2022
Як практикувати досконалість
Лютий, 2022


Лише в цифровому форматі

Як практикувати досконалість

З виступу на Жіночій конференції Університету Бригама Янга в 2021 році.

Спаситель, завдяки благодаті Якого ми можемо вдосконалюватися вічно, дає нам можливості практикувати досконалість у цьому житті.

Зображення
зображення рук Спасителя, які спрямовані до жінки

Понад 30 останніх років я займаюся юридичною практикою. Я думаю, що є причина, чому це називають юридичною практикою.

Жодного разу мені не вдалося взяти ідеальних свідчень або провести ідеальний перехресний допит—завжди можна було поставити ще одне запитання або краще запитання.

Мені ніколи не вдавалося досконало написати короткий виклад справи для суду. Коли я пізніше його аналізувала, то розуміла, що могла сформулювати його чіткіше.

І мені так ніколи і не вдалося провести досконалі дебати в суді перед суддею чи суддями. Майже завжди посеред ночі після судових дебатів мені на думку спадало щось справді розумне й переконливе, чого я не сказала.

Однак я впевнена, що послуги, які я надавала своїм клієнтам, були не лише задовільними, але й вагомими. Я була практикуючим юристом і спрямовувала свої зусилля на запровадження змін, покращень і вдосконалень. Моїх зусиль, якими б недосконалими вони не були, було достатньо, оскільки я практикувалася.

Приклад Сарії

Сарія—одна з моїх найкращих друзів у Книзі Мормона. Мені завжди приємно читати про неї в книзі 1 Нефій. Я можу співвіднести себе з нею. Її реакції на події співзвучні з моїми. Сарія практикувала віру, коли залишила Єрусалим, своє золото і срібло та не взяла з собою в пустиню нічого, окрім сім’ї та невеликої кількості необхідних харчів. Після цього згадайте, що в розділі 3 Легій бачив сон про те, що сини Легія та Сарії мають повернутися до Єрусалима і взяти у Лавана пластини з латуні.

Ситуація для Сарії стала напруженою, про що ми дізнаємося, читаючи далі 1 Нефій 5. Уже минув час відтоді, як сини пішли—ми не знаємо скільки саме часу, але знаємо, що вони повернулися до Єрусалима, увійшли в дім, узяли всі свої цінності й зробили кілька спроб отримати пластини у непоступливого Лавана. А Сарія хвилювалася!

Думаю, що її реакція була саме такою, яка могла б бути і в мене. Вона переживала за синів, вона тужила за ними, вона трохи скаржилася і в якийсь момент сказала Легію те, про що, ймовірно, пізніше жалкувала, назвавши його людиною, яка мала видіння.

Втім Сарія практикувала віру. Вона слухала втішаючі слова, з яким Легій звернувся до неї. Вона практикувала терпіння. Вона практикувала здатність покладатися на Господа. Вона практикувала вміння підтримувати свого чоловіка. І коли її сини повернулися з пластинами з латуні, її радість не мала меж! І після того вона знала “напевне” (1 Нефій 5:8), що вони виконували Господнє завдання. Віра, яку вона практикувала, була настільки глибокою, що Сарія була готова сісти на корабель, збудований її синами, які ніколи не були кораблебудівниками, поплисти до невідомих земель, які виявилися обіцяною землею.

Сарія практикувала. Вона практикувала віру в Господа Ісуса Христа, терпіння і довготерпіння. Вона практикувала вдосконалення.

Земне вдосконалення і вічне вдосконалення

Ми можемо бути досконалі в окремих завданнях. Наприклад, ми можемо бути досконалі в читанні Книги Мормона кожного дня. Ми можемо досконало сплачувати свою десятину. Або ми можемо без помилок вивчити музичну п’єсу, точно граючи кожну ноту. Але я не впевнена, що музикант, який виконує без помилок музичну п’єсу, не переймається думками про те, чи він вкладає в музику достатньо почуттів. Як на мене, в цьому полягає різниця між земним удосконаленням—здатністю правильно зіграти кожну ноту,—та вічним удосконаленням—здатністю створити небесну пісню. Ту небесну пісню можна зіграти разом зі Спасителем і завдяки Йому.

Президент Рассел М. Нельсон навчав нас: “Ми досягнемо досконалості в майбутньому. Вона буде повною лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Вона чекає на всіх, хто любить Його і виконує Його заповіді”1.

У своєму заключному зверненні до нас Мороній каже: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді Його благодаті буде достатньо вам, щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі” (Mороній 10:32).

Приклад яредійців

Пам’ятаєте брата Яреда і його народ? Їм було сказано будувати барки відповідно до настанов Господа. Барки були маленькими, легкими на воді та щільними, як тарілка.

Виявивши величезну віру, ті яредійці сіли в барки, які самі збудували, і “їх багато разів було поховано в … мор[і] горами хвиль, які обрушувалися на них. … І … вітер ніколи не припиняв дути, … доки вони були на воді”; аж поки через 344 дні вони не прибули на обіцяну землю. (Див. Етер 6:6, 8, 11, 12).

Але згадайте, що перед тим, як яредійці сіли в барки, аби вирушити до обіцяної землі, поки вони ще подорожували в пустині, вони “збудували барки, на яких вони перетнули багато вод, будучи постійно керованими рукою Господа” (Eтер 2:6). Вони практикувалися в будівництві барок і практикували віру в Господа до того, як почалася їхня 344-денна подорож. Звичайно, Господь міг вести їх в обхід тих водойм, поки вони мандрували пустинею. Але цього не сталося! Він дозволив їм потренуватися в будівництві барок, і, що важливо, Він дав їм можливість практикуватися у вірі в Нього. Я вважаю, що їхня практика підготувала їх до тієї дуже довгої подорожі до обіцяної землі.

Завдяки Спасителю вдосконалення можливе

Ми практикуємося в досконалості, аби повернутися до свого небесного дому. І Спаситель, завдяки благодаті Якого ми можемо вдосконалюватися вічно, дає нам можливості практикуватися.

Досконалість, земна і вічна,—це наша мета. Практика стає досконалою зі Спасителем. Він усе змінює. Президент Рассел М. Нельсон радив: “Робімо все, на що здатні, і намагаймося вдосконалюватися кожного дня. Коли наші недосконалості стають помітними, ми можемо продовжувати намагатися виправити їх. Ми можемо навчитися більше прощати слабкості собі й тим людям, яких любимо. Ми можемо втішати і бути терплячими”2.

Продовжуйте практикуватися! Наш дорогий пророк нагадує нам: “Господу подобаються зусилля, бо зусилля приносять винагороди, які інакше прийти не можуть”3.

Я свідчу, що Господь любить вас і хоче, щоб ви повернулися додому. Досконалість можлива у Ньому і з Ним.

Посилання

  1. Russell M. Nelson, “Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 88.

  2. Russell M. Nelson, “Perfection Pending”, 88.

  3. Рассел М. Нельсон, цитовано з виступу Джой Д. Джоунс “Особливо благородне покликання”, Ліягона, трав., 2020, с. 16.

Роздрукувати