Посібники для Початкового товариства та проведення спільних заходів
Листопад: Благоговіння—це любов і повага до Бога


Листопад

Благоговіння—це любов і повага до Бога

“Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою” (Матвій 22:37).

Доповнюйте ідеї, надані тут, своїми власними. Складіть план того, як ви подасте це вчення дітям, і допоможіть їм зрозуміти його та застосовувати у своєму житті. Запитайте себе: “Що робитимуть діти, щоб засвоїти вчення, і як я можу допомогти їм відчути Духа?”

Тиждень 1: Благоговіння—це любов і повага до Бога.

Ознайомте з ученням: Покажіть ілюстрацію дитини, яка молиться, і поясніть, що ця дитина виявляє любов і повагу до Бога. Скажіть дітям, що ви думаєте про слово із дванадцяти літер, яке означає любов і повагу до Бога. Намалюйте на дошці дванадцять рисочок: по одній для кожної літери у слові благоговіння, а тоді запропонуйте дітям відгадати літери. Якщо вони відгадують правильні літери, вписуйте їх у відповідні пропуски. Ви можете попросити старшу дитину вам допомагати. Молодшим дітям покажіть ілюстрацію і запитайте, як вони знають, що ця дитина виявляє благоговіння. Нехай діти скажуть хором: “Благоговіння—це любов і повага до Бога”.

Допоможіть зрозуміти вчення: Попросіть дітей відкрити свої примірники Писань і прочитати Іван 14:15. (Якщо діти вивчили цей вірш минулого року, ви можете попросити їх його розказати). Запитайте дітей, як ми виявляємо любов до Ісуса Христа. Заспівайте “Благоговіння є любов” (ЗДП, с. 12). Попросіть дітей прикладати руку до серця кожного разу, коли вони будуть чути слова “благоговіти” або “благоговійний”.

Допоможіть застосувати вчення: Розділіть дітей на маленькі групи, і нехай обговорять, як саме вони можуть виявляти благоговіння до Небесного Батька та Ісуса Христа в одній з таких ситуацій: коли вони в церкві, коли вони моляться та коли вони вдома або з друзями. Молодші діти можуть намалювати те, що вони будуть робити. Нехай дехто з дітей поділиться своїми ідеями з усією групою. Запропонуйте їм поділитися своїми ідеями вдома з сім’єю.

Тиждень 2: Благоговіння під час причастя допомагає мені пам’ятати Ісуса Христа.

Допоможіть зрозуміти і застосувати вчення: Запросіть єпископа або президента приходу, а також кількох носіїв Ааронового священства навчати дітей стосовно причастя. Якщо можливо, ви можете попросити їх повести дітей в каплицю і розповісти, що символізує причастя; показати причасний стіл; місце, де вони стають навколішки, щоб прочитати молитву; а також скатертину, якою накривають причастя. Запросіть іншого носія Ааронового священства пояснити, що він робить для того, аби щотижня розносити причастя зібранню, і чому це є священним привілеєм. Запитайте дітей, як саме носії священства виявляють повагу до Бога під час благословення причастя (стають навколішки для молитви, накривають причастя білою скатертиною, одягаються і ведуть себе благоговійно). Запропонуйте дітям поділитися тим, як саме вони можуть виявляти повагу до Ісуса Христа під час благословення причастя.

Зображення
A Primary class gathered as a group at the sacrament table learning about the sacrament.

Запрошуючи гостей-промовців до Початкового товариства, нагадуйте їм, що їхні послання мають бути простими, а відтак зрозумілими для дітей. Усі гості–промовці мають бути схвалені єпископатом.

Тиждень 3: Я можу виявляти благоговіння до священних місць і речей.

Ознайомте з ученням: Напишіть на дошці “Я можу виявляти благоговіння до священних місць і речей” і попросіть дитину прочитати це всьому Початковому товариству. Попросіть дітей заплющити очі і підняти руку, якщо вони почують, коли ви кинете копійку або ґудзик. Скажіть дітям, що церковна споруда—це священне місце, і один із способів, як ми можемо виявити наше благоговіння—це тихенько сидіти і уважно слухати. Запропонуйте дітям розказати, як іще вони можуть виявляти благоговіння в церковних спорудах.

Допоможіть зрозуміти вчення: Покажіть ілюстрацію Мойсея та полум’яного куща і розкажіть історію з Вихід 3:1–10. Прочитайте вголос вірш 5, і нехай діти почують, чому Господь попросив Мойсея зняти взуття. Поясніть, що нам не обов’язково знімати взуття, щоб бути благоговійними, натомість існує багато способів, якими ми можемо виявляти благоговіння до священних місць і речей.

Допоможіть застосувати вчення: Повісьте декілька з таких ілюстрацій: храм або церковна споруда, дім, сім’я, хтось молиться, дитина, Писання, група дітей, клас Початкового товариства та причастя. Підніміть перед ілюстраціями велике покривало і заберіть одну ілюстрацію. Опустіть покривало і попросіть дітей вам сказати, якої ілюстрації не вистачає. Покажіть відсутню ілюстрацію і запропонуйте дітям сказати, як вони можуть виявляти благоговіння або повагу до місця чи предмету на цій ілюстрації. Зробіть те саме з іншими ілюстраціями.

Зображення
A teacher and children standing in front of a group of children. They are lowering a blanket to reveal pictures on the bulletin board.

Яким чином діти будуть навчатися? Якщо ви будете ставити собі це запитання при підготовці вправ, це допоможе дітям навчатися завдяки участі в уроках. Наприклад, третя вправа 3-го тижня дозволяє всім дітям брати участь завдяки обговоренню, перегляду ілюстрацій та обміну ідеями.

Тиждень 4: Благоговіння до Бога допомагає мені поважати і любити інших.

Допоможіть зрозуміти вчення: Заспівайте вказані далі пісні. Після кожної пісні обговоріть відповідні запитання.

  • “Благоговіння є любов” (ЗДП, с. 12). Повторіть рядок зі словами: “Якщо благоговійний я в діях, словах…” Запитайте: Що це за слова або фрази, які виявляють повагу до Небесного Батька або когось іншого? Яким чином ми можемо виявляти повагу до інших?

  • “За мною перший крок” (ЗДП, с. 83). Запитайте: Яким чином ми можемо виявляти доброту до наших друзів?

  • “Дружить з тобою буду я” (ЗДП, сс. 78–79). Запитайте: Які люди потребують нашої доброти? Як ми можемо проявити до них доброту?

Роздрукувати