Інститут
Урок 17 Матеріал для вчителя: Належність до Господньої Церкви


“Урок 17 Матеріал для вчителя: Належність до Господньої Церкви”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 17 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 17 Матеріал для вчителя

Належність до Господньої Церкви

Ісус Христос організував Свою Церкву серед нефійців та ламанійців, як Він це зробив зі Своїми послідовниками у Палестині. Він покликав дванадцятьох учнів і дав їм владу священства вести Його Церкву. Цей урок дасть студентам можливість сконцентруватися на обряді причастя і визначити, що вони можуть робити, аби більш вдумливо ставитися до нього та зосереджуватися на Христі. Студенти також визначать, що вони можуть робити, аби допомагати іншим відчувати себе належними до їхніх приходів чи філій і товаришувати з цими людьми.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос запровадив причастя і дав заповідь, щоб люди часто збиралися разом і нікому не забороняли приєднуватися до них у поклонінні.

Покажіть супровідну ілюстрацію і нагадайте студентам, що під час Свого священнослужіння серед нефійців та ламанійців Ісус Христос дарував владу священства Своїм дванадцятьом учням і організував Свою Церкву (див. 3 Нефій 11:18–22; 12:1; 18:5, 37; 26:17–21).

Зображення
“Христос з трьома нефійськими учнями”, художник Гарі Л. Капп

Зазначте: хоч існує багато тем, що стосуються Церкви, про які ми можемо дізнатися більше, цей урок буде зосереджено лише на двох з них. Покажіть наведені далі запитання і запропонуйте студентам вибрати те запитання, в якому б вони хотіли більше розібратися:

  • Як мені зробити причастя більш змістовною частиною свого поклоніння в церкві?

  • Як я можу допомагати у створенні атмосфери, в якій би всі люди в церкві відчували, що їм раді і їх приймають?

Покращення нашого навчання і вивчення

Обговорення і виконання завдань в маленьких групах можуть допомогти студентам здобувати глибше знання. Розділення на маленькі групи дозволить залучити до участі більшу кількість студентів і створить безпечне середовище, в якому вони зможуть ділитися одне з одним почуттями, думками і досвідом. У маленьких групах студентам може бути легше розвивати товариські та комунікативні навички. Щоб допомогти студентам мати користь від навчання у маленьких групах, було б корисно: (1) надати відповідні матеріали, наприклад, цитати, копії виступів на генеральних конференціях або інший роздатковий матеріал; (2) дати чіткі інструкції та поставити запитання, які спонукають до роздумів; (3) виділити для обговорення достатньо часу.

Запропонуйте студентам обʼєднатися у маленькі групи (по троє–четверо у групі) з тими, хто вибрав те саме запитання. Дайте кожній групі роздатковий матеріал, що стосується їхнього запитання. (Роздатковий матеріал для обох запитань міститься в кінці цього уроку). Попросіть, щоб студенти для проведення змістовного обговорення використовували запропоновані запитання і ресурси у роздатковому матеріалі. Коли групи будуть проводити обговорення, ви можете ходити між ними по кімнаті і давати підказки чи поради, якщо це буде потрібно.

Після того як студенти матимуть достатньо часу для обговорення своєї теми, попросіть їх розказати класу, про які принципи вони дізналися з учень Спасителя, даних людям. Було б корисно на кілька хвилин зосередитися на одній темі, а потім перейти до іншої теми.

Студенти можуть визначити, наприклад, такі принципи:

  • Приймаючи причастя, ми свідчимо Небесному Батькові про нашу готовність завжди памʼятати Ісуса Христа і виконувати Його заповіді.

  • Якщо ми приймаємо причастя і стараємося завжди памʼятати Ісуса Христа, з нами буде Святий Дух.

  • Господь наказує нам бути доброзичливими до всіх Божих дітей, приймати їх і допомагати їм прийти до Нього.

Коли принципи будуть названі, ви можете попросити студентів написати їх на дошці. Можете запропонувати студентам поділитися будь-якими думками чи запитаннями, які в них є стосовно цих принципів.

Покажіть наведені далі запитання і попросіть студентів вибрати одне з них чи обидва для обдумування. Ви можете запропонувати студентам записати ті думки і враження, що приходять до них.

  • Що я буду робити, аби підготуватися до прийняття причастя і зробити прийняття причастя більш змістовним і зосередженим на Христі?

  • Що я буду робити, аби інші відчували, що їм раді і що вони належать до Церкви Ісуса Христа?

До наступного уроку

Запропонуйте студентам подумати про деякі з обставин у світі навколо них, які можуть заважати жити за євангелією. Заохотьте клас вивчити підготовчий матеріал до наступного уроку і знайти, чого вони можуть навчитися з прикладу людей у Книзі Мормона, які старалися жити праведно, хоч і жили у злочестивому оточенні.

Благословення, що приходять завдяки причастю

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 17

Інструкції для ведучих обговорення

Скористуйтеся наведеними далі інструкціями, щоб провести обговорення з членами вашої групи. Закличте всіх членів вашої групи до участі. Однак ніхто не повинен відчувати себе змушеним ділитися своїми думками.

Що я можу робити, аби причастя стало більш змістовною частиною мого церковного досвіду?

Прогляньте 3 Нефій 18:6–12; 20:8–9 і вчення від старійшин Девіда А. Беднара і Д. Тодда Крістофферсона у частині 2 підготовчого матеріалу. Потім обговоріть наступні запитання:

  • Про що ми свідчимо Небесному Батьку, коли причащаємося?

  • Як саме причастя наближує нас до Спасителя? Наскільки іншим стає ваше життя, коли ви більше зосереджуєтеся на Ісусі Христі і в ті миті, коли відчуваєте себе ближче до Нього?

  • Як, за словами старійшин Беднара і Крістофферсона, причастя має впливати на наше життя й наш характер кожного тижня? Чи хотів би хтось свідчити про ці благословення з власного досвіду?

  • Що найбільше допомогло вам вдумливіше приймати причастя і зосереджуватися на Христі?

Благословення, що приходять завдяки причастю

Зображення
роздатковий матеріал

Радо вітати в церкві всіх людей

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 17

Інструкції для ведучих обговорення

Скористуйтеся наведеними далі інструкціями, щоб провести обговорення з членами вашої групи. Закличте всіх членів вашої групи до участі. Однак ніхто не повинен відчувати себе змушеним ділитися своїми думками.

Як я можу допомагати створювати атмосферу, в якій би всі люди в церкві відчували, що їм раді і їх приймають?

Ви можете почати ваше обговорення, назвавши кілька загальних причин, чому люди можуть відчувати себе чужими в їхньому приході чи їхній філії. Виділіть певний час, щоб проглянути 3 Нефій 18:22–25 і слова сестри Керол Ф. Мак-Конкі у частині 3 підготовчого матеріалу. Потім обговоріть наступні запитання:

  • Які, на вашу думку, вчення і принципи з цих віршів важливо розуміти всім членам Церкви? Чому?

  • Що для вас є найважливішим у словах сестри Мак-Конкі? Що, на вашу думку, означає “дивитися на [інших] так, як на них дивився б Христос”?

  • Які приклади з життя Спасителя показують Його бажання запрошувати і приймати всіх Божих дітей незалежно від їхніх обставин?

  • Як ми можемо наслідувати приклад Спасителя, щоб краще приймати і запрошувати членів Церкви та гостей, які відвідують наші приходи і філії? Що зробили інші люди, що допомогло вам відчути себе в церкві прийнятими і що вам раді?

Радо вітати в церкві всіх людей

Зображення
роздатковий матеріал 2

Роздрукувати