми отримали й інші благословення. Воно активувало два тісно пов’язані між собою додаткові дари від Бога, майже настільки ж дорогоцінні, як і саме життя—свободу вибору і підзвітність” (“Constancy amid Change,” Ensign, Nov. 1993, 34, курсив додано).

  • Чому свобода вибору і підзвітність “майже настільки ж дорогоцінні, як і саме життя”?

Попросіть студентів вивчити 2 Нефій 2:14, 16 та 26, щоб знайти, чого з цих віршів можна навчитися про те, чим Божі діти відрізняються від Його інших створінь.

  • На якій різниці між Божими дітьми та Його іншими створіннями наголошується у цих віршах? (Студенти мають визначити таке вчення: Божі діти створені, щоб діяти самим, а не бути під дією).

  • Що означає: Бог створив нас, щоб ми діяли, а не були під дією?

  • Чому важливо знати, що Божих дітей було створено, щоб діяти самим і не бути під дією?

Аби допомогти відповісти на це запитання, ви можете обговорити наступне висловлювання президента Бойда К. Пекера (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Стара приказка: “Голос Господа за мене, голос Люцифера проти мене, але мій голос є вирішальним” відображає доктринальну певність того, що наша свобода волі могутніша за волю супротивника. Свобода волі---безцінна. Ми можемо виявляти її безглуздо, сліпо, але її насильно забрати від нас неможливо.

Також є й старе виправдання: “Диявол змусив мене зробити це”. Неправда! Він може обдурити вас і збити з дороги, але він не має сили змусити вас чи будь-кого іншого вчинити гріх” (“Очищення посудини зсередини”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 74).

Попросіть кількох студентів прочитати 2 Нефій 2:26–29, а інших прочитати Геламан 14:30–31. Запропонуйте студентам позначити слова і фрази, якими описані майбутні наслідки вибору, який ми робимо зараз. Попросіть студентів поділитися кількома позначеними ними словами і фразами.

  • Яку істину ми можемо дізнатися з цих уривків про наслідки нашого вибору? (Студенти мають визначити таку істину: Те, як ми використовуємо нашу свободу вибору, визначає наш духовний розвиток і вічні благословення).

Щоб допомогти студентам зрозуміти цю істину, попросіть одного з них прочитати наведене далі висловлювання старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Коли ми вибираємо виконувати волю нашого Небесного Батька, наша свобода вибору зберігається, наші можливості зростають, і ми розвиваємося. … Справедливе і протилежне: коли ми не дотримуємося заповідей або не зважаємо на підказки Святого Духа, наші можливості зменшуються; наша здатність діяти і розвиватися обмежується. … Слухняність заповідям зрештою захищає нашу свободу вибору” (“Свобода вибору: невід’ємна складова плану життя”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 26).

  • Які наслідки можуть статися через неналежне використання свободи вибору?

  • Як слухняність Божим заповідям захищає нашу свободу вибору?

  • Чому використання нашої свободи вибору, щоб “виконувати волю нашого Небесного Батька” є ключем до нашого духовного розвитку?

Попросіть студентів подумки прочитати 3 Нефій 27:13 і обміркувати приклад праведного використання дару свободи вибору, поданий Ісусом Христом.

  • Як Спасителеві слова “Я прийшов … виконати волю Мого Батька” можуть допомогти нам мудро користуватися даром свободи вибору?

Щоб допомогти студентам усвідомити великі благословення, які приходять завдяки праведному використанню нами свободи вибору, поділіться наведеним далі висловлюванням старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Господь сподівається, що ви будете зростати й розвиватися. Цей розвиток прискорюється, коли ви охоче дозволяєте Йому провести вас через усі випробовування, з якими ви зустрінетеся, незважаючи на те, чи буде вам це подобатися на початку чи ні. Коли ви довіряєте Господу, коли охоче зосереджуєте своє серце і розум на Його волі, коли ви просите проводу Його Духа, щоб виконувати Його волю, ви здобудете запевнення про найбільше щастя на цьому шляху і про те, що цей земний досвід стане найприємнішим надбанням. Якщо все, що вас просять зробити, ви будете піддавати сумніву чи будете ховатися при появі кожного неприємного випробовування, Господу буде важче благословляти вас. [Див. 1 Нефій 3:7].

Вашу свободу вибору, право робити вибір, дано не для того, щоб ви могли отримувати те, чого прагнете. Цей божественний дар надано, щоб ви вибирали те, чого прагне для вас Небесний Батько. У такий спосіб Він може скеровувати вас, аби ви у повній мірі стали тими, ким Він призначає вам бути. [Див. УЗ 58:26–32]”. (“Finding Joy in Life,” Ensign, May 1996, 25).

Попросіть студентів подумати про часи, коли вони приймали рішення діяти у праведності. Запропонуйте кільком студентам поділитися тим, як наслідки цих рішень принесли їм благословення.

Закличте студентів обміркувати, як вони можуть краще наслідувати приклад Ісуса Христа у виконанні волі Небесного Батька. Поділіться своїм свідченням про те, що належне використання нашої свободи вибору може привести нас до вічного життя.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати