2022
Могутній взірець батьківства
Вересень 2022


“Могутній взірець батьківства”, Ліягона, вер. 2022 р.

Могутній взірець батьківства

Цей взірець батьківства, оснований на євангельських принципах та відповідних наукових дослідженнях, може скерувати вас у встановленні змістовних стосунків, вихованні віри та сприянні зростанню і міцної єдності та витривалості у вашій сім’ї.

Зображення
батько читає Писання зі своєю дочкою

Батьківство має вічну мету і може приносити задоволення, натхнення й радість. Але оскільки сім’ї бувають різні за складом, кількістю її членів і мають свої унікальні випробування, іноді виховання дітей також може здаватися приголомшуючим і виснажливим завданням.

На щастя, нам не потрібно справлятися з цим завданням наодинці.

Звертаючись за скеруванням до Небесного Батька, відчуваючи підтримку Спасителя і Його євангелії та застосовуючи з молитвою натхненну пораду, ми зможемо отримати допомогу і надію у виконанні своїх батьківських обов’язків.

Оснований на євангелії взірець батьківства

Основуючись на євангелії Ісуса Христа і на дослідженнях, присвячених батьківству, ми визначили три керівні принципи сприяння емоційному та духовному розвитку дитини. У поєднанні ці взаємопов’язані сфери, на яких ми наголошуємо, формують потужний взірець, який може допомагати сім’ям по всьому світу.

Цей взірець є потужним, оскільки поєднує євангельські істини з ключовими принципами батьківства і дослідженнями в галузі розвитку дитину. Якщо ви будете шукати особистого одкровення щодо того, як застосовувати принципи, за якими створено цей взірець, то зможете зміцнити витривалість у своїй сім’ї та мати домівку, зосереджену на Ісусі Христі.

Ось якими є ці три керівні принципи

  1. Створіть основані на любові сімейні стосунки

  2. Сприяйте навчанню та зростанню

  3. Зміцнюйте єдність і силу шляхом служіння

Цей взірець допомагає нам зосереджуватися на тому, що є найважливішим. Кожний компонент у цьому взірці є важливим і зміцнює наші сім’ї. Взаємодія цих компонентів сприяє налагодженню позитивних стосунків і набуттю досвіду, допомагає нашим сім’ям справлятися з труднощами і збільшує потенціал та зміцнює витривалість.

Краще виконуючи свої батьківські обов’язки, ми можемо брати цей взірець за основу і це допоможе зрозуміти, як краще навчати й виховувати кожну дитину.

Нижче подано короткий огляд кожної складової цього зразка і приклад з життя Спасителя, що скерує застосування цього взірця у нашому житті. Більше матеріалів, що стосуються батьківства, практичні поради та відповіді на поширені запитання стосовно батьківства можна знайти на сайті family.ChurchofJesusChrist.org

1. Створіть основані на любові сімейні стосунки

Цей принцип нагадує нам про те, що найбільший пріоритет слід віддавати основаним на любові стосункам з Небесним Батьком, Спасителем, нашим подружжям і дітьми. Ці сімейні стосунки є найважливішими. Вічна сутність наших дітей та їхні стосунки основуються на фундаментальній істині, що “кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю”1.

Ми можемо заохочувати дітей пізнавати Бога та Ісуса Христа шляхом віри, молитви, вивчення Писань і отримання особистого одкровення від Святого Духа (див. Іван 17:3). Ми можемо розвивати віру, підживлюючи в наших дітях “бажання повірити” (Aлма 32:27) та допомагаючи їм відчувати Божу любов. Важливо, щоб діти усвідомили, що Небесний Батько і Спаситель цілковито розуміють їх, досконало люблять і хочуть допомогти їм досягнути успіху (див. Римлянам 8:38–39)2.

Важливо, аби ми, батьки, створили основані на любові стосунки з кожною дитиною, наповнивши їх теплотою і співчуттям. Коли ми розуміємо погляди своїх дітей і з повагою вислуховуємо те, що вони кажуть, то сприяємо створенню міцних, основаних на любові стосунків. Нашим дітям необхідно знати, що ми зацікавлені в них, дбаємо про їхні почуття і завжди поруч, аби допомогти. Наше турботливе спілкування з дітьми допомагає їм розвинути позитивне бачення самих себе, усвідомити свою вічну цінність і сформувати довірчі стосунки з Богом та Ісусом Христом.

Крім того, члени сім’ї можуть надавати величезну підтримку одне одному. Ми зміцнюємо сімейні стосунки, коли збираємося разом, щоб поспілкуватися, помолитися, порадитися і порозважитися.

Звертайтеся до Христа

Ісус Христос ділиться Своєю любов’ю з кожним окремо, встановлюючи стосунки, які допомагають відчути приналежність, надію та зцілення. Коли Спаситель перестав промовляти до нефійців, Він співчутливо простягнув руку допомоги і особисто служив, аби зцілити і благословити кожного. Він з любов’ю “узяв … малих дітей, одного за другим, і благословив їх, і молився Батькові за них” (3 Нефій 17:21).

Ви, батьки, можете благословляти своїх дітей, розвиваючи з ними сповнені любові стосунки. Робіть це крок за кроком.

Ідеї для створення основаних на любові сімейних стосунків

  • Спілкуйтеся з дітьми, уважно їх вислуховуючи, відповідаючи з любов’ю та реагуючи на отримані від них сигнали про наявність потреб, аби задовольнити їх.

  • Підживлюйте віру в Небесного Батька та Ісуса Христа і заохочуйте молитися й отримувати особисте одкровення, щоб зміцнювати ці божественні стосунки.

  • Дбайте про себе і свій шлюб. Це допоможе вам мати кращий зв’язок з дітьми і виховувати їх разом зі своїм подружжям в єдності й любові, будучи рівноправними партнерами. Якщо ви не в шлюбі, скеровуйте свою сім’ю з вірою та впевненістю. Шукайте додаткової підтримки у тих, кому довіряєте.

  • Зміцнюйте безпеку, відчуття приналежності та радість у вашому домі.

2. Сприяйте навчанню та зростанню

Зображення
батьки розмовляють з дочкою

Сприяйте зростанню своїх дітей, цінуючи їхні унікальні особистості, виявляючи їм незмінну любов і підтримуючи їх в їхніх зусиллях. Зрозумійте, на якому етапі розвитку перебувають ваші діти, і підлаштовуйте свою підтримку таким чином, аби вона відповідала їхнім конкретним потребам. Ваш приклад, настанови, скерування і заохочення є вкрай важливими для розвитку здібностей і впевненості ваших дітей. Виявляйте зацікавленість і будьте співчутливими, поки ваші діти навчаються з власного досвіду.

Дбайливі батьки також уникають надмірної вимогливості, надмірної вседозволеності та надмірного потурання. Встановлюючи належні межі, запроваджуючи розпорядок у житті та маючи розумні сподівання, ви будете сприяти зростанню своєї дитини. Як і Небесний Батько, ви, батьки, маєте більше зосереджуватися на забезпеченні розвитку дитини, ніж на її комфорті (див. 2 Нефій 28:30; Учення і Завіти 50:24, 40) .

Скеровуйте, ведіть і йдіть поруч зі своїми дітьми, поки вони навчаються іти за Ісусом Христом3. Навчайте їх того, як звертатися до Спасителя і покладатися на Його Спокуту, щоб допомогти їм зростати. Завдяки вашому прикладу і з власного досвіду діти поступово зрозуміють, що вони “все можу[ть] … в Ісусі Христі”, Який прощає і зміцнює їх (Филип’янам 4:13). Зростання і зміни—нелегкий процес, який вимагає багатьох повторів. Праведні, цілеспрямовані батьки намагаються навчати своїх дітей не лише того, як “іти шляхами істини і розсудливості” (Moсія 4:15), але також чому вони мають це робити. Розширюйте їхнє розуміння і підтримуйте їх у праведному застосуванні свободи волі в кожному зробленому кроці.

Рівняйтеся на Христа

Ісус Христос дає вам змогу зростати. Він дивиться на праведні бажання вашого серця і допомагає вам здійснювати їх (див. 1 Самуїлова 16:7; Eнош 1:12). Господь запитував Своїх учнів “кожного по черзі …: Чого ви бажаєте від Мене?” (3 Нефій 28:1; див. також 1 Нефій 11:1–3). Розмірковуючи над цим запитання, ви зможете знайти і розвивати те, що має найбільшу цінність. Поміркуйте, як Спаситель сприяв навчанню і зростанню брата Яреда, виявляючи повагу до його свободи волі і запитуючи: “Що ти хочеш, щоб Я зробив?” (Етер 2:23). Господь підтримував його, даючи конкретні настанови, коли в цьому була необхідність, але також заохочував його самостійно подумати над вирішенням певних питань. Спаситель не примушує і не контролює, а натомість навчає і переконує вас скористатися своєю свободою волі для добрих справ (див. Учення і Завіти 58:26–28).

Заохочуйте своїх дітей зростати, підтримуючи праведні бажання їхнього серця. Ставте по одному глибокому запитанню за один раз.

Ідеї того, як сприяти навчанню та зростанню

  • Спрямовуйте дітей до Ісуса Христа і навчайте їх, де шукати силу Його Спокути.

  • Наслідуйте Ісуса Христа, виявляючи любов, скерування, підтримку і співчуття, поки ваші діти вчаться наслідувати Його.

  • Сприяйте зростанню, допомагаючи дітям розширювати розуміння, розвивати здібності, свободу волі та впевненість.

  • Йдіть до Христа, вивчаючи Його євангелію і навчаючись разом жити за нею, рухаючись вперед шляхом завітів.

3. Зміцнюйте єдність і силу шляхом служіння

Зображення
сім’я приносить їжу іншій сім’ї

Ісус Христос заповідав Своїм учням: “Любіть один одного!” (Іван 13:34). Коли ви втішаєте, надихаєте і служите одне одному, ви поширюєте чисту любов Христа і стаєте більше подібними до Нього. Бог також надає вашим дітям багато цінних можливостей навчатися і зростати, коли вони долучаються до Його роботи і виконують своє обіцяння служити іншим (див. Moйсей 1:39; Moсія 18:7–11). Коли вони діляться любов’ю Христа і випромінюють Його світло, це змінює їх і тих, кому вони служать.

Ваша сім’я також має переваги від того, що належить до приходу чи філії, де ваші діти виявляють і отримують любов та підтримку. Скріпивши серця “у єдності і в любові один до одного” (Moсія 18:21), ви сплітаєте мережу теплих стосунків і позитивного досвіду, який зміцнює вашу сім’ю. Коли ви служите іншим з такою любов’ю, яку має Христос, ви допомагаєте будувати Сіон у своїй сім’ї та у суспільстві в цілому (див. Mойсей 7:18).

Навчайте дітей, що служіння може бути повсякденною справою, а не окремим проєктом. Намагання служити одне одному допоможе дітям і молоді зробити своє життя більш наповненим, якщо вони будуть помічати не лише свої потреби, але і потреби інших людей. Дивовижно спостерігати, як люди, зміцнюючи Сіон, зміцнюють себе.

Рівняйтесь на Христа

Спаситель запрошує кожного з нас любити інших і служити їм (див. Іван 12:34–35). Участь у роботі Небесного Батька зі спасіння зміцнює і змінює нас. Бути в тому, “що належить [Його] Отцеві” (Лука 2:49),—це складова зростання Ісуса в юні роки, коли Він “зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей” (Лука 2:52).

Ваша сім’я долучається до Божої роботи зі спасіння і піднесення, якщо прагне жити за євангелією Ісуса Христа, піклується про нужденних і запрошує всіх прийняти євангелію та об’єднує сім’ї на вічність4.

Допомагайте дітям зростати, об’єднуючись у “велик[ій] робот[і]” Бога (Учення і Завіти 64:33)—виконувати по одному сповненому любові служінню за раз.

Ідеї зміцнення єдності й сили шляхом служіння

  • Виявляйте свою любов до Бога і більше дізнавайтеся про Нього, виявляючи любов до Його дітей і служачи їм.

  • Любіть одне одного, служачи тим, хто поруч, і дбаючи про тих, хто в нужді.

  • Збирайте Ізраїль, ділячись євангелією, досліджуючи свою сімейну історію, служачи в храмі і допомагаючи іншим укладати священні завіти й дотримуватися їх.

  • Зміцнюйте єдність і колективну силу, виявляючи любов, сприяючи залученості та підтримуючи одне одного.

Застосування цього взірця у своїй домівці

Ці скеровуючі принципи можуть допомагати вам кожного дня зосереджуватися на батьківстві. Наприклад, сьогодні ви можете подумати, як свідомо розвивати стосунки, в яких буде більше любові, спонукати до навчання або зміцнювати інших. Застосування цього взірця може посилювати вивчення євангелії, підтримувати ваших дітей в особистому зростанні й допомагати їм мати яскравіше бачення світу, що надихатиме й благословлятиме вашу сім’ю. Застосування цих принципів може також покращити використання вами зосереджених на домівці церковних матеріалів, зокрема посібника За Мною йдіть і програми “Діти та молодь”.

Є багато способів застосування принципів цього взірця. Будьте гнучкими і прагніть особистого одкровення, аби адаптувати їх до потреб вашої сім’ї. Взірець “розвивати, спонукати і зміцнювати” зовсім не означає робити більше. Хоча може бути таке, що, як ви відчуваєте, слід додати до того, що ви вже робите, цей взірець призначений допомагати вам найефективніше використовувати час, який ви проводите разом.

Коли ви щось робите, аби розвивати основані на любові стосунки, спонукати до навчання і зростання чи зміцнювати єдність і силу шляхом служіння, ви закладаєте міцний фундамент усього, що робите у своєму домі.

Хороші батьки є надійними, а не досконалими

Важливо пам’ятати, що вам не потрібно бути досконалими, аби бути батьками. Натомість прагніть бути надійним джерелом любові і підтримки для своїх дітей. Займаючись зі своєю дитиною чимось простим, ви дуже впливаєте на неї.

Якщо виконання батьківських обов’язків знесилює вас, не забувайте зробити глибокий вдих, дати собі перепочинок і зробити нову спробу. Ви можете йти вперед з вірою, знаючи, що Спаситель глибоко турбується про вас і ваших дітей, і Він звеличить ваші щирі зусилля та праведні бажання.

Надія у Христі

Намагаючись неухильно виконувати все, що ви можете, аби любити, спонукати і зміцнювати кожну дитину, одну за одною, ви і ваша сім’я можете мати надію в Христі завдяки Його вічному обіцянню, даному вам: “Не бійтеся, малі діти, бо ви Мої, а Я подолав світ” (Учення і Завіти 50:41).

Роздрукувати