Посібники для Початкового товариства та проведення спільних заходів
Грудень: Ісус Христос є Сином Божим


Грудень

Ісус Христос є Сином Божим

“Ось, Я є Ісус Христос, Син Бога. Я є життя і світло світу” (УЗ 11:28).

Доповнюйте наведені тут ідеї своїми власними. Кожного тижня плануйте, яким способом ви будете: (1) визначати суть вчення; (2) допомагати дітям зрозуміти вчення та (3) допомагати застосовувати вчення в їхньому житті. Запитайте себе: “Які вправи допоможуть дітям засвоїти вчення, і як я можу допомогти їм відчути Духа?”

Тиждень 1: Небесний Батько послав Свого Сина на землю.

Визначте суть вчення (повторення “живого вірша”): Повторіть з дітьми кілька разів такий “живий вірш”:

На землю Свого Сина послав Небесний Батько.

Прийшов як немовля Він (Складіть руки, ніби когось гойдаєте)

Й зростав, як ви і я. (Зігніться в поясі і повільно розгинайтеся)

Любив Він нас—(Руки покладіть на серце) помер за нас. (Сідайте)

Та Він воскрес—й ми жити будем знову! (Встаньте знову)

Поясніть, що в Писаннях Ісус говорить нам, що Він є Сином Божим. Прочитайте вголос разом Учення і Завіти 11:28. (Читаючи слова вірша, ви можете запропонувати молодшим дітям сказати тільки “Син Бога” у відповідному місці).

Зображення
children participating

Залучення дітей до розповіді історії підтримуватиме їхню увагу і активність.

Допоможіть зрозуміти вчення (розповідь історії і малюнок до неї): Нехай кожна дитина намалює сцену або людину з історії народження Ісуса Христа (наприклад, Марію, Йосипа або пастухів). Розкажіть написане в Лука 2:4–17 та Матвій 2:1–12. Попросіть дітей під час розповіді, коли буде потрібно, піднімати свої малюнки. Протягом цієї вправи ви можете співати різдвяні пісні зі Збірника дитячих пісень (див. сс. 20–33). Поради щодо використання музики в навчанні див. у ННПВ, сс. 170–172.

Зображення
drawing of stable
Зображення
drawing of stars
Зображення
drawing of family in stable

Тиждень 2: “А Ісус зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей”.

Визначте суть вчення (спів і запам’ятовування уривка з Писань): Покажіть ілюстрації, де зображено дорослішання Христа від немовляти до дитини й до дорослої людини. Проспівайте разом “Ісус теж був дитям малим” (ЗДП, с. 34) і попросіть дітей пояснити, чого ця пісня навчає про Ісуса. Допоможіть дітям вивчити напам’ять Лука 2:52, використовуючи прості рухи, які являють собою шляхи зростання Ісуса: у мудрості (покажіть долонею на голову), за віком (потягніться руками вгору) та за благодаттю у Бога (складіть руки) і людей (помахайте другові).

Допоможіть застосувати вчення (читання уривків з Писань і участь у вправах): Розділіть клас на чотири частини і розмістіть у кожній по одному з наступних написів: Ісус зростав мудрістю—УЗ 88:118; Ісус зростав віком —УЗ 89:20; Ісус зростав благодаттю у Бога— УЗ 88:63; Ісус зростав благодаттю у людей—Приповісті 18:24. Підготуйте прості вправи для кожної частини, зокрема, відповідні віку запитання про Небесного Батька та Його заповіді (“мудрістю”), вимірювальну рулетку, аби записувати зріст кожної дитини, та аркуші, щоб намалювати корисні продукти (“віком”), а також оповідання з журналів Друг або Ліягона про свідчення та дружбу (“благодаттю у Бога” і “благодаттю в людей”). Поясніть, що ми всі зростаємо так само, як це було з Ісусом—“мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей” (Лука 2:52). Розділіть дітей на чотири групи і попросіть когось із дорослих вести кожну групу до одного з написів, де вони разом прочитають уривок з Писань і виконають вправу. Коли настане час, аби діти перейшли до іншого напису, нехай тихенько заграє музика.

Зображення
measuring activity

Ісус зростав віком

Ісус зростав благодаттю у Бога

Під час цієї вправи діти можуть порівняти себе з Ісусом Христом, усвідомлюючи, що Він зростав так, як і вони.

Тиждень 3: Ісус Христос є світлом і життям для світу.

Визначте суть вчення (вправа з використанням Писань): Повісьте ілюстрації із зображенням народження Христа і Його смерті на протилежних стінах класу. Скажіть дітям, що ви будете читати деякі уривки з Писань, у яких говориться або про ознаки народження Ісуса, або про ознаки Його смерті. Попросіть дітей обертатися обличчям до ілюстрації, яка відповідає прочитаному вами уривку. (Якщо у вас невелике за чисельністю Початкове товариство, ви можете попросити дітей підходити до ілюстрацій). Прочитайте 3 Нефій 1:15, 19, 21; 8:20, 22–23. Обговоріть, як Ісус Христос приніс світло для світу. Попросіть дітей заплющити очі й уявити труднощі, з якими вони можуть зіткнутися, якщо їм доведеться жити без світла. Порівняйте ці труднощі з тими, які б ми мали, якщо б у нас не було євангелії Ісуса Христа. Прочитайте Іван 8:12 і попросіть дітей визначити, що ми повинні робити, аби не ходити в темряві.

Допоможіть зрозуміти вчення (гра на відгадування): Поясніть, що багато символів допомагають нам пам’ятати, що Ісус є світлом для світу; деякі з цих символів використовуються під час Різдва. Покладіть кілька таких символів у сумку (зокрема, свічки, паперову зірку або гірлянду з вогниками). Попросіть дитину засунути руку в сумку, намацати один з предметів, не дивлячись на нього, і вгадати, що це, а тоді показати його іншим дітям. Попросіть цю дитину навести один приклад того, що саме зробив Ісус Христос, аби принести світло в наше життя. Повторіть те саме з іншими предметами.

Допоможіть застосувати вчення (малювання): Дайте кожній дитині паперове “сонце”. Попросіть їх написати або намалювати один із способів того, як вони підуть за світлом Ісуса Христа. Заохотьте їх показати “сонечко” своїй сім’ї.

Зображення
sunshine

Зображення сонця доступне на сайті: sharingtime.lds.org

Тиждень 4: Джозеф Сміт бачив Ісуса Христа і свідчив про Нього.

Допоможіть зрозуміти вчення (розгортання подарунків): Загорніть ілюстрацію Першого видіння у вигляді подарунка. Скажіть, що багато людей дарують подарунки до дня народження. Запитайте, чий день народження ми святкуємо на Різдво. Поясніть, що ще одна важлива людина має день народження в грудні. Запропонуйте дитині розгорнути подарунок, щоб дізнатися, хто ця людина. Скажіть дітям, що 23 грудня народився Джозеф Сміт. Обговоріть Перше видіння і поясніть, що завдяки тому, що Джозеф Сміт бачив Ісуса Христа і свідчив про Нього, нам були дані важливі дари. Напишіть на дошці: “Дари, дані нам завдяки тому, що Джозеф Сміт бачив Ісуса Христа і свідчив про Нього”. Підготуйте чотири великі аркуші паперу, на кожному написавши по одному з таких дарів: “Ми маємо Книгу Мормона”. “Сьогодні на землі ми маємо істинну Церкву”. “У нас є священство”. “Ми знаємо, що Небесний Батько чує молитви і відповідає на них”.

Зображення
gifts we have been given chalkboard
Зображення
gifts we have been given

Смужки з написом доступні на сайті: sharingtime.lds.org

Розділіть дітей на чотири групи. Дайте кожній групі один з аркушів і попросіть їх зробити малюнок до цього дару. Попросіть їх подарувати свій малюнок іншій групі. Запропонуйте кожній групі показати свій дарунок іншим дітям і пояснити його, а тоді повісити на дошку.

Допоможіть застосувати вчення (свідчити про Ісуса Христа): Нехай діти заплющать очі і подумають про людину, з якою вони могли б поділитися даром євангелії. Скажіть їм, що вони можуть бути, як Джозеф Сміт, і свідчити про Ісуса Христа.

Роздрукувати