2018
Як Христос вас прощає, робіть так і ви
May 2018


Як Христос вас прощає, робіть так і ви

Ми всі можемо здобути невимовний мир і мати товаришування Спасителя, коли навчаємося вільно прощати тих, хто “згрішив проти” нас.

“А дня першого в тижні прийшли вони рано вранці до гробу, несучи наготовані пахощі,

та й застали, що камінь від гробу відвалений був.

А ввійшовши, вони не знайшли тіла Господа Ісуса.

І сталось, як безрадні були вони в цім, ось два мужі в одежах блискучих з’явились при них.

А коли налякались вони й посхиляли обличчя додолу, ті сказали до них: “Чого ви шукаєте Живого між мертвими?

Нема Його тут, бо воскрес!”1.

Завтра, у Великодню неділю, ми будемо особливим чином згадувати те, що Ісус Христос зробив для нас: “Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне”2. Колись усі ми воскреснемо так, як і Він, щоб жити вічно.

Завдяки диву священної Спокути Ісуса Христа ми також можемо отримати дар прощення наших гріхів і неправильних вчинків, якщо приймемо можливість і відповідальність покаятися. А якщо ми пройдемо необхідні обряди, будемо дотримуватися завітів і виконувати заповіді, то зможемо здобути вічне життя і піднесення.

Сьогодні я хочу зосередитися на прощенні, важливому й дорогоцінному дарі, даному нам Спасителем і Викупителем—Ісусом Христом.

Однієї грудневої ночі 1982 року мене і мою дружину Террі розбудив телефонний дзвінок, який пролунав у нас вдома в Покателло, шт. Айдахо. Я підняв слухавку і почув лише ридання. Згодом моя сестра через силу сказала: “Toммі загинув”.

20-річний п’яний водій на швидкості понад 130 км на годину знехтував заборонним сигналом світлофора в передмісті Денвера, шт. Колорадо. Він з розгону врізався в машину, якою керував мій наймолодший брат Томмі, миттєво позбавивши життя його і його дружину Джоан. Вони поверталися після різдвяної вечірки додому, де їх чекала маленька донечка.

Ми з дружиною відразу ж полетіли до Денвера і приїхали до моргу. Разом з моїми батьками, братами і сестрами ми сумували про втрату наших дорогих Томмі та Джоани. Ми втратили їх внаслідок безглуздого злочину. Наші серця були розбиті, а мене почала наповнювати злість на того юнака.

Томі служив юристом у Міністерстві юстиції Сполучених Штатів і все вказувало на те, що в майбутньому він міг стати великим поборником справи захисту земель і природних ресурсів корінних американців.

Через якийсь час відбулося засідання суду з приводу цієї справи, і юнак був визнаний винним в аварії, внаслідок якої загинули люди. Відчуваючи нездоланний смуток і біль, мої батьки й найстарша сестра Кеті прийшли на те засідання. Батьки п’яного водія також були там, і після засідання вони сиділи на лаві й плакали. Мої батьки і сестра сиділи неподалік, намагаючись справитися зі своїми почуттями. Через якусь мить батьки і сестра підвелися й підійшли до батьків водія та висловили їм своє співчуття і прощення. Чоловіки потиснули руки, жінки тримали руки одна одної, всі відчували глибокий смуток і сум та усвідомлювали, що обидві сім’ї надзвичайно постраждали. Мама, батько і Кеті своїм спокійним проявом сили та сміливості показали нашій сім’ї приклад прощення.

Цей вияв прощення в ту мить змусив мене пом’якшити своє серце і відкрив шлях до зцілення. З часом моє серце навчилося прощати. Лиш за допомогою Князя миру мій сповнений болю тягар було знято. Моє серце завжди сумуватиме за Томмі і Джоан, але прощення тепер дозволяє мені пам’ятати їх з незатьмареною радістю. І я знаю, що ми знову будемо разом всією сім’єю.

Я не хочу сказати, що ми захищаємо протизаконні вчинки. Ми добре знаємо, що кожна людина має відповідати за свої кримінальні злочини й громадські правопорушення. Однак ми також знаємо, що, будучи синами і дочками Бога, ми наслідуємо вчення Ісуса Христа. Ми повинні прощати, навіть тоді, коли інші й не заслуговують на наше прощення.

Спаситель навчав:

“Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець.

А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших”3.

Ми всі можемо здобути невимовний мир і мати товаришування Спасителя, коли навчаємося вільно прощати тих, хто “згрішив проти” нас. Таке товаришування безпомилковим, незабутнім чином впускає Спасителеву силу в наше життя.

Апостол Павло радив:

“Отож, зодягніться, як Божі вибранці, … у щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння.

Терпіть один одного, і прощайте собі, коли б мав хто на кого оскарження. Як і Христос вам простив, робіть так і ви4.

Сам Господь проголосив:

“Отже, Я кажу вам, ви повинні прощати один одного; бо той, хто не прощає своєму братові його провини, стоїть засуджений перед Господом; бо на ньому залишається більший гріх.

Я, Господь, прощатиму того, кого прощатиму, але від вас вимагається прощати всіх людей”5.

Учення нашого Спасителя і Викупителя ясні; грішник повинен з готовністю прощати, якщо сподівається здобути прощення6.

Брати і сестри, чи є в нашому житті люди, які образили нас? Чи ми плекаємо, як нам здається, справедливі почуття обурення і гніву? Чи дозволяємо ми, щоб гординя заважала нам прощати і жити далі спокійно? Я пропоную всім нам повністю простити і уздоровитися зсередини. І якщо навіть прощення не настане сьогодні, знайте, що коли ми прагнемо його, воно настане—так само як це зрештою відбулося зі мною після смерті брата.

Будь ласка, пам’ятайте, що важлива складова прощення включає прощення себе.

“Ось, хто покаявся у своїх гріхах, того прощено, і Я, Господь, не пам’ятаю їх більше”7.

Я молюся, щоб цього дня усі ми згадали й наслідували приклад Ісуса Христа. На Голгофському хресті, долаючи нелюдський біль, Він промовив ці слова: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!”8

Якщо ми маємо дух прощення і діємо відповідно, як це зробили мої батьки і старша сестра, ми зможемо осягнути Спасителеве обіцяння: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається”9.

Я свідчу, що цей мир прийде в наше життя, якщо ми дослухаємося до вчень Ісуса Христа і наслідуємо Його приклад, прощаючи інших. Якщо ми прощаємо, я обіцяю, що Спаситель нас зміцнить, і Його сила та радість увіллються в наше життя.

Могила порожня. Христос живий. Я Його знаю. Я люблю Його. Я вдячний за Його благодать, яка є зміцнюючою силою і якої достатньо, щоб зцілити усе. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати