Ліягона
7 шляхів, якими євангелія Ісуса Христа може покращити психічне здоров’я
Вересень 2024


Лише у цифровому форматі: Дорослій молоді

7 шляхів, якими євангелія Ісуса Христа може покращити психічне здоров’я

Благословення євангелії можуть допомогти нам знайти мир, якщо ми маємо проблеми з психічним здоров’ям.

Зображення
ілюстрація силуету голови із заплутаними і нечіткими думками

Протягом усього життя я дуже глибоко переживала свої емоції і мала проблеми з психічним здоров’ям.

Попри ці труднощі я знайшла способи справлятися з тривогою і депресією. Дуже допомогли такі засоби, як прийом ліків і робота з психотерапевтом! Але, насправді, найбільше мені допомогла можливість встановити зв’язок з джерелом миру, яке очищує моє життя від темряви: з Ісусом Христом і Його євангелією.

І я не самотня! Дослідження показали, що залучення до релігії та духовність сприяють кращому психічному здоров’ю.

Життя за євангелією також може допомогти вам знаходити світло! Ось лише сім переваг, які надає євангелія, коли ви долаєте проблеми з психічним здоров’ям:

1. Мета і напрямок

Завдяки євангелії ми знаємо, що є дітьми небесних батьків і що в житті є мета. У нас також є кінцева мета, над досягненням якої ми маємо працювати: стати схожими на нашого Спасителя і намагатися повернутися додому до нашого Небесного Батька.

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно навчав: “Завдяки нескінченній Спокуті Ісуса Христа план нашого Небесного Батька є планом досконалим. Розуміння Божого неймовірного плану знімає таємничість з життя і невизначеність з нашого майбутнього”.

Ці божественні істини можуть допомагати нам триматися за те, що має найбільше значення, коли через проблеми з психічним здоров’ям життя здається невизначеним.

2. Місце, до якого ми належимо

Як учні Христа, ми всі об’єднані у наслідуванні Спасителя. Живучи за євангелією, ми можемо створити соціальну мережу, в якій будемо мати друзів і підтримку.

Дійсно, старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Я можу запевнити вас, що світло нового дня яскравішає в нашому житті, коли ми, дивлячись на наших ближніх, ставимося до них з повагою й гідністю як до справжніх братів і сестер у Христі”.

Членство в Церкві може викликати у нас відчуття приналежності. А утворені нами зв’язки з іншими можуть зменшити почуття самотності, притаманне людям з проблемами з психічним здоров’ям.

3. Божественні механізми подолання труднощів

Коли у нас є проблеми з психічним здоров’ям, навички їх подолання можуть допомогти нам правильно опрацьовувати емоції. Духовні звички, як-от: щира молитва, вивчення Писань і храмове поклоніння, також можуть бути ефективними у подоланні тривожності або депресії. Якщо ми робимо це, то запрошуємо у наше життя Святого Духа, відомого як Утішитель (див. Іван 14:26).

4. Настанови щодо фізичного здоров’я

Працюючи з лікарем над подоланням тривоги чи депресії, ви чуєте, що першим кроком для подолання цих розладів часто є здоровий спосіб життя, що включає корисне харчування і фізичні вправи. Вивчаючи Слово мудрості (див. Учення і Завіти 89), ви можете побачити, як благословення цієї заповіді можуть покращувати наше психічне здоров’я.

Наш розум, тіло і дух взаємопов’язані, і дотримання Слова мудрості допомагає нам піклуватися про всі аспекти нашої особистості, що також може дати необхідну підтримку нашому психічному здоров’ю.

5. Надія через завіти

Через проблеми з психічним здоров’ям життя може здаватися безрадісним, а іноді нестерпним.

Та євангелія Ісуса Христа — це євангелія надії. Завіти, які ми укладаємо з Небесним Батьком, дають нам більше стабільності, безпеки і причин для надії, ніж будь-що інше у світі!

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Дотримання завітів… дає нам силу витримувати випробування земного життя та душевний біль. Учення, пов’язане з цими завітами, полегшує наш шлях і дає надію, втіху та спокій”.

6. Отримання розради завдяки служінню іншим

Служіння у покликанні або підопічним може здаватися обтяжливим, коли ви несете власні тягарі. Але коли ми простягаємо руку допомоги іншим, нам стає легше спрямовувати свій погляд на інших людей і бачити нагадування про любов Небесного Батька до нас.

Президентка Камілл Н. Джонсон, генеральна президентка Товариства допомоги, свідчила: “Ми можемо разом зі Спасителем працювати над забезпеченням мирської й духовної допомоги тим, хто її потребує, і в той же час — знаходити допомогу в Ісусі Христі також і для себе”.

7. Спокій і відпочинок

Небесний Батько та Ісус Христос не очікують від нас, що ми будемо досконалими “на цьому етапі нашого вічного розвитку”. Щоб запобігти негативному впливу перфекціонізму на наше психічне здоров’я, корисно пам’ятати, що в цьому житті Небесний Батько та Ісус Христос просто хочуть, щоб ми повернулися серцем до Них, покладалися на допомогу Спасителя, коли робимо помилки, і залишалися на шляху завітів.

Президент Нельсон свідчив: “Якщо ми стараємося жити за вищими законами Ісуса Христа, наше серце і саме наше єство починає змінюватися. Спаситель піднімає нас над трясовиною цього занепалого світу, благословляючи нас ще більшими милосердям, смиренням, щедрістю, добротою, самодисципліною, миром і спокоєм”.

Я думаю, це те, чого всі ми прагнемо — миру і спокою через полегшення тягарів життя. І саме це постійно пропонує нам євангелія Ісуса Христа.

У моєму житті євангелія продовжує розривати павутину темряви світу і знов з’єднувати мене зі Спасителевими променями світла.

Роздрукувати