Інститут
Урок 27 Матеріал для вчителя: Віра, надія і милосердя


“Урок 27 Матеріал для вчителя: Віра, надія і милосердя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 27 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 27 Матеріал для вчителя

Віра, надія і милосердя

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, який на той час служив у Першому Президентстві, навчав: “Віра, надія і милосердя доповнюють одна одну і в міру зростання однієї зростають й інші” (“Безкінечна сила надії”, Ліягона, лист. 2008, с. 23). На цьому уроці студенти зможуть пояснити, як розвивати і збільшувати свою віру в Спасителя Ісуса Христа і Його євангелію та мати надію на Нього. Вони також зможуть визначити, що їм слід робити для повнішого розвитку в собі такої Христової риси як милосердя.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Використовуйте різні підходящі методи. Щоб сприяти навчанню студентів, використовуйте різні навчальні методи, наприклад: запитання, обговорення в класі, історії, письмові завдання, приклади з реального життя, прийнятний гумор, предмети, ілюстрації, цитати, робота в групах, презентації вчителя, презентації на дошці або аудіовізуальні презентації. Завжди памʼятайте, що навчальні методи—це засоби для поліпшення навчання, і вони не повинні ставати самоціллю. (Див. Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників у семінаріях та інститутах релігії [2012], с. 64).

Мормон навчає про взаємозвʼязок між вірою та надією.

Покажіть супровідну ілюстрацію із зображенням різнокольорового канату і кубиків, складених один на одного. Поясніть, що різні кольори на цих предметах символізують віру, надію і милосердя.

Зображення
канат та іграшкові кубики
  • Як саме віра, надія і милосердя можуть бути більш схожими на переплетені волокна канату, ніж на складені один на одного кубики?

Покажіть наведені далі слова старійшини Чі Гонга (Сема) Вонга, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Чі Гонг (Сем) Вонг

“Віра, надія і милосердя … переплетені разом. Ми не закінчуємо зміцнювати віру, щоб лише потім отримати надію, чи, отримавши надію, зрештою розвивати милосердя. Всі вони працюють разом. І коли вони переплітаються, то разом допомагають формувати наш характер і свідчення”. (“Віра, надія і милосердя: переплетені чесноти”, Ліягона, груд. 2016, с. 19)

Попросіть студентів проглянути Мороній 7:33, 38, 40–43 і знайти, чого ці вірші навчають нас про взаємозвʼязок між вірою і надією.

  • Що ми дізнаємося з цих віршів про взаємозвʼязок віри і надії? (Студенти мають назвати кілька істин, серед них і таку: Коли ми розвиваємо віру в Ісуса Христа, у нас з’являється надія, що через Його Спокуту і Воскресіння ми можемо воскреснути для вічного життя).

  • Чому надія тісно повʼязана з вірою у Спокуту Ісуса Христа та Його воскресіння і довірою до Нього?

Запропонуйте студентам проглянути слова президента М. Рассела Балларда у частині 1 підготовчого матеріалу.

  • Ви можете пригадати приклади з життя людей, що доводять істини, яких навчав президент Баллард?

Ви можете процитувати уривок з листа, посланого Президенту Расселу М. Нельсону його другом, якому ніяк не вдавалося вирішити якусь особисту проблему:

“Провина і крах, які я відчуваю, роблять для мене покаяння майже неможливим. Я втрачаю свою віру. Спочатку були гріхи, а за ними прийшли сумніви. …

Моя нестерпна нерішучість, моя невизначеність, відсутність у мене спрямування, моя жахлива невпевненість призвели до страждання й депресії. Моя сімʼя, моє майбутнє і моя віра тепер під загрозою. Я втрачаю надію”. (“A More Excellent Hope”, Ensign, Feb. 1997, 60)

Попросіть студентів проглянути Етер 12:4, 32 та слова президента Ухтдорфа у частині 2 підготовчого матеріалу і обговорити, що автор цього листа міг би зробити, аби знову мати надію.

  • Що найбільше допомогло вам зробити надію дієвою складовою свого щоденного життя?

  • Памʼятаючи про думки й почуття, що виникали у вас під час цього уроку, подумайте, які зміни ви відчули натхнення зробити, щоб мати більше надії? (Ви можете дати студентам час, щоб записати їхні думки й почуття).

Мормон навчає, як важливо прагнути дару милосердя.

Поставте студентам таке запитання:

  • Як би ви, основуючись на власному досвіді та на вивченому, пояснили, що таке милосердя?

Попросіть когось зі студентів прочитати Мороній 7:43–44, 48 і запитайте:

  • Як, на вашу думку, віра в Ісуса Христа й надія на Нього повʼязані з даром милосердя?

  • Що нам радив робити Мормон, якщо ми дійсно хочемо мати дар милосердя? (Допоможіть студентам визначити принцип, подібний до такого: Якщо ми молимося з усією енергією серця і наслідуємо Ісуса Христа, ми можемо сповнитися милосердям).

Можете дати студентам пару хвилин, щоб подумати про час, коли вони молилися про допомогу, аби мати милосердя, і що завдяки цьому сталося.

Попросіть студентів сформувати маленькі групи і дайте кожній групі наведений далі роздатковий матеріал.

Приклади виявлення милосердя у повсякденному житті

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 27

Всією групою прагніть поглибити своє розуміння, що таке милосердя, виконуючи одне або два вказаних далі завдання:

  1. Прогляньте Мороній 7:45–47 і знайдіть слова або фрази, якими описано милосердя. Потім по черзі закінчіть вказане далі запитання: “Як можна виявити милосердя, коли …” (Наприклад, “Як можна виявити милосердя, коли ви не згодні з кимось? Коли хтось ображає вас?”) Посилаючись на вчення в Мороній 7:45–47, дайте відповідь на запитання, які ви сформулювали.

  2. Прогляньте слова президента Джин Б. Бінгем у частині 3 підготовчого матеріалу і наведіть приклади того, що Ісус Христос є “досконалим втіленням милосердя” (“Я принесу світло євангелії в свій дім”, Ліягона, лист. 2016, с. 6). Обговорюючи різні приклади, можете поставити одне одному запитання, які допомогли б вам застосовувати те, чого ви навчаєтеся з прикладу Спасителя.

  3. Прогляньте слова Президента Томаса С. Монсона у частині 3 підготовчого матеріалу і наведіть приклади того, як милосердя виявлялося в житті знайомих вам людей. Обговоріть, чого ці приклади навчають про милосердя і як ці приклади можуть допомогти нам бути більш схожими на Христа в нашому щоденному житті.

Приклади виявлення милосердя у повсякденному житті

Зображення
роздатковий матеріал учителя

Дайте студентам достатньо часу, а потім попросіть кількох з них розповісти, що вони дізналися у своїх групах.

Покажіть наступні запитання і попросіть студентів вибрати те з них, яке, як вони відчувають, найбільше стосується їхніх нинішніх обставин. Запропонуйте студентам написати про будь-які почуття чи враження, які до них приходять.

  • Кому потрібно відчути любов Спасителя через мене? Що я можу зробити, аби допомогти цій людині відчути Його любов?

  • Які благословення прийшли до мене завдяки словам або вчинкам іншої людини, яка діяла так, як діяв би Христос?

  • Коли виявлена любов, подібна до Христової, вела мене ближче до Ісуса Христа і Небесного Батька?

  • Що я роблю (або не роблю) тепер, що утримує мене від прагнення (або отримання) дару милосердя?

Заохотьте студентів поставити собі мету: визначити, що вони можуть робити, аби розвинути в собі Христові риси: мати віру, надію й милосердя, щоб ставати більш схожими на Ісуса Христа.

До наступного уроку

Попросіть студентів, щоб вони прийшли на наступний урок, підготовленими розповісти, як Книга Мормона веде людей до Ісуса Христа. Заохотьте студентів подумати про досвід, отриманий ними під час вивчення Книги Мормона за цим курсом, який зміцнив їхні свідчення і звʼязок з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Роздрукувати