Інститут
Урок 18 Матеріал для вчителя: Ставати схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа


“Урок 18 Матеріал для вчителя: Ставати схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 18 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 18 Матеріал для вчителя

Ставати схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа

Ісус Христос, явившись нефійцям і ламанійцям у землі Щедрій, сказав, що Він виконав закон Мойсея. Навчаючи про вищий закон, Він запросив людей бути досконалими—такими ж досконалими, як Він і Небесний Батько. (Див. 3 Нефій 12:17–48). На цьому уроці студенти матимуть нагоду пояснити суть Господніх вчень про досконалість. Студенти також вивчатимуть різні аспекти вищого закону і визначать, що вони можуть робити, аби краще жити за цим законом і ставати більше схожими на Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Спаситель навчає нефійців і ламанійців, як стати досконалими

Покажіть наведені далі запитання і попросіть студентів поміркувати над ними:

  • Думаючи про свій божественний потенціал, які риси Христового характеру ви сподіваєтеся розвинути в собі наступного року? У наступні 10 років?

  • Які риси ви сподіваєтеся розвинути в собі до кінця свого життя?

Якщо ви відчуєте це доречним, попросіть студентів поділитися їхніми відповідями з партнером або запросіть одного-двох студентів поділитися їхніми відповідями з класом.

Поясніть, що Ісус Христос під час Свого священнослужіння серед нефійців і ламанійців навчав важливих істин про наш божественний потенціал. Попросіть студентів проглянути 3 Нефій 12:19–20, 46–48 і знайти, якими Господь хоче, щоб ми були.

  • Відповідно до цих віршів, який потенціал бачить в нас Господь?

  • Чого ці вірші навчають про те, як ми можемо ставати такими досконалими, як Ісус Христос та Небесний Батько? (Студенти можуть визначити принцип, подібний до наступного: Якщо ми йдемо до Ісуса Христа і дотримуємося Його закону та заповідей, то зможемо стати такими досконалими, як Він та Батько).

Покращення нашого навчання і вивчення

Допомагайте студентам користуватися допоміжними матеріалами та ресурсами для вивчення Писань. Церква надала допоміжні навчальні матеріали та ресурси для кращого вивчення нами Писань. Такі навчальні матеріали, як Путівник по Писаннях, Джозеф Сміт—Переклад, виноски, підзаголовки до розділів та мапи можуть допомогти студентам краще зрозуміти те, що вони читають. Під час уроку шукайте нагод допомагати студентам користуватися цими навчальними матеріалами та ресурсами.

Зазначте, що деяким людям важко зрозуміти заповідь бути досконалими. Попросіть студентів дослідити тему “Довершений, досконалий” у Путівнику по Писаннях. Також ви можете попросити студентів проглянути Мороній 10:32–33 і слова старійшини Джеффрі Р. Холланда в частині 1 підготовчого матеріалу. Можете поставити одне або більше з наступних запитань:

  • Чому корисно зрозуміти, що “досконалий” означає “виповнений, повний, розвинений до кінця”? (Путівник по Писаннях, “Довершений, досконалий”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Коли і як можна досягнути досконалості?

  • Як би ви підсумували те, чого навчав Мороній про досягнення досконалості? Як може розуміння цього вчення принести вам надію, коли ви зазнаєте невдач і робите помилки? Коли ви відчували, що Господь давав вам божественну допомогу і силу?

  • Що для вас означає знання про те, що Ісус Христос пропонує вам Свою благодать і підготував шлях для вас, щоб ви стали схожими на Нього та Його Батька?

Аби допомогти студентам застосувати вивчене, ви можете показати опис такої ситуації:

Джоан—вірна член Церкви. Хоч вона й має свідчення про євангелію, її непокоїть те, що вона ніколи не стане досконалою. Коли мова заходить про досконалість, вона думає тільки про одне—про свої вади й помилки. Вона вважає себе просто недостатньо хорошою, щоб жити в целестіальному царстві.

  • Думаючи про вивчене сьогодні, про які істини ви могли б розповісти Джоан, щоб допомогти їй з більшою надією прийняти Господнє запрошення бути досконалими?

Ісус Христос навчає вищому закону Своєї євангелії.

Нагадайте студентам, що Спаситель, пояснивши, що в Ньому виповнився закон Мойсея, навчав вищого закону євангелії.

Попросіть студентів проглянути уривки з Писань, які вони вивчали перед уроком у частині 2 підготовчого матеріалу). (Якщо хтось зі студентів не підготувався заздалегідь, запропонуйте їм вибрати якийсь уривок з Писань і уважно прочитати його тепер). Дайте студентам достатньо часу для перегляду матеріалу, а потім виберіть одну з наведених далі вправ або придумайте свою, яка дасть студентам найкращу можливість поділитися тим, про що вони дізналися, і обговорити це.

  • Варіант 1: Поділіть студентів на маленькі групи. Запропонуйте студентам по черзі розповісти своїй групі те, про що вони дізналися з уривка, який вивчали. Після того як студенти закінчать обговорення у своїх групах, запропонуйте їм поділитися з класом тим, що вони обговорювали.

  • Варіант 2: Покажіть запитання, вміщенні під рубрикою “Записуйте свої думки у частині 2 підготовчого матеріалу. Запропонуйте студентам подумати, як би вони відповіли на ці запитання, основуючись на уривку з Писань, який вони вивчали. Запропонуйте студентам поділитися зі своїм партнером або у маленькій групі, як би вони відповіли на ці запитання.

  • Варіант 3: Попросіть студентів подумати про якусь ситуацію, в якій би вони могли застосувати вивчене із вибраного ними уривка. Дайте студентам розповісти у маленьких групах або всьому класу про розглянуту ситуацію і пояснити, як би вони застосували вибрані ними вчення.

Запропонуйте студентам вибрати якийсь принцип, якого б вони хотіли краще дотримуватися у своєму житті, або якусь рису Христового характеру, яку б хотіли розвивати в собі. Закличте студентів написати, як вони могли б краще дотримуватися цього принципу чи розвинути цю рису. Ви можете запросити одного-двох студентів свідчити про доброту і благодать Ісуса Христа.

До наступного уроку

Зверніть увагу на те, що президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав, що молодь в наш час “зростає на ворожій території”, тому вплив супротивника відчувається скрізь (“How to Survive in Enemy Territory”, New Era, Apr. 2012, 2). Запропонуйте студентам почати вивчення блоку, в якому йдеться про духовні небезпеки в наш час, вивчати підготовчий матеріал для наступного уроку і дізнаватися, як Книга Мормона може допомогти їм жити праведно у злочестивому світі.

Роздрукувати