2022
Що означає бути завітним народом?
Лютий, 2022


Лише в цифровому форматі

Що означає бути завітним народом?

Розуміння своїх благословень і обов’язків у якості членів Церкви, які уклали завіти, допоможе нам відчувати, що в житті є більша мета.

Зображення
чоловіка христять в озері

Фотографія Емілі Уолтон

Давайте подивимося правді у вічі: недотримання обіцянь ранить. Багатьом з нас подібна ситуація завдавала душевного болю. Але, на щастя, навіть коли обіцяння, дані на землі, порушуються, ми можемо пам’ятати, що вічні обіцяння ніколи не порушуються.

Коли ми укладаємо завіт з Небесним Батьком та Ісусом Христом, ми можемо знати з абсолютною упевненістю, що Вони завжди дотримуються своїх обіцянь, якщо ми виявляємо послух (див. Учення і Завіти 82:10). Звичайно ж, лише від нас і від готовності нашого серця залежить, чи будемо ми дотримуватися тих завітів, які спричинять виконання обіцяних Ними благословень.

Але які ж благословення приходять завдяки укладанню і дотриманню завітів? І які обов’язки ми можемо мати як завітні члени Церкви? Прогляньмо певні принципи.

Благословення від дотримання завітів

Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми знаємо, що нас називають завітним народом Небесного Батька (див. 1 Нефій 14:14).

Коли під час хрищення та у храмі ми укладаємо священні завіти з Ним, то нам обіцяно благословення, пов’язані із завітом, який в давнину Єгова уклав з Авраамом (див. Буття 17:4–8; Авраам 2:10–11; Путівник по Писаннях, “Aвраамів завіт”). Двома з цих благословень є священство й вічне зростання. Як члени Церкви, які уклали завіт, ми також можемо мати

  • Святого Духа нашим постійним супутником,

  • можливість знову жити з Небесним Батьком,

  • благословення бути запечатаними зі своєю сім’єю на вічність,

  • піднесення завдяки Спасителю та Його Спокуті і

  • “усе, що має Батько” (Учення і Завіти 84:38; див. також вірші 33–34).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, казав про особливе могутнє обіцяння стосовно завітів: “Завіти, укласти які Бог пропонує Своїм дітям, не тільки направляють нас. Вони обʼєднують нас з Ним, і ми, обʼєднані з Ним, можемо подолати все1.

Ми можемо подолати все завдяки дотриманню завітів.

Яка потужна істина!

Яку відповідальність маємо ми, хто дотримується завітів

Однак, будучи серед тих, хто дотримується завітів, ми не лише отримуємо благословення для себе. Ми також маємо обов’язок допомагати іншим отримувати ті самі благословення. Небесний Батько дав нам відповідальність, силу й повноваження виконувати роботу, яку Він для нас має—приводити всіх Його дітей до істини, що міститься в євангелії Ісуса Христа. Як завітний народ ми всі маємо можливість і силу сприяти роботі й славі Небесного Батька, долучаючись до участі в роботі зі спасіння і піднесення наступним чином:

  • “Жи[ти] за євангелією Ісуса Христа.

  • Піклу[ватися] про нужденних.

  • Запрошу[вати] всіх прийняти євангелію.

  • Обʼєдну[вати] сімʼї на вічність”2.

На нас, завітний Божий народ, щедро проливаються нескінченні благословення. Тож зробімо свою частину, аби поділитися тими благословеннями з людьми, які ще не знають істини. Ми дійсно отримаємо радість, якщо відчуємо, як вплине на наше життя укладання і дотримання священних завітів з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Ось що кажуть святі з різних куточків світу про те, що означає для них належність до завітного народу.

Радість, мир і почуття власної гідності

Укладання і дотримання своїх завітів допомогло мені зрозуміти мою справжню цінність дитини Бога. Я бачу, що коли я віддана і вірна своїм завітам, Господь неймовірним чином мене благословляє. Я відчувала любов Небесного Батька більше, ніж будь-коли, коли укладала завіти у храмі. І попри хаос, який панує у світі навколо мене, я завжди можу відчувати Його присутність. Я знаю, що Небесний Батько дотримується Своїх обіцянь. Завдяки своїй належності до завітного народу я знаю, що попри труднощі й випробування земного життя я завжди можу відчувати радість і мир на моєму шляху до Нього.

Шаліні Чанд, Найтасірі, Фіджі

Вияв вірності

Належність до завітного народу означає для мене мати знання, які не може дати світ. Завдяки цим знанням від Небесного Батька я покращую своє життя, аби бути таким, як Він, і жити радісним, зосередженим на євангелії життям. Укладання і дотримання завітів з Богом дає мені можливість показати Йому свою вірність, віру і довіру до Нього; завдяки цьому я згодом отримаю благословення, обіцяні мені Богом.

Дотримання завітів і виконання заповідей євангелії позитивно впливає на моє життя. Навіть у важкі часи вірність своїм завітам допомагає мені знати, що я можу бачити руку Бога у своєму житті, що Він відповість на мої молитви і що я можу отримувати і розпізнавати дані Ним благословення.

Салво Патамія, Ломбардія, Італія

Відчувати повноту євангелії

Небесний Батько знає, що ми недосконалі. Але незалежно від того, на якому етапі своєї подорожі знаходимося ми, учні Христа, прагнучи укласти й дотримуватися священних завітів, ми можемо відчути повноту євангелії Ісуса Христа і радість та незбагненні благословення, які нам обіцяно, так само, як і у свідченнях святих, які ми читали вище.

Президент Нельсон запрошує і обіцяє: “Залишайтеся на шляху завітів. Ваше зобов’язання іти за Спасителем шляхом укладання завітів з Ним і дотримання їх відкриє двері всім духовним благословенням і привілеям, доступним чоловікам, жінкам і дітям, де б вони не жили”3.

Посилання

  1. Д. Тодд Крістофферсон, “Чому шляхом завіту”, Ліягона, трав. 2021, с. 118.

  2. Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 1.2, ChurchofJesusChrist.org.

  3. Рассел М. Нельсон, “Разом уперед”, Ліягона, квіт. 2018, с. 7.

Роздрукувати