Посібники для Початкового товариства та проведення спільних заходів
Березень: Ісус Христос—наш Спаситель


Березень

Ісус Христос—наш Спаситель

“Прислухайтеся ви до цих слів. Ось, Я є Ісус Христос, Спаситель світу” (УЗ 43:34).

Доповнюйте наведені тут ідеї своїми власними. Кожного тижня плануйте, яким способом ви будете: (1) визначати суть вчення; (2) допомагати дітям зрозуміти вчення та (3) допомагати застосовувати вчення в їхньому житті. Запитайте себе: “Які вправи допоможуть дітям засвоїти вчення, і як я можу допомогти їм відчути Духа?”

Тиждень 1: Ісус Христос навчав євангелії і показав нам приклад.

Визначте суть вчення (спів): Кілька разів заспівайте всім класом “Так весело мені” (ЗДП, с. 129), даючи можливість різним дітям обирати дію, яку вони будуть виконувати і про яку співати. Скажіть, що коли ми повторюємо дії якоїсь людини, ми наслідуємо її приклад. Запитайте, хто показав нам досконалий приклад (Ісус Христос). Попросіть дітей сказати разом: “Ісус Христос показав нам приклад”.

Допоможіть зрозуміти вчення (читання Писань): Прикріпіть до дошки ілюстрації таких подій: Хрищення Христа; Христос з дітьми; Христос молиться і Христос навчає. Прочитайте разом один з поданих далі уривків з Писань і попросіть дітей сказати, чого навчає Христос у цьому уривку: Марк 16:15; Іван 13:34–35; 3 Нефій 11:37; 3 Нефій 18:19. Повільно вказуйте на кожну ілюстрацію і попросіть дітей вставати, коли ви будете вказувати на ту ілюстрацію, яка найкраще відображає те, що Ісус робив і чого нас навчав у прочитаному уривку. Повторіть вправу з рештою уривків.

Зображення
учитель вказує на ілюстрації

Діти більш схильні виявляти благоговіння, якщо беруть участь в уроці. У цій вправі діти мають благоговійно вставати і сідати, що допоможе утримувати їхню увагу.

Допоможіть застосувати вчення (малювання): Дайте кожній дитині аркуш паперу і попросіть дітей намалювати, як вони наслідують приклад Христа. Наприклад, дитина може намалювати, як вона охрищується, навчає друга євангелії або комусь допомагає. Запропонуйте дітям показати свої малюнки іншим дітям, а також своїм сім’ям.

Тиждень 2: Завдяки Спокуті Христа я можу покаятися і знову жити з Богом.

Визначте суть вчення (заповнення пропусків): Перед уроком напишіть на дошці “Завдяки __________ Христа, я можу __________ і знову жити з _________”. На окремих смужках паперу напишіть слова Спокуті, покаятися і Богом. Прикріпіть ці смужки під трьома стільцями в класі. Попросіть дітей знайти паперові смужки і помістити їх на дошку в правильному місці написаного на дошці речення. Разом прочитайте речення.

Допоможіть зрозуміти вчення (читання Писань і відповіді на запитання): Прикріпіть до дошки ілюстрації Христа в Гефсиманії і Розп’яття. Закрийте ці ілюстрації кількома аркушами паперу меншого розміру. На кожному з цих маленьких аркушів напишіть запитання про подію, зображену на ілюстрації, та посилання на вірші з Матвій 26–27 або Лука 22–23, де можна знайти відповідь. (Наприклад: Як називалося місце, куди пішов молитися Ісус? Матвій 26:36). Розділіть дітей на групи і попросіть кожну групу знайти в Писаннях один з уривків, а також відповідь на поставлене запитання. Нехай групи поділяться відповідями на свої запитання і знімуть відповідні аркуші паперу, якими були закриті ілюстрації.

Зображення
діти читають Писання

Щоб полегшити вправи з читання Писань дітям молодшого віку, попросіть їх слухати, як ви читаєте, і вставати, коли вони почують певне слово або фразу.

Допоможіть застосувати вчення (використання предметів на уроці): Обговоріть з дітьми значення слів Спокута і покаяння, і розкажіть, як Спокута може нас благословити (див. Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], сс. 154–161, 104–108). Покажіть дітям подарунок. Запропонуйте комусь із дітей спробувати дати цей подарунок іншій дитині і попросіть, аби та дитина відмовилася його прийняти. Скажіть, що коли ми не приймаємо даний нам подарунок, ми не можемо отримати благословень цього дару. Нехай діти послухають, що вони повинні робити, аби прийняти дар Спокути. Для цього прочитайте разом Учення і Завіти 19:16.

Тиждень 3: Завдяки воскресінню Ісуса і я воскресну теж.

Визначте суть вчення (історія): Використайте ілюстрацію на с. 123 посібника для ясельної групи (див. вказівки на с. 121), щоб розповісти історію Воскресіння (див. Іван 19:41–42; 20:1, 11–18). Роз’ясніть, що коли Ісус Христос воскрес, Його тіло і дух були возз’єднані; це уможливило воскресіння для всіх нас. Попросіть дітей сказати: “Завдяки воскресінню Ісуса і я воскресну теж”.

Допоможіть зрозуміти вчення (обговорення почуттів): Напишіть на дошці слова, які описують почуття учнів Ісуса того дня, коли Він помер (такі, як: горе, смуток, журба і розпач). Нехай діти запропонують слова з протилежним значенням (такі, як: щастя, радість, надія та віра) і напишіть їх на дошці. Скажіть, що такі почуття були в учнів, коли Ісус воскрес. Обговоріть благословення, які приходять від знання того, що ми воскреснемо (див. Ісая 25:8; Алма 22:14).

Допоможіть застосувати вчення (ділитися почуттями): Напишіть на дошці: “Я вдячний за воскресіння Ісуса, тому що …” Запросіть члена приходу, який пережив смерть близької людини, прийти на урок Початкового товариства і стисло розповісти, чому він або вона вдячні за Воскресіння. Запитайте дітей, чи знають вони якусь людину, яка вже померла, і попросіть їх заплющити очі і подумати про цю людину. Запропонуйте комусь із дітей встати і завершити речення на дошці, а також розповісти про те, що означає для них Воскресіння.

Тиждень 4: Ісус Христос—наш Спаситель.

Визначте суть вчення (обговорення значення слова “Спаситель”): Покажіть якісь предмети або ілюстрації, що уособлюють людей, які можуть врятувати наше життя (зокрема, лікар, міліціонер або охоронець) й обговоріть, яким чином вони можуть нас врятувати. Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса й розкажіть, що Він єдиний, хто має владу врятувати нас від вічних наслідків смерті та гріха. Напишіть на дошці: “Ісус Христос є нашим Спасителем” і прочитайте цю фразу разом з дітьми, наголошуючи на слові “Спаситель”.

Допоможіть зрозуміти і застосувати вчення (сприйняття історій з Писань): Розкажіть дітям кілька історій з Писань про людей, які були врятовані Спасителем від гріха (наприклад, Алма молодший [див. Алма 36:6–24], Енош [див. Енош 1:1–8], Зизром [див. Алма 15:3-12], батько Ламонія [див. Алма 22:1–26] або чоловік, якого було приведено до Ісуса [див. Лука 5:17–26]). Роз’ясніть, що завдяки Спокуті Ісуса Христа всі ми можемо бути врятовані від гріха. Свідчіть, що Ісус Христос наш Спаситель, і попросіть кількох дітей поділитися своїми свідченнями про Нього.

Роздрукувати