2003
Дивовижна сила молитви
Tpaвeнь 2003


Дивовижна сила молитви

Ми повинні молитися, щоб дізнатися волю нашого Небесного Батька. Він хоче випробувати нас, зміцнити й допомогти реалізувати весь потенціал.

У цю добу комп’ютерів, телефонів і пейджерів зв’язок між людьми налагоджений як ніколи добре. Та при цьому нам часто недостатньо доброго спілкування. Нещодавно я побував в пансіонаті для літніх людей і говорив із однією жінкою про її сім’ю. Вона сказала, що в неї троє синів, двоє з яких регулярно її відвідують.

«А третій син?»—запитав я.

«Я не знаю, де він,—сказала вона, і її голос затремтів.—Я вже багато років нічого не чула від нього. Навіть не знаю, скільки в мене онуків».

Чому ми молимося

Якщо мати чекає звістки від свого сина, неважко зрозуміти, чому люблячий Батько Небесний бажає звістки від Своїх дітей1. Молитвою ми можемо висловити любов до Бога. Він зробив її такою простою! Молитися Йому можна коли завгодно. Не потрібно спеціального обладнання. Не треба заряджати акумулятор або віддавати абонплату.

Деякі люди моляться лише тоді, коли стикаються з проблемами. Інші взагалі не моляться. У Писаннях є таке спостереження: «Ви не згадуєте Господа Бога вашого в тому, чим Він благословив вас, але ви завжди згадуєте свої багатства, не дякуючи Господу … за них»2.

Пророки здавна радили нам смиренно і часто молитися3.

Як молитися

Цьому вчив Ісус4. Ми молимося нашому Небесному Батькові5 в ім’я Ісуса Христа6 силою Святого Духа7. Це «істинний порядок молитви»8, а не марні повотрення9 або завчені фрази людей, «щоб їх бачили»10.

Ісус говорив, що ми молимося мудрому Батькові, який знає всі наші потреби ще до того, як ми просимо11.

Мормон учив свого сина Моронія, що ми маємо молитися «з усією енергією … серця»12. Нефій вигукував: «Я молюся постійно за [мій народ] удень, і мої очі зволожують мою подушку вночі,… і я волаю до мого Бога з вірою, і я знаю, що Він почує моє волання»13.

Іноді дивовижну силу молитви можна підкріпити постом, якщо це необхідно для особливої потреби14.

Промовляти молитви можна навіть подумки. Людина може помислити молитву, особливо, коли словами почуття не вимовити15. Часто ми стаємо навколішки, можемо стояти чи сидіти16. Поза грає менш важливу роль, ніж духовна покора Богові.

Ми завершуємо молитву словами «в ім’я Ісуса Христа, амінь»17. Коли чуємо, як моляться інші, то також додаємо своє «амінь», стверджуючи, що «це і моя молитва»18.

Коли молитися

Коли нам слід молитися? Господь сказав: «Шукайте старанно, моліться завжди і будьте віруючими, і все спрацює вам на благо»19.

Алма говорив: «Радься з Господом в усіх своїх діяннях, і він направлятиме тебе на добре; авжеж, коли ти лягаєш вночі, лягай з Господом, щоб Він міг доглядати тебе у твоєму сні; і коли ти прокидаєшся вранці, нехай твоє серце буде сповнене подяки до Бога»20.

Ми молимося на самоті, регулярно разом із сім’ями, перед їжею та у щоденних справах. Коротше кажучи, ми—люди молитви.

Особисті переживання, пов’язані з молитвою

У багатьох з нас були випадки, пов’язані з дивовижною силою молитви. На моєму досвіді й досвіді патріарха колу з півдня Юти був один випадок. Вперше ми зустрілися у мене в лікарні, більше 40 років тому, на світанку кардіохірургії. Ця праведна душа страждала від хворого серця. Він благав допомогти йому і вважав, що його стан є наслідком порушення роботи серцевого клапана і що все ще можна виправити.

Ґрунтовні обстеження виявили, що два його клапани дають збій. Шляхом операції один можна було відновити, інший—ні. Тому операція не була показана. Така звістка була для нього розчаруванням.

Наступні консультації тягнули за собою той самий висновок. З відчаєм у голосі він схвильовано сказав мені: «Пане Нельсон, я молився про допомогу і був направлений до вас. Господь не скаже мені, як полагодити другий клапан, але може сказати вам. Ваш розум готовий до цього. Якщо ви візьметеся прооперувати мене, Господь відкриє вам, як це зробити. Будь ласка, зробіть операцію, яка потрібна мені, і моліться про допомогу, яка потрібна вам»21.

Його сильна віра глибоко зворушила мене. Як я тепер міг йому відмовити?! Ми разом з ним палко помолилися, і я вирішив спробувати. Готуючись до цього вирішального дня, я знов і знов молився, але так і не знав, що робити з тристулковим клапаном його серця. Вже після початку операції22 асистент запитав мене: «Як ви будете оперувати?»

Я відповів: «Я не знаю».

Почалася операція. Очистивши перший клапан23, ми дійшли до другого. Ми побачили, що він цілий, але при цьому так погано розширювався, що більше не міг виконувати свою функцію. Коли я оглядав цей клапан, в розумі з’явилося чітке послання: «Зменш діаметр кільця». Я передав ці слова своєму асистенту. «Тканин клапанові вистачить, якщо нам вдасться зменшити кільце до нормального розміру».

Але як?! Ми не могли обв’язати його паском, як підтягуємо штани занадто великого розміру. Не могли стягнути його попругою, як стягується сідло на коні. Тоді перед очима з’явилася ясна картина того, як можна накласти шви—тут зробити складку, а там—затяжку,—щоб досягти бажаного результату. Я й досі пам’ятаю це уявне зображення—бездоганне, з пунктиром там, де слід було накласти шов. Операція була проведена згідно з явленою мені схемою. Ми протестували клапан і побачили, що теча значно зменшилася. «Це диво!»—вигукнув мій асистент.

Я відповів: «Це відповідь на молитву».

Пацієнт швидко одужав й почував себе добре. Не одному йому ми допомогли таким незвичайним способом, але з’явилася можливість допомогти іншим людям з подібною проблемою. Я не претендую на визнання. Вся пошана вірному патріархові та Богу, який відповів на наші молитви! Цей добрий чоловік прожив ще багато років, а тоді відправився у вічну славу.

Запитуйте в Господа

Коли молимося, ми не повинні намагатися радити, але повинні запитувати у Господа24 і прислухатися до Його поради25. Молитва Джозефа Сміта принесла відновлення євангелії26. У 1833 році він, попросивши поради у Господа, у відповідь отримав Слово мудрості27. Одкровення про священство, дане в 1978 році Президенту Спенсеру В. Кімболу, прийшло після тривалих молитов28. Натхнення щодо будівництва малих храмів прийшло Президенту Гордону Б. Хінклі після молитовних розмірковувань29.

Відповіді на молитви

Не на всі наші молитви прийде така відповідь, якої бажаємо. Іноді може бути відповідь «ні». Не треба дивуватися. Люблячі земні батьки не кажуть «так» на все, чого б їхні діти не попросили30.

На домашньому сімейному вечорі для всієї нашої родини, який проходив нещодавно, наші внуки дуже добре гралися. Коли батько одного 6-річного внука сказав, що час їхати, той дуже засмутився. Що ж зробив цей хлопчик? Він прийшов до мене і сказав: «Дідусю, ти дозволиш мені ослухатися батька?»

Я сказав: «Ні, сонечко. Один з найкращих уроків життя полягає в тому, що щастя здобувається слухняністю31. Їдь додому із сім’єю і будеш щасливим». Розчарований, він, як і належало, послухався.

Ми повинні молитися, щоб дізнатися про волю нашого Небесного Батька32. Він хоче випробувати нас, зміцнити й допомогти реалізувати весь потенціал. Коли пророк Джозеф Сміт був у в’язниці Ліберті, він молився про допомогу. На його молитву прийшла відповідь-пояснення: «Все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо»33.

Пісня молитви

Я відчув натхнення завершити свій виступ про молитву молитвою, тільки у формі гімну. Господь сказав, що «пісня праведних є молитвою для Мене»34. Музика взята з нашого збірника гімнів35, слова я написав нові. Завдяки Крейгу Джессопу, Меку Уілбергу та іншим дорогим друзям з Хору скинії ми можемо почути цю пісню молитви. Будь ласка, брате Джессоп. [Хор скинії співає гімн «Наша молитва до Тебе».]

В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. В багатьох віршах говориться про тих, хто «не поспішає згадувати Господа» (див. Мосія 9:3; 13:29; Геламан 12:5).

  2. Геламан 13:22.

  3. Для прикладів дивись Єремія 29:11–13; Йоіл 2:32; Филип’янам 4:6; 1 Нефій 15:8–11; Алма 37:37.

  4. У моменти спокутування, як у Гефсиманії (див. Лука 22:39–44), так і на хресті Голгофи (див. Лука 23:33–34, 46), Він продовжував спілкуватися з Батьком у молитві.

  5. Див. Матвій 6:9; Переклад Джозефа Сміта, Матвій 6:10; Лука 11:2; 3 Нефій 13:9.

  6. Див. Книга Якова 4:4–5; 3 Нефій 20:31; 27:9; Мойсей 5:8.

  7. Див. Мороній 6:9; 10:4–5.

  8. Bruce R. McConkie, A New Witness for the Articles of Faith (1985), 380.

  9. Див. Матвій 6:7.

  10. Матвій 6:5.

  11. Див. Матвій 6:8.

  12. Мороній 7:48

  13. 2 Нефій 33:3; див. також Книга Якова 3:1; Алма 31:38; Див. УЗ 37:2.

  14. Див. Матвій 17:21; Марк 9:29; 1 Коринтянам 7:5; Мосія 27:22–23; Алма 5:46; 3 Нефій 27:1; Див. УЗ 88:76.

  15. Один з наших гімнів говорить, що «молитва—це щире бажання душі, виражене словами чи в думках,… Погляд до небес у мить, коли поруч тільки Бог» (Hymns, 145).

  16. Як прийнятно в кожному окремому випадку.

  17. For other helpful instruction see Dallin H. Oaks, “The Language of Prayer,” Ensign, May 1993, 15–18.

  18. Див. American Heritage Dictionary of the English Language, 4th ed. (2000), 57: «Амінь … виголошується в кінці молитви або на знак згоди, або схвалення. [Середньовічна англійська, з застарілої англійської, з пізньої латині āmēn, з грецької, з івриту ‘āmēn, визначено, воістину, від ‘āman, бути міцним].

  19. Див. УЗ 90:24; курсив додано.

  20. Алма 37:37; курсив додано. Див. також Мосія 26:39; Алма 26:22. Для порівняння з повчанням Павла див. 1 Солунянам 5:17.

  21. Хоч, можливо, його слова не процитовані слово в слово, це коректне тлумачення його твердження.

  22. Ця операція була зроблена 24 травня 1960.

  23. В нього був стеноз (звуження) мітрального клапану, викликаний приступом ревматизму.

  24. Господь сказав: «Якщо ти проситимеш, ти отримаєш одкровення за одкровенням, знання за знанням» (Див. УЗ 42:61). Для прикладу звернемося до розділу 9 книги «Учення і Завіти». Господь пояснює, що «ти повинен з’ясувати це повністю своїм розумом; потім ти повинен спитати мене, чи це правильно, і якщо це правильно, я зроблю так, щоб твої груди запалали зсередини; отже, ти відчуєш, що це правильно. Але якщо це неправильно, в тебе не буде таких відчуттів, а буде заціпеніння думки» (вірші 8–9). Див. також Книга Якова 4:10.

  25. Див. Вихід 15:26; Повторення 13:17–18; 1 Самуїлова 15:22; Єремія 26:4–6; Омній 1:13; Див. УЗ 41:1; 133:16.

  26. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:15–20.

  27. Див. УЗ 89:1–21.

  28. Див. УЗ, Офіційна Декларація 2.

  29. See Church News, 1 August 1998, 3, 12; 13 March 1999, 9; 4 March 2000, 7; 24 June 2000, 9.

  30. Навіть Син Бога пройшов через це, «благаючи: «Отче, як волієш,—пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте—не Моя, а Твоя нехай станеться воля» (Лука 22:42). І Батько і Син обидва знали, що було попереду.

  31. Стосовно слухняності божественному закону див. Авраам 3:25. Стосовно слухняності мудрій пораді люблячих батьків див. Ефесянам 6:1; Колосянам 3:20.

  32. Див. Геламан 10:4–5.

  33. Див. УЗ 122:7.

  34. Див. УЗ 25:12.

  35. Hymns, 337; music composed by Joseph Parry; tune: SWANSEA.

Роздрукувати