Посібники для Початкового товариства та проведення спільних заходів
Вересень: Я буду служити Богові всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою


Вересень

Я буду служити Богові всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою

“Люби Господа Бога твого всім своїм серцем, усією своєю могутністю, розумом і силою; і в ім’я Ісуса Христа служи Йому” (УЗ 59:5).

Доповнюйте наведені тут ідеї своїми власними. Кожного тижня плануйте, яким способом ви будете: (1) визначати суть вчення; (2) допомагати дітям зрозуміти вчення та (3) допомагати застосовувати вчення в їхньому житті. Запитайте себе: “Які вправи допоможуть дітям засвоїти вчення, і як я можу допомогти їм відчути Духа?”

Тиждень 1: Ісус Христос навчав нас, як служити іншим.

Визначте суть вчення (розгляд ілюстрацій): Покажіть кілька ілюстрацій того, як Ісус Христос служив людям. Наприклад, скористайтеся ЄвМ: ілюстрації 41, 42, 46, 47 і 55. Попросіть дітей описати, що відбувається на кожній ілюстрації. Зверніть увагу на те, що на кожній з цих ілюстрацій зображено, як Ісус служить людям. Напишіть на дошці: “Ісус Христос навчав нас, як служити іншим”.

Допоможіть зрозуміти вчення (читання Писань і рольова гра): Попросіть дітей по черзі інсценувати одну з потреб, описаних у Матвій 25:35–36. Наприклад, дитина може показати, що вона голодна, спрагла, втомлена від мандрівки або хвора. Попросіть інших дітей здогадатися, в чому її потреба, а тоді інсценувати, як вони можуть послужити комусь, хто має таку потребу. Прочитайте разом Матвій 25:35–40 і попросіть дітей з’ясувати, кому, за словами Ісуса Христа, ми служимо, коли служимо іншим.

Зображення
дитина показує, що голодна

Допоможіть застосувати вчення: Дайте дітям по аркушу паперу і попросіть їх написати імена або зробити малюнки людей, яким вони можуть служити, а також зобразити вчинки служіння, які вони можуть здійснити для цих людей. Попросіть їх показати свої малюнки вдома сім’ї.

Тиждень 2: Пророки й апостоли показують нам, як треба служити.

Визначте суть вчення: Покажіть зображення Мойсея, царя Веніямина, Джозефа Сміта і Томаса С. Монсона. Скажіть дітям, що ці пророки, як і всі інші пророки й апостоли, показують нам, як служити іншим.

Допоможіть зрозуміти вчення (гра на відгадування): Підготуйте підказки про те, як Мойсей, цар Веніямин, Джозеф Сміт і Томас С. Монсон показують нам, як треба служити. Наприклад, щодо Президента Монсона можна дати такі підказки: “Я постійно відвідував вдів свого приходу”, “Коли я був хлопчиком, то дав іншому хлопчику одну з моїх улюблених іграшок”, а також “Я часто відвідую людей, які лежать у лікарні”. Щоб підготувати підказки, можна переглянути такі посилання. Мойсей: Вихід 2:16–17; 1 Нефій 17:24–29. Цар Веніямин: Мосія 2:12–19. Джозеф Сміт: Джозеф Сміт—Історія 1:62, 67; УЗ 135:3. Томас С. Монсон: Ліягона, лист. 2006, сс. 56–59.

Виберіть чотирьох дітей, які представлятимуть цих пророків і попросіть одного з них прочитати підготовлені вами підказки. Нехай інші діти піднімають руку, коли, на їхню думку, вони знатимуть, що це за пророк. Тоді попросіть їх знайти зображення цього пророка. Повторіть те ж саме з іншими пророками.

Зображення
діти в костюмах представляють пророків

Прості костюми, такі як халати і головні убори, можуть зробити інсценування більш цікавим. Інсценування допомагає дітям здобути глибше розуміння євангельських принципів і розповідей з Писань.

Допоможіть застосувати вчення (слухати конференцію): Запропонуйте дітям наступного місяця переглядати або слухати генеральну конференцію. Попросіть їх звернути особливу увагу на історії про те, як служити іншим. Згодом дайте їм можливість розповісти про те, що вони дізналися.

Тижні 3 та 4: Коли я служу іншим, я служу Богу.

Зображення
дитина пише на дошці

Визначте суть вчення (запам’ятовування уривка з Писань): Допоможіть дітям вивчити напам’ять другу частину Мосія 2:17, написавши її на дошці: “Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові”. Попросіть дітей повторити цю фразу двічі або тричі. Нехай хтось із дітей зітре одне або два слова, і діти знову повторять цю фразу. Продовжуйте, доки на дошці не залишиться жодного слова.

Допоможіть зрозуміти вчення (повчальні випадки): Під час підготовки опрацюйте з молитвою виступ президента Дітера Ф. Ухтдорфа на генеральній конференції у квітні 2010 року “Ви—Мої руки” (див. Ensign або Ліягона, трав. 2010, сс. 68–70, 75). Запитайте дітей, яким чином ми служимо Богові, коли служимо оточуючим (ми робимо те, що зробив би Він, якби був тут). Розкажіть якусь історію або власний приклад служіння та поясніть, як це благословило і того, кому служили, і того, хто служив. (Ви можете знайти історії про служіння в журналах Друг або Ліягона). Підготуйте кілька повчальних випадків, в яких показано, як діти можуть служити іншим. Наприклад: “Аня спотикнулася і впала по дорозі зі школи додому. Її книги і зошити були розкидані по землі. Давид зупинився допомогти їй і позбирав її речі”. “Сусідка Марії не могла сама донести продукти до будинку, тому що її немовля плакало. Марія допомогла сусідці донести її продукти”. Попросіть дітей інсценувати ці повчальні випадки і сказати, кому було надано служіння (тому, кому служили, а також Богові).

Допоможіть зрозуміти і застосувати вчення (гра “знайди пару”): Знайдіть або зробіть малюнки людей, яким діти можуть служити, а саме, батька або матері, брата або сестри, дідуся чи бабусі, друга або сусіда. Зробіть ще один екземпляр цих малюнків і пограйте з ними у гру на відповідність. Коли дитина знайде однакові малюнки, попросіть її розповісти про один із способів служити людині, яка зображена на малюнках. Напишіть ідеї дітей на дошці. Деякі ідеї щодо того, як треба служити, див. у Початкове товариство 4, с. 166.

Зображення
гра “знайди пару”

Ігри урізноманітнюють уроки, дозволяють дітям взаємодіяти одне з одним, а також роблять цікавим процес засвоєння євангельських принципів.

Роздрукувати