Посібники для Початкового товариства та проведення спільних заходів
Квітень: Ісус Христос навчає мене вибирати правду


Квітень

Ісус Христос навчає мене вибирати правду

“Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив” (Іван 13:15).

Пісня: Заспівайте пісню про Ісуса Христа, на ваш вибір, із Збірника дитячих пісень

Доповнюйте наведені тут ідеї своїми власними. Кожного тижня плануйте, яким способом ви будете: (1) визначати суть вчення; (2) допомагати дітям зрозуміти вчення та (3) допомагати застосовувати вчення в їхньому житті. Запитайте себе: “Які вправи допоможуть дітям засвоїти вчення, і як я можу допомогти їм відчути Духа?”

Тиждень 1: Ісус Христос є для мене досконалим прикладом.

Допоможіть зрозуміти вчення (читання Писань і малювання): На великому аркуші паперу напишіть фразу: “Ісус Христос є для мене досконалим прикладом”. Розріжте цей папір на чотири прості частини пазлу. На зворотному боці кожної частини пазлу напишіть одне з таких речень:

Зображення
children holding up pictures

Коли ви навчаєте євангельських принципів, допомагайте дітям знаходити шляхи того, як застосувати їх у житті.

Заспівайте “На Господа схожим бути” (ЗДП, сс. 40–41). Попросіть дітей пояснити, чого навчає ця пісня. Покажіть ілюстрацію із зображенням Христа і скажіть дітям, що Він багато чого навчав нас Своїм досконалим прикладом. Поділіть дітей на чотири групи і дайте кожній групі по одній частині пазла і кілька чистих аркушів. Попросіть їх прочитати разом уривок з Писань, а тоді зробити малюнки того, як вони можуть наслідувати приклад Христа. Запросіть кожну групу пояснити свій уривок і малюнки й прикріпити на дошку їхню частину пазла. Після того як пазл зібрано, повторіть разом: “Ісус Христос є для мене досконалим прикладом”.

Тижні 2 та 3: Ісус Христос навчав мене вірного шляху в житті.

Визначте суть вчення (спів): Заспівайте “Вибирай правдивий шлях” (ЗДП, сс. 82–83) і попросіть половину дітей звернути увагу на те, як саме ми можемо бути щасливими, а іншу половину—на те, що нам допоможе і вкаже шлях. Обговоріть, що діти дізналися з цієї пісні.

Допоможіть зрозуміти вчення (гра на відгадування та читання Писань): Підготуйте паперові смужки з такими словами і посиланнями на Писання: голод (Матвій 5:6); світити (Матвій 5:16); любити (Матвій 5:44) і молитися (Матвій 6:6). Покажіть ілюстрацію “Проповідь на горі”. Поясніть, що Ісус піднявся на гору, щоб навчати Своїх учнів; те, чого Він їх навчав, зараз називається “Проповіддю на горі”. Покажіть половині дітей одну зі стрічок з написом і попросіть їх зобразити значення написаного слова, щоб інші діти могли це слово вгадати. Прочитайте разом відповідний уривок з Писань і допоможіть дітям зрозуміти, чого навчав Христос, і як ми можемо наслідувати Його приклад. Зробіть те ж саме з іншими словами та уривками з Писань.

Зображення
boy with hands as if praying
Зображення
april wordstrips

Смужки з написом доступні на сайті: sharingtime.lds.org

Допоможіть застосувати вчення (обговорення повчальних випадків): На чотирьох аркушах паперу напишіть такі вчення Ісуса: (1) Голодуйте і спрагніть за праведністю, (2) Нехай ваше світло світить, (3) Любіть ваших ворогів, (4) Моліться Небесному Батькові. (Можливо, для молодших дітей краще використовувати малюнки, які зображують ці вчення). Розмістіть ці аркуші в різних частинах кімнати. Підготуйте повчальні випадки (див. ННПВ, сс. 174–175), які допоможуть дітям зрозуміти, як застосувати ці вчення. Наприклад: “Хтось у школі дражнить і обзиває вас. Які ваші дії?” Прогляньте уривки з Писань із описаної вище гри на відгадування й зверніть увагу дітей, що аркуші паперу, розташовані по всій кімнаті, відповідають цим уривкам з Писань. Прочитайте дітям повчальний випадок і запропонуйте їм стати обличчям до того вчення, яке допоможе їм вибирати правду. Попросіть кількох дітей поділитися тим, який би вибір вони зробили.

Тиждень 4: Я відчуваю любов мого Спасителя, коли намагаюся бути схожою на Ісуса Христа.

Допоможіть зрозуміти вчення (спів і вправа на здатність вибирати): Заспівайте пісню “Спасителя любов” (ЗДП, сс. 42–43). Напишіть кілька повчальних випадків, які показують, як дитина може наслідувати одне із учень Христа. Також додайте посилання на Писання, де можна знайти це вчення. Далі наведено кілька прикладів.

Сара попросила свою молодшу сестру не брати її олівців, але сестра все ж малювала ними. Аби бути схожою на Ісуса, Сара може:

  1. Розсердитися на сестру.

  2. Заховати свої олівці.

  3. Пробачити сестру.

    Матвій 18:21–22.

Іванко грає з друзями у футбол і побачив іншого хлопчика, який самотньо стояв і спостерігав за грою. Аби бути схожим на Ісуса, Іванко може:

  1. Посміятися над хлопчиком за те, що він один.

  2. Не помічати хлопчика і продовжувати грати з друзями.

  3. Запросити хлопчика грати у футбол з ними.

    Іван 13:34.

Попросіть дитину прочитати один із повчальних випадків. Тоді попросіть її читати по одній відповіді. Запропонуйте іншим дітям піднятися, коли вони почують відповідь, яка буде наслідуванням прикладу Ісуса. Попросіть кількох дітей прочитати вголос уривок з Писань і обговорити, чого навчав Ісус. Обговоріть, як наслідування прикладу Ісуса в цих ситуаціях може допомогти нам відчути любов Спасителя. Повторіть те ж саме з кожним повчальним випадком.

Зображення
girls reading scriptures

Нехай діти читають з Писань вголос. Дізнайтесь про здібності кожної дитини і допомагайте кожному брати посильну участь.

Допоможіть застосувати вчення: Запросіть дітей робити на цьому тижні те, чого б від них бажав Ісус. Скажіть, що наступного тижня ви попросите кількох із них розповісти про те, що саме вони зробили, і як вони відчували любов Спасителя.

Допомога музичному провіднику

Зображення
teacher holding up three fingers

Аби допомогти дітям вивчити нову пісню, ви можете скористатися такими пропозиціями:

  • Запропонуйте дітям подати якийсь знак, коли вони співатимуть певне слово або рахувати на пальцях, скільки разів вони співають це слово. Наприклад, проспівайте “Живіть, як Син” (ЗДП, сс. 20–21) і попросіть їх порахувати на пальцях, скільки разів вони співають слово “Син”.

  • Оберіть картинку або слово для уособлення кожної фрази пісні і прикріпіть їх на аркуш паперу. Наприклад, співаючи “Живіть, як Син” (ЗДП, сс. 20–21), зобразіть рядок “Про Божу ніжність і любов як Батько міг сказать?” за допомогою картинки серця і слова ніжність. Для фрази “З любов’ю чистою у світ дитя святе послать” покажіть зображення сцени народження Спасителя. Ви можете залучати дітей, просячи їх тримати малюнки під час співу.

Роздрукувати